Terug
Gepubliceerd op 21/06/2021

2021_CBS_04982 - Stedelijk patrimonium. Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving. Cafetaria sporthal en zwembad Sorghvliedt. Krijgsbaan 20, 2660 Hoboken - Oproep concessie. Voorwaarden - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 18/06/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_04982 - Stedelijk patrimonium. Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving. Cafetaria sporthal en zwembad Sorghvliedt. Krijgsbaan 20, 2660 Hoboken - Oproep concessie. Voorwaarden - Goedkeuring 2021_CBS_04982 - Stedelijk patrimonium. Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving. Cafetaria sporthal en zwembad Sorghvliedt. Krijgsbaan 20, 2660 Hoboken - Oproep concessie. Voorwaarden - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 56§3 van het Decreet Lokaal Bestuur: “Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor:

1° de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.”

Argumentatie

Sportcomplex Sorghvliedt, gelegen aan de Krijgsbaan 20 in 2660 Hoboken, is een goed draaiende sporthal en zwembad dat een aantal succesvolle sportclubs huisvest en veel recreatieve zwembadbezoekers trekt. Voor de cafetaria van het sportcomplex liep een concessieovereenkomst met AB Inbev, maar ze vonden na eind 2017 geen enkele potentiële huurder meer die bereid was grote investeringen te doen in de uitgeleefde cafetaria, gezien de korte resterende concessietermijn tot eind juni 2024. AG Vespa en AB Inbev besloten daarom in onderling overleg de concessieovereenkomst te beëindigen zodat er na de nodige renovatiewerken een nieuwe concessiehouder kan gezocht worden.

De renovatiewerken zullen eind augustus 2021 afgerond zijn, waarna de cafetaria semi-casco wordt opgeleverd. Dit betekent dat de concessiehouder een cafetaria met feestzaal ter beschikking krijgt die qua technieken volledig in orde is, maar door de concessiehouder op eigen kosten nog ingericht moet worden (keukens, togen, meubilair).   

De afdeling Vastgoed van AG Vespa en de sportdienst van de bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving stellen voor om een openbare oproep te lanceren waarbij de concessie wordt toegekend op basis van beoordelingscriteria die meer zekerheid moeten garanderen op een langdurig succesvolle uitbating.

Gezien de lange periode van leegstand en de grote investeringskost die de concessiehouder zelf nog moet doen, stelt AG Vespa/Vastgoed voor om met een gradueel oplopende concessievergoeding te werken, waarbij de concessiehouder pas vanaf het vierde jaar van de concessie volledig aangerekend wordt. De minimumvergoeding vanaf het vierde jaar bedraagt 21.800,00 euro per jaar (plus 21% btw). Voor de graduele opbouw stelt AG Vespa/Vastgoed het volgende voor: 

  • de eerste 6 maanden krijgt de concessiehouder huurvrijstelling zodat hij de nodige investeringen kan doen om de cafetaria in orde te maken voor exploitatie;
  • de daaropvolgende 6 maanden betaalt de concessiehouder een vaste concessievergoeding van 5.500,00 euro (plus 21% btw);
  • het tweede en derde jaar van de concessieovereenkomst betaalt de concessiehouder een jaarlijkse indexeerbare vergoeding van 15.000,00 euro per jaar (plus 21% btw);
  • vanaf het vierde jaar van de concessie betaalt de concessiehouder een jaarlijkse indexeerbare minimumvergoeding van 21.800,00 euro per jaar (plus 21% btw).  

De oproep kan gelanceerd worden onder volgende belangrijkste concessievoorwaarden en beoordelingscriteria:

VOORWAARDEN

Voorwerp

Volgende ruimtes in het sportcomplex 'sporthal en zwembad Sorghvliedt', Krijgsbaan 20, 2660 Hoboken, op het kadaster gekend onder Antwerpen, 37ste afdeling, sectie C, perceelnummer 0693 N/deel, worden in concessie gegeven: 

  • op het gelijkvloers
    • drankenberging (35m²) met goederenlift naar cafetaria.
  • op de eerste verdieping 
    • cafetaria (139m²) met aangrenzend een in te richten keukenruimte (20,6m²);
    • feestzaal/vergaderzaal (165,3m²) met in te richten keukenruimte (13m²);
    • doorgang (21,3 m²) tussen cafetaria en feestzaal, met toegang tot sanitair vrouwen en sanitair mannen.  

Bestemming

De concessiehouder krijgt het omschreven goed in concessie voor horeca-activiteiten.

