De tekst van artikel 1 wordt vervangen door onderstaande tekst:
De districtsraad Antwerpen adviseert op het landschapsontwerp en faseringsplan van het project Ringpark Groene Vesten, specifiek voor de onderdelen binnen het district Antwerpen: tussen Kolonel Silvertopstraat en de as Gen. Lemanstraat-Floraliënlaan, dat:
(1) Alle onderdelen van het advies van de districtsraad van oktober 2020 effectief ter harte worden genomen. (2020_DRAN_00147 - De Grote Verbinding. Ringpark Groene Vesten - Conceptontwerp. Advies – Goedkeuring). In het bijzonder vragen we hier de realisatie van een mountainbikeparcours. Wanneer hier de ruimte ontbreekt in dit deel van de vesten wordt deze realisatie elders voorzien.
(2) De districten hun volle beslissingsbevoegdheid inzake planning en uitvoering behouden voor die aspecten van de plannen die rechtstreeks betrekking hebben op het lokale openbaar domein of de aansluiting met het lokale openbaar domein.
(3) De nadruk wordt gelegd op het leggen van aantrekkelijke verbindingen tussen de wijken aan weerszijden van de ring: zowel nieuwe verbindingen richting Mastvest en de parken, als het aantrekkelijker maken voor voetgangers en fietsers van bestaande verbindingen.
(4) Er prioriteit gegeven wordt aan de ontwikkeling van de bermen en parken die de woonwijken leefbaarder maken.
(5) Volgende punten erg positief en, in eerste instantie, wenselijk zijn:
(6) Er reeds in de verdere opmaak van de plannen uitspraak wordt gedaan over welke delen van de nieuw aan te leggen terreinen en constructies in de toekomst bovenlokaal en welke lokaal domein zullen worden. Met het oog op toekomstig onderhoud en de financiële gevolgen en kwaliteitsvereisten daarvan wordt voor de aanleg van het toekomstig lokaal openbaar domein zo nauw mogelijk met de districten samengewerkt.
(7) Er bij het ontwerp generiek aandacht is voor:
De districtsraad Antwerpen keurt eenparig de punten 1,2,3,4,6 en 7 van het amendement goed.
De districtsraad Antwerpen keurt met 26 stemmen voor en 5 onthoudingen het 5de punt van het amendement goed.
Voor: Cordy Paul, Van Leuffel Charlie, Demeyer Annemie, Delmas Laura, Bogaert Tannicka, Boeckmans Adrjen, Dehaen Babette, Niesten Freek, Wuyts Marita, Steyaert Bart, Van den Borne Tom, Meeusen Femke, Poppe Anne, Touré Nana, Paris Amber, Vrelust Marie, Verreet Simon, Verstraeten Regina, Wuyts Christophe, Vansummeren Stella, Markowitz Samuel, Braeckmans Jan, Luyckx Sascha, Talhaoui Fauzaya, Detiège Maya, Dogan Ebubekir
Onthoudingen: Peeters Nadine, Gulhan Sah, Darmach Farid, Cornelissen Cedric, Lutgardis van Craenenbroeck
Artikel 56, §3, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het college bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.
Artikel 56, §3, 5° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het college bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip `dagelijks bestuur'.
Met collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor openbaar domein. In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werd de lijst met bovenlokale locaties goedgekeurd. Het projectgebied betreft lokaal en bovenlokaal openbaar domein met een bovenlokale investering in het kader van het leefbaarheidsproject Ringpark Groene Vesten. Het district Antwerpen, Berchem, Borgerhout en Deurne hebben adviesbevoegdheid.
Artikel 138 Decreet Lokaal Bestuur: naast de beslissingsbevoegdheden waarover de districtsraad beschikt op grond van dit decreet, heeft de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district. De districtsraad kan bij reglement die algemene adviesbevoegdheid of delen ervan overdragen aan het districtscollege.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed. Artikel 6 - 4.4 bepaalt dat AG Vespa publiek domein kan (laten) realiseren. De opdracht aan AG Vespa betreft het plaatsen en uitvoeren van de overheidsopdrachten in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen. De beleidsbeslissing omtrent het realiseren van het publiek domein ligt bij de stad Antwerpen. De stad Antwerpen legt hierbij tevens het projectbudget vast.
Het voorliggende landschapsontwerp en faseringsplan is het resultaat van de besprekingen tijdens vier Werkbanken (oktober, november en december 2020 en februari 2021), diverse thematische werkbanken, werksessies en werkateliers.
Proces
In het najaar van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 werd het landschapsontwerp voor het volledige projectgebied (op niveau schetsontwerp) uitgewerkt. Het landschapsontwerp betreft een kaderplan waar over meerdere legislaturen heen een aantal deelprojecten kunnen geselecteerd worden. Binnen het leefbaarheidsbudget zijn voor dit Ringpark middelen voorzien: een taakstellend budget van 78 miljoen euro (50 miljoen euro uitvoeringsbudget). Deze middelen kunnen aangewend worden om nu reeds een eerste deel van de ambities van het ringpark te kunnen realiseren.
Op het einde van deze fase landschapsontwerp werd een faseringsplan opgemaakt. In het faseringsplan worden een aantal mogelijke scenario's uitgewerkt realiseerbaar binnen het beschikbare uitvoeringsbudget. Deze scenario's zijn richtinggevend. Diverse elementen uit het landschapsontwerp kunnen geselecteerd worden in het uiteindelijke voorkeursscenario.
Op basis van het advies van diverse stakeholders, inclusief de districtsraden van Antwerpen, Berchem, Borgerhout en Deurne, zal het team van intendant een beleidsvoorbereidend advies opmaken. Het uiteindelijke voorstel zal voorgelegd worden aan de stuurgroep Over de Ring en vervolgens ter goedkeuring voorgelegd worden aan het politiek stuurcomité (stad Antwerpen en Vlaanderen).
Voor de onderdelen die in de eerste fase geselecteerd zullen worden, dit zijn de zogenaamde realiseerbare deelprojecten, zal in 2021-2022 een voorontwerp en definitief ontwerp opgemaakt worden, waarna voor deze deelprojecten een omgevingsvergunning en aanbesteding zal opgemaakt worden. De effectieve uitvoering is voorzien voor 2024.
Landschapsontwerp
Het voorliggende landschapsontwerp wordt voor advies aan de districtsraad voorgelegd.
Het landschapsontwerp is opgedeeld in (i) ambities en (ii) het landschapsplan.
(i) Ambities
Doel van de opdracht is om de impact van de snelweg (R1) zo goed als mogelijk te beperken (in afwachting van een overkapping), door in te zetten op het verbeteren van de leefkwaliteit in de ringzone en het verkleinen van de barrière van de Ring tussen intra en extra muros. Naast de ambities uit de projectdefinitie (zie aanleiding en context) is de overkoepelende ambitie om nieuwe parkruimte te maken, door de bermen dicht tegen de ring te plaatsen en de restruimtes om te vormen tot volwaardige parkruimtes. Daarnaast is ruimtelijke identiteit belangrijk. Er is een grote verscheidenheid in het projectgebied: de historische vesten (zoals Brilschans en Mastvest) en nieuwere infrastructurele elementen zoals de pompgemalen aan de Desguinlei en Stenenbrug. Er is de ambitie om deze verschillende elementen mee te integreren in het park en om deze verscheidenheid te omarmen in het park.
De ruimtelijke connectiviteit, samenhang en herkenbaarheid wordt gerealiseerd door een aantal continue elementen: het Ringpad en Singelpad, de (geluids)bermen en schermen, de Ringwadi en Singelwadi (watersysteem) en door de toegangen tot het park te voorzien van terugkerende parkelementen.
Leefbaarheid
De geluidsbermen en -schermen zorgen voor aangename groene ruimtes, met een acceptabele geluidskwaliteit en gezondere levensomstandigheden voor de mensen die het dichtst tegen de ring wonen (eerstelijnsbebouwing). Dit is voornamelijk voor de woningen extra muros. Daarnaast worden deze leefbaarheidsmaatregelen ingezet om bestaande en nieuwe parkruimtes te voorzien van een meer kwalitatieve omgeving. De keuze voor een geluidsscherm op de middenberm van de ring reduceert de geluidsbron met de helft. Tenslotte leveren de geluidsmaatregelen het Ringpad een betere geluidskwaliteit.
Bermen worden uitgevoerd als 'droge' bermen door middel van schanskorven. Deze zorgen, naast de afscherming van het geluid, voor een herkenbaar element in het landschap en worden zo dicht mogelijk tegen de geluidsbron (de Ring) geplaatst. Een groot deel van deze geluidsbermen bevinden zich in het 'transitielandschap' (een deel van het landschap dat later nodig is voor de heraanleg van de R1 en de bouw van bijhorende overkapping). Door te werken met schanskorven kan op termijn een deel van deze materialen gerecupereerd worden.
