Terug
Gepubliceerd op 21/12/2021

2021_RMW_00050 - Ondersteuning. Harmonieuze stad - Schuldsanering - Goedkeuring

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
ma 20/12/2021 - 21:00 Hybride (Bernarduscentrum)
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Elisabeth van Doesburg, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Lise Vandecasteele, raadslid; Lotte Mintjens, raadslid; Goedele Toen, raadslid; Niel Staes, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jan Penris, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2021_RMW_00050 - Ondersteuning. Harmonieuze stad - Schuldsanering - Goedkeuring 2021_RMW_00050 - Ondersteuning. Harmonieuze stad - Schuldsanering - Goedkeuring

Motivering

Algemene financiële opmerkingen

De schuldsanering zal via een voorstel aanvullende bijstand in e-Vita beslist worden.

Het schuldsaneringskrediet zal teruggevorderd worden conform het principe van de Uitzonderlijke Financiële Bijstand.

Regelgeving: bevoegdheid

Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 78, tweede lid, 17°.

Aanleiding en context

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat aanhoudende schaarste en stress leidt tot het een slechtere levenssituatie. Geldproblemen nemen zodanig bezit van mensen hun denken, zodat er minder ruimte over blijft om aan andere dingen te denken. Hierdoor maken mensen vaak niet doordachte beslissingen en keuzes. Dewelke op hun beurt er weer voor kunnen zorgen dat een actieve participatie aan de samenleving wordt belemmerd.

Het project schuldsanering probeert een antwoord te bieden op de schuldenlast van mensen in armoede. Door de schuldenlast gecontroleerd en gestructureerd weg te werken wordt er naast financiële ruimte, ook de nodige mentale ruimte of bandbreedte gecreëerd. Zodanig dat mensen in armoede opnieuw perspectief krijgen op een meer menswaardig leven en een volwaardige maatschappelijke participatie.

Argumentatie

Het project schuldsanering is een actie voor klanten met een schuldhulpverleningstraject. Het is een vorm van maatschappelijke dienstverlening gericht op het versterken van kwetsbare mensen en het verhogen van het beschikbare inkomen.

Doelgroep

De schuldsanering heeft als doelgroep klanten met een actief schuldhulpverleningstraject schuldbemiddeling en budgetbeheer. De doelgroep wordt bijkomend afgebakend op basis van volgende bijkomende criteria:

  • Werkzaamheid: klanten hebben een inkomen op basis van arbeid- of loondienst en moeten dit ook behouden gedurende de begeleiding.
  • Activering: indien klanten uitkeringsgerechtigd zijn, zoals bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering, ziekte-uitkering of leefloon, dan dienen zij een activeringstraject te doorlopen.

Simulatie aantal gerechtigden

Het aantal potentieel gerechtigden met een traject schuldbemiddeling en budgetbeheer zijn gekend. De cijfers in onderstaande tabel zijn een schatting op basis van de huidige beschikbare cijfers. 

Schuldbemiddeling

Categorie

Aantal

Loon

76

Werkloosheidsuitkering

75

Ziekte- en invaliditeitsuitkering

55

Subtotaal

206

Budgetbeheer

Categorie

Aantal

Loon

55

Werkloosheidsuitkering

67

Ziekte- en invaliditeitsuitkering

150

Subtotaal

272

Totaal 

478


Vormen van schuldsanering

Er worden onderstaande vormen van schuldsanering gehanteerd. Per klantdossier kan elke vorm van schuldsanering éénmalig worden toegekend en gecombineerd.

  • In een eerste stap worden onderstaande mogelijkheden voorzien:
    • Een maandelijks saneringsbudget: Dit is een ondersteuning van 150,00 euro die gedurende 12 maanden wordt verstrekt aan de klant. Hierdoor beschikt de klant over voldoende leefgeld en kan hij zijn schulden stelselmatig wegwerken. Het saneringsbudget kan maar één keer per klant toegekend worden binnen de looptijd van het proefproject.
    • Een saneringskrediet: Dit is een financiële steun in leen van maximaal 1.800,00 euro. Deze wordt verstrekt zodanig dat verschillende schuldeisers gebundeld afbetaald kunnen worden. De klant betaalt de verleende steun terug aan het OCMW. Het saneringskrediet kan maar één keer per klant toegekend worden binnen de looptijd van het proefproject. 
  • In een tweede stap wordt onderstaande mogelijkheid voorzien:
    • Een schuldovername: Dit is een financiële steun van maximum 3.600,00 euro die niet in leen wordt verstrekt. Het betreft het ten laste nemen van de schulden van de klant. De schuldovername wordt toegepast in het geval dat er geen schuldhulpverleningstraject mogelijk is én indien de maandelijkse toelage of saneringskrediet onvoldoende effect hebben. Volgende schulden zullen niet ten laste genomen worden:
      • schulden aan OCMW;
      • strafrechtelijke schulden;
      • fiscale schulden;
      • sociale zekerheidsschulden;
      • vergoedingen aan burgerlijke partijen;
      • hypotheken. Een schuldovername kan maar één keer per klant toegekend worden binnen de looptijd van het proefproject.

