Terug
Gepubliceerd op 15/11/2021

2021_CBS_08982 - Omgevingsvergunning - OMV_2021117282. Frans Standaertlei ZN. District Ekeren - Weigering

college van burgemeester en schepenen
wo 10/11/2021 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_08982 - Omgevingsvergunning - OMV_2021117282. Frans Standaertlei ZN. District Ekeren - Weigering 2021_CBS_08982 - Omgevingsvergunning - OMV_2021117282. Frans Standaertlei ZN. District Ekeren - Weigering

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

  1. de gemeentelijke projecten;
  2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2021117282

Gegevens van de aanvrager:

mevrouw Johanna De Wreede met als adres Kastanjedreef 35 te 2950 Kapellen

Ligging van het project:

Frans Standaertlei zn te 2180 Ekeren (Antwerpen)

Kadastrale percelen:

afdeling 33 sectie H nrs. 0 en 539S7

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

bouwen van een eengezinswoning en tuinberging

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-          29/07/2020: vergunning (202014) voor het verkavelen van een perceel, in 1 lot voor woningbouw.

 

Vergunde/geacht vergunde & huidige toestand

-          braakliggend terrein.

 

Gewenste toestand

-          halfopen eengezinswoning, van twee bouwlagen onder hellend dak;

-          gevelbreedte: 10,10 meter/bouwdiepte: 9 meter;

-          kroonlijst- en nokhoogte zijn gelijk met die van de rechterbuur, respectievelijk 6 meter en 10,61 meter;

-          gevelafwerking:

  • witte gevelsteen;
  • 2 banden architectonisch beton ter hoogte van de vloerplaten;
  • houten latwerk voor de toegangsdeuren;
  • rode dakpannen;
  • wit aluminium schrijnwerk.

-          inrichting:

  • parkeerplaats in de voortuin, met een diepte van 4,77 m;
  • pergola met openschuifbare lamellen, achteraan de woning;
  • tuinberging/fietsenberging tegen rechter tuinmuur achteraan.

 

Inhoud van de aanvraag

-          bouwen van een eengezinswoning met tuinberging.

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

Er werden geen adviezen gevraagd.

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Mariaburg, goedgekeurd op 26 februari 2018. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: artikel 1: zone voor wonen (wo1).

 

(Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan op volgende punten:

-          1. Algemene voorschriften: 1.3 Harmonie en referentiebeeld, 6. Materiaalgebruik – witte gevelsteen met wit schrijnwerk is niet kenmerkend in de omgeving;

-          2. Bijzondere voorschriften: 1.2 Inrichting, 3. Tuin: er is meer dan het maximaal toegelaten 1/3de van de tuin verhard.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De aanvraag is in overeenstemming met de verordening hemelwater.

-          Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Algemene bouwverordeningen

-          Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:

  • Artikel 27 – Open ruimte:
    • er wordt enerzijds verharding in de voortuin aangelegd, voor het stallen van een wagen, zonder dat er sprake is van een inpandige garage, en dit terwijl de voortuin slechts over een diepte van 4,77 m beschikt. Voor het op een degelijke wijze stallen van een auto is een minimale maatvoering van 5 m vereist is;
    • anderzijds wordt van de 113 m² grote achtertuin meer dan 1/3de effectief verhard;
  • Artikel 30 – Autostalplaatsen en autoparkeerplaatsen: de woning beschikt ontegensprekelijk over een gevelbreedte van meer dan 8 m maar de vereiste en verplichte inpandige garage werd niet voorzien;
  • Artikel 43 – Septische putten: er wordt een put van 1.500 liter ingetekend, terwijl de minimale inhoud ervan minimaal 2.000 liter dient te bedragen.
     

Sectorale regelgeving

-          MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.

-          Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.

Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

-          Vlaamse codex Wonen 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex Wonen van 2021)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.

-          Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Beoordeling afwijkingen van de voorschriften

De aanvraag vertoont een aantal afwijkingen ten aanzien van de geldende voorschriften en voor een deel daarvan zouden in een eventueel gunstig eindadvies voorwaarden kunnen worden opgenomen, zodat het project in uitvoering alsnog zou voldoen aan de artikels in kwestie.

Voor een ander deel ervan zou zelfs voldoende geargumenteerd kunnen worden waarom de afwijking in kwestie zou kunnen bekrachtigd worden, zoals bijvoorbeeld inzake het gebruik van wit parement en schrijnwerk maar gelet op de te beperkte diepte van de voortuin, die het correct en comfortabel stallen van een voertuig niet toelaat, op het feit dat de woning over een voldoende brede gevelbreedte beschikt om het voorzien van een inpandige garage te kunnen garanderen en het feit dat het ten zeerste onduidelijk is welke gevolgen laatstgenoemde zou hebben op de inrichting van het bestaande openbare domein, kan enkel besloten worden om aangaande artikels 27 en 30 geen afwijking toe te laten.

 

Functionele inpasbaarheid

De aanvraag beoogt het optrekken van een nieuwe eengezinswoning en gelet op de overeenstemming van laatstgenoemde functie met de specifieke bestemmingsvoorschriften van de van kracht zijnde verkaveling, is er in deze dan ook effectief sprake van een correcte functionele inpasbaarheid.

 

Schaal - ruimtegebruik – bouwdichtheid

De voorziene volumetrie van de woning (en zijn bijgebouw) is geheel in overeenstemming met de richtlijnen en voorschriften dienaangaande van de van kracht zijnde verkaveling, zowel qua bouwdiepte en –hoogte, als qua dakvorm.

Het advies inzake schaal en ruimtegebruik is dan ook zonder meer gunstig.

 

Visueel-vormelijke elementen

De gebruikte materialen zijn in se niet geheel strikt in harmonie met de bebouwing in de onmiddellijke omgeving: er kan inderdaad worden vastgesteld dat betreffende niet eenduidig voorkomt in de onmiddellijke omgeving, dewelke zich hoofdzakelijk laat kenmerken door rode baksteenarchitectuur. Echter zijn er in de buurt wel panden aanwezige waar baksteen in een lichtere tint werd gehanteerd, evenals afwerkingen in bijvoorbeeld witte bepleistering. Aangezien het vooropgestelde materiaal niet ongemeen contrasterend is, zonder meer aanvaardbaar is voor dit type van bebouwing, aanvullend voldoet aan de uitgangspunten inzake lichte tintstelling die de stad Antwerpen vooropstelt en er toch ten dele sprake is van een minder homogene bebouwing rondom, wordt geoordeeld dat betreffende aanvaardbaar is.

Het advies voor dit deelaspect van de aanvraag is bijgevolg eenduidig gunstig.

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Het algemene principe is dat een omgevingsvergunningsaanvraag in vele gevallen een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, dient het parkeren maximaal op eigen terrein te worden voorzien. Dit is het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).

 

De parkeer- en stallingsnormen uit de tabel van artikel 30 van de bouwcode, herzien op 1 maart 2018, dienen te worden nageleefd bij nieuwbouw, herbouw, verbouwing, functiewijziging, volume-uitbreiding en wijzigen van het aantal wooneenheden vormen de facto de algemene beleidslijn voor bouwen, verbouwen, vermeerderen van wooneenheden en functiewijzigingen. Wie niet op eigen terrein voorziet in de werkelijke parkeerbehoefte, dient hiervoor een compensatie te betalen.

 

Voorliggende aanvraag genereert een werkelijke parkeerbehoefte van 1 parkeerplaats.

 

Voor projecten tot en met 5 wooneenheden is de parkeerbehoefte 1 plaats per unit en gelet op het feit dat de aanvraag louter het optrekken van 1 nieuwe eengezinswoning betreft, is de werkelijk berekende parkeerbehoefte hier dan ook 1 plaats.

 

De plannen voorzien in 0 nuttige autostal- en autoparkeerplaats.

 

Er wordt geen inpandige garage voorzien doch slechts een parkeerplaats in de voortuinstrook – gelet echter op het feit dat deze zone slechts 4,77 m diep is, is het correct en comfortabel stallen van een wagen hier niet mogelijk, dit aangezien de richtlijnen van de bouwcode een minimale diepte van 5 m opleggen.

 

Het aantal te realiseren autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt 1.

 

Het plan voorziet niet in (minstens) het aantal te realiseren plaatsen. Er dient gezocht naar een oplossing op eigen terrein.

 

Het (bijgestelde) aantal ontbrekende autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt dan 1 – 0 = 1.

 

Het aantal ontbrekende autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt 1 – 0 = 1.

Dit is het verschil tussen het aantal autostal- en/of autoparkeerplaatsen volgens de werkelijke parkeerbehoefte en het aantal te realiseren autostal- en autoparkeerplaatsen.

 

Het aantal ontbrekende autostal- en/of autoparkeerplaatsen wordt belast op basis van het belastingreglement op de omgevingsvergunning van 17 december 2019. In deze aanvraag is dit dus van toepassing op 1 plaats.

 

 

Advies aan het college

 

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te weigeren, omwille van onverenigbaarheden met stedenbouwkundige voorschriften en een goede ruimtelijke ordening.

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

14 juli 2021

Volledig en ontvankelijk

12 augustus 2021

Start openbaar onderzoek

23 augustus 2021

Einde openbaar onderzoek

21 september 2021

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

25 november 2021

Verslag GOA

2 november 2021

naam GOA

Gerd Cryns

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

23 augustus 2021

21 september 2021

0

0

0

0

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te weigeren.

Artikel 3

De plannen waarvan het overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, maken integraal deel uit van dit besluit.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.