Terug
Gepubliceerd op 26/07/2021

2021_CBS_06117 - Gezondheid - Intentieverklaring medewerking aan onderzoeksproject "Leaving no one behind: bridging the gap between vulnerable populations and the primary healthcare system through reverse innovation". Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 23/07/2021 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Anne Baré, waarnemend algemeen directeur

Afwezig

Claude Marinower, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Serge Muyters, korpschef; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Anne Baré, waarnemend algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_06117 - Gezondheid - Intentieverklaring medewerking aan onderzoeksproject "Leaving no one behind: bridging the gap between vulnerable populations and the primary healthcare system through reverse innovation". Ondertekening - Goedkeuring 2021_CBS_06117 - Gezondheid - Intentieverklaring medewerking aan onderzoeksproject "Leaving no one behind: bridging the gap between vulnerable populations and the primary healthcare system through reverse innovation". Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Het project heeft tot doel om een interventie te ontwikkelen, implementeren en evalueren, waarbij 'community health workers' (CHWs) kwetsbare groepen linken aan de bestaande eerstelijnszorg. Het project zou focussen op mensen die momenteel niet de weg naar de (juiste) zorg vinden in België. De CHWs in dit project zijn ervaringsdeskundigen en wonen in de buurt waar ze werken. De CHWs zouden in de interventie verantwoordelijk worden voor een bepaald deel van een kwetsbare buurt en hier pro-actief huisbezoeken uitvoeren met onder meer een focus op preventie, het stimuleren van gezondheidsvaardigheden en het linken met de sociale activiteiten (social prescribing).  Daarnaast wil het onderzoeksproject o.m. inzetten op het ontwikkelen van een digitale toepassing die de CHWs ondersteunt in het uitvoeren van de interventie.

Naast Dr. Caroline Masquillier en Prof. Edwin Wouters van het departement Sociologie (UAntwerpen), zullen ook onderzoekers van het departement Huisartsengeneeskunde (Prof. Hilde Bastiaens) van de Universiteit Antwerpen betrokken zijn bij het onderzoeksproject. Gesprekken met andere partners zijn momenteel nog gaande.

Onze medewerking aan dit onderzoeksproject laat toe om relevante ervaringen te delen en mee te reflecteren over de meest geschikte opties ter verbetering van de toegang tot gezondheidszorg voor de doelgroep.  

Aanleiding en context

Het college keurde op 26 april 2019 (jaarnummer 3632) de ondertekening van het Charter Gezonde Stad goed. 

Hiermee geeft de stad aan werk te maken van een samenhangend lokaal gezondheidsbeleid om de gezondheid van de Antwerpenaar te verbeteren en gezondheidsongelijkheid te verminderen.  

De Universiteit Antwerpen wil een onderzoeksvoorstel indienen bij het Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek onder het programma Strategisch BasisOnderzoek (SBO), rond toegang tot gezondheidszorg.  Dit betreft vernieuwend onderzoek dat in geval van wetenschappelijk succes een vooruitzicht biedt voor latere maatschappelijke toepassingen (in de vorm van een nieuwe generatie van producten, processen en/of diensten). Zij vragen de stad om een intentieverklaring te ondertekenen waarmee de bereidheid tot medewerking wordt getoond.    

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS09 - Gezondheids- en seniorenzorg
2HMS0901 - Gezondheidszorg

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de intentieverklaring om in te stappen als stakeholder van het onderzoeksproject "Leaving no one behind: bridging the gap between vulnerable populations and the primary healthcare system through reverse innovation"  goed. 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.