Terug
Gepubliceerd op 21/05/2021

2021_CBS_03598 - Omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020168764. District Antwerpen. Victor Delhezstraat ZN - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 07/05/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Verontschuldigd

Karim Bachar, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_03598 - Omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020168764. District Antwerpen. Victor Delhezstraat ZN - Goedkeuring 2021_CBS_03598 - Omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020168764. District Antwerpen. Victor Delhezstraat ZN - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 31 en 32 van het Omgevingsvergunningsdecreet stellen dat als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad een beslissing over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

Argumentatie

Adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg 

Externe adviezen

Adviesinstantie
Datum advies gevraagd
Datum advies ontvangen
Advies
AQUAFIN NV
4 januari 2021
24 februari 2021
Voorwaardelijk gunstig
Fluvius System Operator
4 januari 2021
18 januari 2021
Voorwaardelijk gunstig
lokale politie/ verkeerspolitie (LP/VK/SE)
4 januari 2021
6 januari 2021
Geen bezwaar
PROXIMUS
4 januari 2021
5 februari 2021
Voorwaardelijk gunstig
TELENET
4 januari 2021
11 januari 2021
Geen advies
Water-link (AWW)
4 januari 2021
Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag
Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn

Interne adviezen

Adviesinstantie
Datum advies gevraagd
Datum advies
autonoom gemeentebedrijf vastgoed en stadsprojecten Antwerpen
4 januari 2021
1 februari 2021
stadsontwikkeling/ publieke ruimte
4 januari 2021
2 maart 2021

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg 

Algemene bouwverordeningen

Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.

Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet 

De aanvraag gaat gepaard met de gedeeltelijke opheffing en de wijziging van een gemeenteweg. Er werd dan ook een grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg / rooilijnplan ‘VA_VP_N_Rooilijnplan Antwerpen Victor Delhezstraat’ ingediend. Er wordt voorgesteld verschillende delen van de gemeenteweg Victor Delhezstraat op te heffen en de rooilijn te verleggen. 

Victor Delhezstraat is een doodlopende straat (nu nog in private eigendom, perceel met kadasternummer 13de afdeling, sectie N, nummer 833 Y9) met een rijweg in asfalt en voetpaden in betondalstenen. Het is een zijstraat van de Edmond de Coussemakerstraat met een lengte van ongeveer 60 meter en een breedte van 9,50 meter. Op het einde van de straat liggen twee aantakpunten die in noordelijke en in westelijke richting een toekomstige verlenging van de straat voorstellen. Ook twee trage wegen maken deel uit van deze straat:

  • een voetpad aan de noordzijde, met een breedte van ongeveer 4 meter, maakt achter de tuinen van de huizen in de Edmond de Coussemakerstraat verbinding met de Anton van Duinkerkenstraat;
  • een voetpad aan de zuidzijde, met een breedte van ongeveer 3 meter, vertrekt rechts van de woning op Victor Delhezstraat 6 en maakt achter de tuin van deze woning een brede bocht in oostelijke richting om uit te komen in de Edmond de Coussemakerstraat.

Het ingediend grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg / rooilijnplan houdt rekening met een eerder afgeleverde omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden grenzend aan het terrein waarvoor huidige aanvraag werd ingediend. Op 3 oktober 2019 werd een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden (OMV_2018062900) afgeleverd door de deputatie voor het verdelen van een terrein in 30 loten voor eengezinswoningen en 2 loten voor meergezinswoningen en voor het aanleggen van nieuw openbaar domein, op het aanpalend terrein aan de zuidwestzijde van huidige aanvraag. In zitting van 22 oktober 2019 werd door de gemeenteraad (jaarnummer 645) al goedkeuring gegeven voor:

  • de heraanleg en overdracht aan stad Antwerpen van het westelijke deel van Victor Delhezstraat;
  • de overdracht aan stad Antwerpen van het oostelijke deel van Victor Delhezstraat;
  • het doortrekken van Victor Delhezstraat waardoor ze niet langer doodloopt, maar wel een bocht maakt in zuidelijke richting om aan te sluiten op de Aalscholverlaan.

De verkavelaar wenst:

  • het noordelijke aantakkingspunt van de straat op te heffen en de rooilijn er te verleggen;
  • de rooilijn tussen het uiteinde van de straat (waar ze doodloopt) en de aansluiting met de nieuwe aan te leggen weg richting Aalscholverlaan binnen de aansluitende verkaveling op te heffen;
  • de noordelijk gelegen trage weg heraan te leggen en over te dragen aan stad Antwerpen;
  • de zuidelijk gelegen trage weg op te heffen. 

