Terug
Gepubliceerd op 10/05/2021

2021_CBS_03527 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2020163783. Universiteitsplein 1. District Wilrijk - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 07/05/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Verontschuldigd

Karim Bachar, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_03527 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2020163783. Universiteitsplein 1. District Wilrijk - Goedkeuring 2021_CBS_03527 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2020163783. Universiteitsplein 1. District Wilrijk - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

  1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
  2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

- een openbaar onderzoek te houden;

- advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2020163783

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

AV Universiteit Antwerpen (0257216482) met als adres Prinsstraat 13 te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

Universiteitsplein 1 te 2610 Wilrijk (Antwerpen)

Kadastrale gegevens:

Antwerpen afdeling 42 sectie C  nrs.  38R2, 39A2, 48F, 48G, 48H, 48M, 48N, 54T, 54S, 54P, 54E, 68K4 en 68M3

Edegem afdeling 2 sectie C nrs. 90T2 en 90G2

Inrichtingsnummer:

20171222-0013 (UAntwerpen, Campus Drie Eiken)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

uitbreiden van de exploitatie met het houden van 25 volwassen reptielen

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Op 9 november 2006 werd door de deputatie een vergunning verleend aan de Universiteit Antwerpen om een onderwijsinstelling (Campus Drie Eiken) verder te exploiteren (MLAV1/06-311). Tussen 2008 en 2020 werden deze basisvergunning en de eraan verbonden bijzondere voorwaarden meerdere keren gewijzigd in functie van gewijzigde bedrijfsvoering. De vergunning is geldig tot 9 november 2026.

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag handelt over het bijkomend houden van 25 adders.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

9.2.1.

inrichtingen waarin amfibieën, reptielen of ongewervelden gefokt of gehouden worden die door hun agressiviteit, giftigheid of gedrag een gevaar inhouden, zoals schorpioenen, zwarte weduwe, enzovoort, vanaf 1 volwassen dier;

-4 kaaimannen, +25 adders

(totaal 30 adders)

 

Argumentatie

Adviezen

Er werden geen adviezen gevraagd.

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gebied voor gemeenschapsuitrusting en openbare nutsvoorziening. Onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen dient te worden begrepen voorzieningen die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang en die ten dienste van de gemeenschap worden gesteld. De idee van dienstverlening (verzorgende sector) aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig. Artikel 4.4.8.van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening schrijft voor dat in gebieden die op de gewestplannen zijn aangewezen als gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, handelingen van algemeen belang en de daarmee verbonden activiteiten te allen tijde kunnen worden toegelaten, ongeacht het publiek of privaatrechtelijk statuut van de aanvrager of het al dan niet aanwezig zijn van enig winstoogmerk. Als gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kunnen eveneens worden beschouwd een school, een voor het publiek toegankelijke toegangsweg tot een vergund gebouwencomplex in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen en neveninrichtingen naast een autosnelweg. Alhoewel in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen in principe geen gebouwen met een woonfunctie zijn toegelaten, heeft de Raad van State bovendien niettemin geoordeeld dat service-flats voor bejaarden kunnen worden vergund in dergelijk gebied. Ook een nomadenkamp werd door de Raad van State beschouwd als een gemeenschapsvoorziening en openbare nutsvoorziening. (Artikel 17 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gebied voor dagrecreatie. De gebieden voor dagrecreatie bevatten enkel de recreatieve en toeristische accommodatie, bij uitsluiting van alle verblijfsaccommodatie. (Artikel 16 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen).Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een universiteitspark. De gebieden die als universiteitspark zijn aangeduid, zijn bestemd voor de vestiging van onderzoekslaboratoria, instellingen en kleinschalige innoverende bedrijven, waarvan een belangrijke component van de activiteit op wetenschappelijk onderzoek is afgestemd in samenwerking met de universitaire onderzoeksinstellingen. De ermee samenhangende kantoren en diensten zijn eveneens toegelaten. Bij de inrichting van het gebied zal ten zeerste rekening worden gehouden met de natuurlijke en landschappelijke kwaliteiten van het terrein en de onmiddellijke omgeving. Hierbij wordt aandacht besteed aan het parkkarakter, de aard en de omgeving van de bebouwing, het architecturaal karakter, de breedte en de wijze van aanleg van de omringende gebieden, enzovoort. Het gebied wordt gerealiseerd door de Universiteit Antwerpen die hiervoor beroep kan doen op een publiek samenwerkingsverband.

