De notulen van 15 februari 2021 liggen ter goedkeuring voor.
Betreffende aanleg van het openbare domein geeft de districtsraad van Antwerpen positief advies mits:
-De niet verdere uitrol van de sorteerstraten.
Voor: Cordy Paul, Van Leuffel Charlie, Demeyer Annemie, Delmas Laura, Bogaert Tannicka, Boeckmans Adrjen, Dehaen Babette, Niesten Freek, Wuyts Marita, Steyaert Bart, Van den Borne Tom, Meeusen Femke, Poppe Anne, Touré Nana, Paris Amber, Vrelust Marie, Verreet Simon, Verstraeten Regina, Wuyts Christophe, Vansummeren Stella, Markowitz Samuel, Peeters Nadine, Gulhan Sah, Darmach Farrid, Thoelen Annelies, Braeckmans Jan, Luyckx Sascha, Talhaoui Fauzaya, Detiège Maya, Dogan Ebubekir
Tegen: Cornelissen Cedric, van Craenenbroeck Lutgardis
Noordschippersdok-Lobroekdok - Publieke ruimte Slachthuiswijk. Conceptontwerp. Advies - Goedkeuring |
De districtsraad van Antwerpen geeft een positief advies mits:
Voor: Cordy Paul, Van Leuffel Charlie, Demeyer Annemie, Delmas Laura, Bogaert Tannicka, Boeckmans Adrjen, Dehaen Babette, Niesten Freek, Wuyts Marita, Steyaert Bart, Van den Borne Tom, Meeusen Femke, Poppe Anne, Touré Nana, Paris Amber, Vrelust Marie, Verreet Simon, Verstraeten Regina, Wuyts Christophe, Vansummeren Stella, Markowitz Samuel, Peeters Nadine, Gulhan Sah, Darmach Farrid, Thoelen Annelies, Braeckmans Jan, Luyckx Sascha, Talhaoui Fauzaya, Detiège Maya, Dogan Ebubekir
Onthouden: Cornelissen Cedric, van Craenenbroeck Lutgardis
In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale straten en pleinen vastgelegd. Ontwikkelingen (nieuw openbaar domein) en mobiliteit en verkeersmaatregelen blijven een bevoegdheid van het college.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed. Artikel 6 - 4.4 bepaalt dat AG Vespa publiek domein kan (laten) realiseren. De opdracht aan AG Vespa betreft het plaatsen en uitvoeren van de overheidsopdrachten in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen. De beleidsbeslissing omtrent het realiseren van het publiek domein ligt bij de stad Antwerpen.
Stadsproject Slachthuissite Noordschippersdok-Lobroekdok
De herontwikkeling van Slachthuissite Noordschippersdok-Lobroekdok is ontstaan rond het terrein van de Slachthuissite. De Slachthuissite is één van de strategische plekken van Singel Noord. Door de definitieve sluiting van het stedelijk slachthuis in de Damwijk, was de bestemming van de Slachthuissite achterhaald. Vandaag ligt de site er grotendeels ongebruikt bij, met uitzondering van een aantal vleesverwerkende bedrijven aan de rand. Het gaat om een groot bouwblok met grote volumes dat erg beeldbepalend is in de Damwijk. Een kwalitatieve herontwikkeling van de Slachthuissite zal een enorme impuls zijn voor de gehele Damwijk. Tegelijkertijd vraagt een herontwikkeling van de Slachthuissite ook een toekomstvisie voor de zone Noordschippersdok, aansluitend bij de Slachthuissite. De toekomstige invulling van de kade Lobroekdok zal bovendien ook mee bepalen wat er zich aan de overzijde van de Slachthuislaan ontwikkelt en hoe de relatie met het Lobroekdok kan gelegd worden. De ambities voor dit stadsproject zijn uitgewerkt in het Masterplan en RUP Slachthuissite Noordschippersdok-Lobroekdok. De transformatie van de publieke ruimte vormt een cruciaal onderdeel in het kader van de realisatie van dit project.
Studieopdracht Masterplan publieke ruimte Slachthuiswijk
De studieopdracht betreft de opmaak van een masterplan publieke ruimte voor de Slachthuiswijk. Het bestaat enerzijds uit een deel nieuw openbaar domein binnen de herontwikkeling Slachthuissite - Noordschippersdok - Lobroekdok en een deel bestaand openbaar domein in de Slachthuiswijk. Naast een conceptueel ontwerp voor de ganse site, loopt de opdracht tot en met uitvoering voor drie strategische projecten in de publieke ruimte van de site, namelijk het Lobroekplein, de Kalverwei en de Oude Kalverstraat.
