Om een erkenning te krijgen voor een project in het kader van de lokale diensteneconomie, stelt de Vlaamse overheid als voorwaarde dat de lokale overheid opdrachtgever moet zijn voor deze dienstverlening. Deze opdracht moet gegeven worden in de vorm van een collegebeslissing.
Met dit besluit geeft de stad Antwerpen opdracht aan Familiehulp Goed Wonen vzw (ondernemingsnummer BE0899.676.879, Koningsstraat 294, 1210 Brussel) voor het uitvoeren van de opdrachten in het kader van het verbeteren van de woonkwaliteit en de energiearmoede voor kwetsbare huishoudens en de begeleiding van werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het project richt zich tot klantendoelgroepen conform de doelgroepen beschreven in de toegevoegde impactanalyse en het DAEB-besluit (Diensten van Algemeen Economisch Belang). Elk DAEB-besluit omvat tevens de goedkeuring van de bevoegde bedrijfseenheid.
Het decreet lokale diensteneconomie van 22 november 2013 en het besluit van de Vlaamse regering van 19 december 2014 tot uitvoering van het decreet van 22 november 2013 betreffende de lokale diensteneconomie bepalen dat het lokale bestuur en het college van burgemeester en schepenen bevoegd zijn om opdrachtverklaringen in het kader van lokale diensteneconomie toe te wijzen aan organisaties met het label lokale diensteneconomie. Als argumentatie worden impactanalyse en besluit "diensten van algemeen economisch belang" (DAEB) toegevoegd aan de beslissing. Dit geldt ook voor de overdracht van opdrachtverklaringen met bijhorende arbeidsplaatsen bij onder andere de fusie van vzw's.
De stad Antwerpen zet sterk in op het creëren van tewerkstellingsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zowel binnen de stedelijke doelstelling (2LWS0904 “De stad wil het sociale engagement van ondernemers versterken” en de regierol sociale economie, als binnen de samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB en de stad Antwerpen is er extra aandacht voor de tewerkstelling van werkzoekenden met een arbeidsbeperking.
Deze doelstellingen verwoorden tevens wat de Vlaamse overheid bedoelt met haar omschrijving van de regierol sociale economie voor lokale besturen in het ondersteuningsdecreet van 17 februari 2012 betreffende de ondersteuning van het ondernemerschap op het vlak van de sociale economie en de stimulering van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze rol neemt de stad Antwerpen op voor de periode 2020-2025, waarbij vanuit een sterke visie over hoe de sociale economie lokaal vorm moet krijgen, acties worden uitgerold om de sector te stimuleren en te ondersteunen. De stad Antwerpen vraagt daarbij ook een sterke samenwerking binnen de sociale-economiesector en tussen de reguliere en de sociale economie.
Ter uitvoering van bovenstaande doelstellingen regelt de dienst Ondernemen en Stadsmarketing/Werk/net-WERK van de stad Antwerpen ook alle stedelijke opdrachtverklaringen voor de lokale diensteneconomie (LDE). Deze opdrachten creëren tewerkstelling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
De maatregel LDE wil verbinden door maatschappelijke trends en noden te koppelen aan de talenten van personen die door de omstandigheden waarin ze verkeerden een tijdlang niet actief geweest zijn op de arbeidsmarkt. Een inschakelingstraject binnen een LDE-onderneming geeft hen de kans om opnieuw aansluiting te vinden met de reguliere arbeidsmarkt, hun zelfredzaamheid te verhogen en een aantal hindernissen en obstakels waarmee ze geconfronteerd worden te overwinnen. Vanuit de begeleiding op de werkvloer ondersteunt de lokale diensteneconomieonderneming de verdere professionele ontwikkeling van de werknemer met het oog op doorstroom naar het normale economische circuit (NEC). Doorstroom van de doelgroepwerknemer is het streefdoel van de lokale diensteneconomie.
Op 28 januari 2019 (jaarnummer 42) keurde de gemeenteraad het bestuursakkoord 2020-2025 goed.
Op 22 maart 2019 (jaarnummer 2627) keurde het college de doelstellingenboom voor het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Op 10 januari 2020 (jaarnummer 195) keurde het college de indiening van het aanvraagformulier in het kader van de open oproep regierol sociale economie periode 2020-2025 goed.
Op 17 februari 2020 (jaarnummer 126) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB en de stad Antwerpen goed.
Op 31 mei 2021 (jaarnummer 319) keurde de gemeenteraad aanpassing 3 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Het college keurt de impactanalyse goed en erkent de werking van Familiehulp Goed Wonen vzw (ondernemingsnummer BE0899.676.879, Koningsstraat 294, 1210 Brussel) als lokale diensteneconomieproject en dienst van algemeen economisch belang.