Terug
Gepubliceerd op 27/12/2021

2021_CBS_10275 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2021142897. Polderdijkweg zn. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 24/12/2021 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_10275 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2021142897. Polderdijkweg zn. District Antwerpen - Goedkeuring 2021_CBS_10275 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2021142897. Polderdijkweg zn. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

  1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
  2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

- een openbaar onderzoek te houden;

- advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2021142897

Gegevens van de aanvrager:

NV Kaefer België met als contactadres Europark-Noord 20B te 9100 Sint-Niklaas

Gegevens van de exploitant:

NV Kaefer België (0445887323) met als contactadres Europark-Noord 20B te 9100 Sint-Niklaas

Ligging van het project:

Polderdijkweg zn te 2030 Antwerpen

Kadastrale percelen:

afdeling 14 sectie A nr. 305P2

waarvan:

 

-          20211006-0127

afdeling 14 sectie A nr. 305P2 (Kaefer-Exxon-airco)

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen, Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

Bureelcontainers

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-     21/06/2018: omgevingsvergunning (OMV_2018023226) voor het plaatsen van bureelcontainers; 

-     18/12/2009: stedenbouwkundige vergunning (HVN/2009/B/0179) voor het bouwen van een tijdelijke werfinstallatie in het contractorsdorp te ExxonMobil;

-     17/10/2008: stedenbouwkundige vergunning (HVN/2008/B/0039) voor het aannemersdorp. 

 

Bestaande toestand

De site betreft een aannemersdorp met meerdere werfketens en bureelcontainers van aannemers. Er zijn verscheidene stedenbouwkundige vergunningen gekend voor dit aannemersdorp.

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag betreft:

-     het plaatsen van 20 bureelcontainers;

-     het regulariseren van een verharding. 

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Het betreft een nieuwe ingedeelde inrichting of activiteit.

 

Inhoud van de aanvraag

Het voorwerp van de aanvraag betreft airco's.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

16.3.2°a)

koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioninginstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van 5 kW tot en met 200 kW.

33,70 kW

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu

15 november 2021

9 december 2021

Voorwaardelijk gunstig

 







Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. In de kantoorunit worden kantoren, eetruimte, vergaderruimte, magazijn, keuken en sanitaire voorzieningen ondergebracht ter ondersteuning van het bestaand bedrijf. De nieuwe kantoorunit lijkt noodzakelijk voor de ondersteuning van de industriële bedrijfsactiviteiten en lijkt hiermee een inherent onderdeel van de industriële activiteit en als nevenfunctie van een groter industrieel geheel te vormen.

 

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden de bestemmingsvoorschriften Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor het Industriedok en het Hansadok – Gebied voor waterweginfrastructuur. Ten zuiden en westen van het goed lopen overdrukken met als aanduiding Leidingstraat. Ten westen van het goed loopt evenwijdig met de Leidingstraat eveneens een overdruk met als aanduiding Hoogspanningsleiding.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

De gewestelijke hemelwaterverordening is niet van toepassing op de verharding aangezien het hemelwater op natuurlijk wijze naast of door de verharde oppervlakte op eigen terrein in de bodem kan infiltreren. Er wordt geen hemelwater van de verharding naar afvoerpunten geleid. De stelconplaten zijn voorzien met open voegen op een waterdoorlatende grindkoffer. Door de open voegen zal een deel van het hemelwater infiltreren tussen de platen. Het overtollige hemelwater zal afwateren in de waterdoorlatende grindverhardingen. 

 

De gewestelijke hemelwaterverordening is wel van toepassing op de nieuwe bureelcontainers die een dakoppervlakte hebben die groter is dan 100 m². Er wordt een afwijking aangevraagd op de aspecten hergebruik en infiltratie. Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, kan het vergunningverlenende bestuursorgaan bij de beoordeling van de aanvraag in uitzonderlijke gevallen afwijkingen toestaan van de verplichtingen van dit besluit als dat om specifieke redenen met betrekking tot de mogelijkheden van hergebruik of plaatselijke terreinkenmerken verantwoord of noodzakelijk is.

