Artikel 56, §3, 5° van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip dagelijks bestuur.
De inschrijver betreft een wetenschappelijk onderzoeksinstelling of een wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het academisch onderwijs en geeft zijn/haar inhoudelijke affiniteit en ervaring ten aanzien van de voorliggende onderzoeksthema (beleidsondersteuning, veiligheidsbeleid, georganiseerde/ondermijnende criminaliteit, bestuurlijke handhaving, data-intelligence,…) weer op basis van minimaal drie relevante wetenschappelijke publicaties van de laatste 3 jaar ten aanzien van voorliggend onderzoeksthema.
Het bestek is bedoeld om een raamovereenkomst af te sluiten met 3 dienstverleners per perceel, voor zover het aantal geschikte offertes voldoende groot is. Voor elk perceel zal een rangschikking gemaakt worden op basis van onderstaande gunningscriteria:
In toepassing van artikel 89, §1, eerste lid, 1° van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, zal deze opdracht worden gegund bij vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking omdat het een opdracht voor sociale en andere specifieke diensten opgesomd in bijlage III betreft.
In toepassing van artikel 41, §2, tweede lid, laatste zin van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en met verwijzing naar artikel 37, §5, kan de aanbestedende overheid de in artikel 41, §2, tweede lid, eerste zin bepaalde termijn van ten minste 22 dagen voor de ontvangst van de offertes met vijf dagen verkorten indien de offertes langs elektronische weg worden ingediend overeenkomstig de door en krachtens artikel 14, §1, tweede lid en §§5 tot 7 bepaalde regels betreffende de elektronische platformen.
Overeenkomstig en binnen de grenzen van artikel 71 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten legt de aanbestedende overheid aan de kandidaten of inschrijvers selectiecriteria op als voorwaarde voor deelname.
In toepassing van artikel 81 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, baseert de aanbestedende overheid de gunning van de overheidsopdracht op de economisch meest voordelige offerte. De economisch meest voordelige offerte uit het oogpunt van de aanbestedende overheid wordt vastgesteld rekening houdend met de gunningscriteria. Ze vermeldt de gunningscriteria in de aankondiging van de opdracht of in een ander opdrachtdocument.
In toepassing van de artikelen 2, 6° en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, zal de stad Antwerpen optreden als aankoopcentrale in die zin dat ze gecentraliseerde aankoopactiviteiten en aanvullende aankoopactiviteiten verricht die bestemd zijn voor andere aanbesteders die in de opdrachtdocumenten zijn aangeduid.
Deze raamovereenkomst kadert binnen een verhoogde aandacht voor de bestuurlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit binnen het Bestuursakkoord 2019-2024 van de stad Antwerpen alsook het Zonaal Veiligheidsplan van Politiezone Antwerpen. De bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid ontwikkelt aldus een integraal beleidsprogramma dat zich richt op een verbeterde bestuurlijke informatiepositie t.a.v. ondermijning, een versterkte bestuurlijke en maatschappelijke weerbaarheid en een geoptimaliseerde samenwerking met partners. Gezien het innovatieve karakter van het programma en de nood aan feitelijke onderbouwing en best practices, is academische ondersteuning en consultancy wenselijk. Het gaat om uiteenlopende onderzoeksopdrachten van diverse inslag (juridisch, criminologisch, economisch), waarvoor de noodzakelijke expertise bij onafhankelijke onderzoeksinstellingen dient gezocht te worden. Op die manier kan het beleidsprogramma doorlopend worden geobjectiveerd en bijgestuurd.
De Gemeenschappelijke Aankoopcentrale stelt voor om hiervoor vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking GAC_2019_01021 uit te schrijven.
Bij deze raamovereenkomst treedt de stad op als aankoopcentrale voor de aankoopgroep van de stad Antwerpen. Indien andere entiteiten dan de stad afnemen op deze raamovereenkomst, zal dat gebeuren in eigen naam en voor eigen rekening. De vastleggingen voor die deelopdrachten zullen dan ook op de eigen budgetten gebeuren.
Het college keurt bestek GAC_2019_01021 voor het afsluiten van een raamovereenkomst voor wetenschappelijk onderzoek ondermijning goed en keurt eveneens goed dat:
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiƫle aspecten als volgt:
Omschrijving |
Bedrag |
Boekingsadres |
Bestelbon |
Raamovereenkomst wetenschappelijk onderzoek ondermijning |
| budgetplaats: 5363000000 |
met orderbons |