Kwalitatieve verbindingen voor voetgangers en fietsers
Het Ringpad ondersteunt de ambities van de modal shift door in te zetten op een continue en comfortabele route, zonder conflicten met wegverkeer. Het Ringpad wordt waar mogelijk zo dicht mogelijk tegen de geluidsmaatregelen gelegd om de parkruimtes te maximaliseren. Het Ringpad maakt gebruik van de laatste travée tussen de Ring en het landhoofd van de bruggen. Enkele bestaande onderdoorgangen (conform Jan Van Rijswijcklaan, Posthofbrug, spoorbruggen en Borsbeeksebrug) worden aangepast, voorzien van geluidsmaatregelen en een ecologische corridor. Er worden daarnaast vijf nieuwe onderdoorgangen en vijf nieuwe kunstwerken (bruggen) gepland.
Het Ringpad bestaat uit een royaal fietspad, voor snelle en trage gebruikers. Voor het ringfietspad wordt een minimale breedte van 4m en maximale breedte van 6m gehanteerd. Naast het ringfietspad wordt tevens een voetpad voorzien met een minimale breedte van 1,5m over de volledige lengte van het Ringpad. Het Ringpad vormt een ruggengraad door het park en voorziet in nieuwe toegangspoorten tot het park.
Integraal watersysteem
Er wordt ruimte voorzien voor waterbuffering en infiltratie in de Ringwadi's en Singelwadi's om op korte termijn het hemelwater in de parkruimtes lokaal te capteren. Op langere termijn ligt hiermee de structuur klaar om hemelwater uit de aanliggende wijken te kunnen afkoppelen naar het ringpark (conform buffering en infiltratie van hemelwater in Wolvenberg bis). Er wordt ingezet op een continu systeem van Ring- en Singelwadi's, dit zijn verdiepte structuren in het landschap die in natte periodes en bij piekbuien gevuld worden met hemelwater. Daarnaast zijn er ook vijvers waar permanent water aanwezig is, zoals in Brilschans, Mastvest en de nieuwe vest ter hoogte van Nachtegaelenpark.
Er zijn opportuniteiten om het bemalingswater van de Ring (grondwater en hemelwater) ter hoogte van de pompgemalen aan de Desguinlei (Pomppark Zuid) en Stenenbrug (Pomppark Oost) te kunnen hergebruiken.
Ecologische connectiviteit en kwaliteit
Het ontwerp stoelt op een uitgebreide inventarisatie van de bestaande natuurwaarden en biotopen. Er werden meer dan 10.000 bomen geïnventariseerd en de landschappelijke en ecologisch waardevolle bomen zijn geïdentificeerd. Hierdoor was de opmaak van een kwalitatief ontwerp dat rekening houdt met bestaande natuurwaarden mogelijk. Tevens werden de knelpunten in de ecologische corridor in beeld gebracht. Binnen het Ringpark Groene Vesten kunnen een groot deel van deze knelpunten opgelost worden door enerzijds bij elke onderdoorgang van het Ringpad een ecopassage te voorzien en door in te zetten op een aantal afzonderlijke faunapassages. Er wordt extra muros een ecologische corridor gerealiseerd van knooppunt Antwerpen-Zuid tot aan knooppunt E313/E34.
Naast de ecologische connectiviteit wordt er sterk ingezet op het versterken van de ecologische kwaliteit en het versterken van de biodiversiteit, door onder andere een afwisseling te krijgen van open en gesloten landschappen, door te werken aan een goede mantel-zoom indeling, door een afwisseling van natte en droge zones,...
Programma voor buurt- en wijkparken
Er wordt één groot park gecreëerd, een combinatie van bestaande en nieuwe parkruimtes. De nieuwe parkruimtes ontstaan ter hoogte van Pomppark Zuid, Vestenpark Nachtegalen, Park Leman, Verborgen tuin (Nachtegalenpark), sportpark Luisbekelaar, Singelpromenade en Pomppark Oost. Er wordt ingezet op een divers programma van amfitheaters, actieve speelzones, sportvelden, urban sports,...
(ii) Landschapsplan
In het landschapsplan zijn per segment de bovenstaande thematische ambities uitgewerkt.
Faseringsplan
In het faseringsplan worden binnen het beschikbare uitvoeringsbudget een aantal mogelijke scenario's uitgewerkt. Er dient geen keuze gemaakt te worden tussen te scenario's, maar het geeft wel een inzage in wat er potentieel binnen het beschikbare budget kan gerealiseerd worden. Er wordt gestart met een basisplan waarbij de minimale ambities zijn opgenomen en dit basisplan wordt vervolgens aangevuld met extra parkonderdelen om tot een aantal potentiële scenario's te komen:
Basisplan
In het basisplan zijn voor de leefbaarheidsmaatregelen de prioritaire zones geselecteerd. Dit betreft de gebieden waar de eerstelijnsbebouwing zich het dichtst tegen de ring bevindt. Deze zones bevinden zich aan de extra muros zijde ter hoogte van Mastvest, tussen E19 en Zurenborgbrug en ter hoogte van de Tuinwijk Borgerhout. Waar mogelijk worden in de middenberm geluidsschermen voorzien.
In de interventiezone van de nieuwe bermen en schermen (extra muros), wordt het aanliggende Ringpad ingepland. Dit is met uitzondering van het Ringpad ter hoogte van Mastvest, aangezien deze zich verder van de geluidsmaatregelen bevindt. Dit is inclusief de nieuwe onderdoorgang ter hoogte van de Grote Steenweg/Mechelsebrug, een nieuwe brug over de oprit van Berchem, en de aanpassing van de bestaande onderdoorgangen onder Posthofbrug, spoorbruggen en Borsbeeksebrug.
Voor het watersysteem wordt in de interventiezone tussen aansluiting van E19 tot aan Luisbekelaar een systeem van wadi's aangelegd. Hier wordt voornamelijk ingezet op waterveiligheid voor de achterliggende wijken.
Tenslotte wordt voor ecologie de ecologische corridor grotendeels gerealiseerd tussen het Nachtengalenpark en de Rodekruislaan. Naast de ecologische verbindingen die voorzien zijn bij de nieuwe en bestaande onderdoorgangen wordt er nog bijkomend ingezet op nieuwe ecotunnels in de knoop van de E19, onder de oprit van Berchem en een ecologische verbinding ter hoogte van het knooppunt E313/E34. Daarnaast worden door landschappelijke ingrepen een aantal passages voor vleermuizen voorzien.
Scenario iedereen op de fiets
In dit scenario wordt er bijkomend aan het basisplan verder ingezet op het Ringpad. Er wordt een conflictvrije fiets- en voetgangersverbinding gecreëerd vanaf station Antwerpen-Zuid tot aan de Zurenborgbrug. De omrijbeweging tussen de Jan Van Rijswijcklaan en het Nachtengaelenpark wordt hierbij opgelost. Dit is een belangrijke verbindende structuur voor de groene parkruimtes en tevens wordt hierbij een groot deel van de ecologische corridor voorzien, met name vanaf knooppunt Antwerpen-Zuid tot aan de Rodekruislaan.
De fietsbrug over de E19 en de onderdoorgang aan de Zurenborgbrug worden hierbij niet in eerste fase voorzien. Deze verbindingen zijn niet prioritair en er moeten keuzes gemaakt worden om binnen het beschikbare uitvoeringsbedrag te blijven.
Scenario park van A: pompparken
In dit scenario wordt er - naast de investeringen uit het basisplan die voornamelijk extra muros worden voorzien - bijkomend ingezet op nieuwe parkruimtes intra muros. Er worden drie nieuwe parkruimtes voorzien: Pomppark Zuid, Park Leman en Pomppark Oost.
De Singelpromenade maakt geen onderdeel uit van dit scenario om binnen het beschikbare uitvoeringsbudget te vallen.
Scenario park van A: vestenparken
In dit scenario wordt er, bijkomend aan het basisplan, ingezet op de 'vastberaden reeks van vestenparken'. Er wordt een nieuw vestenpark voorzien ter hoogte van Nachtengalenpark, Park Brialmont wordt vervolledigd en het bestaand groen ter hoogte van Groene Hoek wordt opgewaardeerd tot vestenpark. Daarnaast zijn ter hoogte van Luisbekelaar nog een aantal obstakels die gelicht dienen te worden. Er wordt een studiebudget voorzien om van deze ruimte op termijn ook een echt Vestenpark te kunnen maken.
Scenario leefbare wijken
In dit scenario wordt ingezet op de leefbaarheid en wordt de structuur klaargelegd om op termijn de investeringen in de parkruimtes uit te voeren. De geluidsmaatrelen worden voorzien in bestaande en nieuwe parken. Bovenop het basisplan wordt er geïnvesteerd in de geluidsmaatregelen ter hoogte van Mastvest, Nachtengalenpark, Wolvenberg, Toekomstbos, Luisbekelaar en Pomppark Oost. In dit scenario is evenwel geen budget beschikbaar voor de investering in de eigenlijke parkruimtes.
Scenario klimaatstad
In dit scenario wordt er, naast de investeringen uit het basisplan, ingezet op klimaatadaptatie, met in het bijzonder het herbruik van het bemalingswater van de ring. Water krijgt een prominente plaats in het ringpark met zones voor natte natuur. Hierbij ligt de focus voornamelijk op de wadi's extra muros. Pomppark Oost wordt geselecteerd: het water van dit pompgemaal wordt gebruikt om een waterinfrastructuur aan te leggen extra muros via een persleiding tot aan het Nachtegalenpark. Het water vloeit van hier gravitair terug via de Ringwadi richting het Schijn. Het water wordt ingezet als hefboom om verkoeling aan de stad te bieden in de zomer.
