Terug
Gepubliceerd op 09/11/2021

2021_CBS_08828 - Fondsen. Eurodesk - Subsidieoproep Vlaamse Veerkracht 'Zorgzame buurten'. Indiening projectvoorstel. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 05/11/2021 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_08828 - Fondsen. Eurodesk - Subsidieoproep Vlaamse Veerkracht 'Zorgzame buurten'. Indiening projectvoorstel. Ondertekening - Goedkeuring 2021_CBS_08828 - Fondsen. Eurodesk - Subsidieoproep Vlaamse Veerkracht 'Zorgzame buurten'. Indiening projectvoorstel. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Argumentatie

De dienst Maatschappelijke Veiligheid/ afdeling Sociale Interventie wenst in te tekenen op deze oproep met het project ‘Zorgzaam Sint-Jansplein’. Samen met verschillende partners waaronder het District Antwerpen, Sporting A, basisscholen ‘Toverboom’ en ‘Omnimundo’, AP Hogeschool, de Dienstencentra 'De Olijftak', 'Essenhof' en 'Seefhoek', Kras Jeugdwerk Noord, Free Clinic en PZA regio City, wil de stad Antwerpen investeren in ontmoeting en activering van pleingebruikers, buurtbewoners, handelaars, horeca en alle andere mogelijke stakeholders op en rond het plein én in bevordering van het sociale weefsel in zijn geheel. Het projectvoorstel introduceert 2 tijdelijke krachten voor de buurt: 

een pleinconnector die als vervlechter optreedt van alle (potentiële) dynamieken – op en rond het plein en het bestaande professionele netwerk er omheen;

- een peercoach die zich manifesteert als eerste aanspreekpunt voor de meest kwetsbare doelgroepen op het plein en ook pro-actief zal inzetten op het activeren van sleutelfiguren binnen de verschillende doelgroepen en toeleiding naar de hulpverlening. 

Het opzet is dat deze extra stuwende krachten tegen het einde van het project alles terug in handen te leggen van bestaande partnernetwerken, overlegstructuren en het regulier ondersteuningsaanbod van buurtinitiatieven.

Vanuit de oproep wordt gevraagd aan de indiener om een verklaring te ondertekenen waarin gesteld wordt dat de indieningsdocumenten naar waarheid worden ingevuld en het engagement gevraagd wordt om – indien het project geselecteerd wordt voor financiering – het project te zullen uitvoeren conform het projectvoorstel.

Aanleiding en context

In het kader van het programma Vlaamse Veerkracht lanceerde de Vlaamse overheid de oproep ‘Zorgzame buurten’. De oproep is gericht op welzijns- en zorgorganisaties, zorgraden van de eerstelijnszones en lokale besturen.

Het doel van de oproep is de versterking van geïntegreerde zorg, waarbij ingezet wordt op:  

  • Participatie van de buurt en inclusie;
  • Het verbinden van informele en formele zorg;
  • Intersectorale samenwerking tussen welzijns- en zorgpartners en partners uit andere domeinen in een netwerk dat gericht is op preventie, gezondheidsbevordering en het verlenen van integrale zorg en ondersteuning met een focus op levenskwaliteit.

De oproep beoogt de ondersteuning van circa 95 projecten in Vlaanderen. Het gaat om projecten die via deze tijdelijke financiële impuls de uitbouw van een zorgzame buurt kunnen verwezenlijken of versterken. De oproep voorziet in een maximumsubsidie van 50.000,00 euro per projectjaar (maximaal 100.000,00 euro per project). Deze middelen kunnen besteed worden aan personeels- of werkingskosten. De oproep vereist 50% cofinanciering. Goedgekeurde projecten hebben een looptijd van 2 jaar (van 1 maart 2022 tot 29 februari 2024).

Algemene financiële opmerkingen

Het vooropgestelde projectbudget bedraagt 223.244,50 euro en bestaat hoofdzakelijk uit personeelsmiddelen (216.644,50 euro) en in mindere mate uit werkingsmiddelen (6.600,00 euro). De maximale financiering vanuit Vlaanderen bedraagt 100.000,00 euro. De vereiste cofinanciering (minimaal 50% van het projectbudget) zal gefinancierd worden met stedelijke personeels- en werkingsmiddelen.

Aangezien het gaat over de indiening van een subsidieaanvraag die al dan niet zal worden goedgekeurd, zijn er op dit moment nog geen financiële gevolgen. Na goedkeuring van de projectaanvraag zullen de ontvangsten en uitgaven gekoppeld worden aan een subsidiefiche en bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan voorzien worden voor de jaren 2022 tot en met 2024.

Beleidsdoelstellingen

3 - Veilige stad
2VGS01 - Veiligheid
2VGS0103 - Leefbaarheid
2VGS010301 - Reguliere werking Maatschappelijke Veiligheid.
8 - Sterk bestuurde stad
2SBS01 - Bestuurszaken
2SBS0101 - Reguliere taken bestuurszaken
2SBS010106 - Fondsenbeheer / Eurodesk

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de indiening van het projectvoorstel goed dat zal ingediend worden in het kader van de Vlaamse Veerkracht oproep ‘Zorgzame buurten ’ en ondertekent hiertoe de verklaring in bijlage.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.