Volgens de aanvrager zijn er reeds aansluitingen voorzien op het algemene regenwaterafvoercircuit om te vermijden dat elke contractant zelf moet instaan voor een regenwaterput en/of infiltratiebekkens. Die afvoeren zouden worden aangesloten op een algemene regenwatertank die benut wordt als voeding voor de sanitaire unit van het aannemersdorp. Op deze manier wordt het hergebruik overkoepelend georganiseerd. De aansluiting op de algemene regenwatertank gebruikt men ook als motivering om niet te infiltreren. Ten slotte verwijst men ook nog naar de tijdelijke aard van de containers om geen infiltratievoorziening aan te leggen.

 

Het is uit de aanvraag niet af te leiden of de bestaande algemene regenwatertank voldoende groot gedimensioneerd is om de bijkomende dakoppervlakte te kunnen ontvangen en of hier voldoende nuttig hergebruik aan gekoppeld is om van de (eigen) hergebruik- en infiltratieverplichting af te wijken. Bovendien is het tijdelijk karakter geen reden om van de verplichtingen van de verordening af te wijken. De aanvrager dient de afwijking beter te motiveren. Tot dan wordt enkel gunstig advies gegeven als men aan de eigen hergebruik en infiltratieverplichting voldoet.

 

Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.

De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

Op een aannemersdorp behorende bij een olieraffinaderij, gelegen aan de noordzijde van de Industrieweg, worden nieuwe bureelcontainers geplaatst. De containers worden op het Omgevingsloket aangevraagd voor onbepaalde duur.

 

Het verwijderen van de bestaande bureelcontainers maakt geen deel uit van voorliggende aanvraag. Deze bureelcontainers werden op 21 juni 2018 vergund voor een termijn van 8 jaar. Deze zullen verwijderd worden door de huidige contractant.

 

De nieuwe kantoorunit wordt opgebouwd uit 20 bureelcontainers die geplaatst worden in twee bouwlagen met telkens 10 aaneengeschakelde containers. De bovenste verdieping is toegankelijk via twee buitentrappen. De kantoorunit heeft een totale oppervlakte van circa 180 m² (12 meter x 15 meter) en een maximale hoogte van 5,6 meter. De containers hebben een vrije hoogte van 2,5 meter en worden ingericht met kantoren, een eetruimte, een vergaderruimte, een magazijn, een keuken en sanitaire voorzieningen.

Een ruimte die langdurig gebruikt wordt als werkplaats dient voor haar gebruikers en bewoners voldoende kwalitatief te zijn. Een voldoende vrije hoogte voor verblijfsruimten garandeert dat elk vertrek over een minimale verblijfskwaliteit beschikt. De functionele levensduur van gebouwen met lagere verdiepingshoogte dan 2,60 meter voor verblijfsruimten is beperkter. Omwille van het tijdelijk karakter van de constructie, de weinig aantrekkelijke gevelmaterialen, het beoogde gebruik met verblijfsruimte en daar er dient gestreefd te worden naar een meer duurzame oplossing, wordt geadviseerd de duur van de omgevingsvergunning te beperken tot maximaal 8 jaar voor zover de modulaire units wel voldoen aan de EPB-vereisten en anders tot maximaal 2 jaar.

 

Naast het plaatsen van de bureelcontainers wordt de reeds bestaande verharding geregulariseerd aangezien de huidige vergunningstoestand van deze verharding niet gekend is bij de aanvrager van voorliggende vergunning. Deze verharding bestaat uit stelcon betonplaten op een waterdoorlatende grindkoffer en heeft een totale oppervlakte van circa 580 m².

 

Het inplanten van een kantoorunit op een aannemersdorp ten dienste van de aanwezige industriële activiteit en het regulariseren van de reeds bestaande verharding is functioneel inpasbaar.

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

De aanvraag heeft betrekking op een lot gelegen op het aannemersdorp van ExxonMobil. Het aannemersdorp wordt ter beschikking gesteld aan aannemers en contractors die tewerkgesteld zijn op de raffinaderij. Op het aannemersdorp bevinden zich meerdere gelijkaardige kantoorunits waardoor de ruimtelijke impact eerder beperkt is. De aanvraag is in overeenstemming en verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd.

