Terug
Gepubliceerd op 13/12/2021

2021_CBS_09890 - Ondersteuning - Werk - Projectoproep: Hefbomen voor een betere instroom op de werkvloer - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 10/12/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_09890 - Ondersteuning - Werk - Projectoproep: Hefbomen voor een betere instroom op de werkvloer - Goedkeuring 2021_CBS_09890 - Ondersteuning - Werk - Projectoproep: Hefbomen voor een betere instroom op de werkvloer - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Via deze oproep wil de stad Antwerpen werkgevers ondersteunen om de nodige randvoorwaarden te creëren waardoor Antwerpse werkzoekenden sneller kunnen instromen. Op deze manier wil ze werkgevers en werkzoekenden toekomstperspectief bieden op de Antwerpse arbeidsmarkt. De stad Antwerpen maakt hiervoor 500.000,00 EUR vrij om acties op te zetten die dienen als hefbomen voor een betere instroom op de werkvloer.

De focus van deze oproep ligt op bedrijven die kunnen en willen rekruteren, die ook kwetsbare doelgroepen een kans willen geven, bij voorkeur in samenwerking met een ervaren arbeidsmarktactor. Het is de ambitie van de stad Antwerpen om gevoelig meer mensen te zien doorstromen naar een job.

De stad Antwerpen beschouwt het als een meerwaarde dat organisaties indienen onder de vorm van een partnerschap, met als doelstelling de kloof op de arbeidsmarkt te dichten. Om een zo groot mogelijke impact te creëren, geeft de stad Antwerpen de voorkeur aan projecten die ofwel bij een werkgever op grote schaal kunnen worden georganiseerd ofwel projecten die door middel van een partnerschap op sectoraal niveau hun schaalgrootte kunnen verhogen. De oproep wil een hefboom zijn voor nieuwe of reeds geplande initiatieven en moet gezien worden als een extra financiële injectie die bijdraagt tot de realisatie ervan. Concreet betekent dit dat we 25 % eigen financiering verwachten van de indieners. Bijgevolg beoogt de oproep actoren die een betere instroom op de werkvloer op grote schaal kunnen realiseren, zoals HR-dienstverleners, sectorfederaties en vormingsfondsen, (verenigingen van) werkgevers, enzovoort. VDAB werd betrokken bij de opmaak van de oproep en zal ook deel uitmaken van de projectjury. De oproep loopt van 10 december 2021 tot en met 23 januari 2022. Na deze deadline zijn kandidaturen niet meer ontvankelijk.

Deze thematische oproep past binnen  het reglement 'Iedereen aan het werk'. De oproep gaat in vanaf 10 december 2021 en loopt tot en met 23 januari 2022. Op 14 februari worden een aantal projecten geselecteerd door een jury, bestaande uit minstens twee vertegenwoordigers vanuit Werk, aangevuld door één expert van VDAB. De geselecteerde projecten mogen hun kandidatuur extra duiden tijdens een vragenronde voor die jury op 22 februari 2022. Het college beslist over het al dan niet toekennen van de ondersteuning op basis van het advies van de jury op 11 maart 2022. De geselecteerde projecten kunnen van start gaan vanaf 12 maart 2022 en lopen maximaal tot 31 december 2022. Het totale budget van deze oproep bedraagt 500.000,00 EUR. De ondersteuning wordt minimaal aangevraagd voor een bedrag van 75.000,00 EUR. Waarvan 25 % door de indiener zelf te financieren.

Juridische grond

Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Het kaderbesluit ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).

Aanleiding en context

Op 17 februari 2021 (jaarnummer 126) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst met de VDAB goed.

Op 29 november 2021 (jaarnummer 707) keurde de gemeenteraad het reglement "Iedereen aan het werk" goed.

De arbeidsmarkt lijkt volledig hersteld van de coronacrisis. Sneller dan verwacht, is het opnieuw krapte, krapte, krapte. In de maand oktober werden bij de VDAB 36.255 vacatures gemeld. Dat is 43,8 % meer dan in oktober 2020 en het hoogste aantal ooit. 

