Terug
Gepubliceerd op 28/09/2021

2021_CBS_07658 - Fondsen. Subsidiewerving - Programma Vlaamse Veerkracht. Projectoproep sociale distributieplatformen naar voedselhubs. Indiening projectvoorstel van voedselhulp naar voedselhub voor regio Antwerpen. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 24/09/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Karin De Craecker

Afwezig

Serge Muyters, korpschef; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Karin De Craecker

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_07658 - Fondsen. Subsidiewerving - Programma Vlaamse Veerkracht. Projectoproep sociale distributieplatformen naar voedselhubs. Indiening projectvoorstel van voedselhulp naar voedselhub voor regio Antwerpen. Ondertekening - Goedkeuring 2021_CBS_07658 - Fondsen. Subsidiewerving - Programma Vlaamse Veerkracht. Projectoproep sociale distributieplatformen naar voedselhubs. Indiening projectvoorstel van voedselhulp naar voedselhub voor regio Antwerpen. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Argumentatie

De stad Antwerpen wil samen met Foodsavers Antwerpen en KINA een aanvraag indienen voor een project in het kader van de oproep 'sociale distributieplatformen naar voedselhubs'. Dit projectconsortium zal de referentieregio 'Regio Antwerpen' dekken. 

Foodsavers Antwerpen, in 2015 door de stad opgericht als het Opslag- en Distributiecentrum (ODC), zorgt voor de logistieke verwerking van voedselstromen voor 44 voedselbedelingsorganisaties, sociale kruideniers en sociale centra. KINA is het kenniscentrum van 29 OCMW's uit het arrondissement Antwerpen en verenigt deze steden in de referentieregio Antwerpen. Met de combinatie van de werkingsgebieden van deze twee organisaties zal op termijn voor de referentieregio een volledig dekkend aanbod gerealiseerd kunnen worden.

Voor de stad Antwerpen zijn de bedrijfseenheden Stadsontwikkeling en Ondernemen en Stadsmarketing betrokken bij het projectvoorstel. De input en regie van beide bedrijfseenheden is noodzakelijk omwille van de dubbele doelstelling van de projectoproep om enerzijds duurzame en circulaire voedselhubs te ontwikkelen en anderzijds het bereik van de sociale voedseldistributie te vergroten.

Foodsavers Antwerpen voelt de blijvende vraag naar voedselhulp. Hierdoor wil Foodsavers Antwerpen zich blijven inzetten op het verdelen van voedseloverschotten in de stad Antwerpen. Foodsavers Antwerpen zal hierbij inzetten op een kwalitatievere ondersteuning van de bestaande organisaties en voedselstromen en daarnaast ook kwantitatief het aanbod vergroten, met aandacht voor gezonde voeding. De stad Antwerpen wil met een ondersteuningsreglement structurele financiële, klantgerichte, administratieve en logistieke ondersteuning bieden aan voedselbedelingen en sociale kruideniers die inzetten op klantversterking. KINA start in januari 2022 met een voedseldistributieplatform voor een beperkte groep deelnemende besturen. Op termijn zal dit pilootproject dan uitgebreid worden naar een samenwerking voor de organisatie van voedseldistributie voor de volledige regio. 

In het kader van het klimaatplan verkent de stad Antwerpen de impact van de voedselketen op het klimaat. Als element van een lokale voedselstrategie worden de mogelijkheden onderzocht om op korte termijn een baanbrekende stedelijke voedselhub uit te bouwen. Deze voedselhub wordt een fysieke plek waar op termijn diverse voedselstromen samenkomen vanuit een lokaal en circulair perspectief. Door de voedselstromen te bundelen in één fysieke hub wil de stad optimale synergieën creëren, waarin Foodsavers Antwerpen een logistieke rol opneemt. De hub zal in eerste instantie duurzame logistieke efficiëntie nastreven, maar zal daarnaast ook nieuwe kansen bieden voor het verwerken en verkopen van voeding, partnerships, ondernemerschap, innovatie en tewerkstelling. Ook KINA zal een voedselhub oprichten voor haar werkingsgebied. Centraal in de regio zal er een foodhub opgestart worden in Boechout. Doelstelling is om eind 2025 een foodhub te hebben voor de ganse regio, waar het voedseldistributieplatform KINA ook deel van uitmaakt.

