Terug
Gepubliceerd op 31/05/2021

2021_CBS_04232 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen. Middelheimmuseum - Periodiek wederkerig kunstenevenement - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 28/05/2021 - 09:00 Hofstraat
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jinnih Beels, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_04232 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen. Middelheimmuseum - Periodiek wederkerig kunstenevenement - Kennisneming 2021_CBS_04232 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen. Middelheimmuseum - Periodiek wederkerig kunstenevenement - Kennisneming

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

In 2023 wenst de stad Antwerpen via AG CIA/Erfgoed (Middelheimmuseum) opnieuw een periodiek wederkerig kunstenevenement in te richten. Het doel van het evenement is  de internationale belangstelling voor het Middelheimmuseum en voor Antwerpen als vruchtbare habitat voor de kunsten duurzaam te vatten en te behouden. De stad Antwerpen speelt hiervoor meerdere troeven uit:

  • Antwerpen is een rijke habitat voor de kunsten: nergens anders in Vlaanderen komen zoveel musea, cultuurhuizen, creërende organisaties, galeries en kunstenaarspraktijken van zo’n uiteenlopende schaal, met zo’n hoge kwaliteit, zo dicht bij elkaar. De stad Antwerpen ziet in dit veld bijzondere mogelijkheden tot verbinding: ze nodigt de instellingen uit om vanuit de artistieke inhoud ‘common ground’ te vinden, en nieuwe mogelijkheden te verkennen. 
  • Antwerpen is een stad in verandering: kunst fungeert als een toetssteen voor ontmoetingsplekken, gebruik, voor ruimtelijk organiserende kwaliteiten. Kunstenaars verbeelden de relatie van de stedelijke ruimte tot de bewoners en bezoekers van de stad en inspireren toekomstperspectieven voor de stedelijke groei.

Dit periodiek wederkerig kunstenevenement wil instellingen uitdagen tot innovatie en vrijer denken, door verschillende werkwijzen bij elkaar te brengen en zichzelf zo sterker te positioneren voor de toekomst. 

AG CIA/Erfgoed (Middelheimmuseum) mikt op een evenement dat vijfjaarlijks herhaald wordt waarbij het museum een combinatie van kunstvormen wilt verkennen. Daarbij is het de bedoeling om telkens met een andere partner een combinatie van beeldhouwkunst, sculptuur of ruimtelijk georiënteerde kunst en een andere kunstvorm in de kijker te zetten en met elkaar te laten interageren. Deze combinatie van kunstvormen geeft dit evenement ook een sterke eigen identiteit en aantrekkingskracht op het internationaal speelvlak. De vijfjaarlijkse periodiciteit maakt het evenement een haalbare ambitie in de internationale kalender.

Het evenement zal plaatsvinden in de zomer - mei/juni tot september. Doelgroepen van het evenement zijn primair internationale toeristen en lokale liefhebbers. Het doelgebied is daarbij primair de eu-regio, voor het verdere buitenland wordt er gericht gewerkt met als leidraad de herkomst van kunstenaars of gezelschappen. Het evenement kan ook potentieel geïnteresseerden warm maken en tot bezoek verleiden.

Voor het verkrijgen van subsidies voor dit evenement maakt de stad via AG CIA/Erfgoed (Middelheimmuseum) een dossier op voor indiening bij EventFlanders.

Aanleiding en context

De gemeenteraad keurde op 28 januari 2019 (jaarnummer 42) het bestuursakkoord voor de stad Antwerpen 2019-2024 goed. In uitvoering van het bestuursakkoord 2019 – 2024 van de stad Antwerpen dient te worden onderzocht of het opnieuw organiseren van een biënnale voor kunst en architectuur haalbaar is. 

De doelstelling rond museale beleving stelt dat de musea van stad Antwerpen levendige en dynamische musea zijn met internationale uitstraling en bereik. De musea combineren hiervoor kwalitatieve en actuele permanente presentaties met een sterk (inter)nationaal tentoonstellingenaanbod, verrassende artistieke of innovatieve interventies en verbredende publieksactiviteiten.

De gemeenteraad keurde op 21 oktober 2019 (jaarnummer 619) de oprichting goed van het autonoom gemeentebedrijf AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed (AG CIA/Erfgoed) als beheersstructuur voor de werking van de stedelijke culturele instellingen en stelde er de statuten van vast. De gemeenteraad keurde vervolgens op 28 januari 2020 (jaarnummer 89) de beheersovereenkomst tussen de stad Antwerpen en AG CIA/Erfgoed voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 30 juni 2025 goed. 

AG CIA/Erfgoed heeft onder meer als maatschappelijk doel de lokale, Vlaamse en internationale culturele uitstraling van Antwerpen te bevorderen door de realisatie van een kwalitatief hoogstaande museum- en erfgoedwerking, de organisatie van een artistiek hoogstaande programmatie en de creatie van een maatschappelijke meerwaarde.

Beleidsdoelstellingen

7 - Bruisende stad
2BRS01 - Cultuur
2BRS0101 - Cultuurhoofdstad van Vlaanderen
2BRS010105 - Museale beleving

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de intentie van het organiseren van een periodiek wederkerig kunstenevenement door AG CIA/Erfgoed (Middelheimmuseum).

Artikel 2

Het college neemt kennis van de intentie van het opmaken en indienen van een subsidiedossier door AG CIA/Erfgoed (Middelheimmuseum) bij EventFlanders.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.