Terug
Gepubliceerd op 10/01/2022

2022_CBS_00147 - Veiligheidsbeleid aanpak jeugdcriminaliteit. Bemiddelaar gemeentelijke administratieve sancties - Eenmalige subsidie pilootproject lachgas. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 07/01/2022 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Elisabeth van Doesburg, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_00147 - Veiligheidsbeleid aanpak jeugdcriminaliteit. Bemiddelaar gemeentelijke administratieve sancties - Eenmalige subsidie pilootproject lachgas. Ondertekening - Goedkeuring 2022_CBS_00147 - Veiligheidsbeleid aanpak jeugdcriminaliteit. Bemiddelaar gemeentelijke administratieve sancties - Eenmalige subsidie pilootproject lachgas. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Het college keurde op 2 oktober 2015 (jaarnummer 8171) de collegiale brief goed. Tot nu toe wordt slechts één bemiddelaar gesubsidieerd door de POD MI. 


Er werden de afgelopen jaren opvallend veel lachgas-overtredingen aangemeld bij GAS-bemiddeling, waardoor de bemiddelaars veel ervaring opdeden en hiervoor een gepaste aanpak uitwerkten. Het college keurde op 23 april 2021 (jaarnummer 3286) het activiteitenverslag 2020 goed. Daarom was het een logische keuze om mee te dingen voor deze subsidie voor bijkomende ondersteuning voor bemiddeling bij lachgas-overtredingen.

Minister Meryame Kitir, de Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid, deelde in november mee dat de stad Antwerpen geselecteerd is voor de subsidie voor de uitvoering van het pilootproject rond lachgas. 

De stad kan beroep doen op subsidies ten bedrage van 53.600,00 euro op voorwaarde dat: 

1° de subsidie wordt aangewend om een bemiddelaar te financieren die nog dient aangeworven te worden of die reeds in de gemeente werkzaam is.

2° de bemiddelaar van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022 zijn of haar medewerking verleent aan het pilootproject rond lachgas. De bemiddelaar wordt tijdens dit proces begeleid door het NICC. 

3° bij de aanvaarding van de opdracht, de bemiddelaar een diagnose van de situatie rond lachgaspraktijken stelt. De bemiddelaar moet in staat zijn om deze praktijken te objectiveren en te analyseren, en moet ook een goede kennis hebben van de plaatselijke problematiek en van de gemeenschapsstructuur. 

4° de ervaringen van de bemiddelaars de basis vormen voor een draaiboek, dat opgesteld zal worden door het NICC. Op die manier kan de tijdens het proefproject opgedane kennis verder worden gedeeld.

5° de stad voor de betaling van de eerste schijf (70%) subsidies, een schuldvordering indient. Voor de betaling van het saldo van de subsidies dient de stad naast een schuldvordering en een financieel dossier, eveneens een vereenvoudigd activiteitenverslag in te dienen. 

Juridische grond

De wet van 17 juni 2004 tot wijziging van de nieuwe gemeentewet.

De beslissing van de ministerraad van 28 april 2006 betreffende de uitbreiding van de mogelijkheid tot oplegging van administratieve sancties in de strijd tegen overlastfenomenen. 

De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, van toepassing vanaf 1 januari 2014.

Aanleiding en context

POD Maatschappelijke integratie (Dienst Armoedebestrijdingsbeleid en Stedelijke samenhang) deelde op 21 oktober 2021 mee dat er een pilootproject wordt gelanceerd, bestaande uit de aanwerving van drie extra GAS-bemiddelaars via een subsidie van de Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie in drie steden, één in elk gewest, voor één jaar.

Deze bemiddelaars zullen zich bezighouden met thematische prioriteiten (lachgas, relaties tussen jongeren en politie en bemiddeling met kwetsbare personen), die op basis van een studie van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie over GAS-bemiddelingspraktijken naar voren zijn gebracht. 

De GAS-bemiddelaars zullen wetenschappelijk begeleid worden door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC), dat een draaiboek zal opmaken over deze drie thema’s.

De stad Antwerpen werd uit vier Vlaamse steden geselecteerd om subsidies te ontvangen op basis van de volgende criteria: 

1° De werklast van de huidige GAS-bemiddelaars, gemeten aan de hand van het aantal in 2020 behandelde dossiers.

2° De ervaring van de GAS-bemiddelaars met het thema lachgas.

De GAS-bemiddelaar wordt gedurende 12 maanden gesubsidieerd en zijn of haar opdracht in het kader van dit pilootproject start op 1 januari 2022 en eindigt op 31 december 2022. 

De subsidie bedraagt 53.600,00 euro.

Algemene financiƫle opmerkingen

Budgetplaats5361500000
Budgetpositie2VGS010301A00000
Functiegebied7409
SubsidieSBT11299
Fondsintern
Begrotingsprogramma2SA030490
Budgetperiode2200

Het boekingsadres met de subsidiefiche SBT11299 en het budget voor de ontvangsten zullen ingeschreven worden bij de aanpassing 5 van het meerjarenplan 2020-2025.

Beleidsdoelstellingen

3 - Veilige stad
2VGS01 - Veiligheid
2VGS0103 - Leefbaarheid
2VGS010301 - Reguliere werking Maatschappelijke Veiligheid.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college bekrachtigt het opstarten van het pilootproject lachgas met de aanstelling van een extra GAS-bemiddelaar voor lachgas-overtredingen door middel van een subsidie van maximaal 53.600,00 euro van de POD Maatschappelijke integratie (dienst Armoedebestrijdingsbeleid en Stedelijke samenhang).

Artikel 2

Het college keurt goed dat er een schuldvordering wordt overgemaakt aan de Programmatorische Federale Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, voor een bedrag van 37.520,00 euro, zijnde 70% van het toegekende subsidiebedrag.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 4

Het college geeft de opdracht aan:

Dienst

Taak

MV/SI/dienst GAS-bemiddeling

Uitvoeren pilootproject.