Werkwijze 

De klanten die in aanmerking komen voor de schuldsanering worden vastgelegd in de eerste maand van de opstart (januari 2022) van het project. Zowel nieuwe als lopende hulpverleningstrajecten worden tijdens deze aanmeldperiode geïnventariseerd. Klanten dienen geen individuele aanvraag in. De maatschappelijk werkers die klanten in schuldbemiddeling en budgetbeheer begeleiden, zullen bij de start van deze actie de sociaal-financiële situatie van hun klanten onderzoeken en een voorstel voorleggen aan het subcomité van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Het subcomité van het bijzonder comité voor de sociale dienst beslist. De uitbetaling gebeurt via de toepassingen e-Vita.

Voor klanten wiens traject schuldhulpverlening wordt stopgezet, wordt ook de schuldsanering stopgezet.

Monitoring resultaten

Deze vorm van maatschappelijke dienstverlening wordt gecombineerd met een traject schuldhulpverlening, via de dienst Budget en Schulden, waarin een integrale begeleiding door een maatschappelijk werker wordt voorzien. Tijdens het project wordt de klant intensief opgevolgd door de maatschappelijk werker; en dit zowel voor, tijdens als na de schuldsanering.

Er zal in eerste instantie gestart worden met een monitoring om de kwantitatieve resultaten van het project in kaart te brengen. In tweede instantie zal er aanvullende monitoring worden uitgewerkt met het oog op de begeleiding en de klanten. De concrete uitwerking van deze monitoring zal later op het vast bureau worden geagendeerd ter goedkeuring.

Juridische grond

Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 oktober 2020 (jaarnummer 45).

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS05 - Armoedebestrijding
2HMS0503 - De stad investeert in een menswaardig inkomen voor Antwerpenaren die het moeilijk hebben
2HMS050303 - Zelfredzaamheid, maatschappelijke participatie en inburgering van OCMW-klanten versterken

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de actie 'project schuldsanering ' goed met als startdatum 1 januari 2022 en met als einddatum 31 december 2023.

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de doelgroep voor de actie 'project schuldsanering' goed: personen in begeleiding bij de dienst schuldbemiddeling en budgetbeheer bij OCMW Antwerpen met werkzaamheid en activering als bijkomende criteria.

Artikel 3

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt volgende vormen van schuldsanering goed voor klanten in een actief traject schuldbemiddeling of budgetbeheer en behorende tot de doelgroep: 

  • Het saneringsbudget van 150,00 euro gedurende maximaal 12 maanden, uit te betalen aan de klanten. Een saneringsbudget kan maar één keer per klant toegekend worden binnen de looptijd van het proefproject.
  • Het saneringskrediet van maximaal 1.800,00 euro in leen, rechtstreeks uit te betalen aan de schuldeisers. De klant betaalt terug aan het OCMW. Een saneringskrediet kan maar één keer per klant toegekend worden binnen de looptijd van het proefproject.
  • De schuldovername van maximaal 3.600,00 euro , enkel toe te kennen indien voorgaande vormen ontoereikend zijn en rechtstreeks uit te betalen aan schuldeisers met uitzondering van volgende schulden: schulden aan OCMW of stad Antwerpen, belastingschulden, strafrechtelijke schulden, vergoedingen aan burgerlijke partijen, schulden sociale zekerheid. Een schuldovername kan maar één keer per klant toegekend worden binnen de looptijd van het proefproject. 

Artikel 4

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt goed dat het subcomité van het bijzonder comité voor de sociale dienst beslist over de toekenning van de vormen van schuldsanering in de individuele dossiers.

Artikel 5

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
OmschrijvingBedragBoekingsadresBestelbon
Schuldsanering
 (e-Vita)
1.094.400,00 eurobudgetplaats: 4403015000
budgetpositie: 648212
functiegebied: 2HMS050303A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2OA040900
budgetperiode: 2200, 2300