Termijn en verlenging

De concessie wordt afgesloten voor een periode van negen jaar. De concessie gaat in op 1 september 2021 en eindigt van rechtswege op 31 augustus 2030.

De concessiehouder heeft een voorkeurrecht op verlenging voor negen jaar indien de stad Antwerpen bij het verstrijken van bovenvermelde termijn het goed voor gelijkaardige doeleinden in concessie wenst te geven. De concessiehouder zal zijn voornemen tot verlenging minstens zes maanden voor het verstrijken van de concessietermijn via een aangetekend schrijven kenbaar maken. Een eventuele verlenging zal geschieden aan de voorwaarden die dan worden vastgesteld.

Vergoeding
Het bedrag waarvoor de concessie wordt toegewezen geldt als basisvergoeding en wordt jaarlijks geïndexeerd. De concessievergoeding bedraagt vanaf het vierde concessiejaar minimum 21.800,00 euro per jaar  (plus 21% btw). 

De eerste drie jaar van de concessie zal de vergoeding als volgt aangerekend worden:

  • huurvrijstelling gedurende de eerste 6 maanden met oog op de investeringen die nodig zijn om de cafetaria in orde te maken voor exploitatie;
  • de daaropvolgende 6 maanden betaalt de concessiehouder een vaste concessievergoeding van 5.500,00 euro ( plus 21% btw);
  • het tweede en derde jaar van de concessieovereenkomst betaalt de concessiehouder een jaarlijkse indexeerbare vergoeding van 15.000,00 euro per jaar (plus 21% btw).

Waarborg
De concessiehouder stelt een waarborg gelijk aan zes maanden vergoeding.

Lasten en kosten
De concessiehouder draagt het energieverbruik, alle taksen, belastingen en andere kosten, van welke aard ook, verbonden aan het gebruik en het genot van het goed en de exploitatie ervan, met inbegrip van de onroerende voorheffing.

Onderhoud en herstellingen
De concessiehouder staat in voor het huurdersonderhoud en voor alle kosten die verband houden met de inrichting en exploitatie, niets uitgezonderd. De stad Antwerpen staat in voor het eigenaarsonderhoud. 

Openingsuren
De cafetaria zal minstens steeds toegankelijk zijn voor het publiek tijdens de standaard openingsuren van de sporthal en het zwembad, met dien verstande dat het de concessiehouder slechts toegelaten is te sluiten één uur na de sluiting van het zwembad en na activiteiten in de sporthal. De concessiehouder heeft de mogelijkheid om een wekelijkse sluitingsdag in te voeren.

Gebruik door de stad Antwerpen en derden

  • de stad Antwerpen mag voor eigen manifestaties en op eigen verantwoordelijkheid jaarlijks vijf dagen kosteloos gebruik maken van de in concessie gegeven infrastructuur. De stad Antwerpen verbindt er zich toe om voorafgaand duidelijke afspraken te maken over het aantal dagen.
  • de concessiehouder verbindt zich ertoe om buiten de openingsuren van de cafetaria, de infrastructuur ter beschikking te stellen aan derden voor buurtgebonden evenementen, maatschappelijke invullingen en activiteiten in de sporthal of het zwembad die buiten de standaard openingsuren van sporthal en zwembad vallen. De concessiehouder en de organisator van het evenement dienen onderling de nodige afspraken te maken omtrent vergoeding, energiekosten en dergelijke meer.
  • De concessiehouder verbindt zich ertoe om het gebruik van de feestzaal door de sportclubs toe te laten op basis van volgende afspraken:
    • de feestzaal wordt tijdens de thuismatchen van de sportclubs op hun vraag ter beschikking gesteld van de club en haar supporters. De concessiehouder zal voor dit gebruik een vergoeding mogen vragen aan de sportclubs. De clubs zullen aan de concessiehouder aan het begin van elk seizoen een kalender bezorgen van de speeldagen. Verdere afspraken dienen onderling tussen club en concessiehouder gemaakt te worden;
    • indien de sportclubs gebruik wensen te maken van de feestzaal buiten de sporturen of voor evenementen, zal dit steeds in overleg met de concessiehouder en op zijn voorwaarden dienen te gebeuren.

Overdracht concessie en onderhuur
Het is niet toegestaan om de cafetaria te verhuren of een onderconcessie af te sluiten. De concessiehouder moet zelf uitbater van de cafetaria zijn. De stad Antwerpen behoudt zich het recht voor om, bij niet naleving van deze voorwaarde, de concessieovereenkomst vroegtijdig te beëindigen door bij post aangetekend brief, zonder opzeggingstermijn en zonder dat de concessiehouder recht heeft op enige schadevergoeding. Het aanwerven van personeel is wel toegestaan.