Het ontwerpproces wordt in het kader van De Grote Verbinding en in samenwerking met de partner overheid Agentschap Wegen en Verkeer - afdeling Antwerpen en het team intendant gevoerd. Het landschapsontwerp is het resultaat van een co-creatief en participatief proces waarbij diverse stakeholders en actoren betrokken zijn.
In de Werkbanken zijn diverse stakeholders vertegenwoordigd: opdrachtgever, ontwerpteam, team intendant, partner overheid, diverse stadsdiensten, burgerbewegingen en belanghebbenden (onder andere Agentschap Natuur en Bos, Provincie Antwerpen, Vervoersregio Antwerpen en Natuurpunt), alsook enkel vertegenwoordigers uit de werkateliers. Tijdens een co-creatief proces wordt in de schoot van de Werkbank de ontwerpstappen met de diverse stakeholders afgestemd en naar consensus gezocht.
Met een specifieke groep van een 30-tal omwonenden - de zogenaamde Vestenbouwers - wordt maandelijks over het ontwerp tijdens de werkateliers afgestemd. Er werden verschillende online werkateliers (in november, december 2020 en januari en maart 2021) georganiseerd.
Tijdens de fase van het landschapsontwerp zijn er bijkomend informatie- en participatiemomenten gehouden:
De Grote Verbinding
Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt Antwerpen aan haar internationale reputatie als stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgt de stad Antwerpen voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen en wordt de stad weer één geheel met meer groen en schonere lucht.
De afgelopen jaren hebben de stad Antwerpen, het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners, samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding, de plannen vormgegeven. Tijdens de uitvoering zetten zij samen zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk.
Aanleiding
De gemeenteraad keurde op 22 november 2016 (jaarnummer 749) de overeenkomst tussen het Vlaams Gewest, BAM (Lantis), het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht en de stad Antwerpen over de heroriëntering van de Oosterweelmiddelen naar flankerende maatregelen en stedelijke leefbaarheidsprojecten goed.
Het college bekrachtigde op 29 juni 2018 (jaarnummer 6145) de selectie van 18 projecten en vier reserveprojecten als eindresultaat van het proces “Over de Ring” onder leiding van intendant Alexander D’Hooghe. Naast deze Ringprojecten is 10,5 miljoen euro voorzien voor verder studiewerk rond onder andere het verkeerskundig systeem op de zuidoostelijke ring, tunnelveiligheid, multimodale knopen en overkappingskansen voor de volgende fasen.
De gemeenteraad keurde op 17 december 2018 (jaarnummer 788) de samenwerkingsovereenkomst goed tussen de stad Antwerpen en AG Vespa voor vier projectclusters in het noorden die direct gerelateerd zijn aan de Oosterweelverbinding. Voor de projectcluster “Zuidoostelijk bermenlandschap” (huidige naam: "Ringpark Groene Vesten"), wordt afgesproken om deze nog in onderling overleg toe te wijzen.
Het college keurde op 6 september 2019 (jaarnummer 7156) de projectdefinitie en het bestek van voor de deelopdracht 'Ringpark Groene Vesten' goed. Het college keurde goed dat AG Vespa op basis van het bestek de volledige plaatsingsprocedure van de deelopdracht 'Ringpark Groene Vesten' in eigen naam voor de vaste gedeelten en in naam van de stad Antwerpen (inclusief verzelfstandigde entiteiten) voor de voorwaardelijke gedeelten zou voeren. Het college keurde goed dat AG Vespa de uitvoering van de deelopdracht ‘Ringpark Groene Vesten’ in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen zal aansturen en opvolgen tot en met de oplevering van de vaste gedeelten van de deelopdracht.
Het college keurde op 10 januari 2020 (jaarnummer 268) het projectbudget voor de eerste fase van het leefbaarheidsproject Ringpark Groene Vesten (gelijklopend met de vaste gedeelten van de ontwerpopdracht) voor een bedrag van 4.588.679,46 euro inclusief btw goed. Het projectbudget bestaat uit: ereloon ontwerpteam vaste gedeelten: 2.301.299,00 euro inclusief btw (op basis van offerte) en technische studies, in-situ proeven en coördinatie: 2.287.380,46 euro inclusief btw (geraamd bedrag).
Het college keurde op 24 april 2020 (jaarnummer 3629) goed dat AG Vespa, als gedelegeerd bouwheer van de stad Antwerpen, het 'Voorwaardelijk Gedeelte 15. Bijkomend onderzoek en ondersteuning’ van de deelopdracht 'Ringpark Groene Vesten' kan lichten tijdens de aansturing van de vaste gedeelten en binnen het toegekende taakstellend budget en dat AG Vespa tevens bevoegd is om in uitvoering van het 'Voorwaardelijke Gedeelte 15' alle nodige handelingen te stellen binnen het toegekende taakstellend budget.
Op 9 oktober 2020 (jaarnummer 8337) werd het conceptontwerp van Ringpark Groene Vesten ter kennisname aan het stedelijk college voorgelegd. Op 19 oktober 2020 (jaarnummer 147) werd het conceptontwerp van Ringpark Groene Vesten voor advies voorgelegd aan de districtsraad van Antwerpen.
Op 3 maart 2021 werd het landschapsontwerp en faseringsplan van Ringpark Groene Vesten op de themacommissie toegelicht.
Ringpark Groene Vesten
De projectcluster Ringpark Groene Vesten is een bundeling van twee projecten uit 'Over de Ring' voor een budget van 78 miljoen euro: het 'Longitudinaal Ringpark' (23 miljoen euro) en 'Bermen van Knoop tot Lemanstraat' (55 miljoen euro). De projectcontour bevat de volledige ringruimte van gevel tot gevel tussen de binnen- en de buitenstad. De uiteinden worden begrensd door de Kolonel Silvertopstraat in het westen en de Tuinwijk Borgerhout (inbegrepen) in het noorden.
De ambitie voor het 'Ringpark Groene Vesten' is de realisatie van een ambitieus en verbindend grootstedelijk bermenpark in de ringzone dat:
Het toekomstbeeld voor de zuidelijke ringweg is een zo volledig mogelijke overkapping met daaronder een gescheiden verkeerssysteem van de E19 tot de E313. Het leefbaarheidsproject ‘Ringpark Groene Vesten’ heeft de bedoeling om in afwachting daarvan al belangrijke positieve leefbaarheidseffecten te genereren voor de naburige wijken door op de leefbaarheidsmaatregelen voor lucht- en geluid en door op de modal shift met het vernieuwde ringfietspad in te zetten. Bij voorkeur zijn deze maatregelen meteen een voorbereidend werk op een toekomstige grootschalige overkapping.
In het meerjarenplan 2020-2025 is een budget van 4.588.679,46 euro ingeschreven op SUB_NR/INTERN/5291630000/224/2LMS010102M01459/2SA020200 (Ringpark Groene Vesten) en SUB_NR/INTERN/5291630000/224/2LMS010102M01466/2SA020200 (Ringstudie R1 Zuid).
De opdracht wordt door AG Vespa in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen uitgevoerd.
De districtsraad Antwerpen geeft advies gunstig op het landschapsontwerp en faseringsplan van het project Ringpark Groene Vesten voorwaarde dat:
(1) Alle onderdelen van het advies van de districtsraad van oktober 2020 effectief ter harte worden genomen. (2020_DRAN_00147 - De Grote Verbinding. Ringpark Groene Vesten - Conceptontwerp. Advies – Goedkeuring). In het bijzonder vragen we hier de realisatie van een mountainbikeparcours. Wanneer hier de ruimte ontbreekt in dit deel van de vesten wordt deze realisatie elders voorzien.
(2) De districten hun volle beslissingsbevoegdheid inzake planning en uitvoering behouden voor die aspecten van de plannen die rechtstreeks betrekking hebben op het lokale openbaar domein of de aansluiting met het lokale openbaar domein.
(3) De nadruk wordt gelegd op het leggen van aantrekkelijke verbindingen tussen de wijken aan weerszijden van de ring: zowel nieuwe verbindingen richting Mastvest en de parken, als het aantrekkelijker maken voor voetgangers en fietsers van bestaande verbindingen.
(4) Er prioriteit gegeven wordt aan de ontwikkeling van de bermen en parken die de woonwijken leefbaarder maken.
(5) Volgende punten erg positief en, in eerste instantie, wenselijk zijn:
(6) Er reeds in de verdere opmaak van de plannen uitspraak wordt gedaan over welke delen van de nieuw aan te leggen terreinen en constructies in de toekomst bovenlokaal en welke lokaal domein zullen worden. Met het oog op toekomstig onderhoud en de financiële gevolgen en kwaliteitsvereisten daarvan wordt voor de aanleg van het toekomstig lokaal openbaar domein zo nauw mogelijk met de districten samengewerkt.
(7) Er bij het ontwerp generiek aandacht is voor:
De districtsraad Antwerpen adviseert het voorontwerp van het project 'Scheldekaaien Nieuw Zuid' positief op voorwaarde dat:
1. ook het advies van de districtsraad over sportgelegenheid op Zuid en Nieuw Zuid ter harte orde genomen (2020_MOT_00103 - Voorstel tot motie van raadslid Annemie Demeyer: Advies sportinfrastructuur Zuid, Nieuw Zuid, Scheldekaaien en Scheldebalkon)
2. er effectief sanitaire voorzieningen voorzien worden.