De maximale subsidie die kan toegekend worden, wordt bepaald door het werkingsgebied en het aantal personen met een verhoogde kwetsbaarheid in dat werkingsgebied. Voor het totale project zou het gaan over een bedrag van 480.097,41 euro voor de periode van 4 jaar. Het aandeel van de stad Antwerpen, inclusief Foodsavers Antwerpen, bedraagt 294.553,41 euro.

Het project zal vóór de deadline van 30 september 2021 ingediend worden door de stad Antwerpen. Het aanvraagdossier en de bijhorende begroting worden namens de stad Antwerpen ondertekend. 


Aanleiding en context

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke en het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin lanceerden de projectoproep 2021 'sociale distributieplatformen naar voedselhubs'. Deze projectoproep kadert binnen de extra ondersteuning voor initiatieven van het relancebeleid van de Vlaamse regering, Vlaamse Veerkracht.

Sociale distributieplatformen richten zich op de lokale/regionale logistieke inzameling van voedseloverschotten en de verdeling ervan aan voedselhulp- en sociale organisaties. Zij doen dit in een bepaalde regio, in overleg met en ter ondersteuning van de deelnemende lokale sociale organisaties. De sociale distributieplatformen hebben ook aandacht voor tewerkstellingsmogelijkheden van kansengroepen, bijvoorbeeld in de sociale economie.

De  Vlaamse overheid wil dat in de nabije toekomst de sociale distributieplatformen zich verder kunnen ontwikkelen tot circulaire voedselhubs. Een voedselhub is een fysieke en digitale plek voor voedselinitiatieven, met optimale herwaardering van voedseloverschotten en nevenstromen en focus op sociale herverdeling. Doel is om een einde te maken aan voedselverspilling en een bijdrage te leveren aan de sociale circulaire economie van morgen.

Er zullen projecten ondersteund worden met het oog op het realiseren van een Vlaanderen dekkend aanbod van sociale distributieplatformen en de transitie naar voedselhubs tegen eind 2025. De maximale subsidie voor een project hangt af van het werkingsgebied en het aantal personen met een verhoogde kwetsbaarheid in dat werkingsgebiedHet werkingsgebied dient te bestaan uit een of meerdere referentieregio’s. Per werkingsgebied zal slechts één aanvraag  goedgekeurd worden. 

Initiatiefnemers kunnen een subsidieaanvraag indienen tot uiterlijk 30 september 2021. Voor de goedgekeurde projecten start de projectperiode op 1 december 2021 en eindigt die op 30 november 2025.

Algemene financiële opmerkingen

De maximale subsidie voor het volledige project bedraagt 480.097,41 euro voor de periode van 1 december 2021 tot 30 november 2025. Het aandeel van de stad Antwerpen, inclusief Foodsavers Antwerpen, is 294.553,41 euro. 

De subsidie kan ingezet worden voor  personeels-  en werkingskosten en overeenkomsten met derden. Infrastructuurkosten en investeringen die moeten worden afgeschreven zoals voertuigen, zijn niet subsidiabel. 

Er is geen cofinanciering noodzakelijk (100% subsidie). Indien het projectvoorstel wordt goedgekeurd zullen subsidieontvangsten en uitgaven via een subsidiefiche opgenomen worden in het budget.

Beleidsdoelstellingen

8 - Sterk bestuurde stad
2SBS01 - Bestuurszaken
2SBS0101 - Reguliere taken bestuurszaken
2SBS010106 - Fondsenbeheer / Eurodesk

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de indiening van het projectvoorstel 'Van voedselhulp naar voedselhub voor regio Antwerpen' in het kader van de oproep 'sociale distributieplatformen naar voedselhulp' goed en ondertekent daartoe de projectaanvraag.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.