Terug
Gepubliceerd op 21/06/2021

2021_CBS_05044 - Ondersteuning - Werk. Afsluiten afsprakennota en uitbetaling nominatieve toelages saldo 2021 - Project 'relancemaatregelen voor opleidingspartners en getroffen werkgevers'. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 18/06/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_05044 - Ondersteuning - Werk. Afsluiten afsprakennota en uitbetaling nominatieve toelages saldo 2021 - Project 'relancemaatregelen voor opleidingspartners en getroffen werkgevers'. Ondertekening - Goedkeuring 2021_CBS_05044 - Ondersteuning - Werk. Afsluiten afsprakennota en uitbetaling nominatieve toelages saldo 2021 - Project 'relancemaatregelen voor opleidingspartners en getroffen werkgevers'. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

In het kader van de aanpak jeugdwerkloosheid en de invulling arbeidsvraag met aandacht voor grootstedelijke problematieken worden addenda opgemaakt bij de afsprakennota's met Horeca Forma Vlaanderen vzw, Green Goals bvba en Erdena vzw en nieuwe afsprakennota's afgesloten met WaW - Make it Work vzw, AddSpice commV, Homo Faber bv en Steunpunt Tewerkstelling vzw. Dit ter realisatie van volgende projecten:

  • Horeca Forma Vlaanderen vzw organiseert twee opleidingstrajecten in de stad Antwerpen voor (tijdelijk) werkzoekenden. Het betreft enerzijds de opleiding bartender waarin (tijdelijk) werkzoekenden met of zonder horeca-ervaring worden opgeleid tot bartender en anderzijds de opleiding kok waarin horecamedewerkers die (tijdelijk) werkloos zijn, worden bijgeschoold van hulpkok tot kok. De doelstelling is om over beide opleidingen heen minimaal 16 deelnemers op te leiden, met een uitstroompercentage naar werk van 70 %, gemeten drie maanden na de opleiding. Na de opleiding staat het Horeca Forma Vlaanderen vzw garant voor een opvolging van minstens zes maanden van de cursisten. Hierbij wordt er intensief gezocht naar een duurzame job in de horecasector;
  • Green Goals bvba zet via zijn sociale horecaproject Salade Sociale in op opleiding van langdurig werkzoekenden en anderstaligen en hun toeleiding naar een job in de reguliere arbeidsmarkt binnen de Antwerpse horecasector. Binnen de eigen horecawerking leidt Green Goals bvba kwetsbare werkzoekenden op tot horecamedewerker (café, restaurant, hotel, snackbar, grootkeuken bedrijfsrestaurant). Hierbij wordt sterk op maat van reguliere werkgevers gewerkt, die vervolgens laagdrempelig het opgeleide personeel kunnen aanwerven. Na deze aanwerving volgt een intensief begeleidingstraject op de werkvloer met als doel retentie bij de reguliere werkgever;
  • Erdena vzw leidt, vanuit haar open leercentrum Athena, 48 NEET-jongeren (NEET staat voor not in education, employment or training) op naar knelpuntberoepen met extra aandacht voor digitalisering, versterken van beroepsbekwaamheid en attitudetraining. Samen met Armen TeKort en Baanbrekers bieden ze een opleidingstraject op maat van de jongeren aan, gevolgd door begeleiding met de focus op werk;
  • WaW - Make it Work vzw is een tewerkstellingsproject voor jongeren tussen 17 en 25 jaar die in hun jonge leven in aanraking kwamen met het gerecht, maar nu geëngageerd zijn om hun leven op een positieve manier uit te bouwen. Coaches gaan intensief aan de slag met de jongeren. Ze ontdekken hun talenten, leren verantwoordelijkheid nemen en werken hun jobdoelwit uit. Daarna gaan consulenten van WaW Jobs actief op zoek naar werk bij werkgevers in hun netwerk. Tijdens hun tewerkstelling worden de jongeren gedurende een half jaar opgevolgd, samen met hun werkgever;
  • AddSpice commV rolt een HR-aanbod uit naar Antwerpse werkgevers met aandacht voor retentiebeleid, slim rekruteren en talentmobiliteit. Per topic is er een light aanbod via een webinar, een verdiepend aanbod via lerende netwerken en verdere toepassing via individuele bedrijfscoaching. Het zwaartepunt van het project ligt op deze individuele bedrijfscoaching waarbij de plannen van de bedrijven effectief worden geïmplementeerd;
  • Homo Faber bv ondersteunt onder de noemer van Mooi Werk Makers Antwerpse werkgevers  om een innovatief en alternatief HR-beleid te voeren dat behoud en instroom van werknemers stimuleert. Hierbij ligt de focus op job redesign en strategische personeelsplanning. Job redesign is de overkoepelende term voor innovatieve methodieken waarbij herinrichting van jobs en het creëren van nieuwe jobs centraal staat. Hierbij worden methodieken gebruikt als job crafting, job carving en inclusief job design. Strategische personeelsplanning is een middel dat leidt tot een optimale bezetting binnen de organisatie, afdeling of team zowel nu als in de toekomst. Binnen de werking is er zowel aandacht voor het sensibiliseren en motiveren van werkgevers als voor het uitwerken en implementeren van een plan op maat;
  • Steunpunt Tewerkstelling vzw wil met het project 'Spoorzoeker' Antwerpse, kwetsbare jongeren die geen opleiding volgen en geen job of diploma hebben weer “op het juiste spoor” krijgen. Het gaat om de zogenaamde NEET jongeren. Steunpunt Tewerkstelling vzw werkt vanuit (zelf)vertrouwen aan talenten, zelfbeeld en competenties. Samen met bedrijven in de regio wordt de stap naar een duurzame en passende job gezet.