In de stedelijke meerjarenplanning 2020-2025 is een projectbudget voor Scheldekaaien Nieuw Zuid voorzien van 10.300.000,00 euro inclusief btw op het boekingsadres: SUB_NR/INTERN/5291610000/226/2WNS020201/PA3706
De opdracht wordt door AG Vespa in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen uitgevoerd.Artikel 138 Decreet Lokaal Bestuur: naast de beslissingsbevoegdheden waarover de districtsraad beschikt op grond van dit decreet, heeft de districtsraad een algemene adviesbevoegdheid voor alle aangelegenheden die betrekking hebben op het district.
De goedkeuring van het voorontwerp voor het bovenlokaal stadsontwikkelingproject ‘heraanleg Scheldekaaien’ is een bevoegdheid van het college volgens het besluit van de gemeenteraad van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) waarmee de bovenlokale locaties werden vastgelegd. De Scheldekaaien zijn daarin opgenomen als bovenlokale locatie.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG Vespa goed. Artikel 6 - 4.4 bepaalt dat AG Vespa publiek domein kan (laten) realiseren. De opdracht aan AG Vespa betreft het plaatsen en uitvoeren van de overheidsopdrachten in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen. De beleidsbeslissing omtrent het realiseren van het publiek domein ligt bij de stad Antwerpen. De stad Antwerpen legt hierbij tevens het projectbudget vast.Na de goedkeuring van het schetsontwerp werden de bewoners van de wijken Nieuw Zuid en Het Zuid op 14 oktober 2020 geïnformeerd met een bewonersbrief en een participatiemoment.
Het participatiemoment ging dieper in op de inrichting van het park en de verschillende functies die hierin een plek krijgen. Gelijktijdig liep er een enquête waarin het ontwerp werd uitgelegd aan de hand van een presentatie waarover de bewoners hun mening konden geven.
Hieruit bleek dat 70% tevreden tot zeer tevreden was over het schetsontwerp en meer dan 80% van de deelnemers het park met 'bos' karakter een goed voorstel vindt. Er namen 264 bewoners deel aan de enquête.Na goedkeuring van het voorontwerp wordt een tweede participatiemoment georganiseerd.
Het college keurde op 9 juli 2010 (jaarnummer 8556) het “Masterplan Scheldekaaien” goed, als ruimtelijk kader voor de heraanleg van de Scheldekaaien.
Op 20 september 2010 (jaarnummer 1134) keurde de gemeenteraad de principeovereenkomst Scheldekaaien goed. De principeovereenkomst regelt de samenwerking tussen de stad Antwerpen en Waterwegen en Zeekanaal nv met het oog op de inrichting van de Scheldekaaien conform het Masterplan Scheldekaaien.
Op 5 oktober 2012 (jaarnummer 10436) keurde het college de finale versie van het masterplan Nieuw Zuid goed. In het masterplan worden de krijtlijnen vastgelegd die de basis vormen voor de inrichting van het openbaar domein in de nieuwe woonwijk. Het masterplan legt de mobiliteitsprincipes vast en beschrijft het vocabularium van de woonerven, de woonstraten, de paden, de binnenstraat en de groengebieden.
Op 26 mei 2014 (jaarnummer 447) stelde de gemeenteraad het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Nieuw Zuid, district Antwerpen, definitief vast.
Op 4 december 2015 (jaarnummer 10051) keurde het college het definitief ontwerp van de Scheldekaaien Sint Andries en Zuid goed.
Op 23 juni 2017 (jaarnummer 5701) keurde het college het definitief ontwerp voor de heraanleg van de Ledeganckkaai en de D'Herbouvillekaai, Kaaiweg Zuid, goed.
Op 20 december 2019 (jaarnummer10584) keurde het college de projectdefinitie voor de Scheldekaaien Nieuw Zuid goed.
Op 24 juli 2020 (jaarnummer 6310) keurde het college het schetsontwerp voor de Scheldekaaien Nieuw Zuid goed.
Op 21 september 2020 (jaarnummer 126) gaf de districtsraad van Antwerpen een gunstig advies onder voorwaarden voor het schetsontwerp.De stad Antwerpen is bezig met een grootschalige heraanleg van de Scheldekaaien. De Scheldekaaien zijn een strook van 6,7 km van het Droogdokkeneiland in het noorden tot Blue Gate Antwerp in het zuiden. De volgende jaren veranderen ze grondig van uitzicht.
De aanleg van de Scheldekaaien ter hoogte van Nieuw Zuid is een volgende stap in de realisatie van het masterplan.
De uitgangspunten van de projectdefinitie werden geïntegreerd in het schetsontwerp waarbij het park verder werd uitgewerkt om het een eigen identiteit te geven, een karakter dat het uniek en samenhangend maakt. Het programma bij uitstek is de parkfunctie. De andere programma's (sporten, spelen, picknicken, kleine evenementen, enzovoort) worden maximaal geclusterd rond een drietal plekken zodat de rest van het park maximaal vergroend kan worden.
Het park krijgt een wisselend karakter. Zo is het de ambitie om bepaalde delen te laten ervaren als een echt bos, terwijl in andere zones er meer openheid kan ontstaan. Ook de relatie met de Schelde zal hierdoor steeds wisselend zijn. Soms loopt het pad door de bomen, soms op de rand van de waterkering met een open zicht.
Het dijkpad op Sint-Andries en Zuid loopt nog een honderdtal meter door in het nieuwe park waarna het over gaat in meer informele en meanderende paden. De overgang tussen het park op de verhoogde waterkering en de kaaivlakte (blauwe steen) wordt uitgewerkt met taluds met verschillende hellingsgraden, soms verhard en soms vergroend. Zo ontstaan er heel wisselende plekken met een prachtig zicht over het water.
In het centrale gedeelte wordt de belangrijkste verbinding met Nieuw Zuid gecreëerd als een polyvalente open plek om te spelen, sporten, picknicken, enzovoort
In het zuidelijke gebied, als overgang naar de toekomstige Scheldebrug, werd onderzocht of het regenwater van de ring lokaal hergebruikt kan worden voor het beheer van het park. De waterkering zal hier ook dicht tegen de rijweg liggen zodat de bomen hier soms met hun voeten in het water staan en er een bijzondere plek ontstaat. Het is een bijzondere plek die twee verschillende publieke ruimtes met elkaar koppelt: het park Scheldekaaien Nieuw Zuid en het mobiliteits- en stedelijk knooppunt rond de aanlanding van de Scheldebrug.
In het voorontwerp werden deze verschillende uitgangspunten verder gedetailleerd.
Groenaanleg
Het nieuwe park wordt een stadsbos, een plek met veel bomen met een wisselende invulling. Zo ontstaan er drie deelzones. Het meest noordelijk gedeelte krijgt een meer natuurlijke en educatieve invulling met onder meer veel bomen, een vijver, planten en struiken met eetbare vruchten, specifieke geuren, enzovoort. Het centrale gedeelte is ingericht om de verschillende parkfuncties een plek te geven zoals spelen, sporten, picknicken, enzovoort, met aansluitend hieraan een zone die refereert naar een boomgaard met onder meer fruitbomen aangeplant in een raster. In het meest zuidelijk gedeelte wordt het groen aangepast aan bijzondere omstandigheden, namelijk dat het groen aan de natte zijde van de waterkering ligt en af en toe zal overstromen.
De Scheldekaaien zijn een plek onderhevig aan veel wind, zouten en onbeschut voor zon en regen. Deze omstandigheden worden in het ontwerp meegenomen om de kwaliteit van het groen te maximaliseren. De bomen die dichter langs het water staan, dienen mede als buffer voor de bomen en planten verder in het park. De keuze van de boomsoorten werd hierop aangepast.
In het voorontwerp werd de inplanting van de bomen verder uitgewerkt. Hierdoor zal je zowel als gebruiker van het park als bewoner van Nieuw Zuid het park en de Schelde op verschillende manieren ervaren. Soms met de nadruk op de openheid richting het water soms met de nadruk op het groene, boskarakter van het park.
Programma
In het voorontwerp werden de verschillende programma’s verder uitgewerkt en aangevuld. Zo werd er bijkomend een hondenloopzone, een speeltuin en speelaanleidingen voorzien en zichtbaar water toegevoegd aan het ontwerp. Deze functies worden maximaal geclusterd.
Paviljoenen
Het is op deze plekken dat in de toekomst paviljoenen mogelijk zijn en de verschillende programma's hierbij versterken, ze zullen de identiteit van het park respecteren en zich integreren in het park en zo een bijzondere plek creëren. In het voorontwerp worden deze drie plekken als volgt uitgewerkt:
De paviljoenen vormen een ‘familie’, van architecturaal verwante paviljoenen, die verder bouwen op de reeds ontworpen buitenplekken in het park.
Er zal worden ingezet op lichtinval, op bijzondere uitzichten en op een huiselijk karakter midden in het park. Deze plekken worden zo vaste ankerpunten in het park.
