De afdeling Klimaat & Leefmilieu (SW/K&L) van de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling werd gecontacteerd door De Ambrassade met de vraag om de aanpak van stad Antwerpen met betrekking tot klimaatrobuuste speelplaatsen toe te lichten op de inspiratiedag 'Speelplaatsen met toekomst' in een panelgesprek over de rol van lokale overheden in het omvormen en openstellen van schoolspeelplaatsen.
De Ambrassade is het Vlaamse expertisecentrum voor alles wat te maken heeft met het jeugdwerk, jeugdinformatie en jeugdbeleid. Op deze inspiratiedag stelt De Ambrassade de resultaten van 3 jaar onderzoek voor aan scholen, lokale besturen, Vlaamse beleidsmakers en het jeugdwerk. Daarbij legt ze de focus op de thema’s bewegingsvriendelijkheid en gedeeld gebruik van speelplaatsen. Ze zwengelt het debat over het maatschappelijk belang van de speelplaats aan met de aanwezige experten en beleidsmakers en inspireren met interessante en diverse projecten uit het werkveld.
Het panelgesprek wordt georganiseerd door De Ambrassade en zal doorgaan op 19 oktober 2021 van 11.15 tot 12.15 uur.
Doelstelling van het panelgesprek is om toe te lichten hoe lokale overheden scholen kunnen stimuleren om hun speelplaatsen kwalitatief om te vormen. Het vergroenen van speelplaatsen speelt een belangrijke rol en is vaak de trigger voor scholen om hun speelplaats om te vormen. Om deze reden werd de projectleider van het programma EcoScholen gevraagd om deel te nemen aan het panelgesprek. De voornaamste doelgroep van het panelgesprek zijn beleidsmakers, ruimteplanners, ambtenaren, onderwijskoepels en middenveldorganisaties.
Deelname aan het panelgesprek past binnen de disseminatie- en communicatiedoelstellingen van de afdeling Klimaat & Leefmilieu en biedt de kans om de aanpak en het beleid van de stad Antwerpen te delen met andere lokale overheden.
Op 4 december 2009 (jaarnummer 17179) besliste het college het (sub)project natuurspeelplaatsen in te dienen als te subsidiëren project onder de Samenwerkingsovereenkomst Milieu 2008-2013 met de Vlaamse overheid. Deze aanvraag ging over de fase van inspraak en ontwerp. Op 17 december 2010 (jaarnummer 15756) besliste het college om ook de aanleg van de natuurspeelplaatsen in te dienen als project onder de samenwerkingsovereenkomst. Deze aanvraag bevat onder andere het ondersteunen van de scholen door middel van een financiële tussenkomst. Beide projecten werden door de Vlaamse overheid goedgekeurd. Vanwege het succes werd dit proefproject ingebed in de reguliere werking van het EcoHuis Antwerpen via het programma EcoScholen (college van 4 december 2009, jaarnummer 17731) en de wedstrijdsubsidie voor EcoScholen (gemeenteraad van 19 september 2011, jaarnummer 01096).
Op 22 januari 2020 (jaarnummer 00060) keurde de gemeenteraad de vernieuwde werking van EcoScholen goed. Bij het nieuwe klimaattraject voor EcoScholen worden scholen die hun speelplaats klimaatrobuust willen maken extra ondersteund met coaching en een klimaattoelage. Binnen deze ondersteuningstrajecten verwierf EcoHuis Antwerpen expertise rond het thema van klimaatrobuuste natuurspeelplaatsen.
Het college keurt goed dat Liesbet Van Houtte, medewerker bij Stadsontwikkeling / Klimaat & Leefmilieu, op 19 oktober 2021 een toelichting geeft over de aanpak en het beleid van de stad Antwerpen rond klimaatrobuuste speelplaatsen tijdens een panelgesprek georganiseerd door De Ambrassade.