Terug
Gepubliceerd op 07/06/2021

2021_CBS_04462 - Sport - Deelname aan tweedelig grootschalig publieksonderzoek Vlaamse zwembaden 2021/2022 - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 04/06/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_04462 - Sport - Deelname aan tweedelig grootschalig publieksonderzoek Vlaamse zwembaden 2021/2022 - Goedkeuring 2021_CBS_04462 - Sport - Deelname aan tweedelig grootschalig publieksonderzoek Vlaamse zwembaden 2021/2022 - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 56 §3 1° bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen.

Argumentatie

In het sportbeleid wordt de burger centraal gesteld en is het bijgevolg de uitdaging om de burger beter te leren kennen. Dit onderzoek zorgt ervoor dat de (potentiële) zwembadbezoekers in kaart wordt gebracht. In normale niet-corona-jaren spreken we over ruim 1.400.000 zwembadbezoeken per jaar.

Dit onderzoek zal meer specifiek inzicht geven op maat van elk zwembad. Waarom verkiest een burger het ene zwembad boven het andere? Wat zijn de sterke punten en minder sterke punten van elk zwembad? Wat ervaart de bezoeker als positief? Welke punten zijn voor verbetering vatbaar? Daarnaast wordt er een benchmark opgezet met de andere Vlaamse zwembaden.

Er zal een anonieme enquête gehouden worden, maar in functie van het onderzoek zal er advies gevraagd worden aan de Data Protection Officer (DPO) in verband met privacy-issues.

Ook de ondersteuning  van P&O-studiedienst/Team data in verband met methodologie, steekproeftrekking en onderzoekspopulatie (zwembadbezoekers op basis van A-kaart registraties, niet-zwembadbezoekers uit panel bevolking dat zich voor andere onderzoeken heeft kandidaat gesteld via de bevraging Antwerpse monitor, zal ingeroepen worden.

Door de grootschaligheid van het onderzoek wordt de kostprijs beperkt tot 975,00 euro exclusief btw per zwembad. Aangezien alle Antwerpse zwembaden in het onderzoek betrokken worden, wordt er een korting toegestaan van 20%. 

Volgende zwembaden zullen deelnemen: De Schinde Ekeren, Park Van Merksem, Arena Deurne bij corona-impact en Sportoase Park Groot Schijn in 2022, Wezenberg, Plantin Moretus, Sportoase Veldstraat, Groenenhoek, Ieperman, Sorghvliedt, August Leyweg en de openluchtzwembaden Boeckenberg en De Molen.

Aanleiding en context

De Universiteit Gent, het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en het Recreatiebeleid (ISB vzw) en het onderzoeksbureau LMR-LMOV  ontwikkelden samen een publieksonderzoek voor Vlaamse zwembaden dat zal plaatsvinden in 2021 en 2022.

Dit publieksonderzoek bestaat uit twee luiken: een uitgebreide grootschalige bezoekersbevraging (voorjaar 2022) en een lokaal impactonderzoek over corona (juni 2021)

Luik 1: Lokale impact corona

Het onderzoek biedt het zwembad inzicht in de impact van corona op de eigen bezoekers en afhakers van het zwembad.

  • Welke invloed is er op het huidige gedrag? 
  • Wat verwachten de bezoekers over de toekomst rond zwembadbezoek?
  • Wat zijn hun bezorgdheden?
  • Zijn er positieve zaken mee te nemen uit deze crisis?
  • Hoe kan het zwembad hierop inspelen en een terugkomst van het publiek faciliteren?

Dit coronaluik is vrijblijvend en gratis voor alle zwembaden die deelnemen aan het publieksonderzoek.

Luik 2: Grootschalig publieksonderzoek 2022

In het voorjaar van 2022 wordt een grootschalig publieksonderzoek georganiseerd voor alle Vlaamse zwembaden.

De partners die het onderzoek mee aanbieden, zorgen voor extra ondersteuning en relevante input.

Deelnemende zwembaden kunnen hun publiek bevragen en betrekken en zullen inzicht krijgen in alle relevante domeinen:

  • profiel van de bezoeker/zwemmer;
  • beleving in het zwembad;
  • evaluatie van het aanbod;
  • infrastructuur en omkadering;
  • communicatie;
  • ... 

Methode

Via een online bevraging worden de bezoekers bevraagd. Ook afhakers of niet-bezoekers kunnen bereikt worden.
De vragenlijst kan door de zwembaden verspreid worden via verschillende kanalen: bezoekersbestanden, nieuwsberichten, website, sociale media, ... Ook vanuit de stad en de sportdienst kan gecommuniceerd worden over het onderzoek, zodat ook niet-bezoekers bereikt kunnen worden. Het onderzoeksteam begeleidt de zwembaden en gemeenten hierin en voorziet de nodige communicatiematerialen.
De vragenlijst wordt volledig gepersonaliseerd voor elk zwembad. Zo worden enkel relevante vragen gesteld aan de bezoekers, afhakers en niet-bezoekers. Er is  ook de mogelijkheid om tot 10 eigen vragen toe te voegen aan het onderzoek, zodat lokaal unieke vragen mee opgenomen kunnen worden.

Het onderzoek spitst zich niet enkel toe op zwemmers en bezoekers, maar ook op afhakers, niet-bezoekers. Er wordt extra aandacht geschonken aan jeugd.

Zwembaden zullen zich (anoniem) kunnen benchmarken met vergelijkbare zwembaden en met de Vlaamse resultaten in een individueel onderzoeksrapport. 

Na afloop van het onderzoek wordt een workshop 'aan de slag met de resultaten' aangeboden.

De timing is onderhevig aan het verdere verloop van de coronacrisis en zal in elk geval op een logisch en relevant moment ingepland worden.

Resultaten

Per luik wordt  een persoonlijk en individueel rapport met praktisch inzetbare resultaten opgemaakt.

  • Een individueel rapport over het coronaonderzoek (ten laatste half juli 2021).
  • Een individueel rapport over het uitgebreide bezoekersonderzoek (voorzien half april 2022).
  • De individuele rapporten laten toe om de resultaten van elk zwembad anoniem te vergelijken met gelijkaardige zwembaden en met de Vlaamse resultaten.
  • De individuele resultaten en rapporten worden enkel aan het betreffende zwembad bezorgd en blijven verder anoniem.

Algemene financiële opmerkingen

Dit is een uniek onderzoek naar de zwembadbezoeker in Vlaanderen, georganiseerd door ISB vzw in samenwerking met UGent en onderzoeksbureau LMOV - Local Market Research BVBA, Frans Pauwelslei 6,  2970 Schilde (ondnr 0538 753 440).

De financiële gevolgen zullen geregeld worden via bestelbon 4005453563 die onder de bevoegdheid van de administratief goedkeurder valt (boekingsadres SUB_NR/INTERN/2100/5113500000/613/2BRS050107A00000/2SA070741).

Beleidsdoelstellingen

7 - Bruisende stad
2BRS05 - Sport
2BRS0501 - Sporthoofdstad Vlaanderen
2BRS050107 - Sportpromotie

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de deelname aan het tweedelig grootschalig publieksonderzoek Vlaamse zwembaden 2021/2022 goed.

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan

Dienst
Taak
P&O-studiedienst

ondersteuning team data in verband met methodologie, steekproeftrekking en onderzoekspopulatie. De onderzoekspopulatie bestaat uit zwembadbezoekers op basis van A-kaart registraties en niet-zwembadbezoekers uit panel bevolking dat zich voor andere onderzoeken heeft kandidaat gesteld via de bevraging Antwerpse monitor.


Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.