Terug
Gepubliceerd op 21/06/2021

2021_CBS_05074 - Klimaat & Leefmilieu - Klimaatfonds. Selectie nieuwe projecten (april 2021) - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 18/06/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_05074 - Klimaat & Leefmilieu - Klimaatfonds. Selectie nieuwe projecten (april 2021) - Goedkeuring 2021_CBS_05074 - Klimaat & Leefmilieu - Klimaatfonds. Selectie nieuwe projecten (april 2021) - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Na het indieningsmoment bepalen de jury's van het Klimaatfonds per thematische oproep welke ingediende projecten het best scoren aan de hand van de beoordelingscriteria en kent de best gerangschikte indieners een bedrag toe. 

Voor de thematische oproep "sociale innovatie in de energiesector" werden 4 projecten ingediend voor de einddatum van 15 april 2021: 

  • ZuidtrAnt cvba-so  – De Zonne Cargo Hub 

Elektrische deelbakfietsen kunnen een grote meerwaarde betekenen voor het duurzame mobiliteitsbeleid en de gewenste modal-split van de stad Antwerpen. Een eigen elektrische cargofiets is niet aan iedereen gegeven. Plaatsgebrek, diefstal, investeringsmogelijkheden, ... zijn dikwijls beperkende factoren. Dit proefproject van de Zonne Cargo Hub wil hierop een antwoord bieden. Een elektrische deelbakfiets voor de buurt, gestald in een speciale fietsenstalling waar de fietsbatterij kan opgeladen worden met eigen geproduceerde zonnestroom. Die fiets is makkelijk te reserveren en te openen via een app op een smartphone. Met diezelfde app kan ook de deur van de fietsenstalling open gedaan worden, als de deelbakfiets werd gereserveerd. Geen gedoe meer met sleutels en batterijwissels, goed verzekerd, uitgerust met een GPS-tracker, ... Dit maakt duurzame elektrische mobiliteit toegankelijk voor iedereen.  

  • Reset.Vlaanderen vzw  – Zon voor iedereen 

Met dit pilootproject willen ZuidtrAnt en Reset.Vlaanderen zonnestroom toegankelijk maken voor iedereen en specifieke doelgroepen meer betrekken bij de energietransitie. Ze willen dit doen op verschillende manieren:
- Zonnedaken op grotere gebouwen met een goed dak van specifieke organisaties met een doelgroepwerking. De investering wordt gedaan door de energiecoöperatie en de gebouweigenaar of opstalhouder kan zijn eigen zonnestroom afnemen aan een lager tarief dan groene stroom van het net. Iedereen kan mee investeren en coöperant worden.
- Een samenaankoop van zonnepanelen en thuisbatterijen voor iedereen die zelf wil en kan investeren in zonnestroom in stad Antwerpen en districten. Aan huiseigenaars, huurders en appartementsbewoners wordt onafhankelijk advies aangeboden, alsook panelen en batterijen volgens het principe van een groepsaankoop. 

  • Klimaatplatform Antwerpen vzw (Klimplant) – Gelijkstroom 2.0 

Sinds 2019 bouwt ZuidtrAnt in samenwerking met Ecohuis, Stadslab 2050, Fluvius en EnergyID een energy community in de Stalinsstraat, Grapheusstraat en Hertstraat: Gelijkstroom - Stalins in de zon. De huidige doelgroep zijn huishoudens die participeren in het project op basis van vrijwillige deelname. Deze community is één van de eerste voorbeelden van promotie voor het opwekken en delen van lokale zonne-energie op buurtniveau. Het pilootproject zit in experimentfase en heeft potentie om richting te geven aan het energiesysteem van de toekomst. Er zijn al stappen gezet naar zonne-energie opwekken en mogelijkheden voor deelmobiliteit. Voor de kwetsbaardere groepen werd hier op drempels gestoten.
Gelijkstroom 2.0 verhoogt de lat. Ten eerste wordt zonnedelen gekoppeld aan twee grote mobiliteitsuitdagingen: elektrisch rijden en autodelen. Ten tweede wordt de doelgroep uitgebreid naar onder meer huurders van Woonhaven (Hallershofsite - Rozenstraatje). Naast de uitbouw van de energy-community wordt ook gestreefd naar een autodeel-community.

  • Viktor G. bv  – Getijdenenergie direct inzetten als mechanische aandrijving 

Uitgangspositie van het project is de vraag of de opgebouwde druk door het getij van de Schelde ingezet kan worden voor drukgerelateerde toepassingen. De studie wil onderzoeken of het technisch haalbaar is om de stijging en daling van het water direct te kunnen inzetten als mechanische beweging en direct kan gevaloriseerd worden in technische toepassingen. Het meeste potentieel wordt gezien in het mechanische omzetting van de druk (lucht, hydraulisch of een gasvormige substantie  afhankelijk van de toepassing).