Het noordelijke aantakkingspunt van de straat geeft uit op een braakliggend terrein, ingezaaid met gras. De verkavelaar geeft aan dit terrein eventueel in de toekomst te ontwikkelen, maar het voorlopig als restperceel te bestemmen. Het is de wens van de verkavelaar geen gebruik te maken van de aantakking bij een eventuele latere ontwikkeling van het restperceel. Dit kan gunstig worden beoordeeld. Het terrein is in verhouding klein om er een straat door te trekken. De verharding die deel uitmaakt van de weg die zal worden opgeheven, moet worden afgebroken en dat deel moet worden ingezaaid met gras.

De rooilijn tussen het uiteinde van de Victor Delhezstraat (waar ze doodloopt) en de aansluiting met de nieuwe aan te leggen weg richting Aalscholverlaan binnen de aansluitende verkaveling verliest haar nut bij het uitvoeren van de aansluitende verkaveling. Het opheffen van deze rooilijn kan bijgevolg gunstig beoordeeld worden. 

De noordelijk gelegen trage weg is nu in eigendom van de verkavelaar en zal kosteloos worden overgedragen aan stad Antwerpen. Voor de overdracht plaatsvindt, moet het voetpad worden heraangelegd met het bestratingsmateriaal betonstraatstenen 22x22x8 cm, en dit conform de voorwaarden van stad Antwerpen.

De zuidelijk gelegen trage weg wordt opgedeeld in drie delen. Een eerste deel ligt in de achtertuin en zijtuin van lot 1. De verkavelaar kiest ervoor het voetpad op te heffen en de vrijgekomen ruimte deel te laten uitmaken van de tuin bij de nieuwbouw meergezinswoning. Dit kan gunstig worden beoordeeld. Door het voetpad op te heffen, komt er ruimte vrij om een gekoppelde garage op te richten en de straatwand (Edmond de Coussemakerstraat) te sluiten. Een tweede deel past in kavel 25 van de naastgelegen verkaveling en zal deel uitmaken van de tuin van dit lot. Dit kan gunstig beoordeeld worden en stemt overeen met de goedgekeurde naastgelegen verkaveling. Een derde deel zal worden bestemd als tuin om gevoegd te worden bij de tuin van de woning op Victor Delhezstraat 6. Dit kan gunstig beoordeeld worden. Uit het dossier blijkt de verkavelaar de intentie te hebben over te gaan tot verkoop van lot 5 aan de eigenaar van de woning op Victor Delhezstraat 6 en blijkt de eigenaar van de woning op Victor Delhezstraat 6 de intentie te hebben over te gaan tot de aankoop van lot 5. De zuidelijk gelegen trage weg doet eerder dienst als kruiwagenpad om achtertuinen bereikbaar te maken en te verbinden met de openbare weg dan als weg voor doorgaand verkeer. De weg heeft dus vooral zijn nut voor de aanpalers en niet zozeer een algemeen belang. De omliggende straten zorgen voor voldoende bereikbaarheid en bieden voldoende comfort voor de verschillende weggebruikers. De verharding op de drie delen moet worden afgebroken. 

De verkavelaar moet contact opnemen met SW / publieke ruimte in verband met de verlichtingspalen en paaltjes op de op te heffen wegen. De verkavelaar moet contact opnemen met de nutsmaatschappijen in verband met eventuele ondergrondse leidingen onder de op te heffen wegen. 

Het rooilijnplan bevat geen berekening van de eventuele waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg overeenkomstig artikel 28 van het gemeentewegendecreet.

Fasering

Procedurestap
Datum
Indiening aanvraag
11 december 2020
Volledig- en ontvankelijk
4 januari 2021
Start openbaar onderzoek
12 januari 2021
Einde openbaar onderzoek
10 februari 2021
Gemeenteraad voor wegenwerken
31 mei 2021
Uiterste beslissingsdatum
18 juni 2021

Juridische grond

Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten en het Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 zijn van toepassing.

