Terug
Gepubliceerd op 09/11/2021

2021_CBS_08769 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Ongunstig advies - OMV_2021067906. Noorderlaan 710. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 05/11/2021 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_08769 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Ongunstig advies - OMV_2021067906. Noorderlaan 710. District Antwerpen - Goedkeuring 2021_CBS_08769 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Ongunstig advies - OMV_2021067906. Noorderlaan 710. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

  1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
  2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een verzoek tot bijstelling van vergunningsvoorwaarden ingediend. Het verzoek wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

- een openbaar onderzoek te houden;

- advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2021067906

Gegevens van de aanvrager:

de heer Peter Van de Perck met als adres Noorderlaan 710 te 2040 Antwerpen

Gegevens van de exploitant:

de heer Peter Van de Perck met als adres Noorderlaan 710 te 2040 Antwerpen

Ligging van het project:

Noorderlaan 710 te 2040 Antwerpen

Kadastrale percelen:

afdeling 18 sectie E nrs. 198B en 199C

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van het verzoek:

Verzoek tot bijstelling van de RO-voorwaarden

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-     30/01/2020: omgevingsvergunning (OMV_2019117081) voor de regularisatie van aanleg verhardingen, oprichten van bijgebouwen en constructies en slopen van een constructie;

-     12/12/2008: stedenbouwkundige vergunning (HVN/2008/B/0158) voor het verplaatsen van een bestaande luifel en bouwen van een nieuwe luifel. 

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag betreft een verzoek tot bijstelling van de RO-voorwaarden.

 

Aangevraagde bijstelling RO-voorwaarden uit vergunning

  1. Bij te stellen voorwaarden
    Er wordt een bijstelling gevraagd van volgende RO-voorwaarde: “De aanvraag is in overeenstemming te brengen met de bepalingen van de gewestelijke hemelwaterverordening op vlak van infiltratie, aangezien in deze omgeving het grondwater een rol speelt in het tegengaan van de verzilting van de polders. Er zal een infiltratievoorziening aangelegd moeten worden met een oppervlakte van minimaal 242 m² en een inhoud van minimaal 151 m³.”.

    Voorgesteld alternatief/aanvulling:
    Er is voorlopig geen alternatief noch een aanvulling van de voorwaarde voorhanden. De aanvrager wenst de voorwaarde te laten schrappen.

Argumentatie

Adviezen

Er werden geen adviezen gevraagd.

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

Aan de noord-, oost- en westzijde van het goed loopt volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan een overdruk met als aanduiding Leidingstraat.

In het gebied, aangeduid met deze overdruk, zijn alle handelingen toegelaten voor de aanleg, de exploitatie en wijzigingen van transportleidingen en hun aanhorigheden. Nieuwe leidingen worden gerealiseerd in functie van het optimaal ruimtegebruik van de leidingstraat. De aanvragen voor vergunningen voor een transportleiding en aanhorigheden worden beoordeeld rekening houdend met de in grondkleur aangegeven bestemming. De in grondkleur aangegeven bestemming is van toepassing voor zover de aanleg, de exploitatie en wijzigingen van de leidingen en hun aanhorigheden niet in het gedrang worden gebracht

 

Over het goed loopt volgens het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Hoogspanningslijn Zandvliet – Lillo – Liefkenshoek (Besluit van de Vlaamse regering van 29 juli 2016) eveneens een overdruk met als aanduiding Hoogspanningsleiding met overdruk Gebied met gebruiksbeperkingen.

In het gebied, aangeduid met deze overdruk, zijn alle werken, handelingen en wijzigingen toegelaten voor de aanleg, de exploitatie en de wijzigingen van een hoogspanningsleiding en haar aanhorigheden, inclusief bebakening. De aanvragen voor vergunningen voor een hoogspanningsleiding en aanhorigheden worden beoordeeld rekening houdend met de in grondkleur aangegeven bestemming.

De in grondkleur aangegeven bestemming is van toepassing voor zover de aanleg, de exploitatie en wijzigingen van de hoogspanningsleiding en aanhorigheden niet in het gedrang worden gebracht.

Binnen de aanduiding “gebied met overdruk gebruiksbeperking” gelden volgende gebruiksbeperkingen:

-     Het verhogen door verbouwen of herbouwen van bestaande constructies en gebouwen hoger dan de in dit voorschrift bepaalde bouwhoogtebeperkingen is niet toegestaan;

-     Het oprichten van nieuwe constructies en gebouwen van gelijk welke aard is slechts toegestaan mits de hoogte beperkt is tot 20 meter voor industriegebieden binnen afgebakende havengebieden.

Deze hoogtebeperkingen zijn evenwel niet van toepassing op werken, handelingen en wijzigingen voor de aanleg, het functioneren of aanpassing van weginfrastructuur, waterweginfrastructuur en hun aanhorigheden.

De volgende werken, handelingen, inrichtingen en voorzieningen zijn niet toegestaan binnen deze zone:

-     Het uitvoeren van werken die als rechtstreeks of onrechtstreeks gevolg een verhoging van het niveau van de grondoppervlakte hebben;

-     Het heien van palen, piketten en/of damplanken indien hiervoor tijdens de werkzaamheden een hoogte beschikbaar dient te zijn die hoger is dan de voorgeschreven maximale bouwhoogte;

-     Het gebruiken van bouwkranen met een hoogte groter dan de vermelde maximale bouwhoogte;

-     Het aanplanten van bomen en andere beplantingen, alsook het spontaan laten ontstaan via natuurlijke zaaiingen, die een hoogte kunnen bereiken die groter is dan de toegestane hoogte voor nieuwe constructies en gebouwen in de desbetreffende bestemming.

