Betrokkene heeft eind juni 2021 een in- en uitrijprobleem gemeld ter hoogte van huisnummers 73 en 75 van de Melgesdreef in Merksem. Sinds een jaar werden verkeersdrempels (met naaststaande paaltjes) voorzien in de Melgesdreef te Merksem. Er werden ook arceringen in driehoekvorm aangebracht telkens voor en achter een oprit. Tussen de huisnummers 73 en 75 ligt er echter een in- en uitrijlaan voor een tiental garageboxen. Zeer regelmatig staan er auto's geparkeerd tot op en over de arceringen, zodat in- en uitrijden richting Kasterveldenstraat sterk bemoeilijkt wordt.
Deze melding kwam via verschillende kanalen binnen.
Een eerste melding kwam op 23 juni 2021 terecht bij het klantenteam van de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (via meldingen.antwerpen.be). Deze melding bevatte echter geen contactgegevens van de melder. Op basis van de verleende informatie werd dit dossier aan de dienst mobiliteit bezorgd. Daar kon men echter de melder niet contacteren. Deze melding werd een maand opengehouden, voor de hypothese dat er voor dezelfde locatie opnieuw een melding zou binnenkomen, maar dan met contactgegevens. Dit gebeurde echter niet en dus werd de melding op 22 juli 2021 afgesloten.
Een tweede melding kwam terecht bij het district Merksem (via de mailbox district.merksem@antwerpen.be). Via deze weg krijgt de melder de informatie waarom die arceringen en paaltjes voorzien zijn op de locatie en wordt er ook aangegeven dat de problematiek op basis van de huidige situatie voornamelijk moet worden opgevolgd via handhaving. Er wordt niet meteen verder ingegaan op de alternatieven die de melder suggereert.
Deze meldingen werden doorkruist door de klacht bestuurlijk toezicht die werd ingediend bij het agentschap Binnenlands Bestuur waarvan de stad op 30 augustus 2021 in kennis werd gesteld. In het kader van de voorbereiding van het antwoord daarop werd duidelijk dat deze vraag via verschillende kanalen binnenkwam en dus wat parallel en afzonderlijk van elkaar werd opgenomen. In het kader van de klacht bestuurlijk toezicht worden de alternatieven die betrokkene suggereerde ook verder onderzocht.
Met een collegiale brief wordt het standpunt van de stad Antwerpen toegelicht en aan de toezichthoudende overheid verstuurd.
Begin september 2021 wordt ook de ombudsvrouw op de hoogte gebracht van deze melding. Ook zij zal het antwoord ontvangen dat als reactie op de klacht bestuurlijk toezicht bezorgd wordt.
De toezichthoudende overheid vraagt bij de ontvangst van een klacht conform artikel 331 van het Decreet over het lokaal bestuur het besluit en het bijhorende dossier op bij de gemeenteoverheid.
Op 30 augustus 2021 ontving de stad Antwerpen een brief van de toezichthoudende overheid, waarbij een klacht werd overgemaakt van de heer Bart Van Gasse betreffende het niet opvolgen van een gemeld in- en uitrijprobleem.
Omtrent deze klacht moet er standpunt worden ingenomen door de stad Antwerpen. Dit standpunt en het bijhorend dossier zullen aan de toezichthoudende overheid worden overgemaakt.
Het college keurt de collegiale brief goed aan het Agentschap voor Binnenlands Bestuur (ter attentie van gouverneur Cathy Berx) met het standpunt van het stadsbestuur naar aanleiding van de klacht met betrekking tot de niet opvolging van een gemeld in- en uitrijprobleem.