Terug
Gepubliceerd op 27/09/2021

2021_CBS_07759 - District Antwerpen. Van Luppenstraat. Wegeniswerken. SWOU12727 - Projectdefinitie . Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 24/09/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Karin De Craecker

Afwezig

Serge Muyters, korpschef; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Karin De Craecker

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_07759 - District Antwerpen. Van Luppenstraat. Wegeniswerken. SWOU12727 - Projectdefinitie . Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring 2021_CBS_07759 - District Antwerpen. Van Luppenstraat. Wegeniswerken. SWOU12727 - Projectdefinitie . Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor de aanleg, heraanleg en onderhoud van lokale straten en pleinen.

In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. De Van Luppenstraat is een lokale straat.

Het college is bevoegd voor de mobiliteitsvoorwaarden.

Argumentatie

De aanleiding van dit project komt uit volgende standpunten: 

  • Rijweg en voetpad in slechte staat;
  • Lage kwaliteit van publieke ruimte;
  • Slechte kwaliteit van de riolering.

De rijweg en het voetpad zullen volledig heraangelegd worden. De centrale rijweg zal bestaan uit een bitumineuze verharding. De parkeerstroken worden aangelegd in kasseien. Het voetpad wordt voorzien in grijze betonstraatstenen. 

De kwaliteit van de publieke ruimte wordt verhoogd door de aanleg van extra groenzones, fietsenstallingen in de vorm van fietsenbeugels en zitbanken.

Het rioleringsstelsel zal een gedeeltelijke scheiding van RWA (regenwaterafvoer) en DWA (droogweerafvoer) worden. Het hemelwater zal opgevangen worden met behulp van een infiltratieriolering, groenzones en de kasseien die zijn aangelegd op de parkeerstroken. De infiltratieriolering stort over in de gemengde riolering die ook vernieuwd zal worden. 

Mobiliteitsvoorwaarden

  • het snelheidsregime in de Van Luppenstraat zal vastgelegd worden op een zone 30;
  • fietsstraat. Fietsen toegelaten in beide richtingen;
  • gemengd verkeer;
  • de Van Luppenstraat blijft een éénrichtingsstraat voor auto’s, de rijrichting wijzigt van Boomgaardstraat naar Stanleystraat;
  • een extra drempel zal worden aangelegd die dient als extra verkeersremmer en als extra veilige oversteekzone;
  • voorrangsregeling: voorrang van rechts.

Parkeerbalans
Het concept resulteert in een parkeerbalans van 39 plaatsen in de bestaande toestand naar 36 plaatsen in de nieuwe toestand. De vermindering in het aantal parkeerplaatsen is te wijten aan de extra verkeersremmer die gerealiseerd zal worden.

Bomenbalans
Het concept resulteert in een positieve bomenbalans. Het concept resulteert in een bomenbalans van zes bomen in de bestaande toestand, waarvan twee bomen binnen het projectgebied van de Boomgaardstraat gelegen zijn, naar 20 bomen in de nieuwe toestand, waarvan twee bomen binnen het projectgebied van de Boomgaardstraat gelegen zijn.

Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.

De Van Luppenstraat ligt in een zone waar het rioleringsstelsel optimaal gemengd aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gemengd systeem in combinatie met doorgedreven bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering) voorgesteld. Dit resulteert in het voorzien van kasseiverharding ter hoogte van de parkeerzones en het voorzien van een infiltrerende RWA collector die overstort in de gemengde riolering. Deze gemengde riolering vangt in eerste instantie het hemelwater op komende van de wegenis maar zal in de mate van het mogelijke maximaal het dakwater van de woningen opvangen. Daarnaast worden de boomvakken ook ingepast voor extra infiltratie. Het rioleringssysteem wordt ontworpen zodat deze voldoet aan de buffer- en infiltratievoorwaarden.
In de volgende fase zullen de ontwerpmaatregelen opgenomen worden die nodig zijn om de infiltratie en buffering toe te passen die nodig zijn volgens de berekeningen en regels zoals beschreven in het hemelwaterplan.

Aanleiding en context

fase

actie

datum

jaarnummer

Adviezen

Coördinatieoverleg Openbaar Domein 

19 april 2021

 

Projectdefinitie
Goedkeuring districtscollege Antwerpen
23 augustus 2021491

De ambitie van dit project is om van de Van Luppenstraat een aangename fietsstraat te maken. Dit met afgelijnde parkeerzones, die een georganiseerd straatbeeld zullen creëren. 

Er zal extra aandacht besteed worden aan de veiligheid van de zwakke weggebruiker door het invoeren van veilige oversteekzones en extra verkeersremmers.   

Meer groenzones zullen aangelegd worden, dit zorgt voor een opwaardering van de straat. De bestaande bomen zullen behouden worden en worden aangevuld met extra bomen. 

Het doel is om maximale buffering en infiltratie te voorzien voor het regenwater binnen de straat zelf. Dit zal gebeuren via de waterpasserende bestrating (kassei) die wordt aangelegd in de parkeerstroken, de groenzones en de aanleg van een infiltratieriolering. 

Op 23 augustus 2021 (jaarnummer 491) keurde het districtscollege de projectdefinitie goed.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voor.

Algemene financiële opmerkingen

Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op 2ANT010502M01895/5002500000/224/2200.

Adviezen

Coördinatieoverleg Openbaar Domein Gunstig onder voorwaarden

Coördinatieoverleg Openbaar Domein van 19 april 2021:

gunstig op voorwaarden dat:

  • Bekeken wordt of er een gemarkeerde voetgangersoversteek en (mogelijks ook) verkeerslichten thv Stanleystraat moeten worden voorzien. Dit heeft betrekking tot het al of niet omdraaien van de rijrichting en zal nog worden uitgeklaard tegen het voorontwerp ;
  • Materialisatie en markeringen worden voorzien conform stedelijke inrichtingsprincipes ‘fietsstraat’;
    • Dit werd aangepast.
  • Wildparkeren op de uitstulpingen van de verkeersplateaus maximaal wordt verhinderd;
    • Dit werd aangepast.
  • Het al of niet behouden van de bestaande voorbehouden parkeerplaats voor mindervaliden thv huisnr. 36 zal nog worden uitgeklaard tegen het voorontwerp.
  • Er meer onthard wordt op het plateau.
    • Dit werd aangepast.

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2ANT01 - De kern van een moderne, leefbare en bruisende stad
2ANT0105 - Leefbaar district
2ANT010502 - Publiek domein
2ANT010502M01895 - SWOU12727 Van Luppenstraat (waterlink)

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de projectdefinitie (26 juli  2021) voor de wegeniswerken in de Van Luppenstraat, district Antwerpen.

Artikel 2

Het college keurt de mobiliteitsvoorwaarden goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 08871063_I_PL02_A.pdf
  • 08871063_I_PL03_A.pdf
  • 08871063_I_PL04_A.pdf
  • 08871063_I_PL05_A.pdf
  • 08871063_I_PL06_A.pdf
  • 08871063_I_PL08_A.pdf
  • 08871063_I_TDP_01.pdf
  • 20210419_COD_Verslag Van Luppenstraat (2).pdf
  • 08871063_I_WEG_01 4.pdf