Terug
Gepubliceerd op 19/10/2021

2021_DRAN_00155 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Maatsweg. District Antwerpen - Voorontwerp. Advies - Goedkeuring

districtsraad Antwerpen
ma 18/10/2021 - 20:00 Provinciehuis Antwerpen
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Marita Wuyts, voorzitter districtsraad; Anne Poppe, districtsraadslid; Christophe Wuyts, districtsraadslid; Samuel Markowitz, districtsschepen; Nadine Peeters, districtsraadslid; Paul Cordy, districtsburgemeester; Tom Van den Borne, districtsschepen; Regina Verstraeten, districtsraadslid; Adrjen Boeckmans, districtsraadslid; Jan Braeckmans, districtsraadslid; Fauzaya Talhaoui, districtsraadslid; Maya Detiège, districtsraadslid; Charlien Van Leuffel, districtsschepen; Femke Meeusen, districtsschepen; Ebubekir Dogan, districtsraadslid; Sascha Luyckx, districtsraadslid; Laura Delmas, districtsraadslid; Tannicka Bogaert, districtsraadslid; Freek Niesten, districtsraadslid; Annemie Demeyer, districtsraadslid; Cedric Cornelissen, districtsraadslid; Stella Vansummeren, districtsraadslid; Nana Touré, districtsraadslid; Amber Paris, districtsraadslid; Simon Verreet, districtsraadslid; Marie Vrelust, districtsraadslid; Farid Darmach, districtsraadslid; Bart Steyaert, districtsraadslid; Lutgardis van Craenenbroeck; Herald Claeys, districtssecretaris

Afwezig

Morad Ramachi, districtsraadslid; Annelies Thoelen, districtsraadslid; Olivia Alexander, waarnemend districtssecretaris

Verontschuldigd

Babette Dehaen, districtsraadslid; Sah Gulhan, districtsraadslid

Secretaris

Herald Claeys, districtssecretaris

Voorzitter

Marita Wuyts, voorzitter districtsraad
2021_DRAN_00155 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Maatsweg. District Antwerpen - Voorontwerp. Advies - Goedkeuring 2021_DRAN_00155 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Maatsweg. District Antwerpen - Voorontwerp. Advies - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 2.2.13 §1 van de VCRO bepaalt dat het college gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen opmaakt en hiervoor de nodige maatregelen neemt.

Aanleiding en context

Op 22 oktober 2012  (jaarnummer 1198) stelde de gemeenteraad het RUP 2060 (Algplan ID RUP_11002_214_10002_00002) definitief vast. Op 20 december 2012 keurde de deputatie het RUP 2060 goed. 

Bij de opmaak van het RUP 2060 werd de bestaande rooilijn opgeheven. De vooruitgeschoven woningen op de Maatsweg kwamen hierdoor per vergissing gedeeltelijk in het openbaar domein te liggen. De woningen met huisnummers 2 tot en met 12 aan de zuidkant van Maatsweg liggen sinds de tweede helft van de 19e eeuw vooruitgesprongen ten opzichte van de hoekpanden in Maatsweg. De bouwlijn ligt nu over de woningen, als gevolg van het opheffen van de rooilijn. De woningen, in tegenstelling tot de andere woningen in het bouwblok, liggen bijgevolg niet meer volledig in woongebied. Het achterste deel van de woningen is bestemd als zone voor wonen (art. 1), maar het voorste deel, dat vooruitgesprongen ligt ten opzichte van de hoekpercelen, is binnen de zone voor publiek domein (art. 7) komen te liggen. Dit heeft onwenselijke gevolgen voor de eigenaars van deze percelen. Het feit dat de bouwlijn gedeeltelijk over de woningen heen ligt, beperkt de mogelijkheden tot het verlenen van een omgevingsvergunning op deze percelen die reeds zeer smal en ondiep zijn. In feite wordt de bebouwbare oppervlakte op het perceel verkleind. Aanvragen voor verbouwingen of nieuwbouw botsen op het feit dat de nieuwe bouwlijn verder naar achter ligt dan in bestaande toestand en dat een deel van het perceel vooraan dus niet meer bebouwd mag worden.

Op 3 juli 2020 (jaarnummer 5835) keurde het college de gunning van de partiële herziening van het RUP 2060, opmaak deelplan 1 RUP Maatsweg en MER-screening aan Sweco Belgium BV, goed. Op 27 november 2020 keurde het college (jaarnummer 9874) de procesnota- en startnota van het RUP Maatsweg goed.

Op 3 september 2021 (jaarnummer 7185) keurde het college de scopingnota en het voorontwerp goed.

