De bestaande verbindingen tussen linker- en rechteroever, via de Sint-Annatunnel (de voetgangerstunnel), de evacuatietunnel van de Kennedytunnel (de fietserstunnel), worden door de gebruikers als ontoereikend beschouwd en soms zelfs als een grote bron van frustratie ervaren, zowel op het vlak van comfort, veiligheid als capaciteit.
Ook de alternatieven zoals de veerdienst, de waterbus en de toegankelijkheid van de bestaande pre-metrohaltes worden gekenmerkt door beperkingen.
De zwakke weggebruiker, en iemand met een vierwieler of bakfiets, raakt vandaag niet vlot van linkeroever naar rechteroever en terug.
Stad Antwerpen is vragende partij voor robuuste verbindingen tussen linker- en rechteroever voor alle vervoersmodi en in het bijzonder de zwakke weggebruiker.
Via een collegiale brief gericht aan Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, vraagt stad Antwerpen om de nodige acties te ondernemen om de toegankelijkheid voor de zwakke weggebruiker op wielen te verbeteren. Zeker in functie van de Oosterweelwerken, toekomstige evenementen, de combimobiliteit, enzovoort is dit van groot belang voor de bereikbaarheid van de stad voor iedereen.
In zitting van 28 januari 2019 (jaarnummer 42) keurde de gemeenteraad het bestuursakkoord 2019-2024 goed. Het bestuursakkoord vermeldt in resolutie 170 'We zorgen voor integraal toegankelijke mobiliteitsoplossingen. We investeren in de (rolstoel)toegankelijkheid van het openbare domein en van mobiliteit, uitvoering gevend aan het Charter “Naar een toegankelijke gemeente”. We sensibiliseren mensen om hieraan mee te werken, door hen er onder meer op te wijzen dat voetpaden niet mogen versperd worden. Bij elke beleidskeuze, beslissing, inrichting is toegankelijkheid voor iedereen een aandachtspunt'.
Ook Slim naar Antwerpen en het stedelijke mobiliteitsplan (goedgekeurd door de gemeenteraad op 2 maart 2015, jaarnummer 113) zetten in op combimobiliteit om een performant mobiliteitssysteem te bekomen met een beter evenwicht en samenspel van de verschillende vervoersmodi.
Parallel hiermee is op Vlaams niveau het decreet Basisbereikbaarheid bekrachtigd.
Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt Antwerpen aan haar internationale reputatie als stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgt stad Antwerpen voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen en wordt de stad weer één geheel met meer groen en schonere lucht. Het Toekomstverbond tussen Vlaanderen, stad Antwerpen en de burgerbewegingen omvat één plan voor stad en Ring door het ontwerp van de Oosterweelverbinding te verzachten, in te kapselen in het stedelijk weefsel en mogelijk te maken met een evolutie naar een modal split van 50/50.
Vandaag stelt zich een prangend probleem voor stad Antwerpen dat op korte(re) termijn een oplossing behoeft, namelijk de verbinding tussen linker- en rechteroever voor de zwakke weggebruiker en in het bijzonder de zwakke weggebruiker op wielen (rolstoelen, scootmobiels, buggy’s, bakfietsen, enzovoort).
Het college keurt de collegiale brief gericht aan Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, goed.