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek. 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

Startdatum
Einddatum
Schriftelijke bezwaarschriften
Schriftelijke gebundelde bezwaarschriften
Petitielijsten
Digitale bezwaarschriften
12 januari 2021
10 februari 2021
0000

Bespreking van de bezwaren met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg

Tijdens het openbaar onderzoek werd er één bezwaarschrift ingediend dat na afloop van het openbaar onderzoek, op 30 april 2021, door de bezwaardindiener werd ingetrokken. Bijgevolg kan er aan het bezwaarschrift worden voorbijgegaan.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

Projectnummer:OMV_2020168764
Gegevens van de aanvrager:NV QUBO met als contactadres Zwaarveld 69 te 9220 Hamme
Eigenaars:NV AGROS met als adres Hammestraat 6 te 9220 Hamme (Vl.) (BELGIE)
Ligging van het project:Victor Delhezstraat ZN te 2050 Antwerpen
Kadastrale gegevens:afdeling 13 sectie N nrs. 833F10, 833G10, 833H10, 833K10, 833L10, 833X9 en 833Y9
Vergunningsplichten:verkavelen van gronden
Voorwerp van de aanvraag:verkavelen van een terrein in een bouwgrond voor meergezinswoning, restpercelen en toekomstig openbaar domein

Omschrijving aanvraag 

Relevante voorgeschiedenis

  • 14 november 2018: omgevingsvergunning stedenbouwkundige handelingen (OMV_2018007608) voor het bouwen van een nieuwbouw met 14 woonentiteiten;
  • 3 oktober 2019: omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden (OMV_2018062900) voor het verdelen van een terrein in 30 loten voor eengezinswoningen en 2 loten voor meergezinswoningen en het aanleggen van nieuw openbaar domein, op het aanpalend terrein aan de zuidwestzijde van huidige aanvraag.

Vergunde/vergund geachte toestand

  • zie relevante voorgeschiedenis;
  • de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen werd niet vooraf gegaan door een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden. 

Huidige toestand

  • lot 1:
    • braakliggend terrein, ingezaaid met gras;
    • voetpad op de zuidkant;
  • lot 2:
    • wegenis met rijbaan in asfalt en voetpaden in betondalstenen;
  • lot 3:
    • voetpad;
  • lot 4:
    • braakliggend terrein, ingezaaid met gras;
    • deel wegenis met rijbaan in asfalt en voetpad in betondalstenen aan de zuidkant;
  • lot 5:
    • voetpad. 

Gewenste toestand

  • bouwgrond voor een meergezinswoning op lot 1:
    • kopgebouw;
    • vier bouwlagen en een plat dak;
    • bouwdiepte maximum 15 meter;
    • ondergrondse garage;
  • overdragen van wegenis (lot 2);
  • opheffen van wegen (voetpaden op lot 1, lot 3 en lot 5) en herbestemmen als tuin;
  • afsplitsen van een restperceel (lot 4) en opheffen van wegenis op lot 4;
  • herverdelen van gronden. 

Inhoud van de aanvraag

Verkavelen van een terrein in:

  • lot 1: bouwgrond voor een meergezinswoning (1144,45 m²)
  • lot 2: grond te voegen bij het openbaar domein (827,45 m²)
  • lot 3: als tuin te voegen bij lot 25 van een aanpalende verkaveling (90,02 m²)
  • lot 4: restperceel (1899,56 m²)
  • lot 5: als tuin te voegen bij de woning op het adres Victor Delhezstraat 6 (59,74 m²);
  • opheffen van wegen en vastleggen van rooilijnen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg'.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan het bijgevoegd grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg / rooilijnplan 'VA_VP_N_Rooilijnplan Antwerpen Victor Delhezstraat' en aan de ligging, breedte en uitrusting van de Victor Delhezstraat onder volgende voorwaarden en lasten:

Voorwaarden

  1. de verkavelaar moet contact opnemen met SW / publieke ruimte in verband met de verlichtingspalen en paaltjes op de op te heffen wegen;
  2. de verkavelaar moet contact opnemen met de nutsmaatschappijen in verband met eventuele ondergrondse leidingen onder de op te heffen wegen;
  3. de voorwaarden opgelegd in het advies van Aquafin moeten strikt nageleefd worden;
  4. de voorwaarden opgelegd in het advies van Fluvius moeten strikt nageleefd worden;
  5. de voorwaarden opgelegd in het advies van Proximus moeten strikt nageleefd worden.