In het voorontwerp worden de locaties alsook de te bouwen volumes en de beeldtaal van de paviljoenen vastgelegd. Een verdere verfijning en uitwerking is afhankelijk van het uiteindelijke parkondersteunende programma.
Water
Dwars onder de Scheldekaaien loopt een collector van regen- en grondwater afkomstig van de Ring en de Kennedytunnel. In het voorontwerp werd onderzocht hoe dit water aangewend kan worden in het park. Het voorontwerp voorziet een bassin waar het water wordt verzameld waarna het in het park op verschillende manieren gebruikt kan worden: irrigatie, infiltratie en zichtbare beleving. Hierdoor wordt de relatie met het water versterkt en kan er ingespeeld worden op het wijzigende klimaat. In de volgende stap zullen deze pistes verder technisch onderzocht en onderbouwd worden. Zo wordt gekeken hoeveel water er beschikbaar is en wat de kwaliteit hiervan is, gekaderd in het ruimer verhaal van Over De Ring.
Verdere uitwerking
In de volgende fase wordt het ontwerp verder afgestemd op de verschillende scenario’s van de fiets- en wandelbrug over de Schelde.
Het ontwerp van het park en de kaaivlakte wordt steeds afgestemd met de analyse en richtlijnen rond de sociale en ruimtelijke veiligheid. Hierbij wordt dan gekeken naar zichtlijnen, openbare verlichting, zit- en verblijfsplekken, de veiligheid langs de waterrand en het gecombineerd gebruik van de kaaivlakte door de scheepvaart.De districtsraad Antwerpen adviseert het voorontwerp van het project 'Scheldekaaien Nieuw Zuid' positief op voorwaarde dat:
1. ook het advies van de districtsraad over sportgelegenheid op Zuid en Nieuw Zuid ter harte orde genomen (2020_MOT_00103 - Voorstel tot motie van raadslid Annemie Demeyer: Advies sportinfrastructuur Zuid, Nieuw Zuid, Scheldekaaien en Scheldebalkon)
2. er effectief sanitaire voorzieningen voorzien worden.
De uitgave voor ondersteuning aan MartHa!carrousel vzw (Appelstraat 41, 2140 Borgerhout; ondernemingsnummer 0758.581.570) bedraagt 23.000,00 EUR. De ondersteuning wordt verrekend op de budgetcode SUB_NR/INTERN/2100/5002000000/6496800/2ANT010404A00000/2AN090739.
Binnengemeentelijke decentralisatie
Met de gemeenteraadsbeslissing van 29 mei 2017 (jaarnummer 300) werden de bevoegdheden van de districtsraden vastgelegd. Artikel 2 bepaalt dat de districtsraad bevoegd is voor lokaal cultuurbeleid.
Op 18 februari 2019 (jaarnummer 27) keurde de districtsraad het bestuursakkoord van district Antwerpen goed.
Op 15 mei 2020 (jaarnummer 4017) keurde het college verschillende steunmaatregelen voor de vrijetijdssector goed.
Op 12 juni 2020 (jaarnummer 5233) keurde het college de verdeling van de Vlaamse steunmiddelen voor de vrijetijdssector goed.
Op 16 november 2020 (jaarnummer 167) keurde de districtsraad aanpassing 1 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Met een ondersteuning van 23.000,00 EUR van district Antwerpen aan MartHa!carrousel vzw zal de vereniging in 2021 20 ‘podiumdagen’ lang het amateurverenigingsleven, amateurkunstenaars en jonge makers speel-, toon- en luisterplek geven (theater, concerten, dansvoorstellingen, poëzie,…) in 'De Carrousel'.
De Carrousel is een mobiele ronde theaterzaal met een draaiend podium. Het is een uniek bouwwerk waarin het publiek veilig en coronaproof van theater en concerten kan blijven genieten. De Carrousel heeft een maximumcapaciteit van 170 personen, maar door zijn ronde structuur zijn intieme voorstellingen voor een kleiner publiek ook mogelijk. De Carrousel zal in 2021 starten op Antwerpen Zuid (aan de kaaien) en vervolgens naar de Slachthuissite trekken.
De ondersteuning wordt gebruikt om tussen te komen in kosten voor opbouw en afbraak van de mobiele site, organisatie en beheer van De Carrousel.
Wet op de toelagen
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige toelagen (Belgisch Staatsblad 6 december 1983).
Het kaderbesluit ondersteuningsbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
De districtsraad keurt de toekenning van de ondersteuning aan MartHa!carrousel vzw, voor podiumdagen in De Carrousel, ten bedrage van 23.000,00 EUR goed.
De districtsraad nam op 21 september 2020 (jaarnummers 124 en 125) kennis van de data voor de zittingen van de districtsraad, de algemene raadscommissies en de bijzondere raadscommissies in 2021.
Raadscommissies hebben als doel/taak:
1. het voorbereiden van de besprekingen in de raad;
2. het verlenen van advies aan de raad;
3. het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.
In 2021 staat er een grondige evaluatie van de Burgerbegroting gepland. De districtsraad wenst geïnformeerd en mee betrokken te worden bij deze evaluatie. Om aan deze wens tegemoet te komen wordt er een themacommissie Burgerbegroting georganiseerd op dinsdag 27 april 2021.
De themacommissie zal, met het oog op de geldende coronamaatregelen, virtueel doorgaan.
Titel I, hoofdstuk 7 van het Decreet over het lokaal bestuur met betrekking tot de organisatie, inrichting en werking van de districtsraad en het districtscollege.
Artikel 33 van het basisreglement bestuurlijke organisatie stad Antwerpen, waaruit volgt dat de voorzitter tot bijeenroeping van de districtsraad beslist.
Artikel 70 van het basisreglement bestuurlijke organisatie stad Antwerpen, waaruit volgt dat de voorzitter van de raadscommissie beslist tot bijeenroeping van de raadscommissie.
De districtsraad keurt de organisatie van een themacommissie over de Burgerbegroting op dinsdag 27 april 2021 goed.
Het college keurde op 26 juni 2020 (jaarnummer 5618) het overkoepelend aanvullend verkeersreglement 'beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs, aanpassing onderborden' goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Op 15 januari 2021 werd een aanvraag ingediend om de voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap te verwijderen.Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Werbrouckstraat in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 29 april 2016 (jaarnummer 3821).
De Begijnenvest in district Antwerpen:
Stad Antwerpen krijgt regelmatig aanvragen van bewoners om markeringen aan te brengen ter hoogte van hun in- of uitrit omdat geparkeerde voertuigen net niet vóór hun in- of uitrit staan geparkeerd. Deze situatie bemoeilijkt het in- en uitrijden en maakt het manoeuvreren dikwijls onmogelijk.
Op 5 december 2014 (jaarnummer 12435) keurde het college de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ goed.
Op 9 oktober 2015 (jaarnummer 8410) keurde het college de aanpassing van de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ goed.
Op 3 april 2020 (jaarnummer 3182) besliste het college om de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ met onmiddellijke ingang stop te zetten. Uit de analyse van de aanvragen en meldingen voor de periode 2018 - 2019 (tot en met september) bleek dat de oorspronkelijke doelstellingen van de maatregel 'de bereikbaarheid van deze garages en inritten bevorderen en de parkeerdruk verminderen’ niet langer bereikt werden. Nieuwe inkomende dossiers worden apart bekeken. De Begijnenvest is een van deze dossiers.
Op 1 maart 2019 werd een aanvraag over hinderlijk parkeren ingediend voor markeringen aan een inrit in de Begijnenvest ter hoogte van huisnummer 9. Naar aanleiding van deze aanvraag heeft Mobiliteit en Parkeren Antwerpen (MPA) de situatie onderzocht. De inrit ter hoogte van huisnummer 79 werd initieel negatief beoordeeld. Op 13 januari 2021 ontving MPA opnieuw een vraag voor markeringen aan de inrit ter hoogte van Begijnenvest 9. MPA heeft opnieuw de situatie onderzocht. De inrit wordt nu gebruikt door grote bestelwagens die een grotere draaicirkel nodig hebben. MPA stelt voor om uitzonderlijk te opteren voor markeringen aan de inrit van de aanvrager. Links en rechts van de inrit ter hoogte van huisnummer 9 worden er volwaardige verdrijvingsvlakken aangebracht zodat de grotere voertuigen in en uit kunnen rijden. Aangezien hierdoor de rechtse markering enkele meters van de poort zal staan, wordt geopteerd voor een uitgetrokken verdrijvingsvlak waardoor er geen onduidelijkheid is voor parkerende wagens in de straat.
Het college keurde op 26 juni 2020 (jaarnummer 5618) het overkoepelend aanvullend verkeersreglement 'beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs, aanpassing onderborden' goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Begijnenvest in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 4 oktober 2019 (jaarnummer 8114).
De Amerikalei in district Antwerpen:
Stad Antwerpen krijgt regelmatig aanvragen van bewoners om markeringen aan te brengen ter hoogte van hun in- of uitrit omdat geparkeerde voertuigen net niet vóór hun in- of uitrit staan geparkeerd. Deze situatie bemoeilijkt het in- en uitrijden zodat dit het manoeuvreren dikwijls onmogelijk maakt.
Op 5 december 2014 (jaarnummer 12435) keurde het college de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ goed.