De jury van het klimaatfonds "sociale innovatie in de energiesector " beoordeelde de voorstellen als volgt:

indiener/projectadvies juryranking voorstel commissie

ZuidtrAnt cvba-so  – De Zonne Cargo Hub

   subsidie  3/4 24.000,00 EUR
Reset.Vlaanderen vzw  – Zon voor iedereen
   subsidie  2/4 16.000,00 EUR
Klimaatplatform Antwerpen vzw (Klimplant) – Gelijkstroom 2.0
   subsidie  1/4 21.000,00 EUR
Viktor G. bv  – Getijdenenergie direct inzetten als mechanische aandrijving
 geen subsidie  4/4 0,00 EUR


Voor de thematische oproep "klimaatneutrale bedrijventerreinen" werden 4 projecten ingediend voor de einddatum van 15 april 2021:

  • Warmte verzilverd bv – Aansluiting van bestaande residentiële gebouwen (Fruithoflaan) op een warmtenet na energierenovatie van de betreffende gebouwen

Haalbaarheidsstudie voor een combinatie en optimalisatie van een energierenovatie en een aansluiting op het warmtenet voor de bestaande appartementsgebouwen aan de Fruithoflaan (Berchem). Voor het terugverdienen van de investering in dure warmteleidingen is het belangrijk dat er veel warmteverbruik (en dus -verkoop) is per meter aangelegde leiding. Daarom starten de meeste warmtenetten dankzij enkele grote industriële afnemers. Deze studie moet aantonen dat ook residentiële toepassingen haalbaar zijn. Het huidige warmtenet heeft (binnenkort) residentiële afnemers, maar het gaat om nieuwbouwprojecten waarvan de inschatting van het verbruik en de nodige investeringen eenvoudiger zijn dan voor bestaande gebouwen met verschillende energieprestaties en centrale verwarmingssystemen. Bovendien willen ze de aansluiting van gebouwen verbinden aan maatregelen om het warmteverbruik te verminderen; om energie te sparen en meer mensen te kunnen aansluiten op het warmtenet met dezelfde restwarmtebron.

  • Quares Facility Management – EcoRegion Luithagen

Het bedrijventerrein Luithagen moet een knooppunt van (duurzame) energiestromen worden, in navolging van Kanaalkant en Terbekehof. Het kan zo een springplank voor verdere verduurzaming in de Antwerpse Haven zijn. Hiermee wordt het werk dat in het project R-Aces is gestart, uitgebreid. Het project identificeert, ontwikkelt en ondersteunt kansen tot energiesamenwerking tussen minstens twee bedrijven op Luithagen. Zo wordt op een pragmatische en economisch haalbare manier een EcoRegion opgebouwd. Het doel is om tastbare samenwerkingen tussen bedrijven rond energie-efficiëntie en hernieuwbare energieproductie tot leven te brengen.

  • Blue Gate Antwerp Development nv – Blue Gate Antwerp – van Klimaatneutraal naar Energie Positief Bedrijventerrein 

Blue Gate heeft als doelstelling om een klimaatneutraal/energiepositief, eco-effectief en watergebonden bedrijventerrein te realiseren. Doel van dit project is een studie te realiseren die aangeeft wat de stappen dienen te zijn om energie-innovatie te integreren op het bedrijventerrein om minstens naar klimaatneutraliteit en later naar een energiepositief terrein over te gegaan. Hiervoor zal de focus gelegd worden op wat de maximaal lokaal opgewekte groene energie kan zijn, hoe deze optimaal en flexibel ingezet kan worden rekening houdende enerzijds met de steeds toenemende vraag naar elektrische mobiliteit en anderzijds met de potentiële lokale congestie van het distributienet.

  • VITO nv – Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek nv – Antwarmte Industrie

Het voorgestelde project bestaat uit een voorstudie van de implementatie van een door VITO/EnergyVille gecommercialiseerde slimme warmtenetcontroller voor het voorziene warmtenet op bedrijventerrein Groothandelsmarkt (of gelijkwaardig) en een pilootimplementatie op één gebouw. De controller maakt gebruik van gebouwmassa om de piekvraag van het warmtenet te verkleinen, zonder daarbij de comforteisen te schenden. Hierdoor daalt de nood aan piekproductiecapaciteit en kunnen leidingen kleiner gedimensioneerd worden, waardoor de installatiekosten van het warmtenet dalen. De controller past de warmtevraag van het warmtenet aan het aanbod aan lokale restwarmte of hernieuwbare energiebronnen aan, waardoor het aandeel duurzame warmte in het net gemaximaliseerd wordt.

