Artikel 304, §3 van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat alleen de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.
Op 16 december 2013 (jaarnummer 828) keurde de gemeenteraad het kader voor de werking van de adviesraden voor cultuur, sport, jeugd en senioren goed. In dit werkkader bepaalt de gemeenteraad de algemene voorwaarden waaraan elk van deze adviesraden in elk district dient te voldoen en de opdracht van deze adviesraden. Voorts bepaalt dit werkkader dat elke districtsadviesraad één persoon afvaardigt naar de stedelijke conferentie om het stedelijk beleid te adviseren.
Artikelen 304 §4 in samenlezing met artikel 137 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad de districtsraden geen dwingend kader kan opleggen voor de organisatie van adviesraden en van inspraak voor de districtsbevoegdheden.
Werkkader adviesraden opheffen
Het werkkader voor de organisatie van adviesraden, met per domein een adviesraad in elk district en vanuit elk district een afvaardiging naar de stedelijke conferentie, zoals bepaald door het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2013, is in tegenspraak met het Decreet Lokaal Bestuur. Zowel de gemeenteraad als de districtsraden zijn bevoegd om voor hun eigen bevoegdheden de organisatie van hun adviesorganen te bepalen. Het bestaande werkkader dient daarom opgeheven te worden.
Decretale verplichting
Het Decreet houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid (6 juli 2012, art. 5) stelt dat de gemeentelijke jeugdraad een verplicht adviesorgaan is om de betrokkenheid en de inspraak van kinderen en jongeren te verzekeren bij de beleidsvoorbereiding, bij de uitwerking van de gemeentelijk dienstverlening en bij de evaluatie ervan, inzonderheid de voorbereiding en uitvoering van het meerjarenplan van de gemeente. Geïnteresseerde plaatselijke jeugdwerkinitiatieven en geïnteresseerde kinderen en jongeren uit de gemeente zijn lid van de jeugdraad.
De verplichting tot het organiseren van een adviesraad is er niet voor de domeinen cultuur en sport.
Nieuwe krachtlijnen voor inspraak
De stad kan voor elk van de beleidsdomeinen rechtstreekse inspraak organiseren, van de professionele en niet-professionele sector, alsook rechtstreeks van gebruikers.
OOR is een initiatief van de stad Antwerpen om mensen te betrekken bij het beleid en hun inspraak te verzekeren over projecten van de stad en de districten die hen aanbelangen. Dit kan gaan van een heraanleg van openbaar domein, een dienstverlening, aanbod, een nieuwspeelterrein, de komst van een jeugdcentrum tot evaluaties van buurten en pleinen. OOR 3.0 wordt ontwikkeld als stadsbrede tool voor bevragingen bij inspraakprojecten.
Via Take Over krijgen kinderen, tieners en jongeren de kans om rechtstreeks in dialoog te gaan met beleidsmakers via bottom-up participatietrajecten. De jongeren kunnen eender welk onderwerp aanhalen, noden, behoeften en ervaringen delen ter inspiratie voor beleidsmakers.
De bevoegdheid seniorenbeleid is al volledig gedecentraliseerd naar de districten.
De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Vooruit, Vlaams Belang en Open VLD.
Stemden nee: PVDA en CD&V.
Hebben zich onthouden: Groen.
De gemeenteraad keurt de opheffing van het werkkader voor inspraak, advies en medebeheer van de adviesorganen voor cultuur, sport, jeugd en senioren goed.
De gemeenteraad neemt kennis van de nieuwe krachtlijnen voor het organiseren van inspraak voor de domeinen cultuur, sport en jeugd.