Terug
Gepubliceerd op 10/05/2021

2021_CBS_03553 - Omgevingsvergunning - OMV_2021027808. Zuidervelodroom ZN. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 07/05/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Verontschuldigd

Karim Bachar, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_03553 - Omgevingsvergunning - OMV_2021027808. Zuidervelodroom ZN. District Antwerpen - Goedkeuring 2021_CBS_03553 - Omgevingsvergunning - OMV_2021027808. Zuidervelodroom ZN. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2021027808

Gegevens van de aanvrager:

NV ALTA BUILD met als adres Kronenburgstraat 51 bus 001 te 2000 Antwerpen en de heer Hans Destoop met als adres Kronenburgstraat 51 bus 001 te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

Zuidervelodroom ZN te 2018 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 10 sectie K nrs. 0 en 1747F11

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

aanleggen van een binnenstraat

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-          26/01/2018: vergunning (20172076) voor het bouwen van 23 appartementen, 15 woningen en een ondergrondse parking na sloop van de huidige bebouwing.

 

Vergunde/vergund geachte toestand

-          woonproject met 23 appartementen, 15 woningen en ondergrondse parking;

-          de straat voor traag, niet gemotoriseerd verkeer verbindt de Moonsstraat met de Haantjeslei via de reeds bestaande binnenstraat van het achtergelegen project ‘Zuidervelodroom’;

-          voornamelijk verharding met 4 bomen;

-          voorwaarden inrichting straat:

  • vaste palen te voorzien op de erfscheiding tussen de site van de Zuidervelodroom en het nieuwe project om het autovrije karakter van de binnenstraat af te dwingen;
  • de buitenomgeving bovenop de parking (privaat met openbaar karakter) niet af te sluiten voor voetgangers en fietsers;
  • de aanleg van de binnenstraat met eenzelfde materiaal en uitvoering te laten aansluiten op de aanleg van de binnenstraat in project Zuidervelodroom;
  • de afwatering - zigzag goot - van de buitenruimte op dezelfde manier (recht) te voorzien als de goot op de site van de Zuidervelodroom;
  • de buitenaanleg voor te leggen (vooraleer de werken aan te vatten) aan de stedelijke dienst stadsontwikkeling/ ontwerp&uitvoering/ ontwerpers;
  • alvorens de werken aan te vatten de stedelijke dienst ‘aanwerken bouw’ te contacteren in verband met aansluitingen aan het bestaande openbaar domein;
  • de erfdienstbaarheid die gevestigd wordt (recht van doorgang) tussen de stad Antwerpen en de eigenaar (VME) notarieel te regelen in een overeenkomst. 

 

Huidige toestand

-          project in opbouw, straat nog niet aangelegd.

 

Gewenste toestand

-          aangepast ontwerp straatinrichting:

  • binnenstraat met publiek karakter in betonklinkers;
  • helling vanaf Moonstraat, aansluiting op zelfde niveau als straat ‘Zuidervelodroom’;
  • vaste breekpalen ter hoogte van aansluiting met Zuidervelodroom;
  • straatzone is 9m breed en 51m lang, voorzien van vrije doorgangsruimte van 4m;
  • geveltuintjes aan westelijke zijde en voetpadzone aan oostelijke zijde; 
  • 4 plantvakken met lage beplanting, 11 hoogstammige bomen en groenzone (gazondals in beton) en zitelementen.  (circa 2,8m breed). 


Inhoud van de aanvraag

-          herinrichting van de binnenstraat;

-          aanplantingen (bomen, plantvakken en groenzones) en plaatsing van straatmeubilair. 