BEOORDELINGSCRITERIA

Bij de beoordeling van de kandidaturen houdt de stad Antwerpen rekening met volgende criteria.

Inhoudelijk – visie en invulling (60 punten)

De kandidaat werkt een concept uit waarin zijn visie op een kwalitatieve invulling duidelijk weergegeven wordt. Onder invulling wordt verstaan:

  • de inrichting en exploitatie van de cafetaria;
  • maatschappelijke invulling en meerwaarde voor de buurt.

De kandidaat neemt in zijn projectvoorstel onder andere volgende zaken op:

  • schetstekeningen van de inrichting en moodboard;
  • werken die de kandidaat eventueel nog zal (laten) uitvoeren met oog op optimalisatie van de exploitatie; 
  • aanbod en prijszetting drank, snacks en/of eten;
  • praktische organisatie van de exploitatie: personeel, partners, visie op openingsuren, wijze waarop hij het onderhoud van de cafetaria zal organiseren;
  • initiatieven om klanten aan te trekken, zowel sporters als bezoekers, ook in rustigere periodes.

Hij houdt verder ook rekening met en geeft duiding bij volgende zaken die de stad Antwerpen belangrijk vindt:

  • de manier waarop een goede samenwerking met de sportclubs die gebruik maken van het zwembad en de sporthal kan gegarandeerd worden, zoals de bereidheid om sportkampen te faciliteren, open staan voor evenementen van sportclubs,...
  • specifiek met betrekking tot de feestzaal zal de kandidaat een duidelijk voorstel doen op welke wijze de feestzaal kan gebruikt worden door de sportclubs van de sporthal op matchdagen en tijdens club-evenementen; 
  • de meerwaarde die hij kan creëren voor de buurt: bevorderen sociale interactie, openstaan voor samenwerking met buurtgebonden organisaties, voorstellen geven voor nuttig gebruik buiten de klassieke openingsuren van de cafetaria. Ook een vlotte samenwerking en communicatie met het district maakt hier deel van uit.

De voorstellen worden gerangschikt op basis van de gegeven totaalscore voor dit criterium.

Deskundigheid en relevante ervaring (15 punten)

De kandidaat toont relevante ervaring aan met de organisatie en uitbating van een cafetaria of andere horeca. De kandidaat toont aan in welke mate hij en eventuele partners waarmee hij zich zal omringen, over de vereiste kwalificaties beschikken om de exploitatie op een kwalitatieve wijze te organiseren en te doen slagen. Er is geen beperking op het aantal referenties dat mag worden gegeven. Voorafgaande ervaring met buurtgebonden initiatieven of inzet voor maatschappelijke doelen worden als pluspunt gezien. 

De voorstellen worden gerangschikt op basis van de gegeven totaalscore voor dit criterium.

Voorstel vergoeding (10 punten)

De kandidaat doet in zijn bieding een voorstel van jaarlijkse vergoeding die hij vanaf het vierde concessiejaar aan de stad Antwerpen aanbiedt. De minimumvergoeding bedraagt vanaf het vierde jaar 21.800,00 euro per jaar, exclusief btw. Voorstellen met een aangeboden vergoeding onder de minimumvergoeding komen niet voor toewijzing in aanmerking.

Gedurende de eerste 3 jaar van de concessie wordt een vaste vergoeding aangerekend die de concessiehouder niet kan wijzigen. 

De voorstellen worden gerangschikt op basis van de gegeven totaalscore voor dit criterium.

Financieel plan en solvabiliteit (15 punten)

De kandidaat moet middels een degelijk onderbouwd financieel plan de financiële haalbaarheid van het project inschatten en aantonen voor elk van de verschillende aspecten van de uitbating zijnde het inrichten, onderhouden en exploiteren. Het financieel plan dient inzicht te geven in de wijze waarop de financiering van elk van deze aspecten gerealiseerd zal worden, met inbreng van eigen dan wel vreemde middelen, realistische inkomsten en uitgaven. De kandidaat moet aantonen dat hij kan anticiperen op rustigere periodes en deze kan overbruggen.

Aan de hand van dit financieel plan moet de jury kunnen beoordelen of de financiële prognose realistisch is, uiteindelijk uitmondt in een positieve cashflow en of er rekening gehouden wordt met een weerbaarheid tegen tegenslagen. Daarom moeten volgende aspecten in dit financieel plan aan bod komen:

  • kasstroomoverzicht (prognose uitgaven en ontvangsten);
  • boekhoudkundige balans (bezittingen, schulden, eigen vermogen).