De studieopdracht wordt gegund via het raamcontract 'pool ontwerpers publieke ruimte' door middel van een minicompetitie tussen drie geselecteerde kandidaten, namelijk Sweco Belgium-Lola-Maxwan, Arcadis Belgium-Maarch en Infrabo-Cluster. De ontwerpopdracht werd door een jury, met de stadsbouwmeester als voorzitter, toegewezen aan het ontwerpteam Sweco Belgium-Lola-Maxwan.
Deze ontwerpopdracht betreft een samengevoegde opdracht in het kader van de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen, AG Vespa, Urban Living Belgium NV en Aquafin in samenwerking met Water-link, waarbij AG Vespa optreedt als opdrachtgever tot en met de goedkeuring van de ontwerpen, waarna elke partij in staat voor de realisatie van zijn aandeel in de publieke ruimte.
Projectdefinitie - Masterplan publieke ruimte Slachthuiswijk
De projectdefinitie bevat een contextueel kader, algemene en project specifieke ambities met betrekking tot de publieke ruimte en een ruim spectrum aan ontwerprichtlijnen waarmee de ontwerpers rekening dienen te houden, gebaseerd op de concepten van het stadsproject met betrekking tot de bebouwde omgeving en het raamwerk publieke ruimte. Het ontwerp dient een geïntegreerd antwoord te beiden aan de ambities met betrekking tot beeldkwaliteit, programma, klimaat en techniek.
Conceptontwerp - publieke ruimte Slachthuiswijk
Het ontwerp voor de publieke ruimte situeert zich als groene verbinder tussen de bestaande en nieuwe wijk, met een gedifferentieerd aanbod van speel-, sport- en ontmoetingsruimte voor de huidige en nieuwe bewoners.
Paden - pleinen - parken - tuinen
De publieke ruimte wordt ingericht volgens het principe van een autoluwe wijk, waarbij een langzaam verkeersnetwerk de verschillende deelruimtes met elkaar verbindt door middel van een divers pallet aan ruimtelijke typologieën. Het netwerk van deze paden, pleinen en straten vormt het raamwerk voor de parken en tuinen om het gewenste programma op vlak van groen, sport en spel op te vangen.
De publieke ruimte kent een verscheidenheid aan inrichtingen die de mogelijkheid biedt het programma thematisch te verspreiden waardoor een diversiteit aan karaktervolle deelruimten ontstaat, die door middel van een strategie in overlappingen één geheel vormen. Het verbindende element in de publieke ruimte vormt de bomenstructuur die doorheen het ganse project een groene samenhang realiseert en bijdraagt aan het verblijfsklimaat ten aanzien van hittestress, droogte, wind en geluid. Het gewenste programma is ruimer dan de beschikbare ruimte waardoor een strategie van gebalanceerd programmeren, dubbel ruimtegebruik en overlappingen, tot een geïntegreerd ontwerp hebben geleid, waarbij de ondersteunende studie voor het speelruimteweefsel (externe expertise aan het ontwerpteam) een structurerend element vormt parallel aan de opmaak van het conceptontwerp.
De nieuwe publieke ruimte integreert zich in een ruimer kader van publieke ruimte met bestaande en eventuele nieuwe verbindingen door de spoorwegberm naar Park Spoor Noord. Aan de zijde van het Ringpark Lobroekdok vormen de nerven de dragers van deze verbindingen aan de Samberstraat (Kap Dam), de Kalverwei (toekomstige Kap Kalverwei) en de Hallentuin (Kap Sportpaleis).
Groenbalans
De groenstrategie voor de nieuwe publieke ruimte is gebaseerd op de huidige en nieuwe wijk en haar bewoners, waarbij tevens rekening wordt gehouden met een groeipotentieel van de bestaande wijk. Het conceptontwerp voorziet een aanleg van circa 39.000 m² groene publieke ruimte, wat voldoende om vandaag en in de toekomst het streefcijfer van 4 m² groene publieke ruimte te voorzien per inwoner.
Mobiliteit
De verruiming van het Kalverpad werd onderzocht en resulteert in een voorstel met een autovrije inrichting waarbij de ‘Rivierstraten’ en de Weilandstraat een doodlopende inrichting krijgen. Hierdoor ontstaat een ruime publieke ruimte die maximaal inzet op de zachte weggebruiker. Voor hulpdiensten, diensten en eventueel verhuisbewegingen wordt een doorgang voorzien op het einde van de Rivierstraten in combinatie met de autovrije inrichting van het Kalverpad.
Om de gewenste vergroening van de publieke ruimte te behalen werd een alternatieve ontsluiting voorzien voor de Hallentuin. De voorziene woonstraat wordt beperkt tot een ontsluiting voor diensten, hulpdiensten en verhuisbewegingen. De initieel voorziene parkeerplaatsen worden elders in de publieke ruimte voorzien.