 

Visueel-vormelijke elementen

De kantoorunit betreft prefab containers die opgetrokken zijn in staal. Het buitenschrijnwerk wordt voorzien in PVC. Deze materialen zijn weinig architecturaal aantrekkelijk maar gezien de inplanting achteraan het bedrijfsterrein en dus geen impact op het straatbeeld, toch aanvaardbaar binnen deze industriële context.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

De vergunningverlenende overheid heeft het advies ingewonnen van de Brandweerzone Antwerpen. Dit advies is voorwaardelijk gunstig. Ook de lokale overheid hecht belang aan het brandweeradvies.

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

De aanvraag genereert geen bijkomende parkeerbehoefte en geen significante toename van het aantal verkeersbewegingen. Er is een ruime parking, gelegen ten noordwesten van de aanvraag, aanwezig waar het personeel kan parkeren binnen de daarvoor bestemde zone. Er wordt niet geparkeerd in de nabijheid van de kantoorunit op het aannemersdorp. De bouwheer kan op eigen terrein de nodige (organisatorische) acties ondernemen met het oog op een vlotte interne verkeersdoorstroming, opdat er geen hinder op de openbare weg ontstaat.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Kaefer wenst op het aannemersdorp van ExxonMobil containers te plaatsen die dienst zullen doen als personeelsruimtes. De containers worden voorzien van een 7-tal airco’s.

 

De ingedeelde inrichting of activiteit is louter en alleen in de derde klasse ingedeeld, de exploitatie ervan is dus meldingsplichtig.

 

Het betreft 6 airco's met een vermogen van 5,2 kW en 1 airco met een vermogen van 2,5 kW. Men maakt gebruik van een toegelaten koelmiddel (R32).

 

Het is niet duidelijk hoe het huishoudelijk afvalwater gezuiverd wordt. Het huishoudelijk afvalwater mag niet ongezuiverd geloosd worden. De exploitant kan een eigen behandelingsinstallatie (IBA) plaatsen of het huishoudelijk afvalwater laten behandelen door ExxonMobil.

 

Het is aan de vergunningverlenende overheid om, op basis van alle onafhankelijk uitgebrachte deskundige adviezen, tot een gemotiveerde en integrale beslissing te komen.

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1. De aanvrager dient de afwijking om geen hemelwaterput en geen infiltratievoorziening te plaatsen beter te motiveren. Zonder voldoende motivering dient men aan de hergebruik- en infiltratieverplichting op eigen terrein te voldoen.

2. Er wordt geadviseerd de kantoorunit slechts te vergunnen voor een periode van 8 jaar indien de modulaire units voldoen aan de EPB-vereisten en anders voor een periode van 2 jaar. Na respectievelijk 8 of 2 jaar dienen de containers verwijderd te worden.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

16.3.2°a)

koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioninginstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van 5 kW tot en met 200 kW.

33,70 kW

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

9 november 2021

Start openbaar onderzoek

18 november 2021

Einde openbaar onderzoek

17 december 2021

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

29 december 2021

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

18 november 2021

17 december 2021

1

0

0

0

 

Bespreking van de bezwaren

 

Tijdens het openbaar onderzoek werd een e-mail ontvangen van Petrochemical Pipeline Services (PPS). Met deze e-mail reageert PPS op het schrijven van de stad in het kader van het openbaar onderzoek. Men heeft geen bezwaar tegen het project aangezien de leidingen en eigendom van/in beheer van PPS op voldoende afstand zijn gelegen van de gewenste bureelcontainers. Het schrijven van PPS wordt aan de provincie, als vergunningverlener, bezorgd.

 

Informatievergadering

Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1. De aanvrager dient de afwijking om geen hemelwaterput en geen infiltratievoorziening te plaatsen beter te motiveren. Zonder voldoende motivering dient men aan de hergebruik- en infiltratieverplichting op eigen terrein te voldoen.

2. Er wordt geadviseerd de kantoorunit slechts te vergunnen voor een periode van 8 jaar indien de modulaire units voldoen aan de EPB-vereisten en anders voor een periode van 2 jaar. Na respectievelijk 8 of 2 jaar dienen de containers verwijderd te worden.

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

dienst
taak
SW/VHet advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.