De voorstellen worden gerangschikt op basis van de gegeven totaalscore voor dit criterium.

Een jury, bestaande uit medewerkers van AG Vespa/Vastgoed en de bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving en een afgevaardigde van het district Hoboken, beoordeelt de inschrijvingen en legt het resultaat voor aan het directiecomité van AG Vespa.

De toewijzing gebeurt op basis van de totaliteit van de criteria. Kandidaten moeten op elk criterium minimum de helft van de punten behalen. De voorstellen met een totaalscore van minder dan 60/100 punten komen niet in aanmerking voor toewijzing. De concessie wordt toegewezen aan de kandidaat die in het totaal het hoogste aantal punten scoort.

Wanneer er geen biedingen worden uitgebracht of geen geschikte kandidaat wordt gevonden, kan de cafetaria verder aan vaste prijs gepubliceerd worden door AG Vespa. Kandidaten zullen wel steeds een projectvoorstel moeten indienen dat door de jury beoordeeld zal worden. Pas wanneer er een kandidaat wordt gevonden die aan alle voorwaarden voldoet zal de concessie toegewezen worden.   

Bovenstaande voorwaarden zullen na goedkeuring door het college opgenomen worden in een uitvoerige informatiebrochure die door AG Vespa wordt opgemaakt. De effectieve start van de openverklaring is voorzien voor begin juli 2021 en zal lopen tot half augustus.    

Aanleiding en context

Op 7 augustus 2006 (jaarnummer 2) keurde het directiecomité van AG Vespa, handelend in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen, de concessieovereenkomst met InBev Belgium bvba voor de cafetaria van sporthal Sorghvliedt goed. De overeenkomst werd afgesloten voor een periode van negen jaar, met ingang op 1 juli 2006 om te eindigen op 30 juni 2015.

Op 16 mei 2011 (jaarnummer 5) besliste het directiecomité van AG Vespa om de concessieovereenkomst na 30 juni 2015 te verlengen voor een nieuwe periode van negen jaar, met ingang op 1 juli 2015 om te eindigen op 30 juni 2024.

De laatste uitbaters van de cafetaria zijn begin 2018 vertrokken en sindsdien staat de cafetaria leeg omdat AB InBev geen nieuwe kandidaten vond voor de uitbating. Dit ondanks grote toegevingen aan mogelijke huurders.

Op 30 september 2019 (jaarnummer A019) keurde het directiecomité van AG Vespa de minnelijke beëindiging van de concessieovereenkomst met AB InBev goed. De overeenkomst nam een einde op 1 januari 2020.

Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst van AG Vespa goed. Artikel 6, §3.3. bepaalt dat AG Vespa instaat voor het organiseren van ter beschikkingstellingen en inhuurnemingen van het stedelijk patrimonium. 

Op 3 juli 2020 (jaarnummer 5321) en 4 december 2020 (jaarnummer 9963) keurde het college de verdere uitvoering van de beheersovereenkomst voor overige contracten goed.

Op 19 april 2021 keurde het directiecomité van AG Vespa de gunning voor de renovatie en het concessieklaar maken van de cafetaria van sporthal en zwembad Sorghvliedt goed.

Algemene financiële opmerkingen

Op 4 december 2020 (jaarnummer 9963) keurde het college de werkwijze voor de verdere uitwerking van de beheersovereenkomst met AG Vespa goed.

Vanaf 1 januari 2021 staat AG Vespa in voor de juridische en financiële opvolging van de overeenkomsten, met inbegrip van facturatie en debiteurenopvolging. 

AG Vespa zal vanaf ingebruikname aan de concessiehouder een concessievergoeding aanrekenen.

De inkomsten kunnen geboekt worden op volgend boekingsadres: 5321000000/702/2SBS070202A00000/2SA080119.

Beleidsdoelstellingen

8 - Sterk bestuurde stad
2SBS07 - Patrimonium

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt goed dat de uitbating van de cafetaria van Sportcomplex Sorghvliedt, Krijgsbaan 20, 2660 Hoboken wordt open verklaard onder de belangrijkste voorwaarden en beoordelingscriteria zoals opgenomen onder 'Argumentatie'.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
 AG Vespa/Vastgoedverdere uitwerking openverklaring, toewijzing, ondertekening en financiële opvolging van de concessieovereenkomst volgens de bovenstaande principes.