Terug
Gepubliceerd op 30/11/2021

2021_IP_00278 - Interpellatie van raadsleden Lise Vandecasteele, Mie Branders: aanpak van geweld tegen vrouwen in Antwerpen

gemeenteraad
ma 29/11/2021 - 19:30 Bernarduscentrum
Verdaagd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Goedele Toen, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jan Penris, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Koen Kennis, schepen; Peggy Pooters, raadslid; Imade Annouri, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2021_IP_00278 - Interpellatie van raadsleden Lise Vandecasteele, Mie Branders: aanpak van geweld tegen vrouwen in Antwerpen 2021_IP_00278 - Interpellatie van raadsleden Lise Vandecasteele, Mie Branders: aanpak van geweld tegen vrouwen in Antwerpen

Motivering

Indiener(s)

Lise Vandecasteele, Mie Branders

Gericht aan

Claude Marinower, Bart De Wever, Jinnih Beels, Tom Meeuws, Peter Wouters

Tijdstip van indienen

di 23/11/2021 - 22:13

Toelichting

Op 24 november, de vooravond van de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen projecteert de stad het meldnummer 1712 op het stadhuis. Samen met vijf andere provinciehoofdsteden brengt de Stad Antwerpen zo het nummer van de hulplijn 1712 extra onder de aandacht. Met de PVDA zijn we tevreden dat dit nu gebeurt. Op de gemeenteraad van april 2020 en van maart 2021 hoorden we van Schepen Meeuws nog dat “het nummer al bekend genoeg was, dat we geen campagne boven een campagne moeten voeren,..” kortom dat er dus geen inspanning gevoerd moest worden om het meldnummer rond geweld bekender te maken, dat er geen nood was aan een campagne of aan een signaal dat dit in onze stad niet gepikt wordt. "Want", zo zei de Schepen toen, “er gebeurt al heel veel achter de schermen”. 

Het is goed dat die we die reactie vandaag niet nog eens moeten horen. Want alle cijfers wijzen er op dat het probleem van geweld tegen vrouwen zeer groot is en er juist extra campagnes nodig zijn. Dezelfde cijfers tonen ons ook dat er nog te veel “dark numbers” zijn, teveel feiten die niet gemeld worden. 

Met deze tussenkomst, vragen we het stadsbestuur met aandrang dat de projectie van het nummer 1720 op het Stadhuis de start mag zijn van een krachtdadige aanpak. Iedereen binnen en buiten Antwerpen weet dat dit stadsbestuur de War on Drugs probeert te voeren. Waar blijft de War on Sexual Violence? Dat het dringend is, tonen de berichten over de recente verkrachtingen én acties in het Brusselse en het Gentse? Vorige zondag werden in Brasschaat nog twee meisjes van twaalf aangerand. Jonge vrouwen worden lastig gevallen, nageroepen, betast en verkracht. Niet alleen in Gent of Brussel. Ook in Antwerpen. In een studie van Plan International uit 2019 lazen we dat de studentenbuurt rond de Ossenmarkt slecht scoorde qua onveiligheid op staat voor meisjes. Getuigenissen die we verzamelden van studentes op de UA-campus Middelheim en Drie Eiken tonen ook daar dat het geen veilige omgeving is. 

Elke dag worden in ons land ongeveer 100 vrouwen verkracht. Slechts een minderheid van die honderd meldt dit of doet aangifte. Van die minderheid komt het dan nog eens bij een minderheid tot een veroordeling.  Na de gebeurtenissen in Brussel en Gent kwamen ook veel mensen op straat. Om samen een safe space te creëren en de slachtoffers te steunen. Om samen eisen naar voor te schuiven. 

Er zijn ook al stappen vooruit gezet. Het Antwerpse parket startte een proefproject waarbij meer verkrachtingszaken konden opgelost worden. Door bv. niet enkel sperma maar ook huidschilfers ed. te betrekken. Dit doen ze door meer en beter naar het slachtoffer te luisteren. Nu er een Zorgcentrum voor Seksueel Geweld in Antwerpen is geopend zal die aanpak om het slachtoffer zo goed mogelijk te verzorgen en te omkaderen, wellicht meer opbrengen. Prioritair is wel dat we sexueel geweld kunnen voorkomen. 

 

Vragen:

1. Welke tendens tonen de cijfers in Antwerpen? Zijn er nu meer meldingen van verkrachtingen en seksueel grensoverschrijdend gedrag dan pakweg 5 jaar geleden?

2. Was er een stijging in de meldingen na het einde van de lockdown? 

3. Hoeveel agenten kregen al een specifieke opleiding: “hoe om te gaan met slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag”? 

4. Is het Zorgcentrum bekend bij alle politiediensten?

5. Is er al een overleg geweest tussen de Stad en de horeca rond dit thema? 

6. Is er al een overleg geweest met studentenorganisaties en -vertegenwoordigers? 

7. In Gent worden omstaanderstrainingen gegeven. We vernamen van Sensoa dat ook de Stad Antwerpen de campagne #WijGrijpenIn mee zal verspreiden. Dat zou een goede zaak zijn. Wie ziet u als de prioritaire groepen om hiermee te starten? 

8. Als slachtoffer van een verkrachting ben je meer dan een cijfer, het leed gaat ver voorbij de statistieken. De wachtlijsten voor psychische hulp worden enkel maar langer. Hebt u enig zicht op de toestand op het terrein? Hoe lang is de wachtlijst vandaag voor slachtoffers van vandaag? 

 9. Preventie is het aller belangrijkste. Welke initiatieven zien de schepenen van Onderwijs, Jeugd, Sport, Veiligheid, Openbaar Domein, Communicatie?