Terug
Gepubliceerd op 27/12/2021

2021_CBS_10277 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2021167778. Scheldelaan 420. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 24/12/2021 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_10277 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2021167778. Scheldelaan 420. District Antwerpen - Goedkeuring 2021_CBS_10277 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2021167778. Scheldelaan 420. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

  1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
  2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2021167778

Gegevens van de aanvrager:

NV Covestro met als adres Scheldelaan 420 te 2040 Antwerpen

Ligging van het project:

Scheldelaan 420, Antwerpen

Kadastrale percelen:

afdeling 16 sectie F nr. 232/2 A

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

verwijderen verharding en nivelleren terrein

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

Relevante voorgeschiedenis

-          Geen relevante voorgeschiedenis

 

Inhoud van de aanvraag

-          Uitbreken van verhardingen.

 

 

Argumentatie

Adviezen

Er werden geen adviezen gevraagd.

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (GRUP) (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur.

Dit gebied is bestemd voor verkeers- en vervoersinfrastructuur en aanhorigheden.

In dit gebied zijn alle handelingen toegelaten voor de aanleg, het functioneren of aanpassing van die verkeers- en vervoersinfrastructuur en aanhorigheden. Daarnaast zijn alle handelingen met het oog op de ruimtelijke inpassing, buffers, ecologische verbindingen, kruisende infrastructuren, leidingen, telecommunicatie infrastructuur, lokaal openbaar vervoer, lokale dienstwegen en paden voor niet-gemotoriseerd verkeer toegelaten.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van ecologische infrastructuur toegelaten. Een deel van het gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur aan de R2 wordt ingericht met ecologische infrastructuur. Deze ecologische infrastructuur moet eveneens voldoen aan de voorwaarden van landschappelijke inpassing.

Na aanleg van de infrastructuur kunnen voor het gedeelte van de zone dat voorlopig niet werd benut, de voorschriften van de naastliggende bestemming toegepast worden.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Voor de Scheldelaan, de Tijsmanstunnel en de R2 geldt hier ook het bestemmingsvoorschrift Gebied voor Verkeers- en vervoersinfrastructuur. Evenwijdig met de Tijsmanstunnel loopt een overdruk met als aanduiding Hoogspanningsleiding en een overdruk met als aanduiding Verbinding voor fietsers. In het verlengde van deze laatste loopt een overdruk met als aanduiding Gebied voor ongelijkvloerse verkeers- en vervoersinfrastructuur. Verder zijn de bestemmingen Gebied voor Zeehaven- en watergebonden bedrijven en, ten zuiden van de Scheldelaan, Zone voor permanente ecologische infrastructuur ‘met medegebruik’ van toepassing. Op 160 meter van de aanvraag bevindt zich de grens van het Afgebakende zeehavengebied. Parallel aan deze afbakeningslijn en dwars richting het zuidwesten, loopt een overdruk met als aanduiding Leidingstraat.

 

Buiten de afbakeningslijn is het gewestplan Antwerpen nog van toepassing met bestemmingen Natuurgebieden, Natuurgebieden met wetenschappelijke waarde of natuurreservaten, Reservatie-gebieden en -voor de Schelde- Bestaande waterwegen.

 

Binnen de straal van 500 meter is tevens het GRUP Hoogspanningslijn Zandvliet – Lillo - Liefkenshoek (Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juli 2016) van toepassing. Volgens dit GRUP gelden de overdrukken Hoogspanningsleiding en Gebied met overdruk gebruiksbeperkingen.

 

Binnen de straal van 500 meter is tevens het GRUP Hoogspanningslijn Lillo – Zandvliet (Besluit van de Vlaamse Regering van 2 oktober 2009) van toepassing. Volgens dit GRUP is voor de hoogspanningspost ten noorden van de aanvraag, de bestemming Gebied voor gemeenschaps- en openbare nutsvoorzieningen van toepassing.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).

Na de onthardingswerken kan het hemelwater vrij infiltreren in de bodem. De gewestelijke verordening hemelwater is bijgevolg niet van toepassing op de aanvraag.

