Terug
Gepubliceerd op 06/07/2021

2021_DCAN_00429 - Veiligheid - Deelname projectoproep Mooimakers. Projectvoorstel 'Samen voor een ander en beter Sint-Jansplein' - Kennisneming

districtscollege Antwerpen
ma 05/07/2021 - 14:00 Virtueel via Zoom
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Paul Cordy, voorzitter districtscollege; Tom Van den Borne, districtsschepen; Samuel Markowitz, districtsschepen; Charlien Van Leuffel, districtsschepen; Femke Meeusen, districtsschepen; Herald Claeys, districtssecretaris

Secretaris

Herald Claeys, districtssecretaris

Voorzitter

Tom Van den Borne, districtsschepen
2021_DCAN_00429 - Veiligheid - Deelname projectoproep Mooimakers. Projectvoorstel 'Samen voor een ander en beter Sint-Jansplein' - Kennisneming 2021_DCAN_00429 - Veiligheid - Deelname projectoproep Mooimakers. Projectvoorstel 'Samen voor een ander en beter Sint-Jansplein' - Kennisneming

Motivering

Argumentatie

Stad Antwerpen plant in 2021 (en deels in 2022) een opwaardering van het Sint-Jansplein. Het plein werd meer dan 15 jaar geleden als evenementen- en marktplein (her)aangelegd. Diverse grootstedelijke problemen zijn de laatste jaren echter zichtbaar op het plein. Stad Antwerpen voert daarom in samenwerking met betrokken stadsdiensten, partners, scholengroepen en burgers ingrepen uit om de aanwezige zwerfvuil- en sluikstortproblematiek op het Sint-Jansplein in te dijken. Verder wenst de stad het objectieve en subjectieve veiligheidsgevoel te verbeteren voor alle pleingebruikers en inwoners van Antwerpen. De stad ambieert deze doelstellingen zonder algemene heraanleg tijdens deze legislatuur. Er zijn wel kleinere, functionele aanpassingen en ingrepen mogelijk met het oog op een verhoogde veiligheid(beleving). Deze ingrepen moeten samengaan met communicatie en waar mogelijk participatie van bewoners en gebruikers, om draagvlak en eigenaarschap te creëren. Bewoners en gebruikers van het plein moeten het plein ‘terugvinden’.

Het plein heeft verschillende functies en trekt daardoor ook verschillende doelgroepen aan.  Door intensief gebruik is het straatmeubilair afgeleefd. Het plein oogt rommelig onder andere door een gebrek aan fietsnieten en grijs en grauw door de afwezigheid van groenvoorzieningen en kleur. Er werd met district Antwerpen afgesproken dat het straatmeubilair wordt vervangen waar nodig.  

De afdeling Maatschappelijke Veiligheid/Veilig en Leefbaar diende een projectvoorstel in waarbij de probleemstelling, de doelstelling van het project, de betrokken partners en het plan van aanpak beschreven wordt. De verschillende acties die passen binnen de pijlers van de projectoproep (infrastructuur, omgeving, communicatie, participatie, handhaving) en een gedetailleerde projectbegroting maken eveneens deel uit van het voorstel.

Aanleiding en context

Mooimakers is een Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. Mooimakers voorziet in een financiële ondersteuning voor lokale besturen die specifieke doelplaatsen of zwerfvuilacties wensen aan te pakken op hun grondgebied.

Een gemeente kan maximum één project tegelijk uitvoeren, de looptijd van een project bedraagt maximaal twee jaar. Projecten kunnen gericht zijn op: 

  • de aanpak van een vuilnisbakkenplan;
  • een thematische aanpak van zwerfvuil en/of sluikstort;
  • een eigen voorstel van specifieke aanpak van openbare netheid. 

De afdeling Maatschappelijke Veiligheid/Veilig en Leefbaar diende een projectvoorstel in voor de derde categorie (eigen voorstel van specifieke aanpak van openbare netheid). Uitgaven in het kader van het project worden maximaal 100% vergoed (met uitzondering van personeelskosten voor de inzet van eigen personeel, deze worden voor 75% vergoed). De maximale financiële tegemoetkoming per project bedraagt 25.000 euro. Kosten die in aanmerking komen voor subsidiëring zijn onder meer vergoedingen voor diensten geleverd door derden (gelinkt aan het project), communicatiekosten, kosten voor opwaardering van plaatsen (hotspots), personeelskosten (voor zover de prestaties betrekking hebben op het project).

Algemene financiƫle opmerkingen

De kosten verbonden aan dit project worden gefinancierd met het regulier budget van de verschillende betrokken bedrijfseenheden en district Antwerpen.

Beleidsdoelstellingen

3 - Veilige stad
2VGS01 - Veiligheid
2VGS0103 - Leefbaarheid
2VGS010306 - Ruimtelijke veiligheidstoets

Besluit

Het districtscollege antwerpen beslist:

Artikel 1

Het districtscollege neemt kennis van de indiening van het projectvoorstel 'Samen voor een ander en beter Sint-Jansplein' in het kader van de oproep van Mooimakers 'Projecten zwerfvuil en sluikstorten: eigen voorstel van specifieke aanpak openbare netheid'.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.