Op 9 oktober 2015 (jaarnummer 8410) keurde het college de aanpassing van de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ goed.
Op 3 april 2020 (jaarnummer 3182) besliste het college om de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ met onmiddellijke ingang stop te zetten. Uit de analyse van de aanvragen en meldingen voor de periode 2018 - 2019 (tot en met september) bleek dat de oorspronkelijke doelstellingen van de maatregel 'de bereikbaarheid van deze garages en inritten bevorderen en de parkeerdruk verminderen’ niet langer bereikt werden. Enkel de nog lopende inrittendossiers worden binnen deze beëindigde beleidsrichtlijn nog bekeken. Ad hoc aanvragen rond extra inrichting bij hinderlijk parkeren aan inritten blijven evenwel mogelijk.
De Amerikalei is een van de openstaande dossiers.
Op 11 oktober 2019 werd een aanvraag over hinderlijk parkeren ingediend voor markeringen aan een inrit in de Amerikalei ter hoogte van huisnummer 24. Naar aanleiding van deze aanvraag heeft Mobiliteit en Parkeren Antwerpen (MPA) de situatie onderzocht. MPA stelt voor om uitzonderlijk enkel te opteren voor markeringen aan de inrit van de aanvrager. Links en rechts van de inrit ter hoogte van huisnummer 24 worden er volwaardige verdrijvingsvlakken aangebracht.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Amerikalei in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 5 februari 2021 (jaarnummer 1056).
De Pol de Montstraat in district Antwerpen:
Op 24 februari 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Pol de Montstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Pol de Montstraat in district Antwerpen.
De Jef Lambeauxstraat in district Antwerpen:
Het college keurde op 26 juni 2020 (jaarnummer 5618) het overkoepelend aanvullend verkeersreglement
'beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs, aanpassing onderborden' goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Op 15 januari 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de wijk om de voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap te verwijderen.
Het parkeerverbod door middel van geel onderbroken strepen wordt stelselmatig vervangen door de
verkeersborden E1 (parkeren verboden).
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Jef Lambeauxstraat in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 10 maart 2016 (jaarnummer 2108).
De Jozef De Bomstraat in district Antwerpen:
Het college keurde op 26 juni 2020 (jaarnummer 5618) het overkoepelend aanvullend verkeersreglement "beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs, aanpassing onderborden" goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Stad Antwerpen krijgt regelmatig aanvragen van bewoners om markeringen aan te brengen ter hoogte van hun in- of uitrit omdat geparkeerde voertuigen net niet vóór hun in- of uitrit staan geparkeerd. Deze situatie bemoeilijkt het in- en uitrijden, wat het manoeuvreren dikwijls onmogelijk maakt.
Op 5 december 2014 (jaarnummer 12435) keurde het college de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ goed.
Op 9 oktober 2015 (jaarnummer 8410) keurde het college de aanpassing van de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ goed.
Op 3 april 2020 (jaarnummer 3182) besliste het college om de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ met onmiddellijke ingang stop te zetten. Uit de analyse van de aanvragen en meldingen voor de periode 2018 - 2019 (tot en met september) bleek dat de oorspronkelijke doelstellingen van de maatregel 'de bereikbaarheid van deze garages en inritten bevorderen en de parkeerdruk verminderen’ niet langer bereikt werden. Enkel de nog lopende inrittendossiers worden binnen deze beëindigde beleidsrichtlijn nog bekeken. Ad-hoc aanvragen rond extra inrichting bij hinderlijk parkeren aan inritten blijven evenwel mogelijk. De Jozef de Bomstraat is een van de openstaande dossiers.
Op 1 juni 2016 werd er bij Mobiliteit en Parkeren Antwerpen (MPA) een aanvraag ingediend door een bewoner van de Jozef de Bomstraat om markeringen aan te brengen aan de inritten. In het kader van de heraanleg van de straten in de Harmoniewijk werd gewacht met het aanbrengen van markeringen. Op 17 februari 2020 werd door de bewoner van de Jozef de Bomstraat op de aanvraag teruggekomen. MPA stelt voor om parkeervakken aan te brengen langsheen de lengte van het straatsegment in de Jozef de Bomstraat tussen het kruispunt met de Isabella Brantstraat en het kruispunt met de Fourmentstraat.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Jozef De Bomstraat in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 29 april 2016 (jaarnummer 3816).
De Sint-Bernardsesteenweg in districten Hoboken en Antwerpen:
Op 14 januari 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Sint-Bernardsesteenweg om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap te verwijderen.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Sint-Bernardsesteenweg in districten Hoboken en Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in de collegezitting van 11 oktober 2019 (jaarnummer 8344).
De Waarlooshofstraat in district Antwerpen:
Het college keurde op 26 juni 2020 (jaarnummer 5618) het overkoepelend aanvullend verkeersreglement 'beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs, aanpassing onderborden' goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Op 26 november 2020 werd een aanvraag ingediend om het geel onderbroken in de as-verschuiving op te frissen. Het parkeerverbod door middel van geel onderbroken strepen wordt stelselmatig vervangen door de verkeersborden E1 (parkeren verboden).
De voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap, ter hoogte van het voormalige stadskantoor, werd tevens onderzocht op het gebruik.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Waarlooshofstraat in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in de gemeenteraad van 17 december 2007 (jaarnummer 2771).
De Edgard Casteleinstraat in district Antwerpen:
Het college keurde op 26 juni 2020 (jaarnummer 5618) het overkoepelend aanvullend verkeersreglement
'beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs, aanpassing onderborden' goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Het college keurde op 10 juli 2020 (jaarnummer 6041) de proefopstelling voor de "Edgard Casteleinstraat en Vlaamsekunstlaan" goed. Het district evalueerde de proefopstelling gunstig op 5 maart 2021 en de verkeerspolitie evalueerde tevens gunstig op 12 maart 2021. De proefopstelling wordt nu bestendigd.
Op 1 februari 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Edgard Casteleinstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap te verwijderen.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Edgard Casteleinstraat in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 5 april 2019 (jaarnummer 3056).
Het Karel Mestdaghplein in districten Antwerpen en Wilrijk:
Het college keurde op 16 juni 2020 (jaarnummer 5618) het overkoepelend aanvullend verkeersreglement 'beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs, aanpassing onderborden' goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Op 1 maart 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van het Karel Mestdaghplein om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor het Karel Mestdaghplein in districten Wilrijk en Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in de collegezitting van 29 juni 2018 (jaarnummer 6116).
De Boomgaardstraat in de districten Antwerpen en Berchem:
Op 24 april 2020 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Boomgaardstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap te verwijderen.
Met de heraanleg van de Stanleystraat, werd het aansluitende deel van de Boomgaardstraat naar de Statiestraat mee heraangelegd. De rijstrookverdeling wijzigde.
Tijdens een plaatsbezoek werd vastgesteld dat het aanvullend verkeersreglement niet overeenkomt met de toestand ter plaatse. Dit wordt nu aangepast.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad Antwerpen geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Boomgaardstraat in de districten Antwerpen en Berchem, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 12 oktober 2018 (jaarnummer 9178).
De Robert Molsstraat in district Antwerpen:
Op vraag van de buurtbewoners werden de rijbaankussens niet teruggeplaatst na het herasfalteren van de straat. Hierdoor moeten de verdrijvingsvlakken niet behouden blijven.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Robert Molsstraat in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 2 juni 2017 (jaarnummer 5105).
De Sint-Jozefstraat in district Antwerpen:
Op 19 maart 2021 stelde de dienst Parkeerhandhaving van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen (MPA) vast dat er in een deel van de laad- en loszone voor de school vaste fietsenstallingen werden aangebracht.
MPA - Parkeerhandhaving
vraagt om het verkeersbord E1 (parkeren verboden) dat de aanvang aangeeft, te verplaatsen naar waar de laad- en loszone daadwerkelijk begint.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans neemt af met drie parkeerplaatsen van maandag tot en met vrijdag van 18.00 tot 8.00 uur en op zaterdag en zondag.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Sint-Jozefstraat in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 10 januari 2020 (jaarnummer 260).
Op 24 maart 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Stadionstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Stadionstraat in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 28 april 2017 (jaarnummer 3955).
Het Hessenplein in district Antwerpen:
Vrachtwagens ondervinden bij het bevoorraden van de supermarkt op het Hessenplein
problemen bij het manoeuvreren.
Het huidige aanvullend verkeersreglement komt niet overeen met de reële toestand. Dit wordt nu aangepast.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans neemt af met twee parkeerplaatsen.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor het Hessenplein in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 16 mei 2014 (jaarnummer 5252).
De Schulstraat in district Antwerpen:
Het college keurde op 26 juni 2020 (jaarnummer 5618) het overkoepelend aanvullend verkeersreglement 'beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs, aanpassing onderborden' goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Stad Antwerpen krijgt regelmatig aanvragen van bewoners om markeringen aan te brengen ter hoogte van hun in- of uitrit omdat geparkeerde voertuigen net niet vóór hun in- of uitrit staan geparkeerd. Deze situatie bemoeilijkt het in- en uitrijden zodat dit het manoeuvreren dikwijls onmogelijk maakt.
Op 5 december 2014 (jaarnummer 12435) keurde het college de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ goed.