Ook op het vlak van parkeren zijn er enkele verschuivingen, waarbij het uitgangspunt van het masterplan als vertrekbasis gehanteerd blijft. Volgende elementen worden aangepast in de ruimtelijke organisatie van de parkeerbalans:
Op vlak van openbaar vervoer werden de uitgangspunten voorzien in het masterplan verder uitgewerkt op de huidige locatie in de Lange Lobroekstraat.
Sport - Spel
Ter ondersteuning van het ontwerpteam werd een gespecialiseerde studie uitgevoerd om de concepten rond sport en spel in de publieke ruimte concreter vorm te geven in relatie tot de bestaande behoeften in de wijk en omliggende gebieden. Deze opdracht heeft geresulteerd in een micro-speelruimteweefselplan, waarbij de verschillende participatiemomenten (vooral deze gericht op kinderen en jongeren) werden aangewend om de huidige behoeften en toekomstige wensen in kaart te brengen. Deze ondersteunende studie heeft geresulteerd in een reeks aanbevelingen die het ontwerpteam heeft gehanteerd ter structurering van het gewenste programma en verder kan hanteren bij de concrete uitwerking van de verschillende projectonderdelen in latere ontwerpfasen.
De belangrijkste aanbevelingen die werd opgenomen in het conceptontwerp betreffen de realisatie van een hoofdas als drager voor speelruimte en de inrichting van verschillende hotspots naar specifieke doelgroepen.
Comfort - discomfort
De verschillende invloeden van zon, schaduw, hittestress, wind, droogte en geluid werden in kaart gebracht en voorzien van gepaste maatregelen om de publieke ruimte maximaal in te richten naar comfort in relatie tot het gewenst programma. Deze maatregelen werden geïntegreerd in de verschillende ontwerpvoorstellen, waarbij bijkomende aandacht noodzakelijk is voor de zone Kadepark (lucht- geluid-wind), Kalverwei (wind in relatie tot de hoge bebouwing), het Lobroekplein (hitte-wind-lucht-geluid) en de Oude Kalverstraat (streetcanyon).
Water
Ter ondersteuning van het ontwerpteam is een gespecialiseerde studie in uitvoering met betrekking tot waterbeheer op wijkniveau, op niveau publieke ruimte en private percelen. Er loopt ook een haalbaarheidsstudie naar het hergebruik van effluentwater en water van de Schijn als onderdeel van een stadsnetwerk. De resultaten van deze studies zullen geïntegreerd worden in de volgende ontwerpfasen.
Karaktervolle deelruimten
Voor de verschillende deelruimten stelt het ontwerpteam volgende concepten voor:
De diversiteit van concepten en inrichtingsprincipes bieden de nieuwe publieke ruimte van de Slachthuiswijk een ruim pallet aan mogelijkheden die nog in tijd nog voldoende variatie en groeimogelijkheden toelaten in een geheel van groene publieke ruimte tussen de bestaande en nieuwe bebouwing in de Slachthuiswijk.
Volgende projectplanning is voorzien voor het masterplan publieke ruimte en de realisatie van drie strategische deelprojecten:
mei 2020 - november 2021: | ontwerpfase |
december 2021 - september 2021: | aanbesteding en vergunning |
vanaf oktober 2022: | realisatie |
In samenwerking met de betreffende stadsdiensten en externe consultants werden meerdere inspraakmomenten voorzien naar bewoners, kinderen en de horecacluster aan het nieuwe Lobroekplein, waarbij volgende items werden opgezet om bewoners te informeren en bevragen over het programma en de inrichting van de publieke ruimte in de periode van 27 augustus 2020 tot en met begin oktober 2020:
In totaal werkten iets meer dan zevenhonderd buurtbewoners van alle leeftijden mee aan deze participatiemomenten. Deze gegevens werden door de externe consultants gebundeld in 'de wensen van de wijk' en gepresenteerd aan de buurtbewoners tijdens het slotmoment op 24 september 2020, waarna de presentatie online raadpleegbaar werd gesteld op www.slachthuiswijk.agvespa.be. Het ontwerpteam nam deze elementen mee bij de opmaak van het conceptontwerp.
Als vervolgtraject op het conceptontwerp zullen de externe consultants nog een informatief en participatief traject uitzetten in functie van de opmaak van het voorontwerp voor de publieke ruimte.
Stad Antwerpen heeft al geruime tijd de ambitie om in dit gehele projectgebied Slachthuissite / Noordschippersdok / Lobroekdok een herontwikkeling te starten tot een gemengd, kwalitatief en ontsluitbaar project met bestemming wonen, diensten, recreatie en bedrijvigheid. In de herontwikkeling van het projectgebied Slachthuissite / Noordschippersdok / Lobroekdok neemt AG Vespa de rol van projectbegeleider op. Daarbij hoort de begeleiding naar een kwaliteitsvol uitvoeringsgericht stadsproject en het opmaken van een samenwerkingsovereenkomst tussen de eigenaars van de site.
