Het budget zal voorzien worden op 5153000000/2LMS030102M01530/224/2022/2023.
In het gemeenteraadsbesluit van 31 mei 2021 (jaarnummer 309) werden de bovenlokale locaties vastgesteld.
De Hoveniersstraat, de Rijfstraat en de Schupstraat zijn bovenlokale straten.
Volgens artikel 138 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 heeft de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district.
Een digitale bevraging voor bewoners werd afgenomen in maart 2021.
fase | actie | datum | jaarnummer |
projectdefinitie en concept | goedkeuring college
| 5 februari 2021 | 1053 |
info bewoners |
| maart 2021 |
|
advies | Coördinatieoverleg Openbaar Domein | 17 mei 2021 |
|
voorontwerp | goedkeuring college | 9 juli 2021 | 5755 |
Het college keurde in zitting van 9 juli 2021 (jaarnummer 5755) het voorontwerp voor de wegeniswerken in de Rijfstraat, Schupstraat en Hoveniersstraat, district Antwerpen, goed.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt het voorontwerp ter advies voor aan de districtsraad.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling maakte een voorontwerp op. Er werden ten opzichte van de projectdefinitie en concept geen wijzigingen aangebracht.
De straten krijgen het statuut van een woonerf. Binnen dit woonerf zijn er verschillende asverschuivingen gecreëerd aan de hand van parkeerplaatsen (voorbehouden voor de politie), en plantvakken. De plantvakken bakenen eveneens zones af waar geladen en gelost kan worden. Dit zal de leesbaarheid van de straat te verbeteren, en de omgevingskwaliteit verhogen.
Vanwege het ontbreken van ondergrondse ruimte om bomen te kunnen planten, wordt er gekozen om te vergroenen aan de hand van verhoogde plantvakken. Verhoogde plantvakken kunnen eveneens een groen beeld creëren en dragen bij tot de verkoeling en klimaatrobuustheid van de straat. In dit ontwerp worden de verhoogde plantvakken gecombineerd worden met zitgelegenheden. Verder zal er ingezet worden op groenslingers.
Er wordt binnen het ontwerp eveneens ruimte voorbehouden om een kunstwerk te kunnen implementeren binnen het project. Deze ruimte is voorzien voor het AWDC gebouw, en kan gekoppeld worden aan één van de verhoogde plantvakken.
Parkeerbalans
Het voorontwerp resulteert in een positieve parkeerbalans van geen plaatsen in de bestaande toestand naar 3 plaatsen in de nieuwe toestand. Om de leesbaarheid in de straten te verhogen, worden er in het ontwerp vaste parkeerplaatsen voor de politie voorzien. Zo zijn zij ook steeds in de mogelijkheid om op de gewenste locatie te staan, wat de veiligheid in de straten ten goede komt.
Bomenbalans
Het voorontwerp resulteert voorlopig in een neutrale bomenbalans. Vanwege het ontbreken van ondergrondse ruimte, is het theoretisch niet mogelijk om bomen te implementeren in de straat. Dit wordt echter bijkomend onderzocht in de volgende fase aan de hand van sonderingen. Zo kan er ter plaatse gekeken worden of er toch ruimte gevonden kan worden tussen de nutsleidingen om een boom of meerstammige heester(s) te plaatsen. Het groenvolume zal echter wel een positieve balans hebben door het voorzien van de plantvakken. Het grijze karakter van de straten zal hierdoor ook aangepakt worden.
Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.
De Rijfstraat, Hoveniersstraat en Schupstraat liggen in een zone waar het rioleringsstelsel gescheiden aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gescheiden systeem met waar mogelijk bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering) voorgesteld. Zo zal het water dat op de rijweg neerkomt, worden afgeleid naar de verschillende plantvakken. Hier zal het water gebufferd worden, en opgenomen kunnen worden door de planten.
Advies Coördinatieoverleg Openbaar Domein
Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op het voorontwerp van de Rijfstraat, Hoveniersstraat en Schupstraat op voorwaarden dat:
- onderzocht wordt hoe er meer groenvolume in de straten geïntegreerd kan worden;
- het ondergronds doorwortelbaar volume in kaart wordt gebracht aan de hand van sonderingen en onderzocht wordt of/waar ondergronds doorwortelbaar volume toch mogelijk zou zijn, om de beschikbare ruimte in de ondergrond in te zetten in functie van het maximaliseren van een duurzame groenstructuur (bijvoorbeeld meerstammige heesters).
- uitgeklaard wordt wie het onderhoud van de verhoogde plantvakconstructies na uitvoering opneemt.
- de inrichting van de plantvakken ter hoogte van de hoek Hoveniersstraat/Schupstraat wordt herbekeken in functie van zichtbaarheid en draaicirkels.
- onderzocht wordt of de obstakelvrije ruimte voor voetgangers tussen de plantbakken en de gevel min 2.00 breed kan voorzien worden, rekening houdend met de opstelruimte voor de toegangscontrole.
- de materialisering en de technische aspecten van de verhoogde plantvakken verder uitgewerkt worden in overleg met SB/Groen en SW/Publieke Ruimte.
- de materialisering van de bestrating (kleinschalig formaat en voegvulling) verder technisch onderzocht wordt en uitgewerkt wordt naar DO.
- onderzocht wordt of er zitbanken met leuning, alsook aan de plantvakken speelse-elementen kunnen toegevoegd worden, rekening houdende met de veiligheidsmaatregelen.
- in overleg met SB/Groen en het camerateam bijkomend afgestemd wordt hoe groenslingers gerealiseerd kunnen worden zonder de zichtbaarheid van de camera’s te hinderen;
De districtsraad adviseert het voorontwerp van 9 juli 2021 voor de wegeniswerken in de Schupstraat, Hoveniersstraat en Rijfstraat, district Antwerpen gunstig onder volgende voorwaarden:
- Het integreren van een kunstwerk dat de bomaanslag van 1981 herdenkt en hiervoor met de Joodse gemeenschap in gesprek gaan;
- Een omschakeling naar led-verlichting voor alle straatverlichting voorzien;
- Rustpunten, vergroening en ontharding worden op dusdanige manier geïntegreerd dat het veiligheidsrisico (zoals het kunnen verbergen van wapens of explosieven) miniem blijft;
- Verhoogde plantenbakken worden aangelegd in combinatie met een waterbufferingssysteem voor droge periodes.
- De handelszaken en bedrijven worden maximaal betrokken bij de vergroening van de straten. Ze worden geïnformeerd over de mogelijkheden van groene gevels, geveltuinen en groenslingers;
- Het ontwerp zet in de verf dat dit om een diamantwijk gaat door maximaal te refereren aan deze traditioneel belangrijke Antwerpse sector (bijvoorbeeld door middel van stenenpatronen, speciale lampen, “diamond gate”, …);
- Er wordt bekeken of water (schittering als diamant) kan geïntegreerd worden als verkoelingselement. Een waterelement maakt ook een waardevolle symbolische koppeling van onze geliefde stroom en economische levensader (Schelde) met diamant;
- Het wegdek moet bestand zijn tegen het zware verkeer (veiligheidsdiensten, (gepantserde) vrachtwagens);
- Het groenonderhoud op een goede, regelmatige en duurzame manier laten verlopen;
- Rekening houden met de net heraangelegde Vestingstraat qua materiaalgebruik zodat het straatbeeld coherent wordt en in elkaar vloeit