Argumentatie

Afbakening plangebied

Het plangebied van het RUP Maatsweg situeert zich in de wijk Stuivenberg te Antwerpen-Noord. Dit plangebied omvat de Maatsweg en de percelen (nrs. 2, 6, 8, 10 en 12) ten zuiden van de Maatsweg die momenteel volgens het RUP 2060 deels in zone voor wonen (art.1) en deels in zone voor publiek domein (art.7) gelegen zijn.

Overeenstemming met het s-RSA, proces en plangebied

Het RUP wordt opgemaakt in uitvoering van het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (s-RSA) en moet het generiek beleid van het s-RSA mee operationaliseren. De relatie met de doelstellingen van het generiek beleid en de doorwerking hiervan in het RUP en de randvoorwaarden vanuit het actief beleid van het s-RSA zijn beschreven in het beleidskader.

Het RUP Maatsweg is een partiële herziening van het RUP 2060. Voor dit laatste werd, samen met andere gebiedsgerichte RUP’s, in het richtinggevende gedeelte van het s-RSA letterlijk de opdracht tot opmaak gegeven. Het RUP Maatsweg is een verderzetting hiervan.

Reikwijdte en detailleringsgraad

Stad Antwerpen wil door de RUP-procedure een definitieve oplossing verlenen voor de betrokken woningen. Dit is niet mogelijk via een beperkte procedure. Het RUP Maatsweg zal de woningen terug volledig tot woongebied bestemmen.

Stad Antwerpen herstelt zo de mogelijkheden tot het verlenen van een omgevingsvergunning op deze percelen die reeds zeer smal en ondiep zijn. Aanvragen voor verbouwingen of nieuwbouw botsten op het feit dat de nieuwe bouwlijn verder naar achter ligt dan in de bestaande toestand. 

Stad Antwerpen stemt zo terug de zonering af op de huidige bebouwingsconfiguratie van deze woningen (nrs. 2 t.e.m. 12). De huidige bebouwingsconfiguratie ligt van oorsprong, sinds de tweede helft van de 19de eeuw, vooruitgesprongen ten opzichte van de hoekpanden in Maatsweg.

Stad Antwerpen herstelt zo de ontwikkelingsperspectieven voor de woningen (nrs. 2 t.e.m. 12) in de Maatsweg.

Het RUP Maatsweg houdt enkel een kleine wijziging in. Enkel wijzigingen van zonering zijn nodig, de inrichtings- en bestemmingsvoorschriften blijven nagenoeg ongewijzigd.

Procedure

Het geïntegreerde planningsproces voorziet in de opmaak van een procesnota en een startnota die door het college werden goedgekeurd op 27 november 2020.

Het college vraagt advies over de startnota. De adviesronde liep van 14 december 2020 tot en met 11 februari 2021.

Het college informeert en raadpleegt de bevolking over de startnota en organiseerde op 7 december 2020 van 18u00 tot 19u00 een online participatiemoment.

Het college bezorgde op 14 maart 2019 de startnota, de adviezen, de reacties en het verslag van het participatiemoment aan de bevoegde dienst voor milieueffectrapportage en veiligheidsrapportage.

Alle opmerkingen en adviezen op de startnota van het RUP zijn verwerkt en opgenomen in een scopingnota.

Het college zal de scopingnota en het voorontwerp aan de bevoegde dienst voor milieueffectrapportage bezorgen en vragen tot de ontheffing van de MER-plicht. 

De volgende stap in het planningsproces is de voorlopige vaststelling van het ontwerp-RUP.

Juridische grond

Art. 2.2.13 en volgende van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) die de procedure vastleggen voor de opmaak van de gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP), en die bepalen dat het college het voorontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan naar de deputatie, het departement en de andere adviserende diensten stuurt.

Fasering

Fasering

Collegebesluit: start- en procesnota 

27 november 2020 (jaarnummer 9874)

Ter inzagelegging voor advies (60d) 

14 december 2020 tot en met 11 februari 2021

GECORO: advies startnota

12 januari 2021

Districtsraad: advies startnota

18 januari 2021 (jaarnummer 8)

Collegebesluit: scopingnota 

3 september 2021

Collegebesluit: voorontwerp-RUP

3 september 2021

Districtsraad: advies voorontwerp-RUP

18 oktober 2021
GECORO: advies voorontwerp-RUP
4 november 2021

Collegebesluit: voorstel aan gemeenteraad om ontwerpRUP voorlopig vast te stellen


Gemeenteraad: voorlopige vaststelling ontwerp-RUP


Openbaar onderzoek (60 dagen)


GECORO: advies


Collegebesluit: voorstel aan gemeenteraad om RUP definitief vast te stellen


Gemeenteraad: definitieve vaststelling


Schorsingstermijn Vlaamse regering/deputatie (45 dagen)


Publicatie Belgisch Staatsblad


Data in vet cursief zijn ramingen.

Adviezen

1. Ruimtelijke Veiligheid Geen advies noodzakelijk

Het Team Externe Veiligheid besliste dat op basis van de gegevens in de startnota bij het RUP Maatsweg geen ruimtelijk veiligheidsrapport moet opgemaakt worden (referentie RVR-AV-1322).

2. Agentschap Wonen Geen advies ontvangen
3. Defensie Advies uitgebracht

Geen bezwaar

4. Elia Advies uitgebracht

In plangebied bevinden zich geen leidingen die onder het beheer vallen van Elia Asset n.v.

5. Districtsraad Gunstig onder voorwaarden

De districtsraad adviseert de startnota en de procesnota positief op voorwaarde dat onderzocht wordt of andere anomalieën die bij de vaststelling van het RUP 2060 in 2012 in het ontwerp zijn geslopen ook dienen te worden weggewerkt. Het gaat hier over plekken in RUP 2060 waarbij bebouwing in openbaar domein gelegen is.

Deze plekken werden onderzocht. Bepaalde anomalieën waren duidelijke keuzes van het RUP 2060 om de bouwlijn achteruit te trekken. Andere anomalieën waren gebruikelijk en niet betekenisvol, omwille van een gegeorefereerde luchtfoto en een grafisch plan van het RUP 2060 waar een beperkte ruimtelijke foutenmarge op zit. 

6. Fluxys Advies uitgebracht

Geen bezwaar

7. De Lijn Gunstig advies
8. Infrabel Gunstig onder voorwaarden
9. Provincie Antwerpen Gunstig advies
10. Onroerend Erfgoed Geen advies noodzakelijk

Geen erfgoed aanwezig dus geen advies.

11. Departement Omgeving Geen advies ontvangen
12. Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO) Gunstig onder voorwaarden

De GECORO adviseert gunstig mits verduidelijking van de harmonieregel (cf. RUP 2060) voor de bouwhoogte in het nieuwe RUP. Dit in het kader van de bezonning en leefbaarheid van de woningen aan de overkant. Vandaar de vraag om de harmonieregel verder te onderzoeken, alsook opname van ontwerpend onderzoek in de toelichtingsnota zodat dit kan doorwerken en een houvast biedt in het definiëren van de ‘goede ruimtelijke ordening’ in latere vergunningstrajecten.

De voorschriften van RUP 2060 zijn als basis genomen voor RUP Maatsweg. Het opzet van het RUP is dan ook om maximaal dezelfde bouwmogelijkheden te geven aan de betrokken percelen als de andere percelen in het bouwblok. 

De voorschriften zijn aangepast en afgesteld op het plangebied van RUP Maatsweg en haar ruimtelijke kenmerken (beperkt aantal percelen, smalle gevels, beperkte bestaande brutovloeroppervlaktes,…) en laten de gewenste flexibiliteit toe. 

Dit betekent dat de harmonieregel van toepassing is, op voorwaarde dat er geen hinder qua lichtinval, bezonning en privacy gecreëerd wordt naar de omliggende percelen, dus ook de percelen aan de overkant van de straat. Dit betekent ook dat er (cf. RUP 2060) geen vaste bouwlijn wordt vastgelegd. Er werden ook enkele bepalingen geschrapt, omdat deze reeds zijn afgedekt in de Bouwcode.

Beleidsdoelstellingen

5 - Woonstad
2WNS03 - Ruimtelijke ordening
2WNS0302 - Plannen
2WNS030202 - Ruimtelijke uitvoeringsplannen

Besluit

De districtsraad Antwerpen keurt eenparig het volgende besluit goed.
De districtsraad antwerpen beslist:

Artikel 1

De districtsraad verleent positief advies over het voorontwerp ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Maatsweg, district Antwerpen.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 12350056_RUP Maatsweg_procesnota_c_fase voorontwerp RUP.pdf
  • bijlage 1_verslag participatiemoment dd 07122020.pdf
  • 12350056_RUP Maatsweg_VO RUP_TN_d.pdf
  • 12350056_RUP Maatsweg_VO RUP_VS_d.pdf
  • RUP_MAATSWEG_BJT_ST.pdf
  • RUP_MAATSWEG_GP_ST.pdf
  • 12350056_RUP Maatsweg_scopingnota_c.pdf
  • bijlage 3_screeningskaarten_bundel_s.pdf
  • bijlage 4_verslag participatiemoment dd 07122020.pdf
  • bijlage 5_adviezen op startnota.pdf