Op 17 november 2017 (jaarnummer 9862) keurde het college zowel het definitieve masterplan goed, als het voorontwerp RUP, dat de juridische vertaling vormt van dit masterplan.
Op 25 juni 2018 (jaarnummer 496) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen, AG Vespa, Urban Living Projects NV (ULP) en Urban Living Belgium NV (ULB) goed in het kader van de ontwikkeling van het stadsproject Slachthuissite / Noordschippersdok / Lobroekdok. In deze samenwerkingsovereenkomst zijn onder meer afspraken over de aanleg van het openbaar domein opgenomen, waarbij de private partij het projectgebonden openbare domein op zijn kosten aanlegt en het ruimere openbaar domein wordt aangelegd door de publieke partijen, met name de stad Antwerpen / AG Vespa. Het ruimere openbaar domein bestaat uit de Oude Kalverstraat, Lobroekplein, Kalverwei, Kalverpad en de kade Lobroekdok.
Op de gemeenteraad van 25 februari 2019 (jaarnummer 79) werd de definitieve vaststelling van het ontwerp RUP Slachthuissite / Noordschippersdok / Lobroekdok goedgekeurd.
Op de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 240) werd het definitieve onteigeningsbesluit in het kader van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Slachthuissite / Noordschippersdok / Lobroekdok goedgekeurd.
Op het college van 28 juni 2019 (jaarnummer 4551) werd de projectdefinitie voor de publieke ruimte van de Slachthuiswijk goedgekeurd.
Op het college van 10 juli 2020 (jaarnummer 5927) werd de nota 'Verfijning visie ontwikkeling Slachthuissite - Noordschippersdok - Lobroekdok' goed als kader voor de herontwikkeling van het gebied.
Op de gemeenteraad van 14 december 2020 (jaarnummer 778) werd, in het kader van de realisatie van het stadsproject Slachthuissite - Noordschippersdok - Lobroekdok, de overdracht van stadsgronden en de toekenning van een (achtergestelde) lening aan AG Vespa goedgekeurd.
Op 5 februari 2021 keurde het college van stad Antwerpen het conceptontwerp voor de publieke ruimte Slachthuiswijk goed.
De heraanleg van deze publieke ruimte vormt een onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen, AG VESPA, Urban Living Projects nv en Urban Living Belgium (2018_GR_0496);
De projectkost voor de (her)aanleg van het 'ruimere' openbaar domein, dat volgens deze samenwerkingsovereenkomst ten laste is van de publieke partijen stad Antwerpen en AG Vespa, is geraamd op 9.966.138,38 euro inclusief btw. Deze raming is exclusief volgende elementen:
Urban Living Projects NV en Urban Living Belgium VN financieren de aanleg van het projectgebonden openbaar domein in de ontwikkeling. De ereloonkosten voor het ontwerp ervan, die mee zijn opgenomen in deze opdracht, zullen door hen gefinancierd worden naar rato van het aandeel dat ze innemen in het geheel.
Het krediet in het stedelijk meerjarenplan 2020-2025 voor het project Openbaar Domein Slachthuissite bedraagt 13.826.133,00 euro voorzien op het boekingsadres SUB_NR/INTERN/2100/5291630000/224/2WNS020202PA3719/2SA050610 voor budgetperiodes 2000/2100/2200/2300/2400/2500. Dit krediet omvat naast het investeringsbudget openbaar domein, tevens de studiekosten, de sanering van de gronden, de sloopkosten voor gebouwen, nutsvoorzieningen en het investeringsbudget voor een bijkomende spoorwegonderdoorgang.
Naast specifieke aandachtspunten voor de deelruimten adviseerde de Kwaliteitskamer Publieke ruimte volgende algemene aandachtspunten voor het geheel van de publieke ruimte:
Gezien de omvang van het project werden voorafgaand aan de commissie openbaar domein twee stedelijke projectgroepen georganiseerd om het concept, het programma en de inrichtingsprincipes af te stemmen met de visie en methodiek van de diverse bedrijfseenheden van de stad. Het voorwaardelijk gunstig advies omvat diverse aandachtspunten die bij de uitwerking van het voorontwerp van de publieke ruimte verder dienen uitgewerkt te worden. Volgende elementen vormen de belangrijkste elementen per deelruimte:
Voor: Cordy Paul, Van Leuffel Charlie, Demeyer Annemie, Delmas Laura, Bogaert Tannicka, Boeckmans Adrjen, Dehaen Babette, Niesten Freek, Wuyts Marita, Steyaert Bart, Van den Borne Tom, Meeusen Femke, Poppe Anne, Touré Nana, Paris Amber, Vrelust Marie, Verreet Simon, Verstraeten Regina, Wuyts Christophe, Vansummeren Stella, Markowitz Samuel, Peeters Nadine, Gulhan Sah, Darmach Farrid, Thoelen Annelies, Braeckmans Jan, Luyckx Sascha, Talhaoui Fauzaya, Detiège Maya, Dogan Ebubekir
Tegen: Cornelissen Cedric, van Craenenbroeck Lutgardis
De districtsraad Antwerpen adviseert positief voor het conceptontwerp publieke ruimte Slachthuiswijk op voorwaarde dat:
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met de gemeenteraadsbeslissing van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) werden de bevoegdheden van de districtsraden vastgelegd. Artikel 2 bepaalt dat de districtsraad bevoegd is voor lokaal cultuurbeleid.
De coronacrisis treft de sectoren cultuur, sport en jeugd zwaar. Om de lokale besturen te helpen om die sectoren bij te staan, besliste de Vlaamse regering op 2 juni 2020 om hen 87,3 miljoen euro uit het Vlaamse noodfonds ter beschikking te stellen. De stad Antwerpen zal vanuit dit fonds voor de compensatie van de coronaschade een tussenkomst ten bedrage van 7.348.713,13 euro van de Vlaamse overheid voor cultuur, sport en jeugd ontvangen. 730.000,00 euro van dit bedrag wordt verdeeld onder de districten, waarvan district Antwerpen een bedrag ontvangt van 262.632,14 euro.
Met een deel van de middelen uit het Vlaams Noodfonds corona wil district Antwerpen, in samenwerking met Fameus vzw (zoals goedgekeurd door het districtscollege op 1 februari 2021, jaarnummer 78), de lokale cultuursector ondersteunen. Er is 66.000,00 EUR beschikbaar voor lokale kunstenaars en verenigingen actief in de amateurkunsten in district Antwerpen.
Om een juridisch sluitende manier van verdeling van deze middelen te voorzien wordt er gewerkt met een tijdelijk reglement.
De ondersteuning is via het reglement aan te vragen door individuele vrijetijdskunstenaars en verenigingen actief in de amateurkunsten, die geen werkingsmiddelen ontvangen op stedelijk of bovenlokaal niveau, met een zetel of adres in district Antwerpen (postcode 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 of 2060) of met een duidelijke werking in district Antwerpen.
Na een aanvraagperiode bekijkt district Antwerpen welke aanvragen ontvankelijk zijn en in aanmerking komen voor een compensatieondersteuning voor zowel weggevallen inkomsten over het jaar 2020, als een ondersteuning voor ongeplande en extra uitgaven in het kader van de coronamaatregelen.
Wet op de toelagen
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige toelagen (Belgisch Staatsblad 6 december 1983).
Het kaderbesluit ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Op 18 februari 2019 (jaarnummer 27) keurde de districtsraad het bestuursakkoord van district Antwerpen goed.
Op 15 mei 2020 (jaarnummer 4017) keurde het college verschillende steunmaatregelen voor de vrijetijdssector goed.
Op 12 juni 2020 (jaarnummer 5233) keurde het college de verdeling van de Vlaamse steunmiddelen voor de vrijetijdssector goed.
Op 16 november 2020 (jaarnummer 167) keurde de districtsraad aanpassing 1 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
De districtsraad keurt het tijdelijke reglement 'Noodfonds coronamiddelen cultuur voor amateurkunstenaars en -verenigingen', met een looptijd van 15 maart 2021 tot en met 30 juni 2021, goed.
De Landbouwstraat in het district Antwerpen:
Op 13 januari 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Landbouwstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Landbouwstraat in het district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 29 januari 2021 (jaarnummer 836).
De Korte Achteromstraat in het district Antwerpen:
Het college keurde op 26 juni 2020 (jaarnummer 5618) het overkoepelend aanvullend verkeersreglement 'beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs, aanpassing onderborden' goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Op 4 februari 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Korte Achteromstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Korte Achteromstraat in het district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend verkeersreglement, goedgekeurd in de gemeenteraad van 1 maart 1999 (jaarnummer 598).
De Thonetlaan in het district Antwerpen:
Het college keurde op 26 juni 2020 (jaarnummer 5618) het overkoepelend aanvullend verkeersreglement 'beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs, aanpassing onderborden' goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Op 5 januari 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Thonetlaan om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Thonetlaan in het district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in de gemeenteraad van 14 december 2009 (jaarnummer 2193).
De Willem Elsschotstraat in het district Antwerpen:
Op 20 januari 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Willem Elsschotstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Willem Elsschotstraat in het district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 5 juli 2019 (jaarnummer 5724).
Het Groeningerplein in de districten Antwerpen en Borgerhout:
Op 26 januari 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van het Groeningerplein om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
Uit onderzoek ter plaatse is gebleken dat de reële toestand niet overeenkomt met het huidige aanvullend reglement. Dit wordt nu aangepast.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor het Groeningerplein in de districten Antwerpen en Borgerhout, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in de gemeenteraad van 13 december 1994 (jaarnummer 2330).
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling zal de nodige signalisatie zelf plaatsen met materiaal uit eigen voorraad. Er zijn dus geen rechtstreekse financiële gevolgen.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4464) werden de principes en werkkaders bevestigd, die van toepassing zijn op de districtscolleges en districtsraden voor de uitvoering van hun bevoegdheden. Het college besliste om bij de goedkeuring van een aanvullend verkeersreglement, voorafgaandelijk aan de beslissing, telkens advies te vragen aan het betrokken district.
De Godefriduskaai in het district Antwerpen:
Op 26 januari 2021 werd een aanvraag ingediend door de Scheepvaartpolitie om een voorbehouden parkeerplaats in te richten.
Het college keurde op 26 juni 2020 (jaarnummer 5618) het overkoepelend aanvullend verkeersreglement "beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs, aanpassing onderborden" goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Het aanvullend verkeersreglement wordt tevens aangepast aan de huidige toestand in de straat.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans neemt af met één plaats.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Godefriduskaai in het district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in de gemeenteraad van 22 oktober 2012 (jaarnummer 1154).
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4464) werden de principes en werkkaders bevestigd, die van toepassing zijn op de districtscolleges en districtsraden voor de uitvoering van hun bevoegdheden. Het college besliste om bij de goedkeuring van een aanvullend verkeersreglement, voorafgaandelijk aan de beslissing, telkens advies te vragen aan het betrokken district.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans vermindert met twee plaatsen.
De Lavendelstraat in district Antwerpen:
Parkeren tussen de Violetstraat en het nummer 2-4 maakt het voor de bewoner van het nummer 1 onmogelijk de garage in en uit te rijden.
De gele onderbroken markering wordt vervangen door verkeersborden E1 (parkeren verboden).
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling zal de nodige signalisatie zelf plaatsen met materiaal uit eigen voorraad. Er zijn dus geen rechtstreekse financiële gevolgen.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Lavendelstraat in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van 12 september 1995 (jaarnummer 1367).
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Tijl Uilenspiegellaan in het district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 22 mei 1981.
De Turnersstraat in district Antwerpen:
Het college keurde op 26 juni 2020 (jaarnummer 5618) het overkoepelend aanvullend verkeersreglement 'beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs, aanpassing onderborden' goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Op 5 februari 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Turnersstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Turnersstraat in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 30 september 2016 (jaarnummer 8511).
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling zal de nodige signalisatie zelf plaatsen met materiaal uit eigen voorraad. Er zijn dus geen rechtstreekse financiële gevolgen.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4464) werden de principes en werkkaders bevestigd, die van toepassing zijn op de districtscolleges en districtsraden voor de uitvoering van hun bevoegdheden. Het college besliste om bij de goedkeuring van een aanvullend verkeersreglement, voorafgaandelijk aan de beslissing, telkens advies te vragen aan het betrokken district.
Het Sint-Jansplein in district Antwerpen:
Naar aanleiding van een melding wordt er een laad-en loszone ingericht tegenover de nummers 31-32.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor het Sint-Jansplein in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 31 januari 2017 (jaarnummer 839).
Het college keurde op 26 juni 2020 (jaarnummer 5618) het overkoepelend aanvullend verkeersreglement "beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs, aanpassing onderborden" goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Stad Antwerpen krijgt regelmatig aanvragen van bewoners om markeringen aan te brengen ter hoogte van hun in- of uitrit omdat geparkeerde voertuigen net niet vóór hun in- of uitrit staan geparkeerd. Deze situatie bemoeilijkt het in- en uitrijden zodat dit het manoeuvreren dikwijls onmogelijk maakt.
Op 5 december 2014 (jaarnummer 12435) keurde het college de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ goed.
Op 9 oktober 2015 (jaarnummer 8410) keurde het college de aanpassing van de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ goed.
Op 3 april 2020 (jaarnummer 3182) besliste het college om de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ met onmiddellijke ingang stop te zetten. Uit de analyse van de aanvragen en meldingen voor de periode 2018 - 2019 (tot en met september) bleek dat de oorspronkelijke doelstellingen van de maatregel 'de bereikbaarheid van deze garages en inritten bevorderen en de parkeerdruk verminderen’ niet langer bereikt werden. Inkomende dossiers worden nu apart bekeken. De Bexstraat 2B is een van de inkomende dossiers.
Op 16 november 2020 werd een aanvraag over hinderlijk parkeren ingediend voor markeringen aan een inrit in de Bexstraat ter hoogte van huisnummer 2B. Naar aanleiding van deze aanvraag heeft Mobiliteit en Parkeren Antwerpen (MPA) de situatie onderzocht. In het betreffende straatsegment van de Bexstraat werden eerder al parkeervakken aangebracht. Daarnaast zal er nog een lopend dossier met parkeervakken uitgevoerd worden in het naastliggende straatsegment. MPA stelt voor om uitzonderlijk enkel te opteren voor markeringen aan de inrit van de aanvrager. Tussen de twee poorten van huisnummer 2B wordt een volwaardig verdrijvingsvlak aangebracht.
Op 5 februari 2020 meldde district Antwerpen de parkeerzones te behouden. Deze worden nu gereglementeerd.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Bexstraat in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 10 maart 2017 (jaarnummer 2261).
De Lange Leemstraat in district Antwerpen:
Op 25 januari 2021 werd een aanvraag ingediend om een laad- en loszone in te richten.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans neemt af met drie parkeerplaatsen, van maandag tot en met vrijdag, van 9.00 uur tot 17.00 uur.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Lange Leemstraat in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 6 november 2020 (jaarnummer 9321).
De Antwerpse Burgerbegroting komt stilaan tot volle wasdom. Na enkele jaren van experimenteren en proberen, is de Burgerbegroting een begrip geworden dat steeds meer mensen weet te boeien en laat deelnemen aan het beleid in onze stad/ons district. Het relatieve succes van de Burgerbegroting mag ons echter niet blind maken voor de gebreken ervan. We moeten kritisch blijven voor onszelf en permanent groeien en verbeteren. Als sp.a-fractie zouden wij dan ook graag aan de schepen enkele vragen voorleggen om een debat mogelijk te maken over de verbeteringen die we aan de Antwerpse Burgerbegroting kunnen doen.
Graag hadden wij aan de schepen volgende vragen voorgelegd:
Wat is de stand van zaken met de politieke fracties in de districtsraad m.b.t. de afsprakennota over deelname van politici? Waren alle fracties (stilzwijgend) akkoord? Hoe en wanneer worden de aanbevelingen opgenomen in een reglement? Wanneer ligt dit ter stemming voor?
Bij de voorgaande edities was er een nogal sterke concentratie van zowel aantal projecten als toegekende middelen in enkele specifieke wijken en buurten. Hoe staat de schepen hiertegenover? Is er een aanpassing in aanpak en aan de procesflow voorzien? Zo ja, dewelke? Wanneer?
Hoe staat de schepen tegenover het introduceren van een gelote burgerjury voor (een deel) van de beslissingen? Kan die gelote jury zorgen voor een betere samenstelling van de mensen die mee beslissen, zodat alle lagen van de bevolking vertegenwoordigd zijn? Geldt dezelfde redenering voor regionale spreiding?
Is het een mogelijkheid dat burgers vergoed worden om te participeren aan het proces? Goede participatie vraagt tijd en inzet, mag daar een billijke vergoeding tegenover staan?
Hoe staat de schepen tegenover het invoeren van wijkbudgetten, zoals bijvoorbeeld in Borgerhout?
De Antwerpse Burgerbegroting komt stilaan tot volle wasdom. Na enkele jaren van experimenteren en proberen, is de Burgerbegroting een begrip geworden dat steeds meer mensen weet te boeien en laat deelnemen aan het beleid in onze stad/ons district. Het relatieve succes van de Burgerbegroting mag ons echter niet blind maken voor de gebreken ervan. We moeten kritisch blijven voor onszelf en permanent groeien en verbeteren. Als sp.a-fractie zouden wij dan ook graag aan de schepen een grondige evaluatie vragen om een debat mogelijk te maken over de verbeteringen die we aan de Antwerpse Burgerbegroting kunnen doen.
Wij leggen daarom volgende motie ter stemming voor aan de districtsraad:
De districtsraad van Antwerpen adviseert het districtscollege om nog voor de editie 2021-2022 een grondige evaluatie uit te voeren van de Burgerbegroting en nieuwe elementen zoals bijvoorbeeld het invoeren van een gelote burgerjury, wijkbudgetten en vergoedingen voor vrijwilligers aan het participatieproces ernstig te overwegen.
Voor: Thoelen Annelies, Braeckmans Jan, Cornelissen Cedric, Lutgardis van Craenenbroeck, Luyckx Sascha, Talhaoui Fauzaya, Detiège Maya, Dogan Ebubekir
Tegen: Cordy Paul, Van Leuffel Charlie, Demeyer Annemie, Delmas Laura, Bogaert Tannicka, Boeckmans Adrjen, Dehaen Babette, Niesten Freek, Wuyts Marita, Steyaert Bart, Van den Borne Tom, Meeusen Femke, Poppe Anne, Touré Nana, Paris Amber, Vrelust Marie, Verreet Simon, Verstraeten Regina, Wuyts Christophe, Vansummeren Stella, Markowitz Samuel
Onthouden: Peeters Nadine, Gulhan Sah, Darmach Farrid
De Jan van Rijswijcklaan is een drukke straat met veel hoogbouw en appartementen. Op een kleine oppervlakte wonen er veel mensen. Er bevinden zich in de nabije omgeving van het kruispunt Jan van Rijwijcklaan - Lange Lozanastraat echter geen fietsbeugels waar bewoners hun fietsen kunnen stallen.
Nochtans is daar wel de nodige ruimte voor. Mijn idee is dan ook om naast de verlichtingspaal voor nummer 36, waar er een stuk ongebruikt openbaar domein is dat noch gebruikt wordt als fietspad, noch als voetpad, enkele fietsbeugels te plaatsen (zie de foto’s in bijlage).
Dit om gevolg te geven aan de passage over fietsinfrastructuur in het bestuursakkoord van District Antwerpen: “we voorzien systematisch meer fietsenstallingen”.
Mijn vraag is dan ook of het districtscollege kan bekijken om over te gaan tot het plaatsen van enkele fietsbeugels naast de verlichtingspaal voor Jan van Rijswijcklaan 36.
Na vele gesprekken met leden en niet-leden in onze wijken, kregen we toch wel een belangrijke opmerking door i.v.m. gebruik voetpaden.
Diverse bewoners in de buurt van het blindeninstituut Markgrave en van WZC vinden het jammer dat fietsers regelmatig hun fiets plaatsen op het voetpad voor hun huis, zonder rekening te houden met minder mobiele of slechtziende mensen.
De bijkomende bemerking kwam o.a. dat fietsen dikwijls niet tegen gevels worden geplaatst omdat men ze liever niet boven keldergaten plaatst. Door de verplichting om toch steeds 1,5 meter voetpad vrij te laten, wat moeilijk is in een stadsgegeven, is het blokkeren van het voetpad zeker geen optie.
Het gaat specifiek om minder mobiele mensen, dus het gebruik van rolstoel en rollator wordt bemoeilijkt. Maar in wijken waar een blindeninstituut is, zijn er ook meer mensen die zich met een stok hun weg moeten vinden op een smal voetpad.
Mijn vragen zijn dan ook als volgt:
1. Kan het district zelf initiatief nemen om in de buurten van blindeninstituten een sensibiliseringscampagne op te zetten?
2. Kan het district bekijken of dit puur te maken heeft met een plaatselijk tekort aan fietsbeugels/stallingen
3. Kan het district samen met stad Antwerpen onderzoeken of een algemene sensibiliseringscampagne kan opgestart worden om hiermee rekening te houden?
Aan het einde van de August Vermeylenlaan op Linkeroever bevindt zich, bijna aan het kruispunt met de Charles De Costerlaan, een zeer druk gebruikte bushalte voor de Lijn 36 en 36bis. Het gaat om de laatste halte alvorens de bus de Waaslandtunnel indraait richting stad.
Het gevolg daarvan is dat deze halte zeer druk wordt gebruikt door de bewoners van de Vermeylenlaan maar ook van de achterliggende wijk aan de overzijde (Tijl Uilenspiegellaan, J. Vuylstekelaan, ed..).
De toestand van het voetpad aan de halte liet bijzonder veel te wensen over doch hier werd intussen werk van gemaakt.
Er stelt zich echter een veiligheidsprobleem in verband met de bereikbaarheid van deze halte. De verbinding (oversteek) van de woonwijk aan de overzijde van de Vermeylenlaan naar deze halte is onlogisch want ligt op de verkeerde plaats, nl. voor de taverne op de hoek van de J. Vuylstekelaan. De meeste gebruikers van die bushalte komen uit de sociale woonblokken in die laan en die steken de A. Vermeylenlaan dus over aan de andere zijde van de J. Vuylstekelaan waar geen zebrapad is, vervolgens dwars over de middenberm om dan op de andere rijbaan tussen de aldaar geparkeerde auto’s op te duiken tot verrassing van het verkeer dat richting C. De Costerlaan rijdt. Bij regenweer wandelt men zelfs over de rijweg van de verbinding tussen de beide zijden van de Vermeylenlaan. Dit alles levert een zeer onveilige situatie op.
Daarom volgende vragen :
1) Kan er overwogen worden om een nieuwe zebrapad aan te brengen op de plaats waar wel mensen oversteken om deze oversteek veiliger te maken, en dit op beide rijrichtingen van de A. Vermeylenlaan ?
2) Kan er een aan in de looplijn van die twee nieuwe zebrapaden ook een verharding worden aangelegd over de middenberm, zodat vermeden wordt dat men schuin oversteekt ?