Lasten

Vooraleer onderhavige omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden uitgevoerd dient de verkavelaar aan volgende lasten te voldoen:

  1. de verhardingen op lot 1, lot 3 en lot 5 moeten uitgebroken worden;
  2. de delen van de verharding op lot 4 die niet meer tot het openbaar domein behoren moeten worden uitgebroken en voorlopig worden ingezaaid met gras;
  3. de verkavelaar dient er zelf voor te zorgen dat de nodige leidingen voor gas-, water-, elektriciteits-, kabeltelevisie- en fm-distributie aanwezig zijn, zodanig dat alle individuele kavels van voormelde verkaveling zonder uitbreiding van het distributienet op dat net aangesloten kunnen worden.
    Indien voor de realisatie van de verkaveling uitbreiding of aanpassing van één of meer distributienetten noodzakelijk is, zal hij hiervoor alle kosten en waarborgen dragen.
    Hij zal voor dit alles contact opnemen met de maatschappijen die voor de distributie instaan en zich volgens hun richtlijnen gedragen, ook wat een eventuele eigendomstoewijzing van de leidingen betreft na hun realisatie.
    De verkavelaar dient in de onderhandse en authentieke akten betreffende de verkoop van percelen in de verkaveling melding te maken of te laten maken van het feit dat de nodige leidingen voor de aansluiting van de betrokken percelen op de verschillende distributienetten zijn aangebracht, of dat deze leidingen nog dienen aangebracht en dat geen omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen zal verleend worden dan nadat deze leidingen effectief zijn aangebracht of dat de borg hiervoor is betaald;
  4. in verband met de aan stad Antwerpen over te dragen grond is de verkavelaar ertoe gehouden:
  • onder uitdrukkelijke opschortende voorwaarde van uitvoering van onderhavige bestuurlijke omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, kosteloos af te staan en over te dragen aan de stad Antwerpen in volle eigendom, onder de gewone en van recht zijnde waarborgen, met vrijwaring tegen alle stoornissen, uitwinningen en alle welkdanige beletselen, met verzaking aan het recht van terugvordering, vrij, zuiver en onbezwaard van alle schulden, voorrechten, hypotheekrechten en verbrekingsactiën, vrij van alle gebruik, pacht, huur of andere welkdanige rechten van derden, een strook grond gelegen te Antwerpen, district Antwerpen, Victor Delhezstraat, op het kadaster bekend of bekend geweest onder Antwerpen 13de afdeling, sectie N deel van nr. 833Y9, deel van lot 2, met een oppervlakte van 161,21 m², met name het voetpad gelegen ten oosten van en grenzend aan lot 4;
  • op voorgeschreven af te stane goed, op eigen kosten, risico en gevaar, de heraanleg van een verharding te voorzien met het bestratingsmateriaal betonstraatstenen 22x22x8 cm, en dit conform de voorwaarden van de stad. Alle contacten gaan via: stadsontwikkeling/ beheer en onderhoud (tel. 03 338 84 07, herstellingopenbareruimte@antwerpen.be). Ofwel zullen zij tot zekerheid voor het nakomen van de hen hierboven opgelegde werken, bij de overdracht van de grond, en alvorens het attest om kunnen overgaan tot de verkoop van een kavel in de zin van artikel 4.2.16 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening mag afgeleverd worden, een bankwaarborg ten voordele van de stad bezorgen, af te leveren door een Belgische erkende bankinstelling. Het bedrag van deze bankwaarborg wordt vastgesteld door het biedingsbedrag voor de hierboven beschreven werken, te verhogen met twintig ten honderd (20%) ter dekking van eventuele prijsherzieningen of meerwerken. De stad Antwerpen zal van voorgeschreven onroerend goed het beschikkingsrecht, het genot en het vrij gebruik bekomen, er de onroerende voorheffing van betalen en alle andere belastingen die op het goed drukken op zich nemen vanaf de eerste van de maand volgend op de dag van het verlijden van de authentieke akte van eigendomsoverdracht;
  • de authentieke akte, die verleden zal worden als bestuurlijke akte ten overstaan van de bevoegde mandataris van de stad Antwerpen te ondertekenen zonder kosten voor de afstanddoener;
  • de nodige bodemattesten aan te vragen;
  • te zorgen voor een metingsplan, opgemaakt door een beëdigde landmeter of meetkundige-schatter van onroerende goederen.

Dit houdt in dat zolang aan deze lasten niet voldaan is, de verkavelaar niet kan overgaan tot de uitvoering van de verkregen omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden en tot de verkoop van de kavels in de zin van artikel 4.2.16 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen