Terug
Gepubliceerd op 28/06/2021

2021_CBS_05179 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2021019242. Scheldelaan 12. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 25/06/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_05179 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2021019242. Scheldelaan 12. District Antwerpen - Goedkeuring 2021_CBS_05179 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2021019242. Scheldelaan 12. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

  1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
  2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2021019242

Gegevens van de aanvrager:

de heer Eric Van Kalmthout met als adres Scheldelaan 10 te 2030 Antwerpen

Gegevens van de exploitant:

NV TOTAL OLEFINS ANTWERP (0433181610) met als adres Scheldelaan 10 te 2030 Antwerpen

Ligging van het project:

Scheldelaan 12 te 2030 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 14 sectie A nr. 7K

Inrichtingsnummer:

20210208-0006 (nv Total Olefins Antwerp)

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen, Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

Chemisch bedrijf: exploitatie tijdelijke werfzone

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-     20/09/2018: omgevingsvergunning (OMV_2017003041) voor het bouwen van twee warmtekrachtinstallaties (WKK’s); 

-     26/06/2015: stedenbouwkundige vergunning (HVN/B/20151170) voor het inrichten van een tijdelijke werfzone in het kader van de grote lopende projecten van het Total Platform Antwerpen, meer specifiek het ROG-project;

-     23/07/2003: stedenbouwkundige vergunning (HV/2002/B/0149) voor het slopen van alle gebouwen en installaties op het ex-borealisterrein; 

-     12/09/2001: stedenbouwkundige vergunning (HV/2001/B/0053) voor het slopen van silo’s en een piperack; 

-     23/05/2001: stedenbouwkundige vergunning (HV/2001/B/0025) voor het slopen van een stoffilter en tiltingframes. 

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag betreft het inrichten van een tijdelijke werfzone met:

-     een bureelgebouw voor werfopvolging en werkvoorbereiding; 

-     vijf bureelgebouwen voor contractors; 

-     vier sanitaire gebouwen; 

-     een vergunningengebouw; 

-     een bureelgebouw voor bewaking en veiligheidsopleidingen; 

-     een kleedkamer/lunch gebouw; 

-     een eetruimte tent; 

-     een kleedkamertent. 

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Het betreft een nieuwe ingedeelde inrichting of activiteit.

 

Inhoud van de aanvraag

Het voorwerp van de aanvraag betreft airco’s, warmeluchtblazers en opslag van diesel.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

16.3.2°a)

koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioninginstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van 5 kW tot en met 200 kW;

58,92 kW

17.3.2.1.1.1°b)

opslag van gasolie, diesel, lichte stookolie en gelijkaardige vloeistoffen met een vlampunt hoger dan of gelijk aan 55°C met een gezamenlijke opslagcapaciteit van 100 kg tot en met 20 ton als de inrichting niet hoort bij de woonfunctie van een onroerend goed dat hoofdzakelijk als woongelegenheid wordt gebruikt;

5,04 ton

43.1.1°a)

stookinstallaties van 300 kW tot en met 2.000 kW wanneer de inrichting volledig gelegen is in een industriegebied en gestookt wordt met vloeibare brandstoffen, aardgas of vloeibaar gemaakt gas.

675 kW

Argumentatie

Adviezen

Er werden geen adviezen gevraagd.

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden voornamelijk de bestemmingsvoorschriften Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor het Marshalldok – Gebied voor waterweginfrastructuur. De Scheldelaan ten zuiden van de aanvraag heeft als bestemming Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Buiten de afbakeningslijn zeehavengebied loopt een overdruk met als aanduiding Leidingstraat.

 

Op circa 50 meter ten zuiden van de aanvraag is het gewestplan Antwerpen nog van toepassing met als bestemmingen Natuurgebieden, Bijzondere natuurgebieden, Bestaande waterwegen, Bestaande leidingstraten en Bestaande afzonderlijke leidingen.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

De gewestelijke hemelwaterverordening is niet van toepassing op de aanvraag daar het hemelwater op natuurlijke wijze naast de overdekte constructies op eigen terrein in de bodem kan infiltreren.

Als aandachtspunt wordt nog meegegeven dat gelet op de grote oppervlakte aan bijkomende dakoppervlakte en de aanwezigheid hierbij van sanitaire blokken er ook over hergebruik van hemelwater kan nagedacht worden.

 

Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.

De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

In het zuiden van de olieraffinaderij Total Antwerpen wordt een onbebouwd grotendeels reeds verhard terrein als tijdelijke werfzone ingericht. Deze werfzone staat in functie van grote onderhoudswerken aan installaties van Total waarbij tijdens het onderhoud de voorbereidende werken en opslag van grote onderdelen kunnen plaatsvinden buiten de operationele plant, waar plaatsgebrek anders kan leiden tot onveilige situaties. Tevens is er nood aan een contractorzone voor de burelen voor contractors die werkzaam zijn op het onderhoud.

 

De tijdelijke gebouwen worden voorzien op de reeds bestaande verhardingen. Om een vlotte circulatie voor de aanvoer van materialen toe te laten is het terrein tussen de verhardingen opgevuld. De verhardingen zijn uitgevoerd in waterdoorlatende materialen (geotextiel en steenslagverharding).

 

Volgende stedenbouwkundige handelingen worden voorzien op het oostelijke deel van de werfzone: 

-     TA team gebouw
Dit gebouw betreft een bureelgebouw voor werfopvolging en werkvoorbereiding. Het gebouw bestaat uit twee gebouwen (A en B) die verbonden worden door een gang. Het gebouw wordt opgebouwd uit 61 bureelcontainers en heeft een totale oppervlakte van circa 1.089 m². De containers hebben een vrije hoogte van 2,5 meter en worden ingericht met burelen en vergaderruimtes. 
 

-     Contractorgebouwen: 
Er worden vijf bureelgebouwen voor contractors gebouwd. Deze gebouwen worden opgebouwd uit 26 bureelcontainers en hebben een totale oppervlakte van circa 468 m². De containers hebben een vrije hoogte van 2,5 meter en worden enkel ingericht met burelen.  
 

-     Sanitaire gebouwen:
Er worden vier sanitaire gebouwen voorzien. Deze gebouwen worden opgebouwd uit 4 containers en hebben een totale oppervlakte van circa 72 m². Onder de sanitaire units worden septische tanks voorzien. 
 

-     Vergunningengebouw: 
Dit gebouw betreft een bureelgebouw voor het afhalen van vergunningen. Het gebouw wordt opgebouwd uit 17 containers en heeft een totale oppervlakte van circa 300 m². De containers hebben een vrije hoogte van 2,5 meter en worden ingericht met burelen, een vergaderruimte en ruimtes voor het afhalen van vergunningen. 
 

-     Portier/opleiding gebouw:
Dit gebouw betreft een bureelgebouw voor bewaking en veiligheidsopleidingen. Het gebouw wordt opgebouwd uit 5 containers en heeft een totale oppervlakte van circa 90 m². De containers hebben een vrije hoogte van 2,5 meter en worden ingericht met burelen en een ruimte voor bewaking. 
 

-     Kleedkamer/lunch gebouw: 
Dit gebouw wordt opgebouwd uit 8 containers en heeft een totale oppervlakte van circa 144 m². De containers worden ingericht met een kleedkamer, douches en een eetruimte. 
 

-     Tent eetruimte met keuken
In het oosten op het terrein wordt een eetruimte voorzien die wordt opgetrokken met een tentstructuur. Deze tent heeft een oppervlakte van circa 900 m² en een maximale hoogte van 6,1 meter. Ten oosten van de tent worden twee containers geplaatst met wasvoorzieningen. Ten westen van de tent wordt een externe keuken voorzien die wordt opgebouwd uit 19 containers met een totale oppervlakte 343,5 m². 
 

-     Tent kleedruimte:
Ten zuiden van de tent eetruimte wordt een kleedruimte voorzien die eveneens wordt opgetrokken met een tentstructuur. Deze tent heeft een oppervlakte van circa 800 m² en een maximale hoogte van 7 meter. Ten oosten van de tent worden acht containers geplaatst met douche- en wasvoorzieningen. 
 

De bureelcontainers hebben slechts een vrije hoogte van 2,5 meter. Een ruimte die langdurig gebruikt wordt als werkplaats dient voor haar gebruikers en bewoners voldoende kwalitatief te zijn. Een voldoende vrije hoogte voor verblijfsruimten garandeert dat elk vertrek over een minimale verblijfskwaliteit beschikt. De functionele levensduur van gebouwen met lagere verdiepingshoogte dan 2,60 meter voor verblijfsruimtes is beperkter. Voorliggende aanvraag wordt aangevraagd voor een duurtijd van 23 maanden (de looptijd van de onderhoudswerken). Voor deze periode is een vrije hoogte van 2,50 meter toegestaan. De plaats van de werken dient nadien wel in oorspronkelijke toestand hersteld te worden.

 

Aangezien het terrein ingericht wordt als een tijdelijke werfzone in functie van onderhoudswerken aan industriële installaties past het zich in binnen het geheel van het industrieveld.

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

De werken staan in functie van de bedrijfsactiviteiten en zijn van tijdelijke aard. De ruimtelijke impact is eerder beperkt. De aanvraag is in overeenstemming en verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd.

 

Visueel-vormelijke elementen

De wanden van de gebouwen die opgebouwd zijn uit containerunits worden afgewerkt met grijze multiplexplaten. Het buitenschrijnwerk wordt uitgevoerd in pvc. De deuren en de bewegende delen van de ramen hebben een rode kleur en de vaste delen van de ramen hebben een donkergrijze kleur.

De tenten worden opgetrokken in staal waarbij de wanden afwerkt worden met witte pvc-panelen. Het dak wordt afgewerkt met een wit pvc zeildoek.

Deze kleuren zijn neutraal en dus aanvaardbaar in deze industriële omgeving. Het betreffen wel modulaire units die weinig aantrekkelijk zijn op vlak van architectuur en dus weinig positief bijdragen aan het straatbeeld. Maar wegens de tijdelijkheid en de korte duur van de aanvraag kan het toch gunstig worden beoordeeld.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

De vergunningverlenende overheid heeft het advies ingewonnen van de Brandweerzone Antwerpen. Dit advies is voorwaardelijk gunstig. Ook de lokale overheid hecht belang aan het brandweeradvies.

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Het aantal bijkomende oppervlakte aan kantoren en nevengeschikte ruimtes neemt sterk toe. Er wordt verwacht dat de aanvraag bijkomende parkeerbehoefte en een toename van het aantal verkeersbewegingen genereert. De bestaande parking op het westelijke deel van het terrein zal voor deze bijkomende parkeerbehoefte in gebruik worden genomen tijdens de periode van de onderhoudswerken. Volgens de aanvrager zijn er dus voldoende parkeerplaatsen voor de op de site aanwezige contractors aanwezig. De parking heeft tevens reeds een voldoende brede inrit ten einde een veilige verkeerssituatie te garanderen. Ook de (kleinere) parking in het oostelijk deel van het terrein blijft behouden.

Er is geen informatie in het aanvraagdossier terug te vinden over de beschikbare parkeerplaatsen. De verkeersgeneratie wordt niet gekwantificeerd. Ook al is het maar tijdelijk, moet er wel de nodige aandacht naartoe gaan. Er wordt vanuit gegaan dat dit een correcte inschatting van het aantal parkeerplaatsen is van de aanvrager. De bouwheer dient te allen tijde op het eigen terrein de nodige (organisatorische) acties te ondernemen met het oog op een vlotte interne verkeersdoorstroming, opdat er geen hinder op de openbare weg ontstaat.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

In kader van geplande onderhoudswerken aan de productie-installaties wenst Total Olefins Antwerp (TOA) een tijdelijke werfzone in gebruik te nemen.

 

De voorziene lokalen beschikken over airco’s (totaal 58,92 kW) en warmeluchtblazers (totaal 675 kW). Verder voorziet men de opslag van diesel in 2 bovengrondse houders van elk 3.000 liter. De dubbelwandige opslagtanks zijn voorzien van een overvulbeveiliging en een permanent lekdetectiesysteem.

 

De afwatering van de toiletten loopt naar een aantal bovengrondse septic tanks die volgens het dossier op regelmatige basis door zuigwagens worden geledigd en afgevoerd.

 

Het dossier bevat een voortoets (groen) waaruit blijkt dat er geen risico op aantasting van de actuele en mogelijke toekomstige habitats in habitatrichtlijngebied is. Er dient geen passende beoordeling opgesteld te worden.

 

De gevraagde inrichtingen en activiteiten zijn allen slechts meldingsplichtig (klasse 3).

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot tijdelijke omgevingsvergunning onder voorwaarden.


Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

-     De plaats van de werken dient na het verwijderen van de werfzone in oorspronkelijke toestand hersteld te worden;

-     De bouwheer dient te allen tijde op het eigen terrein de nodige (organisatorische) acties te ondernemen met het oog op een vlotte interne verkeersdoorstroming, opdat er geen hinder op de openbare weg ontstaat.


Geadviseerde rubrieken

  

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

16.3.2°a)

koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioninginstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van 5 kW tot en met 200 kW;

58,92 kW

17.3.2.1.1.1°b)

opslag van gasolie, diesel, lichte stookolie en gelijkaardige vloeistoffen met een vlampunt hoger dan of gelijk aan 55°C met een gezamenlijke opslagcapaciteit van 100 kg tot en met 20 ton als de inrichting niet hoort bij de woonfunctie van een onroerend goed dat hoofdzakelijk als woongelegenheid wordt gebruikt;

5,04 ton

43.1.1°a)

stookinstallaties van 300 kW tot en met 2.000 kW wanneer de inrichting volledig gelegen is in een industriegebied en gestookt wordt met vloeibare brandstoffen, aardgas of vloeibaar gemaakt gas.

675 kW

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

27 mei 2021

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

26 juni 2021

Onderzoek

De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden.


Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

-     De plaats van de werken dient na het verwijderen van de werfzone in oorspronkelijke toestand hersteld te worden;

-     De bouwheer dient te allen tijde op het eigen terrein de nodige (organisatorische) acties te ondernemen met het oog op een vlotte interne verkeersdoorstroming, opdat er geen hinder op de openbare weg ontstaat.


Geadviseerde rubrieken

  

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

16.3.2°a)

koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioninginstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van 5 kW tot en met 200 kW;

58,92 kW

17.3.2.1.1.1°b)

opslag van gasolie, diesel, lichte stookolie en gelijkaardige vloeistoffen met een vlampunt hoger dan of gelijk aan 55°C met een gezamenlijke opslagcapaciteit van 100 kg tot en met 20 ton als de inrichting niet hoort bij de woonfunctie van een onroerend goed dat hoofdzakelijk als woongelegenheid wordt gebruikt;

5,04 ton

43.1.1°a)

stookinstallaties van 300 kW tot en met 2.000 kW wanneer de inrichting volledig gelegen is in een industriegebied en gestookt wordt met vloeibare brandstoffen, aardgas of vloeibaar gemaakt gas.

675 kW

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

dienst
taak
SW/VHet advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.