 

Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).

De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

Functionele inpasbaarheid

Aan de noordwestzijde van een grootschalig industrieterrein, bevindt zich, parallel aan de Scheldelaan, een verhard terrein wat gebruikt werd als parking voor collectief vervoer. Doordat het terrein nu in onbruik geraakt is, heeft de aanvrager de concessieovereenkomst met de eigenaar van de grond opgeheven en dient het terrein vrij van bebouwing teruggegeven te worden. Van de gelegenheid wordt ook gebruik gemaakt om de toegangswegen voor voetgangers naar het concessieterrein te ontharden.

 

De aanvraag omvat het opbreken van de bestaande verharding, bestaande uit asfalt (329 m²), betontegels (520 m²) en klinkers (176 m²). De twee inritten, aangelegd in asfalt, blijven behouden. Na het verwijderen van de verharding, wordt het terrein waar nodig aangevuld met zand en genivelleerd meer bepaald aangevuld tot op het niveau van het aanpalende terrein.

 

Gelet op het toegevoegde terreinprofiel lijkt het nivelleren van het terrein geen aanmerkelijke reliëfwijziging in te houden.

 

Door een in onbruik geraakt terrein terug vrij te geven, kan dit herontwikkeld worden volgens de bestemming die van toepassing is op dit gebied en kan het aansnijden van nieuwe ruimte vermeden worden. De aanvraag is bijgevolg functioneel inpasbaar.

Om tijdens droge periodes stofvorming te voorkomen, wordt wel als voorwaarde opgelegd om het terrein na de sloopwerkzaamheden in te zaaien met een streekeigen grasmengsel.

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

De aanvraag is in overeenstemming en verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

De aanvraag grenst aan de gewestweg Scheldelaan. De vergunningverlenende overheid heeft het advies ingewonnen van het Agentschap Wegen en Verkeer (de wegbeheerder).

 

Om een braak terrein te bekomen, dienen alle ondergrondse constructies afgebroken te worden, met inbegrip van de niet meer te gebruiken rioleringen en andere leidingen.

 

In de zeer nabije omgeving van de aanvraag zijn verschillende ondergrondse pijpleidingen gelegen. De aanvrager is wettelijk verplicht een klip-klim melding te doen voor de start van de werken en de pijpleidingbeheerders op de hoogte te brengen van de geplande werken.

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Er is enkel een effect op de mobiliteit mogelijk gedurende de werken. De bouwheer dient de nodige (organisatorische) acties te ondernemen opdat het werfverkeer geen hinder op de openbare weg veroorzaakt.

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden.

 

Aandachtspunt: In de zeer nabije omgeving van de aanvraag zijn verschillende ondergrondse pijpleidingen gelegen. De aanvrager is wettelijk verplicht een klip-klim melding te doen voor de start van de werken en de pijpleidingbeheerders op de hoogte te brengen van de geplande werken.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1. Om stof te voorkomen dient het terrein na de sloopwerkzaamheden ingezaaid te worden met een streekeigen grasmengsel

2. De bouwheer dient de nodige (organisatorische) acties te ondernemen opdat het werfverkeer geen hinder op de openbare weg veroorzaakt

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

29 november 2021

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

29 december 2021

 

Onderzoek

De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden.


Aandachtspunt: In de zeer nabije omgeving van de aanvraag zijn verschillende ondergrondse pijpleidingen gelegen. De aanvrager is wettelijk verplicht om een klip-klim melding te doen voor de start van de werken en de pijpleidingbeheerders op de hoogte te brengen van de geplande werken.

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1. Om stof te voorkomen dient het terrein na de sloopwerkzaamheden ingezaaid te worden met een streekeigen grasmengsel

2. De bouwheer dient de nodige (organisatorische) acties te ondernemen opdat het werfverkeer geen hinder op de openbare weg veroorzaakt

 

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/VHet advies te bezorgen aan de instantie die om het advies gevraagd heeft.


Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.