Terug
Gepubliceerd op 27/12/2021

2021_CBS_10344 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen. Fotomuseum - Aanvraag werkingssubsidie kunstendecreet 2023-2027 - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 24/12/2021 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_10344 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen. Fotomuseum - Aanvraag werkingssubsidie kunstendecreet 2023-2027 - Goedkeuring 2021_CBS_10344 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen. Fotomuseum - Aanvraag werkingssubsidie kunstendecreet 2023-2027 - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Overeenkomstig artikel 56, §3, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur is het college van burgemeester en schepenen bevoegd voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.

Het directiecomité AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed keurde op 25 november 2021 (jaarnummer 178) de procedure voor subsidieaanvragen goed. Hierin wordt vastgelegd dat aanvragen voor werkingssubsidies een goedkeuringsflow dienen te doorlopen via het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad.

Argumentatie

De Vlaamse Gemeenschap heeft fotografie als kunstendiscipline toegevoegd aan het Kunstendecreet, het belangrijk beleidskader voor professionele kunsten. Hierdoor kan FOMU voor het eerst werkingssubsidie aanvragen voor een rol die het museum vandaag al opneemt voor hedendaagse fotografie en deze uitbouwen met oog op correcte vergoeding van kunstenaars en meerstemmigheid en diversiteit. De algemene werking van het museum (overhead) en alles wat onder het toepassingsgebied van het erfgoeddecreet valt, wordt buiten deze aanvraag gelaten. Enkel voor de deelwerkingen waarmee het FOMU zich uitdrukkelijk richt tot het kunstenveld wordt een jaarlijkse subsidie van 172.069,00 euro gevraagd. 

Om de aanvraag in te dienen zal het FOMU een beleidsplan indienen, dat in bijlage terug te vinden is. Dit beleidsplan omvat onder meer de volgende visie en doelstellingen:

Het FOMU is ambassadeur van jong talent en gevestigde fotografen van eigen bodem. 

We bevorderen de uitstraling en dynamiek van de Vlaamse fotografie binnen het hedendaagse beeldende kunstenlandschap, nationaal én internationaal. Dit doen we door (1) de professionele praktijk van kunstenaars en fotografen in Vlaanderen te ondersteunen en te stimuleren en (2) door een kritische reflectie over fotografie in Vlaanderen én in een internationale context te faciliteren en bevorderen. Meerstemmigheid & diversiteit en een correcte vergoeding van kunstenaars zijn hierbij leidende principes.   

  • We bouwen .tiff verder uit tot een sterk ontwikkeltraject voor de ondersteuning van de professionele carrière van nieuw Belgisch talent. 
  • We reiken jaarlijks drie FOMU-beurzen uit aan fotografen die een 10-tal jaar professioneel actief zijn binnen het Vlaamse kunstenlandschap. De beurs omvat een artistieke opdracht, een presentatie en een collectieaankoop. 
  • We bouwen Trigger verder uit als onafhankelijk platform voor kritische reflectie over het medium fotografie, in Vlaanderen én internationaal. 

Juridische grond

Decreet over de ondersteuning van de professionele kunsten van 23 april 2021.

Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het Kunstendecreet van 16 juli 2021.

Aanleiding en context

Het Fotomuseum (FOMU) is een mediumspecifiek museum voor fotografie met omvangrijke collecties die artistiek en technisch representatief werk bevatten van belangwekkende fotografen, fabrikanten en auteurs uit de (inter)nationale fotografiegeschiedenis. Historisch gezien is het FOMU gegroeid uit een sterke erfgoedpijler, namelijk de historische collecties (beeld, apparatuur, fondsen en bibliotheek). Ook sinds de erkenning als Vlaams museum in 2009 heeft het FOMU zijn beleidsplannen sterk afgestemd op het richtinggevend kader van het Cultureel Erfgoeddecreet. 

Vandaag stellen we expliciet dat het FOMU meer is dan een erfgoedinstelling. Fotografie is geen ‘dode’ materie maar levend en steeds evoluerend. De voorbije tien jaar heeft het FOMU steeds nadrukkelijker een ondersteunende rol opgenomen ter attentie van de hedendaagse fotografie in België en Vlaanderen. Dit gebeurde als antwoord op een reële nood in het veld. Deze blik op heden en toekomst van fotografie als hedendaagse, steeds evoluerende praktijk, staat buiten de reikwijdte van het erfgoeddecreet, zowel naar waardering als naar financiering. Internationaal is fotografie al een tijdje bezig een plaats binnen de hedendaagse kunsten op te eisen, maar het beleid in Vlaanderen bleef achter.  

Op 30 november 2021 (jaarnummer 179) keurde het directiecomité AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed de aanvraag voor het verkrijgen van een werkingssubsidie binnen het Kunstendecreet voor de periode 2023-2027 goed.

Algemene financiële opmerkingen

De aanvraag aan de Vlaamse Gemeenschap voor het verkrijgen van een werkingssubsidie binnen het kunstendecreet bedraagt 860.345,00 euro voor 2023-2027. Indien de werkingssubsidie wordt toegekend, zal een nieuw besluit opgemaakt worden dat de financiële gevolgen voor het AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed toelicht.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

De college keurt de aanvraag van het Fotomuseum voor het verkrijgen van een werkingssubsidie binnen het kunstendecreet voor de periode 2023-2027 goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • Beleidsplan_aanvraag_werkingssubsidies_Kunstendecreet_DRAFT04_geredigeerd.docx