Terug
Gepubliceerd op 06/12/2021

2021_CBS_09658 - Klimaat & Leefmilieu - Klimaattraject voor EcoScholen. Selectie kandidaten - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 03/12/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_09658 - Klimaat & Leefmilieu - Klimaattraject voor EcoScholen. Selectie kandidaten - Goedkeuring 2021_CBS_09658 - Klimaat & Leefmilieu - Klimaattraject voor EcoScholen. Selectie kandidaten - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Kandidaten klimaattraject voor EcoScholen

De beoordelingscommissie scoorde de aanvragen op noodzaak en meerwaarde van het project voor de school en de brede omgeving, de kwaliteit van de visie op en aanpak van de gekozen pijler, participatie en educatieve verankering en breed draagvlak, en verankering (continuering) van het project. 

Goedgekeurde aanvragen

Zes ingediende dossiers werden door de beoordelingscommissie goedgekeurd. Het toelagebedrag wordt bepaald door het gekozen ambitieniveau van de kandidaat. 

  1. Leefschool De Dageraad
    Deze basisschool in Antwerpen-Zurenborg ervaart al enkele jaren de voordelen van een natuurspeelplaats op de speelplaats voor de jonge kinderen. Ze wil de speelplaats voor de oudere kinderen graag vergroenen om te komen tot rijker en creatiever spel en het contact met de natuur te vergroten. Ze wil met een nieuwe speelplaats ook meer inzetten op buitenleren. Deze speelplaats wordt gedeeld met de school De Leertuin. 
    De kandidatuur wordt goedgekeurd voor een toelage van 10.000,00 euro met suggesties en een voorwaarde: maak de vertaalslag van visie naar een concreet plan van aanpak, met concretere doelstellingen en indicatoren vanuit leerlingenniveau. 

  2. GO! Atheneum MXM
    Deze secundaire school in Merksem wil inzetten op het ontharden en vergroenen van haar speelruimte van 6000 m², waarvan momenteel 21% onverhard is. Op de school lopen meer dan 50 verschillende nationaliteiten school. De school wil inzetten op meer natuurcontact en een hoger klimaatbewustzijn. Ze zal ook investeren in buitenlessen op verschillende buitenklassen omringd door groen. Ze zal dit gefaseerd aanpakken om uiteindelijk te komen tot meer dan 85% onverharde buitenruimte.
    De kandidatuur wordt goedgekeurd voor een toelage van 15.000,00 euro met een suggestie en een voorwaarde: maak tijdens het eerste jaar werk van een helder plan van aanpak.

  3. Stedelijke Basisschool De Kolibrie (kleuterafdeling)
    Deze kleuterschool in Antwerpen wil haar nieuwe visie (elk kind telt, samenwerkend leren, samen een brede school maken) ook kunnen toepassen op haar speelplaats. Deze kleine omsloten speelplaats is volledig verhard en natuurarm.  De kinderen, leerkrachten en ouders snakken naar meer natuurcontacten nabij. Omdat het dichtstbijzijnde groengebied voor de kleuters niet op wandelafstand ligt, vindt de school het daarom belangrijk om dit op de speelplaats te brengen. 
    De kandidatuur wordt goedgekeurd voor een toelage van 15.000 euro met 2 suggesties en 1 voorwaarde: indien de school daadwerkelijk voor de toelage niveau 3 wenst te gaan in plaats van het de toelage niveau 2, is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan het betrekken van de buurt: wat zijn de noden, wie zijn mogelijke partners en hoe komen we tot afspraken voor een duurzaam en degelijk gebruik. 

  4. Stedelijk Lyceum Offerande
  5. Stedelijk Lyceum Offerande is een secundaire OKAN-school in hartje Seefhoek. Jaarlijks zetten een 250-tal jonge nieuwkomers (11-18 jaar) er hun eerste stappen in het Vlaamse onderwijssysteem. Ze krijgen een jaar de tijd om Nederlands te leren en stromen daarna door naar een schakelklas in de school zelf of naar het reguliere onderwijs. Bijna al deze leerlingen komen toe met ‘verlieservaringen’. Ze ervaren pijn, rouw en soms trauma. Dit kan een remmend effect hebben op hun leer- en ontwikkelingsproces. Gezien de beperkte tijd die een OKAN-leerling heeft om zich voor te bereiden op het vervolgonderwijs, vindt de school het cruciaal dat ze permanent werkt aan een stabiel en verbindend schoolklimaat, zodat de leerling tot leren kan komen. De school zet daarom met het 'prachtig veerkrachtig'-project in op een breed zorgkader waarbinnen aan bovenstaande doelen wordt gewerkt. De projectaanvraag voor Klimaatrobuuste school sluit hierbij aan. De school merkt uit ervaringen en eerdere succesverhalen dat verbinding met de natuur en de aanwezigheid van groen aspecten zijn die het welbevinden van (getraumatiseerde) nieuwkomers verhogen. De kleine, stedelijke binnenspeelplaats is momenteel onvoldoende vergroend. De aanvraag zet dus in op zowel ecologie en klimaatbewustzijn als op psychosociaal welzijn.
    De kandidatuur wordt goedgekeurd voor een toelage van 10.000,00 euro met een suggestie en een voorwaarde: maak werk van een helder plan van aanpak. 