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

brandweer/ risicobeheer/ preventie

19 maart 2021

15 april 2021

Voorwaardelijk gunstig

lokale politie/ verkeerspolitie (LP/VK/SE)

19 maart 2021

26 maart 2021

Ongunstig

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

stadsbeheer/ groen en begraafplaatsen

19 maart 2021

2 april 2021

stadsontwikkeling/ mobiliteit

19 maart 2021

25 maart 2021

stadsontwikkeling/ publieke ruimte

19 maart 2021

6 april 2021

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied in de binnenstad van Antwerpen, dit is het gedeelte van de stad gelegen tussen de Leien en de Kleine Ring.

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

In dit gebied wordt de maximale bouwhoogte afgestemd op de volgende criteria:

- de in de onmiddellijke omgeving aanwezige bouwhoogten;

- de eigen aard van het betrokken gebied;

- de breedte van het voor het gebouw gelegen openbaar domein.

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De aanvraag is in overeenstemming met de verordening hemelwater.

-          Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Algemene bouwverordeningen

-          Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de verordening voetgangersverkeer.

 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
 

Sectorale regelgeving

-          MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.

-          Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

-          Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex van 2021”)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.

-          Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)

-          BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
 

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

De aanvraag heeft betrekking op de aanleg van een binnenstraat die fungeert als doorgang naar de achterliggende site Zuidervelodroom. De doorgang is een semi-publieke ruimte die voornamelijk als doorsteek voor wandelaars en fietsers dient. Sporadisch kan de binnenstraat ook gebruikt worden voor laden en lossen, maar gezien de binnenstraat doodlopend is voor autoverkeer, zal de frequentie hiervan beperkt blijven.

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

In een voorgaande aanvraag werd een woonproject vergund (dossiernummer 20172076). Deel van deze aanvraag bestond uit de aanleg van een binnenstraat die de Moonstraat met de Zuidervelodroom verbindt. In de vergunning werden enkele voorwaarden opgenomen met betrekking tot de heraanleg van de binnenstraat. Voorliggende aanvraag wenst de aanleg van de binnenstraat te wijzigingen en te concretiseren.

De binnenstraat wordt in hoofdzaak in betonklinker aangelegd. Door het niveauverschil tussen de Moonstraat en de Zuidervelodroom is er een helling voorzien. Er zijn vaste breekpalen aanwezig op de grens met de Zuidervelodroom zodat autoverkeer geen toegang kan krijgen tot het binnengebied.

Aan de rechterzijde is een vrije doorgangsruimte aanwezig van 4 meter en zijn er 4 plantvakken voor lage beplanting, hoogstammige bomen en groenzones aanwezig met enkele zitelementen.

 

De voorliggende wijzigingen zijn inpasbaar in de omgeving.

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

De verkeerspolitie bracht een ongunstig advies uit op dit dossier omdat wagens dan wel voorwaarts de binnenstraat kunnen oprijden, maar ze moeten achterwaarts op het openbaar domein maneuvreren. Dit creëert onveilige verkeerssituaties. Na overleg met de verkeerspolitie heeft de aanvrager tijdens de aanvraagprocedure een aanpassing aangebracht op het ontwerp. Centraal in de straat is een keerzone voorzien waardoor auto’s wel kunnen keren in de binnenstraat en voorwaarts het openbaar domein oprijden.

Verkeerspolitie geeft voor deze aanpassing hun akkoord. Dit werd per mail bevestigd en de correspondentie is terug te vinden in bijlage in deze vergunning.

 

In voorwaarde wordt opgenomen om de binnenstraat aan te passen zoals aangeduid in de met een projectinhoudversie aangeleverde plannen op 27/04/2021: ‘BA_VANDEWERVE_P_210427_Wijziging terugkeerzone vrijgemaakt’ en ‘BA_VANDEWERVE_P_210427_Aanduiding zone’.

 

Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).

De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

De aanvraag werd voorgelegd aan de stedelijke dienst Ontwerp en Uitvoering / Publieke Ruimte:

“De binnenstraat is privatief, de stad neemt hiervan bijgevolg geen onderhoud of beheer op.