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 met betrekking tot controle en toekenning van sommige toelagen.

Het kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
De gemeenteraad besliste op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595) - bij wijze van overgangsmaatregel - dat het algemeen reglement op de toelagen van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) van toepassing blijft op de lopende toelagereglementen, afsprakennota's en betoelagingsovereenkomsten, waarbij de looptijd ten laatste 31 december 2022 afloopt.

Aanleiding en context

Het college keurde op 10 juli 2020 (jaarnummer 6066) de projectoproep "Relancemaatregelen voor opleidingspartners en getroffen werkgevers" goed. Deze oproep had als doel om extra opleidings- en begeleidingscapaciteit te realiseren in de stad Antwerpen én om innovatieve HR-oplossingen rond retentie en instroom van werknemer te bieden aan Antwerpse bedrijven.

Het college besliste op 16 september 2020 (jaarnummer 7583) welke projecten werden goedgekeurd.

Het college keurde op 9 oktober 2020 (jaarnummer 8391) de afsprakennota's voor deze projecten goed, die startten op 10 oktober 2020 en eindigen op 30 juni 2021, alsook de uitbetaling van de toelagen voor 2020.

Het college keurde op 5 februari 2021 (jaarnummer 1012) de uitbetaling van de toelage aan Horeca Forma Vlaanderen vzw, WAW Make it Work vzw, BeCode vzw, Erdena vzw, Green Goals bvba, AddSpice CommV en Homo Faber bv goed.

De gemeenteraad keurde in de zitting van 31 mei 2021 (jaarnummer 319) de derde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed.

Voor de projecten van WaW - Make it Work vzw, AddSpice commV en Homo Faber bv geldt dat we de samenwerking, na evaluatie van de vorige afsprakennota's binnen het compensatiefonds, in 2021 willen verderzetten via eigen middelen.

Voor de projecten van Horeca Forma Vlaanderen vzw, Green Goals bvba en Erdena vzw geldt dat we de looptijd van de projecten willen verlengen. Door de verlenging van de projectperiode kunnen de vooropgestelde doelstellingen binnen de huidige budgetten gerealiseerd worden.