 

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het bijzonder plan van aanleg BPA Bloemenveld, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 7 april 2006. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: open bebouwing.

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Bijzondere plannen van aanleg (BPA's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.) De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

De universiteit wenst op de campus Drie Eiken een onderzoeksproject op te starten met adders. De exploitant werd in 2017 vergund voor het houden van vijf adders. Recent werd de vergunning uitgebreid met het houden van vier sub-adulte dwergkaaimannen, eveneens in het kader van een onderzoeksproject (kenmerk OMV_2020040773). Het onderzoek op de kaaimannen is ondertussen stopgezet.

De rubriek 9.2.1 voor het houden van onder andere reptielen die door hun agressiviteit, giftigheid of gedrag een gevaar inhouden, wordt uitgebreid tot 30 dieren (bijkomend 25 adders, schrappen van vier kaaimannen).

De toegang tot het dierenverblijf is enkel mogelijk via een deur halverwege in de gang met automatische sluiting en badgecontrole. De verblijfplaatsen van de dieren bevinden zich in een afgesloten ruimte van circa 22 m², enkel toegankelijk voor bevoegden. De toegangsdeur wordt voorzien van een pictogram in Nederlands en Engels met informatie over de gevaren en eerste hulp. Via de eerste toegangsdeur wordt een sas betreden, gemaakt uit hout en plexiglas. De binnendeur is eveneens voorzien van de pictogrammen.

De dieren bevinden zich in speciaal geconstrueerde terraria, waarvan de afmetingen conform de richtlijnen inzake dierenwelzijn zullen zijn (richtlijnen uit dossier Ethisch Comité voor Dierproeven en richtlijnen van Vlarem II, afd. 5.19.4). De adders worden er individueel of per twee gehuisvest. De achter-, zij-, boven- en onderkanten zijn uit betonplex; de voorzijde bestaat uit plexiglas. De kiepende voorwand is afsluitbaar met een hangslot. De terraria worden aangekleed met plastieken planten en ander verrijkingsmateriaal maar om veiligheidsredenen moeten de dieren steeds minstens gedeeltelijk zichtbaar zijn. Elk terrarium is voorzien van een waarschuwingsbord met informatie over het gehouden dier. Temperatuur en vochtigheid van de units worden centraal geregeld en kunnen vanop afstand ingesteld en gecontroleerd worden. De slangen eten gemiddeld één grote rat of drie muizen per maand. De voederdieren worden diepgevroren aangekocht in een dierenspeciaalzaak.

Een tweede kamer wordt ingericht voor gedragsobservaties en onderzoek op de dieren. De slangen zullen er kortstondig verblijven en er dan onder voortdurend toezicht van de onderzoekers staan. Na de waarnemingen worden de dieren terug naar hun terraria gebracht. Om een dier uit het terrarium te halen wordt gebruik gemaakt van een slangenhaak waarmee het dier in een plexiglazen buis wordt geschoven. De onderzoeker draagt hiervoor slangenhandschoenen.

Bij het houden van de adders zijn voornamelijk veiligheidsaspecten van belang, met name de accidentele vrijstelling van de giftige dieren. Uit het dossier blijkt dat de exploitant voldoende maatregelen neemt om het risico te beperken.

Conclusie

Er wordt gunstig advies gegeven de vergunning uit te breiden om maximaal 30 adders te houden.

 

Advies van het college

Het college adviseert gunstig de vergunning uit te breiden.

Geadviseerde rubrieken

 

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

9.2.1.

inrichtingen waarin amfibieën, reptielen of ongewervelden gefokt of gehouden worden die door hun agressiviteit, giftigheid of gedrag een gevaar inhouden, zoals schorpioenen, zwarte weduwe, enzovoort, vanaf 1 volwassen dier;

-4 kaaimannen, +25 adders

(totaal 30 adders)

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

22 maart 2021

Start openbaar onderzoek

1 april 2021

Einde openbaar onderzoek

30 april 2021

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

11 mei 2021

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

1 april 2021

30 april 2021

0

0

0

0

 

Informatievergadering

Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/VHet advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.