Terug
Gepubliceerd op 25/05/2021

2021_CBS_04006 - Omgevingsvergunning - OMV_2021050610. Berkenlaan 23. District Wilrijk - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 21/05/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_04006 - Omgevingsvergunning - OMV_2021050610. Berkenlaan 23. District Wilrijk - Goedkeuring 2021_CBS_04006 - Omgevingsvergunning - OMV_2021050610. Berkenlaan 23. District Wilrijk - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2021050610

Gegevens van de aanvrager:

de heer Laurent De Backer met als adres Verdussenstraat 7 te 2018 Antwerpen

Ligging van het project:

Berkenlaan 23 te 2610 (Wilrijk) Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 42 sectie B nrs. 0 en 200H2

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

verbouwen van een eengezinswoning

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-          23/12/1955: toelating (238#8770) voor het uitvoeren van verbouwingswerken;

-          12/06/1937: toelating (2384850) voor het bouwen van een villa.

Vergunde toestand/Geacht vergunde toestand

-          een vrijstaande eengezinswoning van twee bouwlagen onder een mansardedak.

Huidige toestand

-          vaststelling (ID: 215330) villa in art-decostijl als bouwkundig erfgoed;

-          een vrijstaande eengezinswoning van twee bouwlagen onder een mansardedak.

Gewenste toestand

-          het verbouwen van de eengezinswoning:

  • het afbreken van de bestaande uitbreiding achter het hoofdgebouw en tussen de garages en vervangen door een nieuwe uitbreiding;
  • het restaureren van het hoofdgebouw
    • vervangen van de bestaande leien, bakgoten en koperen detailwerk door nieuwe dakbedekking en detailwerk naar bestaand model;
    • vervangen van buitenschrijnwerk naar bestaand model;
  • het verbouwen van de garages (maken van nieuwe openingen, vervangen dakgoten en vernieuwen daken);
  • het afwerken van de gevels van de uitbreiding in een witsteen.

Inhoud van de aanvraag

-          het afbreken van de bestaande uitbreiding achter het hoofdgebouw en tussen de garages en vervangen door een nieuwe uitbreiding;

-          het restaureren van het hoofdgebouw:

  • het vervangen van de bestaande leien, bakgoten en koperen detailwerk door nieuwe dakbedekking en detailwerk naar bestaand model;
  • het vervangen van het buitenschrijnwerk naar bestaand model;

-          het verbouwen van de garages (maken van nieuwe openingen, vervangen dakgoten en vernieuwen daken).

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg

23 maart 2021

2 april 2021

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied in de stedelijke agglomeratie van Antwerpen, dit is het gedeelte van de stad gelegen tussen de Kleine Ring en respectievelijk de reservatiestrook voor de aanleg van lijninfrastructuur (de A102) tussen Merksem en Wommelgem, de R11 tussen Wommelgem en Mortsel, de oostelijke grens van Mortsel en Hove en de reservatiestrook voor pijpleidingen tussen Hove/Kontich en Hemiksem.

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

In dit gebied wordt de maximale bouwhoogte afgestemd op de volgende criteria:

- de in de onmiddellijke omgeving aanwezige bouwhoogten;

- de eigen aard van het betrokken gebied;

- de breedte van het voor het gebouw gelegen openbaar domein.

 

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het bijzonder plan van aanleg BPA nr. 3 Heistraat en omgeving, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 29 juni 1992. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: zone d voor woningen.

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Bijzondere plannen van aanleg (BPA's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het bijzonder plan van aanleg:

Artikel 3 Plaatsing van de gebouwen: de bouwdiepte na gelijkvloerse uitbreiding bedraagt circa 25,90 meter waar dat dit artikel een maximum bouwdiepte van 20 meter voorschrijft.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De aanvraag is in overeenstemming met de verordening hemelwater.

-          Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Algemene bouwverordeningen

-          Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
 

Sectorale regelgeving

-          MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.

-          Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.

Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

-          Vlaamse codex Wonen 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex Wonen van 2021)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.

-          Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)

-          BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Beoordeling afwijkingen van de voorschriften

De aanvraag wijkt af van artikel 3 Plaatsing van de gebouwen van het bijzonder plan van aanleg nummer 3 Heistraat en omgeving.

De bouwdiepte na uitbreiding bedraagt circa 25,90 meter waar dat dit volgens voormeld artikel maximum 20 meter mag zijn.

De uitbreiding situeert zich tussen de bestaande te behouden garages en wordt terugliggend ten opzichte van deze bestaande volumes voorzien.

Hierdoor wordt geoordeeld dat er met behulp van artikel 4.4.9/1 van de VCRO, een afwijking op artikel 3 van het BPA kan worden toegestaan.

 

Functionele inpasbaarheid

De aanvraag omvat geen functiewijziging. De eengezinswoning blijft behouden waardoor de functionele inpasbaarheid gegarandeerd wordt.

 

Schaal - ruimtegebruik – bouwdichtheid

De inplanting van de beoogde uitbreiding achteraan na afbraak van de bestaande veranda is op vlak van schaal en ruimtegebruik stedenbouwkundig aanvaardbaar.

Er wordt een nieuw hedendaags volume voorzien van 1 bouwlaag onder plat dak.

Het nieuwe volume situeert zich tussen de bestaande te behouden garagevolumes waardoor dit geen impact heeft op de omgeving. Er blijft een ruime groene tuin bewaard.

Bovendien krijgen de leefruimtes langs verschillende zijden licht en lucht.