 

We suggereren dat de lijngoot naar de grens met de publieke ruimte wordt verplaatst zodat er een duidelijk zichtbare en voelbare (gidslijn) grens privaat-publiek is, tenzij dit om technische redenen niet mogelijk is.

 

Voor de toegang fietsers vanuit de Moonsstraat wordt een breder voetpad voorzien dan de werkelijke voetpadbreedte die veel smaller is. De afschuining zoals getekend is bijgevolg niet mogelijk. Er zal een andere oplossing moeten gevonden worden om het hoogteverschil comfortabel op te vangen, wellicht door het voetpad deels te verlagen waarbij rekening wordt  gehouden met alle normen voor toegankelijkheid en draaiboek Openbaar Domein van de Stad Antwerpen. De aanwerking van de publieke ruimte dient met de bevoegde diensten afgestemd te worden (procedure Herstelling openbare ruimte na inname of werkzaamheden).”

 

Dit advies wordt opgenomen als voorwaarde in deze vergunning. De vergunninghouder dient contact op te nemen met SWOU_ontwerp@antwerpen.be voor een verdere verfijning van de aanleg van de binnenstraat.

 

De stedelijke groendienst formuleert onderstaande voorwaarde met betrekking tot de aanplanting en tot de plantenkeuze:

“In het open plantvak onder de bomen mag geen UrbanGranulaat gestoken worden, dit beperkt nodeloos de ondergrondse wortelruimte. Het is beter voor de bomen om hier enkel verrijkte teelaarde te voorzien.

 Gezien de plantenkeuze in de verhoogde plantenbakken niet afgestemd is op de reguliere beplanting in de openbare ruimte gaat de groendienst ervan uit dat de bewoners participeren in het onderhoud ervan.  Zo niet moet de plantenkeuze aangepast worden aan de standaardbeplanting voor openbare ruimte. Dit is samenspraak met de groendienst.

Er moet een variatie aangebracht worden in boomsoorten, zowel naar vorm als naar hoogte.”

 

Het advies over de teelaarde en de variatie in boomsoorten wordt als voorwaarde opgenomen in deze vergunning. Voor verder advies kan contact opgenomen worden met de groendienst via SB.Adviesvraag_SW@antwerpen.be.

 

Advies aan het college

 

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1.      de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;

2.      de binnenstraat aanpassen zoals aangeduid in de met een projectinhoudversie aangeleverde plannen op 27/04/2021 ‘BA_VANDEWERVE_P_210427_Wijziging terugkeerzone vrijgemaakt’ en ‘BA_VANDEWERVE_P_210427_Aanduiding zone’;

3.      contact opnemen met SWOU_ontwerp@antwerpen.be voor een verdere verfijning van de aanleg van de binnenstraat;

4.      in het open plantvak onder de bomen geen UrbanGranulaat voorzien maar verrijkte teelaarde;

5.      er moet een variatie aangebracht worden in boomsoorten, zowel naar vorm als naar hoogte.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

19 februari 2021

Volledig en ontvankelijk

19 maart 2021

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

18 mei 2021

Verslag GOA

30 april 2021

naam GOA

Katrijn Apostel

 

Onderzoek

Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Stedenbouwkundige voorwaarden

1.      de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;

2.      de binnenstraat aanpassen zoals aangeduid in de met een projectinhoudversie aangeleverde plannen op 27/04/2021 ‘BA_VANDEWERVE_P_210427_Wijziging terugkeerzone vrijgemaakt’ en ‘BA_VANDEWERVE_P_210427_Aanduiding zone’;

3.      contact opnemen met SWOU_ontwerp@antwerpen.be voor een verdere verfijning van de aanleg van de binnenstraat;

4.      in het open plantvak onder de bomen geen UrbanGranulaat voorzien maar verrijkte teelaarde;

5.      er moet een variatie aangebracht worden in boomsoorten, zowel naar vorm als naar hoogte.

 

Artikel 3

Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.