Terug
Gepubliceerd op 18/06/2021

2021_CBS_04842 - Klimaat & Leefmilieu - Klimaatraad. Principes samenstelling. Open oproep - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 11/06/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_04842 - Klimaat & Leefmilieu - Klimaatraad. Principes samenstelling. Open oproep - Goedkeuring 2021_CBS_04842 - Klimaat & Leefmilieu - Klimaatraad. Principes samenstelling. Open oproep - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 304§3 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 houdende regelingen inzake de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.

Artikel 304§3 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 houdende regelingen inzake evenwichtige vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in gemeentelijke adviesraden en overlegstructuren.

Argumentatie

Om de ambities van haar nieuwe Klimaatplan 2030 waar te maken, ontwikkelde de stad Antwerpen een nieuw klimaatgovernancemodel. Doel is om alle stakeholders sterker te betrekken bij het Antwerpse klimaatbeleid. Deze nieuwe structuur wordt een samenwerkingsverband waar alle partijen samen plannen kunnen maken, uitvoeren en opvolgen. Het zorgt voor een logische samenhang en afstemming om de acties van het Klimaatplan 2030 samen te realiseren.

 Onderdelen van de governancestructuur zijn:

  • het college dat de beleidsbeslissingen neemt;
  • een klimaatraad die externe stakeholders samen rond de tafel brengt om het college te adviseren, het publiek debat aan te zwengelen en de stakeholdercommunity en brede bevolking te inspireren;
  • een politiek-ambtelijke stuurgroep die het overzicht en de voortgang van het klimaatbeleid bewaakt;
  • drie ambtelijk samengestelde klimaatkamers met als opdracht strategisch het klimaatbeleid uit te voeren;
  • een klimaatregisseur die als spilfiguur het leiderschap van alle betrokkenen activeert, de klimaatraad voorzit, de politiek-ambtelijke stuurgroep begeleidt, vanuit een onafhankelijke positie het college adviseert en een ambassadeursrol opneemt.

Opdracht en werkwijze Klimaatraad

Het is de bedoeling van de goedgekeurde governance-structuur om met de Klimaatraad een orgaan te creëren waarin deskundigheid en aanwezigheid van partijen uit de quadrupel helix (een balans tussen leden uit bedrijfsleven, kennis- en innovatiewereld, burgers en overheid) samengaan en met elkaar in dialoog kunnen gaan.

De klimaatraad adviseert en inspireert – gevraagd en op eigen initiatief - het college over de visie en het plan van aanpak van het Klimaatplan 2030. Zij bespreekt daarbij zowel kansen als uitdagingen. Doel is om het Klimaatplan de beste kans van slagen te geven door betrokkenheid, medezeggenschap en eigenaarschap van kritieke partijen te faciliteren.

De Klimaatraad voert overleg met betrokken partijen om te komen tot:

  • een gedeelde visie voor het bereiken van een klimaatneutrale en -robuuste stad in 2050 met een tussenstop in 2030;
  • een gedragen visie voor het bereiken van een klimaatneutrale en -robuuste stad in 2050 met een tussenstop in 2030;
  • advies over de manier waarop men in gezamenlijkheid zo effectief en kostenefficiënt mogelijk de doelen kan halen;
  • inzicht in consequenties, waaronder de kosten en baten van de aangedragen maatregelen en projecten, en overzicht van opgaven in innovatie, financiering en  wet- en regelgeving.

De Klimaatraad moet een vrijplaats zijn om te denken, reflecteren en aanbevelingen te kunnen formuleren.

De leden van de Klimaatraad zijn gezaghebbende personen met relevante expertise/autoriteit. Zij zijn stakeholders met zowel invloed als belang, diegenen die er mee voor kunnen zorgen dat de uitvoering van het klimaatplan wel of niet gaat slagen. Als ambassadeur van een thema bezitten zij ook inhoudelijke kennis en expertise van hun thema en/of sector van het plan en het stedelijke klimaatbeleid. Liefst hebben zij een rechtstreekse binding met Antwerpen. 

Zetelen in de klimaatraad is niet vrijblijvend. De leden committeren zich ertoe de visie, adviezen en inzichten van de Klimaatraad naar buiten te ondersteunen en hun achterban te mobiliseren voor de uitvoering van het plan.

De aanbevelingen van de Klimaatraad zijn niet bindend. Dit houdt in dat de eindbeslissing en -verantwoordelijkheid altijd bij het schepencollege of de gemeenteraad liggen.

De samenstelling van de Klimaatraad en de benoeming van de leden zijn verbonden met een gemeentelijke legislatuur. Zolang de benoeming van een nieuwe raad door de gemeenteraad niet wordt goedgekeurd (na installatie nieuwe gemeenteraad), blijft de oude raad aan. 

Samenstelling Klimaatraad

Volgens de goedgekeurde governancestructuur bestaat de Klimaatraad uit de klimaatregisseur, belangrijke externe stakeholders vanuit het maatschappelijke veld die zich hiervoor engageren en de voorzitters van de klimaatkamers.

Om praktische en vergadertechnische redenen wordt geopteerd om de samenstelling van de Klimaatraad te beperken tot maximum 21 leden, inclusief de voorzitter en de voorzitters van de klimaatkamers.

De Antwerpse Klimaatregisseur is benoemd als voorzitter. De voorzitter is verantwoordelijk voor de goede werking van de raad en de kwaliteit van adviezen en besluitvorming. 

De voorzitters van de klimaatkamers zijn verantwoordelijk voor inhoudelijke verbinding van de uitvoering van het klimaatplan door de stedelijke overheid met de klimaatraad. Zij hebben geen stemrecht.

Er wordt voorgesteld om door middel van een open oproep maximaal 17  personen als lid te rekruteren. Hierbij wordt gezocht naar personen uit het bedrijfsleven, de kennis- en innovatiewereld en burgers. Ze bestrijken samen competenties en expertise in volgende domeinen: 

  • Minimum 2 deelnemers per hoofdthema van het klimaatplan: wonen, mobiliteit, tertiair/industrie, energie, water, groen;
  • Minimum 1 deelnemer per overkoepelend thema: circulariteit, inclusie, innovatie.

Omwille van het belang van de onafhankelijkheid van deze adviesraad, kunnen stedelijke medewerkers (inclusief van autonome gemeentebedrijven en intern of extern verzelfstandigde agentschappen) niet als lid optreden. 

Ten hoogste twee derde van de leden kan van hetzelfde geslacht zijn. Als dat niet het geval is, kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht (artikel 304§3 van het Decreet Lokaal Bestuur).

De evaluatie van de ingediende kandidaturen voor leden (ingevolge de open oproep) zal gebeuren door een commissie, bestaande uit de klimaatregisseur, de bedrijfsdirecteur van Stadsontwikkeling, de directeur van de afdeling Klimaat & Leefmilieu en een extern jurylid. De secretaris van deze commissie is de secretaris van de Klimaatraad.

Huishoudelijk reglement, secretariaat en ondersteuning

Er zal voor de Klimaatraad een huishoudelijk reglement opgesteld worden. Het betreft een "afsprakennota" in het belang van een goede samenwerking tussen de raad en de overheid waardoor ze werd opgericht. Het huishoudelijk reglement wordt unaniem aangenomen door de Klimaatraad en daarna door de gemeenteraad goedgekeurd.

Het Klimaatraad-secretariaat heeft zowel een administratief-logistieke als een inhoudelijk ondersteunende rol, onder meer:

  • uitwerken en opvolgen samenstellingsprocedures;
  • versturen uitnodigingen vergaderingen en agenda;
  • organiseren vergaderingen;
  • opmaken verslagen;
  • opmaken agenda in overleg met de voorzitter.

De Klimaatraad kan beroep doen op externe genodigden, die echter niet kunnen deelnemen aan beraadslaging en stemming. De Klimaatraad kan tevens college of gemeenteraad vragen contracten af te sluiten met externe deskundigen. Tevens kunnen, onder de voorwaarden, bepaald in het huishoudelijk reglement, werkgroepen of klimaattafels worden opgericht.

Fasering

Stap

Datum

college: voorstel principe samenstelling

11 juni 2021

gemeenteraad: goedkeuring principe samenstelling

28 juni 2021

open oproep kandidaturen

juli-augustus 2021

college: voorstel nominatieve samenstelling

1 oktober 2021

gemeenteraad: benoeming leden

18 oktober 2021

startvergadering Klimaatraad

november 2021

Juridische grond

Artikel 304§3 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 houdende regelingen inzake de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.

Artikel 304§3 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 houdende regelingen inzake evenwichtige vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in gemeentelijke adviesraden en overlegstructuren.

Aanleiding en context

Op 29 mei 2020 (jaarnummer 4734) keurde het college de opstart van een governancestructuur voor de uitvoering van het Klimaatplan 2030 goed.

Op 29 juni 2020 (jaarnummer 436) nam de gemeenteraad kennis van de krijtlijnen van de toekomstige governancestructuur voor de uitvoering van het Klimaatplan 2030.

Op 15 december 2020 (jaarnummer 775) keurde gemeenteraad het Klimaatplan 2030 en de bijhorende bijlagen goed.

Op 12 februari 2021 (jaarnummer 1248) gunde het college de opdracht voor klimaatregie aan Ecorys Nederland BV, vertegenwoordigd door haar CEO Manon Janssen.

Op 2 april 2021 (jaarnummer 2770) keurde het college de stadsinterne organisatie van de organisatiestructuur Klimaatplan 2030 goed.

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0202 - Antwerpen wordt een klimaatrobuuste stad
2LMS020201 - Uitvoering klimaatplan adaptatie
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0201 - Antwerpen wordt een klimaatneutrale stad
2LMS020101 - Uitvoering klimaatplan mitigatie
2LMS020101PA5060 - Klimaatplan2030

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de oprichting, opdracht, werkwijze en samenstellingsprincipes voor de Klimaatraad principieel goed.

Artikel 2

Door middel van een open oproep worden 17 personen als leden gerekruteerd uit het bedrijfsleven, de kennis- en innovatiewereld en burgers. Ze bestrijken samen competenties en expertise in volgende domeinen: 

  • Minimum 2 deelnemers per hoofdthema van het klimaatplan: wonen, mobiliteit, tertiair/industrie, energie, water, groen;
  • Minimum 1 deelnemer per overkoepelend thema: circulariteit, inclusie, innovatie.

Artikel 3

De gemeenteraad keurt goed dat de evaluatie van de ingediende kandidaturen voor leden (ingevolge de open oproep) zal gebeuren door een commissie bestaande uit de klimaatregisseur, de bedrijfsdirecteur van Stadsontwikkeling, de directeur van de afdeling Klimaat & Leefmilieu en een extern jurylid.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 5

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Taak

SW/Klimaat & Leefmilieu

  1. Een open oproep te lanceren voor kandidaat leden;
  2. De benoeming van de Klimaatraad-leden voor goedkeuring voorleggen aan de gemeenteraad.