De jury van het klimaatfonds "klimaatneutrale bedrijventerreinen " beoordeelde de voorstellen als volgt:

indiener/projectadvies juryranking voorstel commissie

Warmte verzilverd bv – Aansluiting van bestaande residentiële gebouwen (Fruithoflaan) op een warmtenet na energierenovatie van de betreffende gebouwen

subsidie  2/4 41.000,00 EUR
Quares Facility Management – EcoRegion Luithagen
geen subsidie  3/4 0,00 EUR
Blue Gate Antwerp Development nv – Blue Gate Antwerp – van Klimaatneutraal naar Energie Positief Bedrijventerrein
 subsidie  1/4 50.000,00 EUR
VITO nv – Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek nv – Antwarmte Industrie
 geen subsidie  4/4 0,00 EUR


Voor de open oproep "duurzame stad" werden 15 projecten  ingediend voor de einddatum van 15 april 2021:

  • Natuurlijk persoon Bart Smout – Porthos railterminal

Doel van het project is het oprichten van een spoorterminal in de haven van Antwerpen die het toelaat om trailers horizontaal te verladen, zoals reeds bestaat in Frankrijk, Spanje en Italië. 97% van de trailers die momenteel over de weg rijden zijn niet verkraanbaar, wat zoveel wil zeggen als dat voor die trailers er geen modal-shift naar het spoor mogelijk is. Dat is wel het geval met deze nieuwe spoorterminal. Zo zullen er tussen de 300 en 500 vrachtwagens per dag van de weg gehaald kunnen worden. 

  • Natuurlijk persoon Yannick Ba – Necrete - Ecobeton 3D prints

Is ingediend als natuurlijk persoon, maar gaat eigenlijk om een aanvraag voor een rechtspersoon in oprichting. 

Doel is een bedrijf opstarten waarin carbon neutral beton wordt gemaakt dat verkocht zal worden als grondstof voor betonproducenten. Dit ter vervanging van hedendaags CO2-belastend cement/beton van vandaag. Omdat de betonindustrie erg klassiek genoemd kan worden, voorziet de indiener een vrij lange periode tussen op de markt brengen van het product en implementatie bij de klant. Daarom willen ze zelf gaan 3D printen met het lokaal geproduceerd Ecobeton (Necrete). Dit om vraag te creëren maar ook om het lokaal geproduceerde Necrete aan het Antwerpse publiek te laten zien. De eerste producten zullen vooral gefocust zijn op "groen in de stad", bijvoorbeeld een pot ontwikkeld voor tegeltuinen in de stad. Op lange termijn zal de 3D technologie vooral ingezet worden bij gevelrenovaties, dit om op maat voorgevels te printen in de klassieke stijl die ons straatbeeld siert. Opstart van het project staat gepland voor deze zomer wanneer de productie van Necrete (raw material) zal opstarten.

  • Het Ring Genootschap vzw (Ringland) – Ringland activiteitenfestival voor het klimaat

Dit project is een activiteitenfestival op 4 en 5 september 2021 op de parken langs de ring. Dit toont wat mogelijk is als er een volledige overkapping zou zijn met veel groene ruimten en voordelen van ruimte, leefmilieu, gezondheid en minder geluidshinder, waar burgers graag en veel gebruik van zouden maken. Het festival behelst een mozaïek van buitenactiviteiten georganiseerd door personen, groepen en verenigingen. De groepen worden gevraagd in hun activiteit een verband te leggen met de milieu, gezondheids- en klimaatvoordelen. Milieuorganisaties en de stad kunnen stands plaatsen om hun klimaatbeleid en wat burgers kunnen doen, toe te lichten. Binnen het festival organiseren ze specifieke info om het verband met de klimaatproblematiek te tonen. Doel is een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelen door te experimenteren met een andere manier om het klimaatthema bij de burgers te brengen. Het festival beoogt dus een prettig en duidelijk statement van de deelnemers waardoor het draagvlak voor het klimaatbeleid kan vergroot worden.

  • Elcker-Ik Centrum vzw – Klimaat en diversiteit

De Antwerpse bevolking is erg divers van afkomst, en elke burger zal kleine en grote gevolgen van de klimaatverandering ervaren. De Peperfabriek stelt voor een Diverse Klimaatraad te organiseren, waar klimaatorganisaties en organisaties van diverse etnische afkomst samen nadenken over klimaatacties in het dagelijks leven en om die acties samen uit te werken. De acties worden bepaald door de deelnemers. Mogelijke voorbeelden zijn: bezoek Ecohuis, verhalen over ‘klimaat en migratie’, informatie over zonnepanelen of deelauto’s, luchtvervuiling in je straat, groen in de stad, gebruik van ecologische producten, voedselverspilling tegengaan, enz. 