Het gebied met gebruiksbeperking is 60 meter breed: 30 meter langs weerszijden van de as van de hoogspanningslijn

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het GRUP Afbakening zeehavengebied Antwerpen tevens van toepassing. Hier gelden volgende bestemmingsvoorschriften: 

-     Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven; 

-     Gebied voor waterweginfrastructuur voor het Kanaaldok B1;

-     Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur voor de R2 en de Kruisweg ten noorden en de Noorderlaan te westen van de aanvraag;

-     Gebied voor spoorinfrastructuur voor de spoorwegen die het goed aan de noord- en oostzijde omsluiten; 

-     Specifiek regionaal bedrijventerrein voor afvalverwerking en recyclage voor de zone aan de overzijde van de spoorwegen, ten zuiden van de R2;

-     drie evenwijdige overdrukken met als aanduiding Leidingstraat ten noordwesten van de aanvraag;

-     drie overdrukken met als aanduiding Gebied voor ongelijkvloerse verkeers- en vervoersinfrastructuur ten noordwesten van de aanvraag;

-     overdruk met als aanduiding Verbinding voor fietsers op circa 400 meter ten noorden van de aanvraag.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

In de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2019117081 werd een afwijking op de gewestelijke hemelwaterverordening aangevraagd op het aspect infiltratie. Volgens de aanvrager is er door de onmiddellijke nabijheid van de dokken weinig meerwaarde om te infiltreren vermits er weinig invloed is op de grondwaterkwaliteit en grondwaterreserves (bron: “Onderzoek over de toepassing van het hemelwaterbesluit in het Antwerps havengebied op de rechteroever, in het bijzonder de mogelijke rol van infiltratie in het tegengaan van de verzilting van het grondwater, IMDC 2012”). De afwijking werd door het college niet gunstig geadviseerd daar uit dezelfde studie echter is gebleken dat in deze omgeving infiltratie een rol speelt in het tegengaan van de verzilting van de polders. De deputatie heeft het college hierin gevolgd door de voorwaarde om toch te infiltreren conform de verordening op te leggen.

 

De aanvrager vraagt met voorliggende bijstelling van de RO-voorwaarden de afwijking op infiltratie opnieuw aan en verwijst hiervoor opnieuw naar de hemelwaterstudie IMDC, 2012 aangevuld met de verwijzing naar een plaatsbezoek dat heeft plaatsgevonden op 30 maart 2021 op de site van Las- en Constructiewerken Ivens en waarbij er vastgesteld zou zijn dat een diepe plas water aanwezig is op de site waarvan het wateroppervlak zich zou situeren tussen 0,5 en 1 meter onder het maaiveld (foto hiervan is toegevoegd als bijlage bij de aanvraag). Nog ter aanvulling voegt de aanvrager een foto van een waterplas op 14 september 2021 toe.

De motivering van de aanvrager om niet te infiltreren is nauwelijks aangevuld ten opzichte van de vergunningsaanvraag OMV_2019117081. Op basis van louter extra fotomateriaal kan niet beoordeeld worden op welke diepte de grondwatertafel zit. Bovendien tonen foto’s enkel een momentopname. Bijgevolg is het op basis van de huidige aanvraag onvoldoende duidelijk of er omwille van de bodem- en grondwatergesteldheid niet kan geïnfiltreerd worden. De gevraagde afwijking wordt ongunstig geadviseerd.

 

Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.

De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Op 30 januari 2020 is door de deputatie een omgevingsvergunning (OMV_2019117081) verleend voor de regularisatie van de aanleg van verhardingen, het oprichten van bijgebouwen en constructies en het slopen van een constructie op een industriële site ten oosten van het Kanaaldok B1 en ten zuiden van de R2. Las- en Constructiewerken Ivens wenst de voorwaarde waarin wordt opgenomen dat een infiltratievoorziening aangelegd moet worden te laten schrappen daar tijdens een plaatsbezoek is vastgesteld dat het niveau van het grondwater te hoog is voor het aanleggen van een infiltratievoorziening (tussen 0,5 meter en 1 meter onder het maaiveld).

 

De vraag tot afwijken van de gewestelijke hemelwaterverordening is reeds besproken in het deel ‘Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen: Hemelwater’.

Het verzoek tot bijstelling van de RO-voorwaarde kan niet gunstig geadviseerd worden.

 

Functionele inpasbaarheid

Het verzoek tot bijstelling van de voorwaarde met betrekking op de infiltratievoorziening wijzigt niets aan de originele functionele inpasbaarheid van de constructie binnen het industrieveld.

 

Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid – visueel-vormelijke elementen

Het niet aanleggen van een infiltratievoorziening en het verzoek tot bijstelling van de bijhorende voorwaarde heeft geen impact op de fysieke aspecten van de vergunde stedenbouwkundige handelingen. De aanvraag is in overeenstemming en verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd.

 

Mobiliteitsimpact (o.a. toetsing parkeerbehoefte)

Het verzoek tot bijstelling van de voorwaarde met betrekking op de infiltratievoorziening heeft geen impact op de mobiliteit.

 

Advies van het college

Ongunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot bijstelling van de RO-voorwaarden.

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

20 september 2021

Start openbaar onderzoek

29 september 2021

Einde openbaar onderzoek

28 oktober 2021

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

9 november 2021

Onderzoek

Het verzoek werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

29 september 2021

28 oktober 2021

0

0

0

0

 

Informatievergadering

Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een ongunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op het verzoek.

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

dienst
taak
SW/VHet advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.