Terug
Gepubliceerd op 10/01/2022

2022_CBS_00043 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2021168354. Zwarteweg 49. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 07/01/2022 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Erica Caluwaerts, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Elisabeth van Doesburg, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2022_CBS_00043 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2021168354. Zwarteweg 49. District Antwerpen - Goedkeuring 2022_CBS_00043 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2021168354. Zwarteweg 49. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

  1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
  2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de  van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2021168354

Gegevens van de aanvrager:

NV V.V.M. met als adres Zwarteweg 49 te 2030 Antwerpen

Gegevens van de exploitant:

NV V.V.M. (0440276565) met als adres Zwarteweg 49 te 2030 Antwerpen

Ligging van het project:

Zwarteweg 49 te 2030 Antwerpen

Kadastrale percelen:

afdeling 14 sectie A nr. 447T

waarvan:

 

-          20211029-0010

afdeling 14 sectie A nr. 447T (V.V.M. Antwerpen - wasplaats)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

Vermalingsinrichting voor bouwproducten: verandering door uitbreiding

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige voorgeschiedenis

-          03/03/2017: stedenbouwkundige vergunning (HVN/B/20162528) voor de heraanleg van de wegenis voorkaai en de bijhorende afwatering ter hoogte van kaai 367;

-          02/12/2016: stedenbouwkundige vergunning (HVN/B/20162040) voor het verbouwen van een kantoorgebouw en regulariseren van 2 modulaire paviljoenen;

-          28/03/2014: stedenbouwkundige vergunning (HVN/B/20146) voor het plaatsen van afsluitingen en poorten;

-          24/01/2014: stedenbouwkundige vergunning (HVN/B/20135825) voor het renoveren van een bureel met werkplaats;

-          20/07/2007: stedenbouwkundige vergunning (HV/2005/B/0093) voor het slopen van een magazijn + het bouwen van een nieuw magazijn en bureelgebouw;

-          17/02/2006: stedenbouwkundige vergunning (HV/2005/B/0109) voor het bouwen van een werkplaats, bureel en silo’s;

-          08/06/2000: stedenbouwkundige vergunning (HV/1999/B/0221) voor het bouwen van een maalfabriek voor bouwproducten;

-          23/12/1999: stedenbouwkundige vergunning (HV/1999/B/0116) voor het bouwen van twee silo’s en beladingssysteem + het slopen van bureelgebouw.

 

Voorgeschiedenis milieu

Op 26 juni 2008 verleende de deputatie van de provincie Antwerpen aan V.V.M. nv een milieuvergunning voor het verder exploiteren na veranderen van een vermalingsinrichting voor bouwproducten voor een termijn verstrijkend op 26 juni 2028. Nadien werden nog vergunningen verleend voor veranderingen.

 

Inhoud van de aanvraag

Het voorwerp van de aanvraag betreft het wassen vrachtwagens/aanhangwagens.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

15.4.1°

niet-huishoudelijke inrichtingen voor het wassen van voertuigen en hun aanhangwagens, wanneer volledig gelegen in industriegebied.

wasplaats

 

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu

13 december 2021

21 december 2021

Gunstig

 







Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Voor een straal van 500 meter rond het goed is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden volgende bestemmingsvoorschriften:

-          Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven;

-          Gebied voor waterweginfrastructuur voor het Vijfde Havendok en het Industriedok;

-          Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur voor de Scheldelaan;

-          Gebied voor spoorinfrastructuur voor de spoorwegen ten zuiden van het goed;

-          Overdrukken Leidingstraat.

 

Binnen de straal van 500 meter is tevens het GRUP Oosterweelverbinding – wijziging van toepassing (Besluit van de Vlaamse regering van 20 maart 2015). Volgens dit GRUP is een zone ter hoogte en ten zuiden van de Scheldelaan bestemd als Werfzone.