  • Het Ring Genootschap vzw (Ringland) – Klimaat als invalshoek bij het ontwerp van de overkapping van de Antwerpse ring

Het Oosterweelproject en het Toekomstverbond (samenwerkingsakkoord tussen betrokken overheden en burgerbewegingen) voorzien in een volledige overkapping van de ring van Antwerpen. Tegen eind 2022 moet de overkapping van de ring en in het bijzonder het zuidelijk deel conceptueel uitgetekend zijn. Zoals voorzien in de ontwerpprocedure doen burgers hier ook aan mee. Ringland wil nadrukkelijker dan nu de klimaatinvalshoek met geïnteresseerde burgers inbrengen in de ontwerpprocedure. Ze willen dit doen in overleg en samenwerking met de begeleiders van het huidig inspraakproces. Het doel is om impact te bekomen op de ontwerpen en een breder bewustzijn te ontwikkelen over de klimaatinvalshoek. Voor dit project is vooral nood aan inbreng van deskundigen in de specifieke materie en facilitators die de betrokken burgers gedurende de hele periode van het project kunnen ondersteunen en begeleiden door middel van masterclasses, informatievergaderingen, infofiches e.a. didactisch materiaal.

  • VGE  bv – WAS (Warmte Aan de Stroom)

Het Warmte Aan de Stroom project richt zich op de ontwikkeling van een renovatiestrategie voor het naoorlogse woningpatrimonium in Antwerpen waarbij de energieomslag van fossiele naar hernieuwbare energiebronnen wordt doorgevoerd en warmte wordt herwonnen uit regenwater en huishoudelijk afvalwater. Tot op heden wordt in de stad Antwerpen het overgrote deel van het regenwater en het huishoudelijk afvalwater zonder meer gedumpt in de riolering. Nochtans bevatten deze stromen nog veel warmte die lokaal gebruikt kan worden als hernieuwbare energie. Daarnaast is het naoorlogse woningpatrimonium in Antwerpen in de komende decennia toe aan renovatie in overeenstemming met de nieuwe energieprestatienormen voor woningen. Warmte Aan de Stroom wil een oplossing bieden door het invoeren van een nieuwe technologie die rekening houdt met de stedelijke context (weinig plaats), de schaal (veel woningen) en de impact op de leefomgeving (reductie van CO2 uitstoot).
De korte termijn doelstelling is de renovatiestrategie uit te testen in een kleine rijwoning gelegen in het centrum van Antwerpen en de technologie commercieel beschikbaar te stellen.

  • ISVAG – Het nieuwe bos

ISVAG wenst de zakelijke rechten (recht van opstal – huur/koop) van een braakliggend terrein van minstens een halve hectare en maximaal een hectare te verwerven in een straal van 3 km rond ISVAG.  De intentie is om in samenwerking met lokale (natuur- en jeugd-)verenigingen dit terrein te beplanten met bomen. Er is reeds een verkennende screening gedaan en er zijn mogelijkheden in de buurt. Het doel is mee de schouders te zetten aan de realisatie van het Bosplan van minister Demir en de Vlaamse doelstellingen die in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen zijn opgenomen inzake het bosbeleid. De bedoeling is om dit private domein publiek te maken zodat alle buurtbewoners van dit stuk bos kunnen genieten. Door een samenwerking met de vzw Buitengewoon Grondig, een buurtinitiatief dat zich inzet voor diversiteit en natuur in combinatie met een aanbod van nuttige dagbestedingen voor mensen met autisme, kan gerekend worden op hun expertise voor het omzetten van een terrein naar een groene zone. Met het oog op het onderhoud van de bossen wordt bekeken of een sociaal project kan worden opgezet dat inzet op (re)integratie op de arbeidsmarkt.

  • Natuurlijk persoon Sandra Nauwelaerts – Jong begonnen, klimaat gewonnen

Klimaatverandering is dé uitdaging van de toekomst. Hoewel het bewustzijn toeneemt, blijft het een moeilijke problematiek om mensen actief mee te laten werken aan oplossingen. De meeste mensen zijn onvoldoende geschoold om de problematiek goed te kunnen plaatsen en met de overspoeling van informatie van bronnen van wisselende kwaliteit wordt de informatie versnipperd en verwarrend.  Met dit project willen de indieners educatieve pakketten, navormingen en huurkoffers ter beschikking stellen aan leerkrachten in Antwerpse scholen. Hoewel het weer een belangrijk thema in de leerplannen van het basisonderwijs is, wordt klimaatonderwijs in de lagere school slechts door een aantal, zeer gemotiveerde leerkrachten uitgebreid aangepakt. De meeste onderwijzers voelen zich onvoldoende onderlegd om de klimaatproblematiek bevattelijk uit te leggen en het wordt slechts oppervlakkig aangehaald in de gangbare methodes.

  • Burgerlijke maatschap Cohousing Deurne Eksterlaar – Cohousing Eksternaest: samen kiezen voor bodem-warmtepomp in collectieve delen

Cohousing Eksternaest (Eksterlaar Deurne) is een intergenerationeel en ecologisch woonproject waar 8 gezinswoningen, 14 appartementen en 5 kamerwoningen voor begeleid zelfstandig wonen gerealiseerd zullen worden.  
Het project wil een antwoord bieden op 21e -eeuwse stedelijke uitdagingen: beperken van ruimtegebruik, rustige wijken, speelruimte, gedeeld gebruik van goederen en kennis, meer stedelijk groen, minder verharding, tegengaan van stadsvlucht, duurzame stedelijke mobiliteit, …
Het ingediende project bestaat uit het duurzaam verwarmen en koelen van alle woningen binnen het woonproject en daarvoor zal een bodemwarmtepomp worden geïnstalleerd. 

  • EIT Food CLC West ivzw – Circulaire & inclusieve maaltijden

EIT Food creëert met het project Circulaire & Inclusieve Maaltijden oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan door reststromen in te zetten voor de productie en levering van soepen, fruit en andere cateringopdrachten. Op de online marktplaats Get Wasted worden deze reststromen aangeboden en zo ketens opgezet tussen actoren in de Antwerpse sociale economie (bv. Sense, Kunnig, Van Rijswijck) én voedingsactoren uit de reguliere economie (bv. Special Fruit). Ze identificeren reststromen en matchen die met de noden van o.a. scholen. Ook reststromen van een productieproces van de verwerkende industrie, zoals groenteschillen, kunnen via deze weg gerevaloriseerd worden. Via workshops in de scholen en praktijkbezoeken aan de project partners, worden leerlingen bovendien vertrouwd gemaakt met voedseloverschotten, lokale producenten en sociale economie. Zo worden de scholen voorzien van kwalitatieve voeding en een educatieve meerwaarde.

  • Universiteit Antwerpen – Future Climate Resilient City

Dit project wil de impact van academische expertise in het Antwerpse klimaatvraagstuk vergroten. De aanpak is multidisciplinair & systemisch. Doelgroep zijn experten in het werkveld en breder publiek. Kennis en engagement is aanwezig bij universiteit, beleid, ondernemers, middenveld & burgers. Vandaag blijven deze  assets tot verandering nog te veel in silo’s. Dit project laat onderzoek en praktijk elkaar versterken via de taal van ontwerpen, verbeelden en oplossen. Start is een systeemmapping van referenties, voorbeeldpraktijken, lokale opportuniteiten en actoren. Hieruit volgt de ontwerphypothese: zijn gestapelde typologieën (tot en met hoogbouw) met productieve plinten de hefboom tot groene expansieruimtes met lokale productie, circulaire economie, kortom, zelfvoorzienende, klimaatrobuuste buurten? Deze hypothese, geïnspireerd door bijvoorbeeld REGENvillages, Urban Village & Brainport Smart District, wordt uitgewerkt tot toekomstscenario’s en concrete innovatieve oplossingen voor Antwerpen. Zowel het ontwerp, financieringsvormen en eigendomsstructuren (nieuwe collectiviteiten) worden onderzocht. Centraal staan klimaatpositieve toekomstscenario’s en concrete oplossingen voor Antwerpen, innovatieve financieringsmodellen en Climate Justice.

  • Venture Studios nv – Campus29

Bij de overname van de concessie van de StartupVillage voor de komende 9 jaar was het uitbaten van deze locatie op een maatschappelijk verantwoorde manier een belangrijk doel dat de projectindiener  voor ogen had. Er wordt bewust stilgestaan bij elke stap, van opstart tot uitrol, maar ook bij de impact die ze kunnen hebben op de bedrijven die deel uitmaken van het ecosysteem (technologische, innovatieve en health sector), op andere ondernemers en op de inwoners van de stad.
Met “Campus29” wil de indiener een sectoroverschrijdende, innoverende, toegankelijke, Antwerpse én internationale tech-hub neerzetten in het hart van de stad, waar een duidelijke en transparante communicatie centraal staat. Het doel van dit dossier is het opzetten van een openbaar communicatietraject rond de aanpassingen, implementaties en bevindingen van de werking en de nieuwe geplande investeringen. Met een kritische blik wordt gekeken naar consumptieverbruik, energieverbruik en mobiliteit. Door middel van samenwerkingen met experten en visiegenoten worden ideeën verzameld, gegevens geanalyseerd en oplossingen geïmplementeerd. De vooruitgang en bevindingen worden openlijk gecommuniceerd, zodat anderen van de ervaringen kunnen leren of geïnspireerd kunnen geraken. 

  • Dolmans landscaping Antwerpen – Klimaatadaptief bedrijventerrein Terbekehof in Stad Antwerpen, District Wilrijk

De bijdrage is bedoeld voor het verbeteren van het klimaatadaptief vermogen van het bedrijventerrein Terbekehof, door de volgende activiteiten te realiseren: klimaatsafari’s’; adviezen op (kli)maat voor bedrijven; realisatie van twee best practices in de publieke ruimte op Terbekehof, inclusief kansenkaart voor het bedrijventerrein. 

  • CityGreens bv – PLNT Moestuinen

Op de locatie bij het Asiadok wil de projectindiener op ’t Eilandje een plek voorzien waar de gemeenschap kan komen moestuinieren in speciaal voor dit project gerecycleerde moestuinbakken. De 100 Stadsmoestuinen zijn gemaakt van 84.754 gerecycleerde plastic flessen. De voor PLNT speciaal ontworpen moestuinbakken staan voor 3 tot 6 ton one-way gerecycleerde plastic. Het plastic wordt gewonnen van het plastic afval van de stad Antwerpen. Met deze 100 moestuinen wordt een mooie plek in de stad voorzien waar mensen voor een toegankelijke prijs op een eigen plekje groeten kunnen kweken. Dit kan op een gestructureerde wijze (via de makkelijkemoestuin app) en met behulp van on-site tips en assistentie.  

  • Buurtwerk Posthof vzw – Naai lawaai

Bij Naai lawaai leer je de basisvaardigheden van het naaien zoals een knoop vastmaken of een sok stoppen.  Naai lawaai geeft workshops in winkels, scholen en ontmoetingsplaatsen. Het project sensibiliseert consument, retail en producent over het belang van kleren herstellen om ze langer te kunnen dragen.

De jury van het klimaatfonds duurzame stad beoordeelde de voorstellen als volgt:

indiener/project advies jury ranking  voorstel commissie

Natuurlijk persoon Bart Smout – Porthos railterminal

 geen subsidie  14/15  0,00 EUR
Natuurlijk persoon Yannick Ba – Necrete - Ecobeton 3D prints   geen subsidie  15/15  0,00 EUR
Het Ring Genootschap vzw (Ringland) – Ringland activiteitenfestival voor het klimaat
 geen subsidie 12/15 0,00 EUR
Elcker-Ik Centrum vzw – Klimaat en diversiteit
 geen subsidie  4/15 0,00 EUR
Het Ring Genootschap vzw (Ringland) – Klimaat als invalshoek bij het ontwerp van de overkapping van de Antwerpse ring
 geen subsidie  8/15 0,00 EUR
VGE  bv – WAS (Warmte Aan de Stroom)
 subsidie  2/1527.000,00 EUR
ISVAG – Het nieuwe bos
 geen subsidie  6/150,00 EUR
Natuurlijk persoon Sandra Nauwelaerts – Jong begonnen, klimaat gewonnen
 subsidie  3/155.900,00 EUR
Burgerlijke maatschap Cohousing Deurne Eksterlaar – Cohousing Eksternaest: samen kiezen voor bodem-warmtepomp in collectieve delen
 geen subsidie 13/150,00 EUR
EIT Food CLC West ivzw – Circulaire & inclusieve maaltijden
 subsidie  1/1527.500,00 EUR
Universiteit Antwerpen – Future Climate Resilient City
 geen subsidie  7/150,00 EUR
Venture Studios nv – Campus29
 geen subsidie 11/150,00 EUR
Dolmans landscaping Antwerpen – Klimaatadaptief bedrijventerrein Terbekehof in Stad Antwerpen, District Wilrijk
 geen subsidie 10/150,00 EUR
CityGreens bv – PLNT Moestuinen
 geen subsidie  9/150,00 EUR

Buurtwerk Posthof vzw – Naai lawaai

 geen subsidie    5/15  0,00 EUR

 

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

In de zitting van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) heeft de gemeenteraad het kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd. Hierin wordt o.a. bepaald dat bij wijze van overgangsmaatregel, het algemeen reglement op de toelagen van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) van toepassing blijft op de lopende toelagereglementen, waarbij de looptijd ten laatste op 31 december 2022 afloopt.

De gemeenteraad keurde op 28 september 2020 (jaarnummer 471) het nieuwe subsidiereglement van het Projectenfonds Duurzame stad, hierna "Klimaatfonds" genoemd, goed met inwerkingtreding op 1 januari 2021.

Aanleiding en context

De gemeenteraad keurde op 28 september 2020 (jaarnummer 471) het nieuwe subsidiereglement van het Projectenfonds Duurzame stad, hierna "Klimaatfonds" genoemd, goed met inwerkingtreding op 1 januari 2021.

Met het Klimaatfonds wil de stad Antwerpen projecten ondersteunen die een bijdrage leveren om te komen tot een duurzame stad. Binnen de perken van de voorziene en goedgekeurde begrotingskredieten geeft de stad Antwerpen financiële steun voor duurzame projecten vanuit de focus energie en milieu. Met een nieuwe focus op strategische, veranderingsgerichte projecten zal dit nieuwe Klimaatfonds nog meer een instrument worden om de stedelijke duurzaamheidsambities te realiseren.

Op 15 april vindt er een jaarlijks indieningsmoment plaats voor projecten voor een open oproep en thematische oproepen.

De beoordelingscommissies zijn samengesteld uit deels een externe en deels een interne jury van de stad Antwerpen.

Algemene financiële opmerkingen

De toelage bestaat uit twee delen:

  • een voorschot van 50% na goedkeuring van het project door het college;
  • de overige 50% na indiening, gunstige beoordeling en positieve evaluatie van het eindverslag door de stad.

Toelage voor:

  • ZuidtrAnt cvba-so – De Zonne Cargo Hub: 24.000,00 EUR; voorschot van 50% = 12.000,00 EUR in 2021 en afrekening van 12.000,00 EUR in 2023 of 2024.

  • Reset.Vlaanderen vzw – Zon voor iedereen: 16.000,00 EUR; voorschot van 50% = 8.000,00 EUR in 2021 en 8.000,00 EUR in 2023 of 2024.

  • Klimaatplatform Antwerpen vzw (Klimplant) – Gelijkstroom 2.0: 21.000,00 EUR; voorschot van 50% = 10.500,00 EUR in 2021 en 10.500,00 EUR in 2023 of 2024.

  • Warmte verzilverd bv – Aansluiting van bestaande residentiële gebouwen (Fruithoflaan) op een warmtenet na energierenovatie van de betreffende gebouwen41.000,00 EUR; voorschot van 50% = 20.500,00 EUR in 2021 en 20.500,00 EUR in 2023 of 2024.

  • Blue Gate Antwerp  Development nv – Blue Gate Antwerp – van Klimaatneutraal naar Energie Positief Bedrijventerrein: 50.000,00 EUR; voorschot van 50% = 25.000,00 EUR in 2021 en 25.000,00 EUR in 2023 of 2024.
  • VGE  bv  –  WAS (Warmte Aan de Stroom): 27.000,00 EUR; voorschot van 50% = 13.500,00 EUR in 2021 en 13.500,00 EUR in 2023 of 2024, onder voorwaarde dat de 2 locaties tegen 1 december 2021 worden geselecteerd.

  • Natuurlijk persoon Sandra Nauwelaerts – Jong begonnen, klimaat gewonnen: 5.900,00 EUR; voorschot van 50% = 2.950,00 EUR in 2021 en 2.950,00 EUR in 2023 of 2024, onder voorwaarde dat:
    • Scholen in Antwerpen hierbij betrokken worden. 
    • Afstemming met auteur Pieter Boussemaere is gebeurd.
    • Timing  aangepast wordt naar datum goedkeuring (start nu voorzien in april 2021)

      Deze toelage valt onder de bevoegdheid van de gedelegeerd budgethouder.
  • EIT Food CLC West ivzw – Circulaire & inclusieve maaltijden27.500,00 EUR; voorschot van 50% = 13.750,00 EUR in 2021 en 13.750,00 EUR in 2023 of 2024.

De afrekening van deze projecten vindt plaats in 2023-2024. De nodige kredieten hiervoor (12.000,00 EUR, 8.000,00 EUR, 10.500,00 EUR, 20.500,00 EUR,  25.000,00 EUR, 13.500,00 EUR, 2.950,00 EUR en 13.750,00 EUR ) zijn reeds voorzien in het Meerjarenplan. 

Een toelage zal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet-betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de stad Antwerpen.

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0203 - Antwerpen wordt een natuur- en milieubewuste stad

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt volgende nieuw ingediende projecten binnen het klimaatfonds duurzame stad goed:

  • ZuidtrAnt cvba-so – De Zonne Cargo Hub;
  • Reset.Vlaanderen vzw – Zon voor iedereen; 
  • Klimaatplatform Antwerpen vzw (Klimplant) – Gelijkstroom 2.0;
  • Blue Gate Antwerp Development nv – Blue Gate Antwerp – van Klimaatneutraal naar Energie Positief Bedrijventerrein; 
  • Warmte Verzilverd bv – Aansluiting van bestaande residentiële gebouwen (Fruithoflaan) op een warmtenet na energierenovatie van de betreffende gebouwen;
  • EIT Food CLC West ivzw – Circulaire & inclusieve maaltijden;
  • VGE  bv – WAS (Warmte Aan de Stroom);
  • Natuurlijk persoon Sandra Nauwelaerts – Jong begonnen, klimaat gewonnen.

Artikel 2

Het college keurt volgend nieuw ingediende projecten binnen het klimaatfonds duurzame stad niet goed:

  • Viktor G. bv – Getijdenenergie direct inzetten als mechanische aandrijving;
  • Quares Facility Management – EcoRegion Luithagen;
  • VITO nv – Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek NV – Antwarmte Industrie;
  • Natuurlijk persoon Bart Smout – Porthos railterminal;
  • Natuurlijk persoon Yannick Ba – Necrete - Ecobeton 3D prints; 
  • Het Ring Genootschap vzw (Ringland) – Ringland activiteitenfestival voor het klimaat;
  • Elcker-Ik Centrum vzw – Klimaat en diversiteit;
  • Het Ring Genootschap vzw (Ringland) – Klimaat als invalshoek bij het ontwerp van de overkapping van de Antwerpse ring; 
  • ISVAG – Het nieuwe bos;
  • Burgerlijke maatschap Cohousing Deurne Eksterlaar – Cohousing Eksternaest: samen kiezen voor bodem-warmtepomp in collectieve delen;
  • Universiteit Antwerpen – Future Climate Resilient City;
  • Venture Studios nv – Campus29;
  • Dolmans landscaping Antwerpen – Klimaatadaptief bedrijventerrein Terbekehof in Stad Antwerpen, District Wilrijk;
  • CityGreens bv – PLNT Moestuinen;
  • Buurtwerk Posthof vzw – Naai lawaai.

Artikel 3

Het college keurt de vastlegging en uitbetaling van de toelage aan ZuidtrAnt cvba-so, Reset.Vlaanderen vzw, Klimaatplatform Antwerpen vzw (Klimplant), Blue Gate Antwerp Development nv, Warmte Verzilverd bv, EIT Food CLC West ivzw en VGE bv goed. 

Artikel 4

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

Omschrijving
Bedrag
Boekingsadres
Bestelbon

Toelage aan

ZuidtrAnt cvba-so
Mayerlei 130
2640 Mortsel 

OND NBE 065 1899 089

IBAN BE46 8918 7404 0536 

24.000,00 EUR

 

budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 6496600 
functiegebied: 2LMS020301A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA020350
budgetperiode: 2100 en 2300

 

 4505124988

Toelage aan

Arbeid en Milieu vzw  (Reset.Vlaanderen vzw)
Tweekerkenstraat 47
1000 Brussel 

OND NBE 043 4032 240 

IBAN BE35 5230 8087 4837  

16.000,00 EUR

budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 6496800 
functiegebied: 2LMS020301A00000 
subsidie: SUB_NR 
fonds: INTERN 
begrotingsprogramma: 2SA020350 
budgetperiode: 2100 en 2300
 

 4505124999

Toelage aan

Klimaatplatform Antwerpen vzw (Klimplant)
Provinciestraat 47 bus 2
2018 Antwerpen  

OND NBE 072 5718 069 

IBAN BE67 5230 8111 2687 

21.000,00 EUR 

 

budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 6496800
functiegebied: 2LMS020301A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA020350
budgetperiode: 2100 en 2300

 4505124995

Toelage aan

Blue Gate Antwerp Development nv
Scheldedijk 30
2070 Zwijndrecht 

OND NBE  064 9857 537 

IBAN BE52 0018 3270 9209      

 50.000,00 EUR budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 6496600
functiegebied: 2LMS020301A00000 
subsidie: SUB_NR 
fonds: INTERN 
begrotingsprogramma: 2SA020350 
budgetperiode: 2100 en 2300
 

 4505125004

Toelage aan 

Warmte Verzilverd bv
Posthoflei 3 bus 3
2600 Berchem  
 
OND NBE 073 6643 437  

IBAN BE36 8939 4411 2381   
 41.000,00 EUR budgetplaats: 5152500000
budgetpositie: 6496600 
functiegebied: 2LMS020301A00000 
subsidie: SUB_NR 
fonds: INTERN 
begrotingsprogramma: 2SA020350 
budgetperiode: 2100 en 2300
 
 4505125008

Toelage aan 

EIT Food CLC West ivzw
Ubicenter A, Philipssite 5 bus 33
3001 Heverlee  
 
OND NBE 067 9531 322   

IBAN BE41 0018 1498 7410  

27.500,00 EUR
budgetplaats: 5152500000

budgetpositie: 6496600 

functiegebied: 2LMS020301A00000 

subsidie: SUB_NR 

fonds: INTERN 

begrotingsprogramma: 2SA020350 

budgetperiode: 2100 en 2300


4505125112

Toelage aan 

VGE  bv
Vleminckveld 38
2000 Antwerpen 
 
OND NBE 083 1413 031 

IBAN BE 04 7310 1465 2631  

27.000,00 EUR
budgetplaats: 5152500000

budgetpositie: 6496600 

functiegebied: 2LMS020301A00000 

subsidie: SUB_NR 

fonds: INTERN 

begrotingsprogramma: 2SA020350 

budgetperiode: 2100 en 2300


4505124998