Op 9 oktober 2015 (jaarnummer 8410) keurde het college de aanpassing van de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ goed.
Op 3 april 2020 (jaarnummer 3182) besliste het college om de beleidslijn ‘hinderlijk parkeren aan inritten’ met onmiddellijke ingang stop te zetten. Uit de analyse van de aanvragen en meldingen voor de periode 2018 - 2019 (tot en met september) bleek dat de oorspronkelijke doelstellingen van de maatregel 'de bereikbaarheid van deze garages en inritten bevorderen en de parkeerdruk verminderen’ niet langer bereikt werden. Ad-hoc aanvragen rond extra inrichting bij hinderlijk parkeren aan inritten blijven evenwel mogelijk. Deze inkomende dossiers worden apart behandeld. De Schulstraat is een van de inkomende dossiers.
Op 5 maart 2021 werd een aanvraag over hinderlijk parkeren ingediend voor markeringen aan een inrit in de Schulstraat ter hoogte van huisnummer 15. Naar aanleiding van deze aanvraag heeft Mobiliteit en Parkeren Antwerpen (MPA) de situatie onderzocht. MPA stelt voor om te opteren voor markeringen aan de inrit van de aanvrager, daar de inrit ook als zorgparking fungeert. Links en rechts van de inrit ter hoogte van huisnummer 15 worden er volwaardige verdrijvingsvlakken aangebracht.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Schulstraat in district Antwerpen, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college op 14 juni 2013 (jaarnummer 6027).
District Antwerpen ontving op 12 maart 2021 een antwoord van het college op het advies van de districtsraad (zitting van 14 december 2020, jaarnummer 146) betreffende beloning voor straatvrijwilligers.
Het districtssecretariaat registreert alle inkomende en uitgaande briefwisseling van het district. De districtssecretaris zorgt voor een correcte opvolging en beantwoording van de briefwisseling.
Artikel 290 van het Decreet over het Lokaal Bestuur bepaalt dat alle briefwisseling aan de gemeente wordt geacht te zijn gericht aan het college van burgemeester en schepenen. Behalve bij andersluidende beslissing van de gemeenteraad wordt de briefwisseling verstuurd naar het gemeentehuis. Er wordt een register aangelegd van alle ingaande en uitgaande briefwisseling, van welke aard ook. Ingevolge artikel 132 van het Decreet over het Lokaal Bestuur is dit artikel ook van toepassing op de districten.
De districtsraad neemt kennis van het antwoord van het college van burgemeester en schepenen op het advies betreffende beloningen voor straatvrijwilligers.
Het districtssecretariaat registreert alle inkomende en uitgaande briefwisseling van het district. De districtssecretaris zorgt voor een correcte opvolging en beantwoording van de briefwisseling.
Artikel 290 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat alle briefwisseling aan de gemeente wordt geacht te zijn gericht aan het college van burgemeester en schepenen. Behalve bij andersluidende beslissing van de gemeenteraad wordt de briefwisseling verstuurd naar het gemeentehuis. Er wordt een register aangelegd van alle ingaande en uitgaande briefwisseling, van welke aard ook. Ingevolge artikel 132 van het Decreet Lokaal Bestuur is dit artikel ook van toepassing op de districten.
Het district ontving op 7 december 2020 een antwoord van het college op het advies van de districtsraad (zitting van 15 juni 2020, jaarnummer 80) betreffende speelruimte op schoolterreinen.
Op 14 december 2020 nam het districtscollege kennis van het antwoord van het college (jaarnummer 695). Door technische en administratieve omstandigheden kon er pas later een besluit worden opgemaakt voor de districtsraad.
De districtsraad neemt kennis van het antwoord van het college van burgemeester en schepenen op zijn advies betreffende de speelruimte op schoolterreinen.
We stellen vast dat de heraangelegde Scheldekaaien veel gebruikt worden door veel Antwerpenaren. We zijn ook zeer blij dat dat ter hoogte van Nieuw Zuid veel meer groen (en dus afkoeling en infiltratie) lijkt te gaan gebeuren dan tot hiertoe in andere delen is gebeurd.
Een schriftelijke vraag in het Vlaams Parlement leert ons dat het SIGMA-plan uitgaat van verouderde klimaatmodellen. In de commissie over de heraanleg op het Nieuw Zuid wisten de ontwerpers van AG VESPA ons te vertellen dat de heraanleg van de Scheldekaaien op basis zijn van die, verouderde, klimaatmodellen.
Er blijkt ook bij de vernieuwde klimaatmodellen van de de VN, dat we in Antwerpen, ondanks verhoging van de Scheldekaaien, toch nog overstromingen van de stad riskeren. Er wordt onvoldoende ingezet op overstromingsgebieden zoals in Kruibeke. Als district zijn we zeer bezorgd hierover.
De districtsraad Antwerpen adviseert aan college van burgemeester en schepenen om het gesprek met Vlaanderen aan te gaan op basis van de nieuwe klimaatmodellen om de stad te vrijwaren van overstromingen.
Voor: Van den Borne Tom, Meeusen Femke, Poppe Anne, Touré Nana, Paris Amber, Vrelust Marie, Verreet Simon, Verstraeten Regina
Tegen: Braeckmans Jan, Cornelissen Cedric, Lutgardis van Craenenbroeck, Luyckx Sascha, Talhaoui Fauzaya, Detiège Maya, Dogan Ebubekir
Onthouding: Peeters Nadine, Gulhan Sah, Wuyts Christophe, Vansummeren Stella, Markowitz Samuel, Cordy Paul, Van Leuffel Charlie, Demeyer Annemie, Delmas Laura, Bogaert Tannicka, Boeckmans Adrjen, Dehaen Babette, Niesten Freek, Wuyts Marita, Steyaert Bart
Collega's
in december vorig jaar beslisten de Stad Antwerpen en de Vlaamse Regering om te kiezen voor een fiets- en wandelbrug over de Schelde. Dit ondanks het feit dat uit de voorafgaande studie al bleek dat dit de duurste optie was met mogelijks hinder voor het scheepvaartverkeer. Ondertussen hebben niet alleen de loodsen maar ook de Toezichtscommissie Schelde een negatief advies over dit plan gegeven omwille van de impact op het scheepvaartverkeer. Nu volgde ook de Fietsersbond met de nodige bedenkingen. Doordat de brug te vaak of te lang open moet voor het scheepvaartverkeer zal dit geen vlotte fietsverbinding worden.
De grote hindernis voor de brug blijkt dus de scheepvaart. Daarom wellicht dat plannen voor een brug over de Schelde met een zekere regelmaat boven komen.. maar dat we nog steeds geen brug hebben.
Initieel werd de kostprijs op 40 miljoen geschat. De huidige kostprijs is opgelopen tot € 200 miljoen, een vervijfvoudiging. Naar analogie met vele grote projecten, denk maar aan het Vlinderpaleis en het Mastergebouw van de Antwerpse politie, zal de uiteindelijke factuur ongetwijfeld nog hoger liggen. Bovendien berekende het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust nog eens 52 miljoen euro extra kosten op 25 jaar tijd: verplichte sleepbootassistentie, noodwachtsteigers voor zeeschepen, sleepbootpermanentie,..
Als de Scheldebrug gefinancierd wordt binnen de leefbaarheidsprojecten in het kader van “De Grote Verbinding” zullen er waarschijnlijk andere leefbaarheidsprojecten moeten geschrapt of ingeperkt worden
Los van de bezwaren tegen het plan voor een fietsbrug, zouden we, zelfs als ze er toch zou komen, nog jaren moeten wachten. Ook als er gekozen zou worden voor een tunnel of kabelbaan, gaan we nog enkele jaren tegemoet met te weinig capaciteit qua oeververbindingen voor fietsers en voetgangers.
En er is nú nood aan extra overtocht-capaciteit. Dat kan door de frequentie van de veerdienst ter hoogte van de Sint-Annatunnel te verhogen en het veer ook ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds laat te bedienen. Dat is absoluut noodzakelijk zo lang de liften en roltrappen in de Sint-Annatunnel onbetrouwbaar of buiten dienst blijven.
Maar wat we vanavond vooral willen bepleiten is om ter hoogte van de Kennedytunnel nu reeds een nieuwe veerdienst in te leggen en daarna te onderzoeken of vaste infrastructuur nodig is. Een brede bevraging onder bewoners en fietsers kan zorgen voor een breder draagvlak.
Daarom leggen wij volgende motie ter stemming voor:
1. de Antwerpse districtsraad vraagt aan het stadsbestuur om terug met de Vlaamse Regering samen te zitten om het plan voor een fiets- en wandelbrug over de Schelde in te trekken.
2. de Antwerpse districtsraad vraagt het stadsbestuur om samen met de Vlaamse Regering te bekijken of een van een veerdienst ter hoogte van Kennedytunnel op korte termijn gerealiseerd kan worden.
Punt 1: met 3 stemmen voor, 3 onthoudingen en 25 stemmen tegen.
