Artikel 56 §3, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het college bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed. Specifiek met betrekking tot realisatie van bouw- en onderhoudsprojecten van het stedelijk patrimonium zijn onder andere volgende artikels van toepassing:
Uitgangspunten van de herontwikkeling
Met de ontwikkeling van de Droogdokkensite onderstreept de stad haar identiteit als havenstad en stad aan de stroom. De site wordt een maritieme belevingssite waar de erfgoedwaarden van de site, het maritiem, haven- & industrieel erfgoed van de stad en particuliere vaartuigen met erfgoedwaarden elkaar versterken. Aangevuld met partners die hun blik richten op de haven van vandaag en in de toekomst.
Centrale opdracht is beleving, kennisoverdracht, presentatie en behoud van maritiem, haven- en industrieel erfgoed met een blik op de toekomstige (duurzame) haven.
Toekomstige gebruikers op de site
Strategisch kader
Resolutie 478 van het bestuursakkoord 2019-2024:
Als stad koesteren we ons maritiem erfgoed. We onderzoeken of het MAS een satellietwerking rond maritiem erfgoed kan opzetten op de Droogdokkensite, met inbreng van andere overheden, private partners en de havengemeenschap. Daarbij bekijken we synergieën met het nieuwe Havenbelevingscentrum.
Plan van aanpak
Via een procedure in 2 fasen wordt gezocht naar een multidisciplinair ontwerpteam, dat minstens bestaat uit een architect, restauratiearchitect, landschapsarchitect en een ingenieur technieken. De opdracht voor de herontwikkeling van de Droogdokkensite tot maritieme belevingssite omvat:
Timing
Verloop fase 1 - selectie 3 ontwerpteams
Verloop fase 2 - gunning 1 ontwerpteam
Het betreft hier een occasioneel gezamenlijke opdrachten op basis van artikel 48 van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016. Twee of meer aanbestedende overheden kunnen overeenkomen om bepaalde specifieke opdrachten gezamenlijk te plaatsen.
In zitting van 30 maart 2018 (jaarnummer 2835) keurde het college de voorgestelde alternatieve opzet van samenwerking met de provincie voor het Havenbelevingscentrum en de daarbij geformuleerde randvoorwaarden, goed.
In zitting van 24 mei 2019 (jaarnummer 4337) keurde het college goed dat het alternatief scenario van een maritieme site in de bestaande AWN-gebouwen met de functies maritiem depot, werkplaats erfgoed, kantoorfunctie, jeugd en Havenbelevingscentrum onderzocht wordt.
In zitting van 23 augustus 2019 (jaarnummer 6832) keurde het college het afsprakenkader met de erfgoedpartners Droogdokkensite goed.
In zitting van 8 november 2019 (jaarnummer 9112) keurde het college goed dat het beschermd Pomphuis 1 ter beschikking gesteld wordt aan de Vrienden van het Nationaal Scheepvaartmuseum vzw, onder de opschortende voorwaarde dat de vzw de nodige middelen voorziet voor een restauratie van het Pomphuis die desgevallend in overleg met de stad Antwerpen vormgegeven zal worden en gaf het college opdracht aan AG Vespa om de juridische modaliteiten van de terbeschikkingstelling verder uit te werken.
In zitting van 7 februari 2020 (jaarnummer 9787) keurde het college een collegiale brief aan de Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed goed waarin werd meegedeeld dat in het alternatief scenario voor de Droogdokkensite, zonder Maritiem Museum, gelet op de ruimtelijke en financiële beperkingen binnen de site geen haalbaar alternatief kon worden gevonden voor de huisvesting van de Doelse Koggen.
In zitting van 3 april 2020 (jaarnummer 3084) keurde het college, in overeenstemming met de beheersovereenkomst, de opdracht aan AG Vespa goed voor de begeleiding van het stadsproject Droogdokkensite goed.
In zitting van 8 mei 2020 (jaarnummer 4015) bekrachtigde het college de opdracht aan AG Vespa om in een voortraject de budgettaire en ruimtelijke onderzoeksvragen te beantwoorden en binnen een taakstellend budget een totaalproject te ontwikkelen.
In zitting van 24 juli 2020 (jaarnummer 6315) keurde het college de collegiale brief aan de Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed goed waarin een opheffing van de monumentale status van het walenschip “Céphée” werd gevraagd met het oog op haar verplaatsing naar de Droogdokkensite.
In zitting van 18 december 2020 (jaarnummer 10486) keurde het college de vastlegging van het krediet 2020 voor AG Vespa goed voor de projectbegeleiding en studiekosten van Droogdokkensite.
In zitting van 19 maart 2021 (jaarnummer 2348) keurt het college het algemeen kader, de inhoudelijke visie, het projectbudget, de begeleiding door AG Vespa voor het deel gebouwen en de opzeg van het verhuurcontract voor de loodsen van de Kogge goed.
In zitting van 26 maart 2021 (jaarnummer 18) keurt de Raad van Bestuur van AG Vespa de selectieleidraad voor het aanstellen van een ontwerpteam goed.
Het college keurde op 19 maart 2021 het projectbudget als volgt goed:
Het college keurt de projectdefinitie van het project Droogdokkensite, maritieme belevingssite in Droogdokkenweg 4 te 2030 Antwerpen goed.