 

Visueel-vormelijke elementen en Cultuurhistorische aspecten

De aanvraag heeft betrekking een pand dat is opgenomen in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed. Artikel 5 §1 van de bouwcode stelt dat de wijziging van de bestaande toestand van een gebouw dat is opgenomen in deze inventaris, onderworpen moet worden aan de wenselijkheid van het behoud. Het behoud van de elementen met culturele, historische en/of esthetische waarde primeert boven de andere voorschriften. Dit geldt zowel voor het exterieur, als het interieur. De stedelijke dienst Monumentenzorg gaf volgend advies:

 

Er werd geen bouwhistorische duiding bijgevoegd. Het dossier voldoet niet aan art. 5§2

 

Vrijstaand ingeplant in de diepte van het perceel, op een plattegrond van drie bij drie traveeën, omvat het gebouw twee bouwlagen onder een mansardedak. Het verzorgde gevelparement is opgetrokken uit gladde gevelsteen, in kleur variërend van geel tot oker, verwerkt in kettingverband met verdiepte voeg, met gebruik van natuursteen voor dorpels, waterlijsten en ornamenten, leien als dakbedekking, en rode betegeling voor tuinpad en oprit. Symmetrisch van opzet, legt de compositie van de voorgevel de klemtoon op het licht uit de middenas geplaatste, verdiepte inkomportaal met bordes. Dit laatste wordt gemarkeerd door decoratieve wandpanelen met een kepermotief en bladranken, en een sluitsteen in de vorm van een ananas. Opvallende kenmerken zijn de geprononceerde waterlijsten, die geknikt, getrapt of kepervormig voor- en zijgevels belijnen, de geïntegreerde bloembak, het gebruik van hoekramen, de door een attiek bekroonde risalieten aan weerszij van de frontgevel, de geaffirmeerde kroonlijst en de dominante dakstructuur met verdiepte dakkapellen, koperen topstuk en een centrale schoorsteen . Het gevernist houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals het sierlijke art-deco-smeedwerk van tralies, het portaallicht en het voortuinhek. De lage aanbouw aan de tuinzijde dateert vermoedelijk van een verbouwing midden jaren 1950; de flankerende garage met schilddak maakt deel uit van het oorspronkelijke bouwprogramma.

De plattegrond is georganiseerd rond de centrale traphal, die in de noordflank van de woning is ingeplant, volgens de bouwplannen geflankeerd door vestibule, spreekkamer en vestiaire enerzijds, en de keuken met dienstingang anderzijds. De suite van salon, eetkamer en veranda beslaat over de volledige diepte de zuidflank van de van de begane grond, palend aan het terras. Op de eerste verdieping bevinden zich drie slaapkamers en de badkamer, daar waar de mansarde twee kamers herbergt, een zolder en bergplaatsen.

Het complex in kwestie heeft een beeldbepalende stadslandschappelijke waarde in de Berkenlaan. Het behoort tot de authentieke bebouwing. Dezelfde vorm en structuur als moment van ontstaan zijn nog afleesbaar.

 

Het betreft de verbouwingswerken aan een bestaande eengezinswoning. Hierbij zal de bestaande

uitbreiding afgebroken worden en vervangen worden door een nieuwe uitbreiding.

 

 Aan het hoofdgebouw zal niets gewijzigd worden. De buitenschil wordt gerestaureerd. 

- De dakgoten die momenteel in zeer slechte staat zijn herstellen naar origineel model (de huidige zijn namelijk volledig rot op de meeste plaatsen), alsook al het koperwerk vervangen volgens bestaand model.

- Het dak vernieuwen met nieuwe natuurleien naar bestaand model.

- Vervangen van buitenschrijnwerk naar bestaand model (er zijn veel ramen die rot zijn en

dienen vervangen te worden) . Wij zouden hier willen opteren om direct dubbel glas te plaatsen.

- Reinigen van de gevels 

 

Vanuit oogpunt monumentenzorg kunnen wij akkoord gaan met de voorliggende aanvraag die uitvoerig werd voorbesproken. De bestaande aanbouw in pvc wordt vervangen door een lager, kwalitatief volume dat beter aansluit op de historische voorbouw en de leesbaarheid van de achtergevel ten goede komt.

Wij waarderen ook de inspanningen die geleverd worden om de buitenschil te restaureren naar identiek model. Wij vragen dat de restauratie in nauw overleg met onze dienst gebeurt (gevelreiniging, vervanging dakbedekking). Detailtekeningen van het schrijnwerk dienen aangeleverd aan onze dienst ter bespreking.

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).

De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de aanvraag betrekking heeft op de verbouwing van een eengezinswoning waarbij de functie en het aantal woongelegenheden ten opzichte van het bestaande ongewijzigd blijven.

 

Advies aan het college

 

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1.      de restauratie dient in nauw overleg met de stedelijke dienst Monumentenzorg te gebeuren (gevelreiniging, vervanging dakbedekking):

-          Detailtekeningen van het identieke houten schrijnwerk moeten worden teruggekoppeld voor het in productie gaat;

-          De restauratie moet worden teruggekoppeld (reiniging, vervanging dakbedekking,..).

2.      na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

19 maart 2021

Volledig en ontvankelijk

23 maart 2021

Start openbaar onderzoek

31 maart 2021

Einde openbaar onderzoek

29 april 2021

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

6 juli 2021

Verslag GOA

7 mei 2021

naam GOA

Gerd Cryns

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

31 maart 2021

29 april 2021

0

0

0

0

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Stedenbouwkundige voorwaarden

1.      de restauratie dient in nauw overleg met de stedelijke dienst Monumentenzorg te gebeuren (gevelreiniging, vervanging dakbedekking):

-          Detailtekeningen van het identieke houten schrijnwerk moeten worden teruggekoppeld voor het in productie gaat;

-          De restauratie moet worden teruggekoppeld (reiniging, vervanging dakbedekking,..).

2.      na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

 

Artikel 3

Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.