 

Aan de waterzijde van de Scheldelaan zijn de bestemmingen van het gewestplan Antwerpen nog van toepassing, met name de bestemmingen Bestaande waterweg, Natuurgebied (N) en Bijzonder natuurgebied (N.H.) en de overdrukken Bijzonder reservatiegebied met specifieke voorwaarden en Bestaande afzonderlijke leidingen.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

De ingedeelde inrichting of activiteit is vanuit stedenbouwkundig oogpunt hoofdzakelijk vergund. De aanvraag lijkt enkel van vergunningsplicht vrijgestelde stedenbouwkundige handelingen te omvatten. Voor de plaatsing van de regenwaterput, de KWS-afscheider met bezinkput en de bijhorende riolering wordt een bestaande betonverharding met een oppervlakte van circa 180 m² plaatselijk uitgebroken. Na de werken wordt deze verharding in oorspronkelijk staat heraangelegd.

 

Volgens het Besluit van de Vlaamse regering (BVR) tot bepaling van handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is, zijn gebruikelijke ondergrondse constructies die niet voor de rooilijn of in een achteruitbouwstrook liggen vrijgesteld van stedenbouwkundige vergunningsplicht (artikel 3.1.1° van het BVR). Aan de algemene randvoorwaarden zoals vernoemd in artikels 1.2 tot en met 1.6 van het BVR lijkt voldaan.

Eveneens is een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen niet nodig voor het slopen of verwijderen van installaties of constructies die vallen onder de bepalingen van het Vrijstellingsbesluit (artikel 13.1 van het BVR).

De aanvraag is verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd. Er is geen bezwaar vanuit stedenbouwkundig oogpunt.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Op de site van VVM wordt onder meer cementklinker vermalen, worden hoogovenslakken gedroogd en worden verschillende types cement samengesteld (gemengd). Er vindt tevens de opslag van zowel grond- en toeslagstoffen als eindproducten plaats.

 

Men wenst op de site vrachtwagens en aanhangwagens te wassen. De bedoeling is om vrachtwagens en aanhangwagens die na het laden zijn vervuild door spills af te spuiten. Men verwacht de wasplaats 1 à 2 keer per week te gebruiken. Men geeft aan geen zepen te zullen gebruiken.

 

Er zal een hemelwaterput van 10.000 liter geplaatst worden zodat men in eerste instantie van hemelwater gebruik kan maken voor de wasactiviteiten.

 

Het waswater dat op de piste terecht komt, wordt afgeleid naar een bezinkput met KWS-afscheider met coalescentiefilter. De overloop van de bezinkput gaat terug naar de regenwaterput (voor hergebruik) zodat er zo min mogelijk water verloren gaat. De overloop van de regenwaterput wordt gekoppeld aan het rioleringsstelsel.

 

Vanuit het rioleringsstelstel wordt het water geloosd in de dokken. Het waswater dient beschouwd te worden als bedrijfsafvalwater. Men vraagt in onderhavige vergunningsaanvraag geen lozing van bedrijfsafvalwater aan, noch is men reeds vergund voor de lozing van bedrijfsafvalwater. De exploitant dient de vergunningsaanvraag aan te vullen met de lozing van bedrijfsafvalwater. Voor de berekening van het debiet gerelateerd aan het hemelwater dat op de wasplaats valt, dient men rekening te houden met de regels van de VMM.

 

Het is aan de vergunningverlenende overheid om, op basis van alle onafhankelijk uitgebrachte deskundige adviezen, tot een gemotiveerde en integrale beslissing te komen.

 

Advies van het college

Voorwaardelijk gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning.

 

Geadviseerde rubrieken


Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

15.4.1°

niet-huishoudelijke inrichtingen voor het wassen van voertuigen en hun aanhangwagens, wanneer volledig gelegen in industriegebied.

wasplaats

 

Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

1.

De exploitant dient de vergunningsaanvraag aan te vullen met de lozing van bedrijfsafvalwater.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

9 december 2021

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

8 januari 2022

 

Onderzoek

De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden.

 

Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

1.

De exploitant dient de vergunningsaanvraag aan te vullen met de lozing van bedrijfsafvalwater.

 

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Taak

SW/V/

Het advies te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft.


Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.