Terug
Gepubliceerd op 13/12/2021

2021_CBS_09912 - Gelijke Kansen - Integraal toegankelijkheidsplan stad Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 10/12/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_09912 - Gelijke Kansen - Integraal toegankelijkheidsplan stad Antwerpen - Goedkeuring 2021_CBS_09912 - Gelijke Kansen - Integraal toegankelijkheidsplan stad Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Een stad waar iedereen die wil deelnemen, vrij en volwaardig kan participeren en dit naar eigen mogelijkheden en ambities - dat is één van de doelstellingen waar de stad Antwerpen werk van wil maken. De stad en districten hebben de voorbije jaren al heel wat stappen gezet om de stad toegankelijker te maken voor personen met een handicap of beperkte mobiliteit. Op deze goede praktijken willen we verder bouwen en tegelijk toegankelijkheid  – meer nog dan vandaag - structureel, proactief en duurzaam inbedden in het dagelijks beleid en werking.

Traject

Om de ambitie van de stad rond toegankelijkheid verder te concretiseren, startte de dienst Gelijke kansen in het najaar van 2020 een traject op onder begeleiding van Inter. Tijdens dit traject werd er met verschillende stakeholders in gesprek gegaan over bestaande acties, goede praktijken, knelpunten, noden en ambities. Dit gebeurde met:

  • stedelijke diensten (Mobiliteit en Publieke ruimte, Cultuur, Sporting A, Jeugd, Personeel en Organisatie, Sociale dienstverlening, AG Vespa, Marketing en communicatie, Loket Organisatie, Visit Antwerpen, Evenementen, Ombudsvrouw,  …) en districten. Het overleg werd georganiseerd via thematische themagesprekken. Vervolgens werd er per betrokken dienst besproken welke mogelijke acties konden opgenomen worden in het toegankelijkheidsplan en onder welke voorwaarden. 
  • Antwerpenaren met een handicap via een online enquête en focusgroepen. 
  • professionele stakeholders en doelgroeporganisaties via 1-op-1 gesprekken en een gemeenschappelijk uitwisselingsmoment.

Op basis van de uitgebreide input die deze gesprekken opleverden, werd een stedelijk toegankelijkheidsplan uitgewerkt (in bijlage) met acties rond interne stedelijke werking, publieke gebouwen, publieke ruimte, mobiliteit, vrije tijd, dienstverlening, informatie en communicatie.

Doel

Het toegankelijkheidsplan is opgebouwd aan de hand van 6 strategische doelstellingen:

  1. We bedden toegankelijkheid structureel in in de stedelijke organisatiestructuur 
  2. We creëren een grotere focus op toegankelijkheid bij medewerkers van de stad en districten
  3. We gaan op zoek naar een actievere vorm van inspraak en participatie van personen met een handicap
  4. We verhogen de toegankelijkheid van gebouwen, openbare ruimte, mobiliteit, vrijetijdsaanbod, dienstverlening en communicatie
  5. We werken een actieplan uit om de discriminatie van personen met een handicap (op de huurwoningmarkt) aan te pakken
  6. We zetten toegankelijkheid breed in de kijker: de stad oefent een voorbeeldrol uit en zet in op stadsbrede sensibiliserende acties

Uitrol en opvolging 

Het toegankelijkheidsplan zal worden uitgerold vanaf 2022 en dit in nauw overleg met betrokken stedelijke diensten, districten, doelgroeporganisaties en Antwerpenaren met een handicap. Het plan wordt na 2 jaar geëvalueerd en aangepast waar nodig.

Aanleiding en context

Het bestuursakkoord 2019-2024 van de stad Antwerpen geeft aan dat "een toegankelijke stad een stad is waar iedereen gelijkwaardig toegang heeft tot de gebouwen, publieke ruimte, dienstverlening en communicatie. [...] In alle beleidskeuzes geven we aandacht aan de specifieke noden van mensen met een beperking. We streven integrale toegankelijkheid na door alle voorzieningen, zoals gebouwen, diensten en publieke ruimte, voor wonen, werken, leven, communicatie en informatie effectief bereikbaar en bruikbaar maken voor iedereen."

Op 7 februari 2020 (jaarnummer 1263) keurde het college het Charter 'Naar een toegankelijke gemeente' goed. Met de ondertekening van dit charter maakte ze haar ambities rond toegankelijkheid kenbaar en werk wou maken van een structureel toegankelijkheidsbeleid.

Op 14 februari 2020 keurde het college (jaarnummer 1311) de convenant met het Vlaams Agentschap voor Toegankelijkheid (Inter) voor 2020 goed. Op 19 februari keurde het college (jaarnummer 1460) een nieuwe overeenkomst met Inter goed voor de periode 2021-2022.  Via deze overeenkomst bood Inter zowel inhoudelijke ondersteuning en procesbegeleiding bieden bij de ontwikkeling van een toegankelijkheidsbeleid, als technische expertise en toegankelijkheidsadvies op vraag bij concrete projecten (toegankelijkheid vaccinatiecentrum, screening speelbossen ...).

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS07 - Gelijke kansen
2HMS0702 - Integrale toegankelijkheid

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt het Integraal toegankelijkheidsplan van de stad Antwerpen goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.