Het project 'Spoorzoeker' is een nieuw project dat kadert binnen de aanpak jeugdwerkloosheid. De jeugdwerkloosheid in de stad Antwerpen ligt hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Vooral laag- en/of ongekwalificeerde jongeren hebben het vaak moeilijker om een job te vinden. Voor jongeren, die nog een lange professionele carrière voor de boeg hebben, geeft dit een valse start. Dit heeft langdurige negatieve gevolgen op zowel het welvaartsniveau als het welzijn. Deze jongeren hebben nood aan extra ondersteuning.

Algemene financiële opmerkingen

Voor uitgaven op exploitatiebudget is de procedure voor het uitbetalen van toelagekredieten op het exploitatiebudget van toepassing, zoals goedgekeurd door het college in de zitting van 27 november 2015 (jaarnummer 9823).
Een ondersteuning zal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet-betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de stad Antwerpen.

Voor het project 'Spoorzoeker' zal er voor 2022 120.648,11 EUR nominatief toegewezen worden aan Steunpunt Tewerkstelling vzw, Kwekerijstraat 61A, 2140 Antwerpen met ondernemingsnummer NBE0432.766.884 middels aanpassing 4 aan het Meerjarenplan 2020-2025, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad.

Voor het project 'Spoorzoeker' zijn de middelen 2022 als volgt voorzien: 120.648,11 EUR op 5318200000 / 6141 / 2LWS050401A00000 / 2022 zal middels aanpassing 4 aan het Meerjarenplan 2020-2025 verschoven worden naar 5318200000 / 6496800 / 2LWS050401A00000 / 2022, onder voorbehoud van goedkeuring van de nominatieve toekenning door de gemeenteraad.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS05 - Werk
2LWS0503 - Antwerpse werkgevers ondersteunen bij lokale tewerkstellingsnoden met extra aandacht voor speerpuntsectoren
2LWS050301 - Invulling arbeidsvraag: Antwerpenaren aan het werk met aandacht voor grootstedelijke problematieken
6 - Lerende en werkende stad
2LWS05 - Werk
2LWS0504 - Aanpak jeugdwerkloosheid
2LWS050401 - Innovatieve instrumenten voor kwetsbare jongeren

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt het addendum bij de afsprakennota 'Opleidingen bartender & kok Antwerpen' met Horeca Forma Vlaanderen vzw, Anspachlaan 111, 1000 Brussel, met ondernemingsnummer NBE0861436610, voor de duur van de looptijd van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021 goed.

Artikel 2

Het college keurt het addendum bij de afsprakennota 'Salade Sociale' met Green Goals bvba, Van Immerseelstraat 7A, 2018 Antwerpen, met ondernemingsnummer NBE0688739293, voor de duur van de looptijd van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021 goed.

Artikel 3

Het college keurt het addendum bij de afsprakennota 'Erdena - VestA' met Erdena vzw, Italiëlei 171, 2000 Antwerpen, met ondernemingsnummer NBE0838032983, voor de duur van de looptijd van 1 juli 2021 tot en met 31 augustus 2021 goed.

Artikel 4

Het college keurt de afsprakennota 'Make it Work' met WAW Make it Work vzw, Brusselstraat 51, 2018 Antwerpen met ondernemingsnummer NBE0728612134, voor de duur van de looptijd van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021 goed, waarin de afspraken en voorwaarden vervat zijn voor het bekomen van een ondersteuning van 21.962,00 EUR, goed.

Artikel 5

Het college keurt de afsprakennota 'A Futureproof HR3 ' aan AddSpice CommV, Van Praetlei 73, 2170 Antwerpen, met ondernemingsnummer NBE0730770680, voor de duur van de looptijd van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021 goed, waarin de afspraken en voorwaarden vervat zijn voor het bekomen van een ondersteuning van 103.600,00 EUR, goed.

Artikel 6

Het college keurt de afsprakennota 'Mooi Werk Makers' met Homo Faber bv, Kesseldallaan 12/303, 3010 Leuven met ondernemingsnummer NBE0741585190, voor de duur van de looptijd van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021 goed, waarin de afspraken en voorwaarden vervat zijn voor het bekomen van een ondersteuning van 115.095,00 EUR, goed.

Artikel 7

Het college keurt de afsprakennota 'Spoorzoeker' met Steunpunt Tewerkstelling vzw, Kwekerijstraat 61A, 2140 Antwerpen met ondernemingsnummer NBE0432766884, voor de duur van de looptijd van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022 goed, waarin de afspraken en voorwaarden vervat zijn voor het bekomen van een ondersteuning van 224.849,61 EUR, waarvan 104.201,50 EUR voorzien wordt voor 2021, en 120.648,11 EUR voor 2022 onder voorbehoud van goedkeuring van de nominatieve toekenning door de gemeenteraad, goed.

Artikel 8

Het college keurt de uitbetaling van de ondersteuning voor 2021 voor het project 'Make it Work' van 21.962,00 EUR aan WAW Make it Work vzw, Brusselstraat 51, 2018 Antwerpen, met ondernemingsnummer NBE0728612134 goed.

Artikel 9

Het college keurt de uitbetaling van de ondersteuning voor 2021 voor het project 'A Futureproof HR3' van 103.600,00 EUR aan AddSpice CommV, Van Praetlei 73, 2170 Antwerpen, met ondernemingsnummer NBE0730770680 goed.

Artikel 10

Het college keurt de uitbetaling van de ondersteuning voor 2021 voor het project 'Mooi Werk Makers' van 115.095,00 EUR aan Homo Faber bv, Kesseldallaan 12/303, 3010 Leuven met ondernemingsnummer NBE0741585190 goed.

Artikel 11

Het college keurt de uitbetaling van de ondersteuning voor 2021 voor het project 'Spoorzoeker' van 104.201,50 EUR aan Steunpunt Tewerkstelling vzw, Kwekerijstraat 61A, 2140 Antwerpen met ondernemingsnummer NBE0432766884 goed.

Artikel 12

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

 

Omschrijving

Bedrag

Boekingsadres

Bestelbon

Ondersteuning aan:

WAW Make it Work vzw

Brusselstraat 51

2018 Antwerpen

 

OND: NBE0728 612 134

IBAN: BE05 7360 6302 2075

21.962,00 EUR

budgetplaats: 5318200000
budgetpositie: 6496800
functiegebied: 2LWS050401A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: Intern
begrotingsprogramma: 2SA060550
budgetperiode: 2100

4505125047

Ondersteuning aan:

AddSpice CommV

Van Praetlei 73

2170 Antwerpen

 

OND: NBE0730 770 680

IBAN: BE97 7360 6010 9449

103.600,00 EUR

budgetplaats: 5318400000
budgetpositie: 6496600
functiegebied: 2LWS050302A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: Intern
begrotingsprogramma: 2SA060550
budgetperiode: 2100

4505125048

Ondersteuning aan:

Homo Faber bv

Kesseldallaan 12/303

3010 Leuven

 

OND: NBE0741 585 190

IBAN: BE49 0018 8073 0471 

115.095,00 EUR

budgetplaats: 5318400000
budgetpositie: 6496600
functiegebied: 2LWS050302A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: Intern
begrotingsprogramma: 2SA060550
budgetperiode: 2100

4505125049

Ondersteuning aan:
(deel Talentontwikkeling en
Vrijetijdsbeleving)

 

Steunpunt Tewerkstelling vzw
Kwekerijstraat 61A

2140 Antwerpen

 

OND: NBE0432 766 884

IBAN: BE39 0018 0922 6519 

7.000,00 EUR

budgetplaats: 5114000000
budgetpositie: 6496800
functiegebied: 2BRS050102A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: Intern
begrotingsprogramma: 2SA070741
budgetperiode: 2100

4505125322

Ondersteuning aan:
(deel Ondernemen en
Stadsmarketing)

 

Steunpunt Tewerkstelling vzw
Kwekerijstraat 61A

2140 Antwerpen

 

OND: NBE0432 766 884

IBAN: BE39 0018 0922 6519

97.201,50 EUR

budgetplaats: 5318200000
budgetpositie: 6496800
functiegebied: 2LWS050401A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: Intern
begrotingsprogramma: 2SA060550
budgetperiode: 2100

4505125050