  6. 't Speelscholeke
    ’t Speelscholeke is een basisschool in Deurne, nabij het Rivierenhof. Vanuit haar visie wil de school haar speelplaats verder verduurzamen en klimaatrobuust maken. Ze droomt ook van de uitbreiding naar een achtergelegen semi-publieke ruimte die verbonden zou kunnen worden met het Rivierenhof, en zo ook gedeeld zou kunnen worden met de buurt (groene doorgang). De commissie zag een aanvraag die nauw aansluit bij de visie en de noden van de school, en die de ambities verhoogt inzake milieu, klimaat en diverse leerplekken voor kinderen. Aandachtspunten zijn het verder verfijnen van de indicatoren en de inzet en afstemming die nodig zal zijn om de droom van de groene doorgang te kunnen realiseren. 
    De kandidatuur wordt goedgekeurd voor een toelage van 15.000 euro met 2 suggesties.

  7. Xaveriuscollege (secundair)
  8. Het Xaveriuscollege in Borgerhout wordt ingesloten door de Antwerpse ring, de E313 en de Stenenbrug. Deze niet ideale ligging is een belangrijk kenmerk dat er toe bijdraagt dat de school regelmatig deelneemt aan milieu- en klimaatprojecten. Dit schooljaar lopen 952 leerlingen met diverse achtergronden school aan het secundair onderwijs van het Xaveriuscollege. De school werkt elk jaar rond XacoMundo, een schoolbreed netwerk van acties en projecten met als doel mee te werken aan een betere wereld. Vanaf 2019 zijn de SDG's de rode draad die al deze projecten met elkaar verbinden. In dit traject wil de school werken aan meer klimaatbewustzijn en een intrinsieke motivatie rond klimaat bij de leerlingen. Ze wil ook zelf haar klimaatimpact verlagen door in te zetten op hernieuwbare energie. 
    De kandidatuur wordt goedgekeurd voor een toelage van 15.000,00 euro met een suggestie en een voorwaarde: vooraleer de toelage te spenderen aan zonnepanelen, dient er a) met de leerlingen gewerkt te worden aan energiezorg om uit te zoeken welke zinvolle bestedingen er zijn om klimaatbewuste maatregelen in school te brengen en b) afgetoetst te worden met specialisten wat de mogelijkheden tot ondersteuning en energiedelen zijn met betrekking tot zonnepanelen op schooldaken. 

Niet-goedgekeurde aanvragen

Eén ingediend dossier werd niet goedgekeurd door de beoordelingscommissie. Deze school haalde niet de benodigde 50% op alle criteria. 

  1. Sint-Ludgardis Antwerpen Basisschool
  2. Deze school ligt in het hartje van Antwerpen. De beschikbare ruimte voor 750 leerlingen en 60 leerkrachten is zeer beperkt. Daarom vindt de school het uitermate belangrijk de ruimte die ze heeft optimaal te benutten. Het publiek wordt steeds diverser; de leerlingen hebben elk hun eigen noden (cf. M-decreet): sommigen willen rust, anderen hebben een uitlaatklep nodig. De school oogt, grijs, grauw en kil. De speelplaatsen zijn verouderd, niet uitnodigend en niet aangepast aan de noden van de leerlingen. De school werkte de afgelopen jaren aan een strategisch plan met vijf grote en belangrijke overkoepelende doelstellingen, waarvan infrastructuur (en dus de speelplaats) er een van is. Deze basisschool wil nu verder met het verbeteren en vergroenen van haar speelplaats.
    Deze aanvraag haalde een onvoldoende op het criterium participatie, educatieve verankering en draagvlak. De beoordelingscommissie erkent de meerwaarde van dit project voor de school. De commissie wenst dat de school dezelfde ambities blijft behouden, maar ze vraagt meer concretisering. In functie van een toelage niveau 3 is de huidige aanvraag onvoldoende uitgewerkt en onderbouwd. De commissie raadt aan om de aanvraag verder te concretiseren en de werkpunten op te nemen met de begeleiding. Daarna kan een nieuwe kandidatuur worden ingediend. 

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

Algemeen reglement op de toelagen goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 december 2006 (jaarnummer 2730)

Toelagereglement Ecoscholen goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 januari 2020 (jaarnummer 60)

Aanleiding en context

Op 28 januari 2020 (jaarnummer 60) keurde de gemeenteraad een aangepaste werking en subsidiereglement voor EcoScholen goed. Scholen die schoolbreed rond klimaat willen werken, kunnen hiervoor deelnemen aan een driejarig klimaattraject met coaching en een subsidie. Zij kunnen kiezen tussen de pijlers klimaatbewust (klimaatmitigatie) en klimaatrobuust (klimaatadaptatie). In hun kandidaatstelling schetsen ze de schoolcontext, hun visie en doelen op het thema, hoe ze willen werken rond participatie, educatie en draagvlak, hoe ze het project willen verankeren in hun beleid en werking en welke meerwaarde het project heeft voor de school en de brede omgeving. Zij kunnen kiezen uit drie toelageniveaus: 5.000 euro (niveau 1), 10.000 euro (niveau 2) of 15.000 euro (niveau 3). 
Jaarlijks kunnen tot 20 scholen geselecteerd worden voor dit klimaattraject, met maximaal 10 selecties per indiendatum. De kandidaturen kunnen goedgekeurd worden zonder opmerkingen, met suggesties of met voorwaarden. Bij goedkeuring met voorwaarden moet de school bij de eindevaluatie kunnen aantonen dat de voorwaarden voldoende zijn gevolgd. 

Scholen die voor 1 februari 2020 reeds waren ingeschreven als EcoSchool, mogen uitdovend het oude programma volgen, met inbegrip van de aanvraag van de bijhorende wedstrijdsubsidie voor EcoScholen. Deze uitdovende werking loopt definitief af op 31 januari 2022.

Bij de editie met deadline 1 november 2021 stelden zeven scholen zich kandidaat: 

  • Leefschool De Dageraad
  • GO! Atheneum MXM
  • Stedelijke basisschool De Kolibrie (kleuterafdeling)
  • Stedelijk Lyceum Offerande
  • 't Speelscholeke
  • Sint-Ludgardis Antwerpen Basisschool
  • Xaveriuscollege secundair

Algemene financiële opmerkingen

De toelage bestaat uit twee delen:

  • een voorschot van 50% na goedkeuring van het project door de beoordelingscommissie en het college;
  • de overige 50% bij de afloop van het project en na de goedkeuring van de verantwoordingsstukken. Deze uitbetaling gebeurt in 2024.

Het totaal uit te betalen bedrag bedraag 80.000,00 euro waarvan:

  • 10.000,00 EUR voor Leefschool De Dageraad; voorschot van 50% = 5.000,00 euro;
  • 10.000,00 EUR voor Stedelijk Lyceum Offerande; voorschot van 50% = 5.000,00 euro;
  • 15.000,00 EUR voor GO! Atheneum MXM; voorschot van 50% = 7.500,00 euro;
  • 15.000,00 EUR voor Stedelijke Basisschool De Kolibrie; voorschot van 50% = 7.500,00 euro;
  • 15.000,00 EUR voor 't Speelscholeke; voorschot van 50% = 7.500,00 euro;
  • 15.000,00 EUR voor Xaveriuscollege; voorschot van 50% = 7.500,00 euro;
De laatste vier uitbetalingen worden goedgekeurd door het college. De eerste twee uitbetalingen vallen onder de bevoegdheid van de gedelegeerd budgethouder, waarvoor bestelbonnen 4505131258 (De Dageraad) en 4505131260 (Offerande) werden opgemaakt. 

Een toelage zal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet-betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de stad Antwerpen.

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0203 - Antwerpen wordt een natuur- en milieubewuste stad
2LMS020301 - Omgevingskwaliteit/ Beheer publiekswerking/ Stadslab 2050

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de volgende kandidaatstellingen in het kader van het klimaattraject voor EcoScholen goed met suggesties:

  • 't Speelscholeke

Artikel 2

Het college keurt de volgende kandidaatstellingen in het kader van het klimaattraject voor EcoScholen goed met voorwaarde(n):

  • Leefschool De Dageraad
  • GO! Atheneum MXM
  • SB De Kolibrie
  • SL Offerande
  • Xaveriuscollege

Artikel 3

Het college keurt de volgende kandidaatstellingen in het kader van het klimaattraject voor EcoScholen niet goed:

  • Sint-Ludgardis Antwerpen Basisschool

Artikel 4

Het college keurt de vastlegging en uitbetaling van de toelage voor het project EcoScholen aan GO! Atheneum MXM (15.000 EUR waarvan 7.500 EUR voorschot), SB De Kolibrie (15.000 EUR waarvan 7.500 EUR voorschot), 't Speelscholeke (15.000 EUR waarvan 7.500 EUR voorschot) en Xaveriuscollege (15.000 EUR waarvan 7.500 EUR voorschot) voor een totaalbedrag van 60.000 EUR goed. 

Artikel 5

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

OmschrijvingBedragBoekingsadresBestelbon 

klimaattraject EcoScholen
(voorschot van 50% in 2021)


GO! Scholengroep Antwerpen (Atheneum MXM) 

Thonetlaan 106-A

2050 Antwerpen 



IBAN:  BE27 0682 3286 2873


Ondernemingsnummer:

BE0267.374.857



7.500,00 EUR










7.500,00 EUR

budgetplaats: 5152500000

budgetpositie: 6496300

functiegebied: 2LMS020301PA5999

subsidie: SUB_NR

fonds: INTERN

begrotingsprogramma: 2SA020350

budgetperiode: 2100


budgetplaats: 5152500000

budgetpositie: 6496300

functiegebied: 2LMS020301PA5999

subsidie: SUB_NR

fonds: INTERN

begrotingsprogramma: 2SA020350

budgetperiode: 2400
4505131257

klimaattrajectEcoScholen 

(voorschot van 50% in 2021)


AG Stedelijk Onderwijs Antwerpen (SB De Kolibrie)

Frankrijklei 71-73

2000 Antwerpen 



IBAN: BE71 0910 1734 7669


Ondernemingsnummer:

BE0824.037.071




   

7.500,00 EUR







7.500,00 EUR

budgetplaats: 5152500000

budgetpositie: 6496430

functiegebied: 2LMS020301PA5999

subsidie: SUB_NR

fonds: INTERN

begrotingsprogramma: 2SA020350

budgetperiode: 2100

budgetplaats: 5152500000

budgetpositie: 6496430

functiegebied: 2LMS020301PA5999

subsidie: SUB_NR

fonds: INTERN

begrotingsprogramma: 2SA020350

budgetperiode: 2400
4505131259

klimaattraject EcoScholen 

(voorschot van 50% in 2021)


‘t Speelscholeke vzw

Hertstraat 7

2100 Antwerpen 




IBAN:  BE30 7360 5808 8011



Ondernemingsnummer:

BE0423.596.030







7.500,00 EUR










7.500,00 EUR

budgetplaats: 5152500000

budgetpositie: 6496800

functiegebied: 2LMS020301PA5999

subsidie: SUB_NR

fonds: INTERN

begrotingsprogramma: 2SA020350

budgetperiode: 2100

budgetplaats: 5152500000

budgetpositie: 6496800

functiegebied: 2LMS020301PA5999

subsidie: SUB_NR

fonds: INTERN

begrotingsprogramma: 2SA020350

budgetperiode: 2400
4505131261

klimaattraject EcoScholen 

(voorschot van 50% in 2021)


Ignatiaanse Scholen Antwerpen vzw (Xaveriuscollege)

Frankrijklei 77

2000 Antwerpen



IBAN:  BE03 4073 0001 1184


Ondernemingsnummer:

BE0641.976.979



7.500,00 EUR










7.500,00 EUR

budgetplaats: 5152500000

budgetpositie: 6496800

functiegebied: 2LMS020301PA5999

subsidie: SUB_NR

fonds: INTERN

begrotingsprogramma: 2SA020350

budgetperiode: 2100


budgetplaats: 5152500000

budgetpositie: 6496800

functiegebied: 2LMS020301PA5999

subsidie: SUB_NR

fonds: INTERN

begrotingsprogramma: 2SA020350

budgetperiode: 2400



4505131263

Bijlagen

  • 20211117_juryverslag_ecoscholen.pdf