Zo ook in de stad Antwerpen. In de arbeidsmarktcijfers zien we dat stad Antwerpen eind oktober 29.144 werkzoekenden zonder werk telt, het aantal werkzoekenden zonder werk daalde met 13,9 % ten opzichte van oktober 2020. Het aantal ontvangen vacatures steeg met 58,1 % ten opzichte van oktober 2020. De spanningsindicator, het aantal beschikbare werkzoekende per vacature, daalt opnieuw naar 4,48. De krapte op de Antwerpse arbeidsmarkt is terug van weggeweest en zal de komende jaren hoogstwaarschijnlijk blijven toenemen. Willen we Antwerpse werkgevers laten groeien, dan moet de werkzaamheidsgraad naar omhoog. Op de arbeidsmarkt is in de groep 20- tot 64-jarigen in de stad Antwerpen vandaag 66,4 % werkzaam, ten opzichte van 75,2 % op Vlaams niveau. De ambitie is om dit te brengen naar respectievelijk 70 % en 80 %.

De kloof op de Antwerpse arbeidsmarkt is bijzonder groot. Meer dan de helft van de Antwerpse werkzoekenden is langer dan twee jaar werkzoekend. Terwijl werkgevers vooral op zoek gaan naar geschoold personeel, is de helft van de Antwerpse werkzoekenden zonder werk laaggeschoold. 

Volgens de verwachte demografische evoluties neemt de groep kwetsbare werkzoekenden in de stad Antwerpen enkel toe. Ze stellen de arbeidsmarktparadox nog scherper:

  • de coronapandemie maakt dat de gemiddelde afstand tot de arbeidsmarkt van de Antwerpenaar toeneemt;

  • daarnaast kent in tegenstelling tot Vlaanderen het aantallen grote gezinnen (meer dan vier personen) in de stad Antwerpen een groei. Vaak hebben deze gezinnen een zwakke socio-economische achtergrond en dreigen ze zonder een inkomen in armoede te belanden;

  • de Antwerpse babyboom-cohorte verplaatst zich naar de middelbare schoolleeftijd en er wordt een toename vastgesteld van de actieve bevolking in de stad Antwerpen terwijl die in de rest van Vlaanderen afneemt.

In het kader van de relance van de arbeidsmarkt lanceerde de stad Antwerpen reeds oproepen (zomer 2020 en voorjaar 2021) voor bijkomende opleidingscapaciteit, innovatieve HR-oplossingen en gratis loopbaanbegeleiding. Met deze oproep wil de stad Antwerpen de ingeslagen weg nu verder bewandelen door hefbomen te creëren om zo de Antwerpse werkgevers van een betere instroom te voorzien.

Algemene financiƫle opmerkingen

Voor de oproep ‘Hefbomen voor een betere instroom op de werkvloer’ wordt in 2022 500.000 EUR voorzien op 5318400000 / 6496800 / 2lWS050301A00000. 50 % van de ondersteuning wordt betaald binnen de 30 dagen na goedkeuring van de vastlegging en uitbetaling van de ondersteuning door het college. 25 % wordt betaald na de implementatiefase (binnen de drie maanden na opstart). De resterende 25 % wordt betaald na indiening van het inhoudelijk en financieel eindverslag door de project-indiener en na positieve evaluatie hiervan door de stad Antwerpen. 

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS05 - Werk
2LWS0503 - Antwerpse werkgevers ondersteunen bij lokale tewerkstellingsnoden met extra aandacht voor speerpuntsectoren
2LWS050301 - Invulling arbeidsvraag: Antwerpenaren aan het werk met aandacht voor grootstedelijke problematieken

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de projectoproep 'Hefbomen voor een beter instroom op de werkvloer' binnen het reglement ‘Iedereen aan het werk’, goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.