Voor: Peeters Nadine, Gulhan Sah, Darmach Farid
Onthoudingen: Braeckmans Jan, Cornelissen Cedric, Lutgardis van Craenenbroeck
Tegen: Cordy Paul, Van Leuffel Charlie, Demeyer Annemie, Delmas Laura, Bogaert Tannicka, Boeckmans Adrjen, Dehaen Babette, Niesten Freek, Wuyts Marita, Steyaert Bart, Van den Borne Tom, Meeusen Femke, Poppe Anne, Touré Nana, Paris Amber, Vrelust Marie, Verreet Simon, Verstraeten Regina, Wuyts Christophe, Vansummeren Stella, Markowitz Samuel, Luyckx Sascha, Talhaoui Fauzaya, Detiège Maya, Dogan Ebubekir
Punt 2: met 14 stemmen voor en 17 stemmen tegen
Voor: Van den Borne Tom, Meeusen Femke, Poppe Anne, Touré Nana, Paris Amber, Vrelust Marie, Verreet Simon, Verstraeten Regina, Peeters Nadine, Gulhan Sah, Darmach Farid, Braeckmans Jan, Cornelissen Cedric, Lutgardis van Craenenbroeck
Tegen: Cordy Paul, Van Leuffel Charlie, Demeyer Annemie, Delmas Laura, Bogaert Tannicka, Boeckmans Adrjen, Dehaen Babette, Niesten Freek, Wuyts Marita, Steyaert Bart, Wuyts Christophe, Vansummeren Stella, Markowitz Samuel, Luyckx Sascha, Talhaoui Fauzaya, Detiège Maya, Dogan Ebubekir
In februari werd op deze districtsraad al een vraag gesteld of het district subsidies aan Let's Go Urban gaf en zo ja, voor welke bedragen. De districtsvoorzitter antwoordde daarop dat "ondanks dat de samenwerking niet altijd even vlot verliep en we moesten aandringen op bewijsstukken, kregen we ze altijd. Daar waar de subsidies naartoe gingen zijn de doelstellingen behaald geworden. De middelen zijn voor zover wij kunnen nagaan, controleren effectief gebruikt waarvoor ze gebruikt moesten worden
Wij geloven dat graag. Maar gezien de blijvende onthullingen over malversaties met publieke middelen, willen we hier vragen naar die bewijsstukken. Als we lezen in de convenant dat een deel van de middelen naar promotie, coaching en supervisie van de workshops gingen, dan zouden we toch graag zeker weten dat deze middelen effectief naar LGU gingen én effectief ten goede kwamen aan de jongeren. En niet, zoals de verhalen maar blijven komen, dat het geld voor promotie en coaching en supervisie naar de andere vennootschappen van mevrouw El Kaouakibi ging.
Er was één convenant maar de middelen kwamen uit cultuur, sport, jeugd en evenementen.
Concrete vraag is dus of de raadsleden een overzicht kunnen krijgen van de bewijsstukken per post per jaar.
Hoeveel workshops werden met deze bedragen gerealiseerd? Hoeveel jongeren werden hiermee bereikt?
Tweede vraag is of de subsidies die het district gaf mee bekeken worden in de stedelijke audit?
Beste districtsvoorzitter,
De school Avant gelegen aan de Jacob Jordaensstraat en de Brialmontlei beschikt niet over een voetpad/ zebrapaden aan de uitgang van de school. Ook aan de kant van de Charlottalei is er geen zebrapad terwijl een veilige oversteek dringend nodig is.
De leerlingen van de school moeten vaak meermaals per dag van campus wisselen. Ze moeten hiervoor vaak de Charlottalei oversteken maar door de stoplichten is dat toch een omweg van om en bij 70 meter in het totaal.
Natuurlijk is dat een mini-afstand voor jonge benen maar de leerlingen hebben soms maar 10 min om van gebouw naar gebouw te gaan en verkiezen de kortste route die heel gevaarlijk is ( wat is de shortcut route?)
Vandaar mijn vragen:
Is het districtsbestuur op de hoogte van deze gevaarlijke situatie?
Heeft de school het bestuur daaromtrent gevat?
Is het technisch mogelijk om hier een zebrapad aan te leggen of om de oversteek op de campus van gebouw tot gebouw veiliger te maken voor leerlingen en leerkrachten?
De school heeft als inrichtende macht de Provincie Antwerpen. Ik neem aan dat de Provincie ook zal betrokken worden?
Alvast bedankt voor het antwoord,
Fauzaya Talhaoui
Raadslid Vooruit
Beste,
Ons district wordt steeds groener en gezelliger. Een manier waarop het district dit aanpakt is door de plaatsing van verschillende bloembakken in de straat.
De bloembakken worden ook gezien als een innovatieve manier om de problematiek van verkeerdparkeerders op te lossen (zoals in de Lange Zavelstraat).
Diverse buurtbewoners klagen echter over het opkomende zwerfvuil en onkruid dat in deze bloembakken komt.
Vandaar mijn volgende vragen:
Onder welke organisatie valt de verantwoordelijkheid voor het onderhouden en beheer van de bloembakken binnen district Antwerpen?
Hoe vaak worden de bloembakken onderhouden, gecontroleerd en indien nodig herbeplant?
Helpen de bloembakken afdoende tegen verkeerd parkeren? Indien niet. Hoe plant het district deze problematiek dan aan te pakken in Antwerpen?
Alvast bedankt voor het antwoord,
Ebubekir Dogan
Raadslid Vooruit
Beste schepen,
De viering van onze jubilarissen is een heel mooi feest voor hen dat zij jammer genoeg al een jaar moeten missen. Reden te meer om hen nog eens extra in de watten te leggen. Vandaar dat het een goed idee leek om hen een draagbaar blijvend aandenken te schenken.
In de loop van 2020 heb ik een mondelinge vraag gesteld naar het ontwerpen van pinnen voor onze jubilarissen als aandenken.
Ik heb toen gevraagd of dit tot de mogelijkheden behoorde en had graag geïnformeerd naar de evolutie in dit dossier.
Beste districtsburgemeester, beste schepen,
De zandvlakte naast de Blancefloerlaan op Linkeroever (Middenvijver) dient al meer dan 20 jaar impliciet als een hondenlosloopzone voor heel wat hondenbezitters daar. Ik zeg impliciet omdat het om een gedogenbeleid gaat. Normaal mogen op de zandvlakte geen honden loslopen.
De laatste tijd worden er vanuit de stad waarschuwingen en dreigen met boetes richting hondeneigenaars gestuurd en worden ze streng naar de omheinde hondenweiden verwezen. Deze omheinde zones zijn blijkbaar te beperkt in ruimte om verschillende honden tegelijkertijd te laten loslopen en bieden dus geen vorm van uitlaatklep. Volgens experten zorgen ze ook meer voor stress en incidenten.
Een petitie vergezeld van een brief aan burgemeester Bart De Wever heeft bijna een maximum aan handtekeningen van hondeneigenaars verzameld over heel de stad Antwerpen en niet enkel van Linkeroever.
De Middenvijver is nu eenmaal een populaire ontmoetingsplek voor heel wat Antwerpenaren en dus ook voor veel hondenbaasjes, zelfs hondenuitlaatservices.
Mijn vragen:
Alvast bedankt voor het antwoord,
Fauzaya Talhaoui
raadslid Vooruit
Mevrouw de schepen,
Padel is een razend populaire sport. De huidige pandemie heeft deze racketsport een extra boost gegeven.
De nood aan infrastructuur is erg groot. In ons district kan je de beschikbare velden op 1 hand tellen. Met een district van ca 193.000 inwoners is er nood aan bijkomende locaties.
Het district zou hier een rol van betekenis kunnen spelen door te onderzoeken of dit mogelijk is op haar publiek domein.
Het district zou de locatie ter beschikking kunnen stellen aan een exploitant, bijvoorbeeld door middel van een concessie.
Graag verneem ik:
- bent u bereid te onderzoeken of er in het openbaar domein van ons district mogelijkheden zijn om padel een plaats te geven?
- bent u bereid hiervoor samen te werken met exploitanten teneinde dit te realiseren
Dank voor uw antwoord.
Christophe Wuyts
De coronacrisis heeft diepe wonden geslagen in ons culturele weefsel, maar we kunnen de sector een noodzakelijke nieuwe impuls geven.
District Antwerpen bulkt van het creatieve talent en staat vol blinde muren. Deze twee aspecten lijken op het eerste zicht los te staan van elkaar, maar als ze worden gecombineerd bieden ze een opportuniteit om ons district te laten opfleuren door Antwerps creatief talent.
Zo staat er in ons bestuursakkoord opgetekend: “We voeren een actief beleid rond street art. Straatkunstenaars en makers van graffiti moeten een plaats krijgen waar zij met hun creativiteit aan de slag kunnen. Vanuit ons district zetten we een platform op waarbij street art in de buurt gepromoot wordt. We gaan in overleg over hoe bijvoorbeeld wachtgevels of rolluiken met street art kunnen opgefleurd worden om zo het karakter van de buurt te benadrukken. Het district verfraait de omgeving door ruimte te maken voor street art die verwijst naar de band met de locatie, bijvoorbeeld door de persoon, het boek of het toneelstuk naar wie de straat of het plein wordt vernoemd, uit te beelden. Zo maakt deze vorm van hedendaagse kunst een brug naar de historie van de wijk wat het gemeenschapsgevoel versterkt.”
Mijn vragen inzake street art en poëzie in het Antwerpse straatbeeld zijn: