De districtsraad keurt de notulen van 18 januari 2021 goed.
Budgetplaats: 5066000000 - Budgetpositie: 6496800 - Functiegebied: 2HOB010304A00000 - Begrotingsprogramma: 2HO090909
Met de gemeenteraadsbeslissing van 29 mei 2017 (jaarnummer 00300) werden de bevoegdheden van de districtsraden gecoördineerd.
Het budget werd voorzien bij aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025, goedgekeurd door de districtsraad van Hoboken op 23 november 2020 (jaarnummer 00095).
Slim huiswerkklas vzw vraagt een financiële ondersteuning aan het district Hoboken voor hun werking.
Sociale zaken is een bovenlokale bevoegdheid. Op 1 december 2020 (jaarnummer 00283) keurde het districtscollege Hoboken een vraag om toelating aan het college van burgemeester en schepenen goed inzake de uitkering van een ondersteuning aan vzw Slim Huiswerkklas.
Met de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 8 januari 2021 (jaarnummer 00104) krijgt het Hobokense districtsbestuur de toelating SLIM Huiswerkklas vzw te ondersteunen.Niet alle kinderen hebben dezelfde kansen in het leven, door omstandigheden, een leerstoornis, of bijvoorbeeld taalachterstand. Vooral tijdens het opgroeien is het belangrijk dat de nodige randvoorwaarden worden gecreëerd zodat de kansen tot ontplooiing maximaal zijn.
Huiswerkbegeleiding kan kinderen de nodige ondersteuning en kansen geven om in een rustige omgeving en mét begeleiding zoveel mogelijk te helpen de leerstof te verwerken en tegelijkertijd de kansen op slagen te vergroten.
Via visuele en creatieve voorstellingen probeert Slim-huiswerkbegeleiding vzw de kinderen meer inzicht te geven in onder andere taal- en rekenproblematiek.
Om dit project uit te kunnen voeren vraagt Slim huiswerkklas vzw een toelage van 6.000,00 EUR.
De organisatie ontvangt 80% van het bedrag van de ondersteuning na goedkeuring van de afsprakennota door het districtscollege en 20% na goedkeuring van de stavingstukken. De aanwending van de toelage moet ten laatste drie maanden na de activiteit door de vereniging bewezen worden door middel van officiële stavingstukken en kastickets. De toelage is maximum kostendekkend en dient enkel als ondersteuning.
De districtsraad keurt de toekenning van een ondersteuning van 6.000,00 EUR aan Slim huiswerkklas vzw goed ter ondersteuning van de werking.
De proefopstelling om de snelheid te beperken, wordt ook bestendigd. In het gedeelte tussen de Kapelstraat en de Paul Henri Spaaklaan werd alternerend parkeren voorzien, de parkeerstroken werden gemarkeerd. Het kruispunt met de Paul Henri Spaaklaan werd voorzien van verdrijvingsvlakken. De proefopstelling werd uitgebreid met rijbaankussens ter hoogte van de kruispunten.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Jozef Leemanslaan in het district Hoboken, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in de gemeenteraad van 13 oktober 1997 (jaarnummer 1568).
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Dokter Emiel Van Dammestraat in het district Hoboken, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in de gemeenteraad van 29 mei 2012 (jaarnummer 584).
De Lageweg in het district Hoboken:
Op 21 december 2020 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Lageweg om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
De bestaande reglementering vermeld de Lageweg in de districten Hoboken en Antwerpen, dit wordt nu rechtgezet, de Lageweg is enkel gelegen op Hobokens grondgebied.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Lageweg in het district Hoboken, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 8 juni 2018 (jaarnummer 5336).
De Henri Dunantstraat in het district Hoboken:
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Henri Dunantstraat in het district Hoboken, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 15 mei 2020 (jaarnummer 4363).
Op 29 december 2020 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Zeelandstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Zeelandstraat in het district Hoboken, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 25 oktober 2019 (jaarnummer 8773).
De Mauroystraat in het district Hoboken:
Het college keurde op 16 juni 2020 (jaarnummer 5618) het overkoepelend aanvullend verkeersreglement 'beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs aanpassing onderborden' goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Op 22 december 2020 werden twee aanvragen ingediend door bewoners van de Mauroystraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Mauroystraat in het district Hoboken, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 14 februari 2014 (jaarnummer 1514).
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Atlasstraat in het district Hoboken, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 17 juli 2020 (jaarnummer 6235).
De Commandant Weynsstraat in het district Hoboken:
Het college keurde op 26 juni 2020 jaarnummer 5618) een overkoepelend aanvullend verkeersreglement 'beperkt eenrichtingsverkeer voor speed pedelecs, aanpassing onderborden' goed. Dit wordt nu uitgevoerd.
Op 15 december 2020 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Commandant Weynsstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Commandant Weynsstraat in het district Hoboken, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 17 mei 2019 (jaarnummer 4206).
De Kloosterstraat in het district Hoboken:
Op 5 januari 2021 en 27 januari 2021 werd een aanvraag ingediend door een bewoner van de Kloosterstraat om een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.
Een aangepast aanvullend verkeersreglement wordt opgesteld:
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
De districtsraad geeft gunstig advies over het ontwerp van een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer voor de Kloosterstraat in het district Hoboken, ter vervanging van het aanvullend reglement, goedgekeurd in het college van 17 mei 2019 (jaarnummer 4210).
Vorige maand werd als reactie op deze interpellatie gereageerd door het district.
Ik citeer: het ultimatum voor het opkuisen en de nodige maatregelen te nemen door de eigenaar verstrijkt op 31.01.2021.
Als hier geen gevolg aan gegeven wordt zullen de nodige juridische stappen worden ondernomen,
De stad zal dan het vuil opkuisen op kosten van de verantwoordelijke.
Zoals u kan zien op bijgevoegde foto’s en u misschien ook zelf zag is er niets veranderd. Integendeel, men heeft er nog wat gaan bij gestort. De foto’s dateren van 5.2.2021
Mijn vraag is eenvoudig.
Welke acties werden er ondernomen om dit heuvel uit de wereld te helpen?
Op sociale media scoort Hoboken wat sluikstorten betreft erg hoog.
Daar moet, vind ik en met mij velen, zo spoedig mogelijk verandering in komen.
Districtsraadslid Smets houdt zijn interpellatie.
Districtsburgemeester Toen geeft antwoord na de interpellatie van mevrouw Elst over hetzelfde onderwerp (IP_00048).
- Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via het stadsarchief.
Geachte,
Omtrent het probleem aan de lage weg zijn er enkele vragen toch nog niet duidelijk:
* wie is nu de eigenaar? Een curator of een rechtspersoon.
*de vooropgestelde termijn van 31/1 is verstreken. Is het pv opgemaakt?
* Indien het pv opgemaakt is, wanneer zou dit sluikstort dan worden opgeruimd?
*Gaat de stad dan ook de gevraagde omheining vanuit de administratieve acte plaatsen?
Districtsraadslid Elst houdt haar interpellatie.
Districtsraadslid Verveckken houdt een tussenkomst.
Districtsburgemeester Toen geeft antwoord op de vragen van districtsraadsleden Smets (IP_00039) en Elst (IP_00040)
Districtsraadsleden Smets en Elst houden nog een wederwoord.
- Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via het stadsarchief.
De reden van deze test is zoals u wel weet en zoals het ook in de krant stond. Snel en kordaat verwittigen van de burger als er een anomalie optreedt op de Umicore site.
Test vond plaats op 29.1.2021 om 12uur.
De tekst werd als volgt omschreven.
Eén van de werkpunten van het bedrijf is de buurt sneller op de hoogte brengen van een crisissituatie. Daarom installeerde Umicore een sirene die tot 500 meter ver te horen is.
Meteen na een belsignaal hoor je een stem die zegt: “Alarm Umicore. Dit is een test. Er is geen gevaar. Dit is een test. Er is geen gevaar”. Dit werd gedurende anderhalve minuut afgespeeld, gevolgd door een minuut stilte. Het geheel werd vier keer herhaald. De inwoners in de naburige straten kregen een schrijven van Umicore waarin dit alles werd uitgelegd, vergezeld van een plan met een cirkel die aantoonde waar binnen de 500m het alarm hoorbaar is. (zie bijgevoegde foto)
Daar wringt nu het schoentje, ik kreeg verschillende meldingen binnen van personen die binnen de straal van 500m wonen, maar niets hebben gehoord. Het zou toch raadzaam zijn de firma op de hoogte te brengen van dit probleem! Uiteraard zal de geluidsgolf wel hinder ondervinden van bepaalde obstakels, maar je mag toch wel verwachten dat er op dit niveau correct wordt geïnformeerd. Ik reken er dan ook op dat dit (nieuwe alarm) ook een eerste fase is in een opeenvolging van maatregelen die bij een ramp worden genomen. Niemand weet wat de gevolgen zouden kunnen zijn bij een echte ramp als de bewoners binnen de perimeter van de gestelde 500m niets zouden horen. Ik wil nog opmerken dat de personen die niets gehoord hebben geen grens gevallen waren wat betreft de 500m.
Districtsraadslid Smets houdt zijn interpellatie.
Districtsburgemeester Toen geeft antwoord op de vragen.
Districtsraadslid Smets houdt nog een wederwoord.
- Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via het stadsarchief.
Beste burgemeester, beste schepen,
Naar aanleiding van het vrijgeven van het verslag van de medische werkgroep van begin december, zou ik u om enkele verduidelijkingen en toelichtingen willen vragen.
De buffer in de wijk: U heeft zich tijdens vorige districtsraden een voorstander getoond van dit plan. U heeft gezegd dat het tijd wordt dat we door de zure appel bijten en dit plan uitvoeren. Schepen Duchateau heeft gezegd dat het zelfs in die mate in het algemeen belang is van de buurtbewoners, dat het afbreken van de huizen in een beschermde tuinwijk verantwoord is. En ook het verplichten van de bewoners van de sociale woningen om te verhuizen wordt verantwoord door te verwijzen naar het algemeen belang. Het lijkt me dus logisch dat u zeker positieve effecten verwacht van het opkopen en slopen van huizen en het aanplanten van groen, zelfs als dat niet in de hele zone is vlakbij de fabriek.
Iemand stelde tijdens de bijeenkomst van de medische werkgroep aan de VMM de vraag naar het effect van de geplande bufferzone in de wijk.
In het antwoord zegt de VMM dat ‘de bufferzone minstens even goed moet bufferen als de huizen die er nu staan.’ (En dat lijkt me eerlijk gezegd wat slap. Van een maatregel die zo ingrijpend is voor de buurtbewoners, zowel voor degenen die verplicht worden te vertrekken, als voor de bewoners die blijven, zou je verwachten dat die zeker een significant betere situatie creëert dan degene die er nu is!). ‘De situatie voor heel de wijk moet dan verbeteren doordat de blootstelling naar beneden gaat.’ zo gaat de VMM gelukkig verder.
Een beetje verder wordt in het deel van de toelichting van Umicore gevraagd of er een medische noodzaak is voor de volwassenen die in de geplande bufferzone wonen, om te verhuizen. Het antwoord is daar nee. Wel zouden er factoren zoals logistiek een rol spelen. Dat begrijpen we niet goed. Wat volgt is immers een schets van een uitzonderingssituatie waarin een kind opgevangen wordt door de grootouders of de hypothetische situatie dat een zwangere vrouw daar tijdelijk verblijft. Maar we onthouden dus dat er voor de volwassenen geen medische noodzaak is om te vertrekken, ook al is het natuurlijk niet echt gezond om daar te wonen. Het is een complexe afweging ook voor de bewoners zelf: die gezondheidsrisico’s afwegen tegen sociale en persoonlijke voordelen om daar te wonen.
Mijn vraag is dan:
1. Kunt u ons toelichten op welke manier het opkopen en slopen van de huizen in de geplande bufferzone voordelen zal opleveren voor de resterende bewoners, zowel in de geplande bufferzone zelf als in de zones M2 en M3. Met andere woorden: hoe wordt het algemeen belang gediend door dit plan? Op welke domeinen kunnen we verbetering verwachten? (gezondheid, bodemkwaliteit, luchtkwaliteit, veiligheid, …). Welke zijn de parameters om te bepalen of de situatie door de geplande bufferzone in de wijk al dan niet verbetert?
2. Hebt u een overzicht van de te verwachten positieve effecten naargelang het aantal huizen dat zal gesloopt worden? Dus als bijvoorbeeld de helft van de huizen verdwijnt, is dat dan beter voor het algemeen belang dan als er maar een vierde zou verdwijnen?
3. Kunt u ons verklaren waarom de bufferzone in de wijk als een van de eerste maatregelen door het bedrijf werd voorgesteld, namelijk al in juli vorig jaar? Zowel het stadscollege als het districtscollege hebben zich immers onmiddellijk achter dit plan geschaard. Wat maakt dat de bufferzone in de wijk nog voor de bufferzone op het terrein van Umicore moet gerealiseerd worden? In welke mate dus is het effect van de bufferzone in de wijk dus groter en/of dringender dan dat van de bufferzone op het terrein van Umicore zelf? In welke mate zijn de te verwachten effecten van de twee bufferzones verschillend of gelijklopend?
Districtsraadslid Van Dyck houdt haar interpellatie.
Districtsraadsleden Gyuler en Verveckken houden een tussenkomst.
Districtsburgemeester Toen geeft antwoord op de vragen.
Districtsraadslid Van Dyck houdt nog een wederwoord.
- Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via het stadsarchief.
Geachte schepen,
Is het misschien een idee, om bijvoorbeeld 2 jaarlijks een mogelijkheid te bieden aan de mensen van Hoboken om groot afval, zoals matrassen, afgedankte wasmachine etcetera te storten, in een door het district geplaatste container, waar men dan tegen betaling zijn afval kwijt geraakt.
Dit met het oog op preventie van het vele sluikstorten in Hoboken.
Districtsraadslid Elst houdt haar interpellatie.
Districtsburgemeester Toen geeft antwoord op de vragen.
Districtsraadslid Elst houdt nog een wederwoord.
- Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via het stadsarchief.
Als we iets hebben geleerd tijdens de corona crisis is het dat we de mensen de kans moeten kunnen geven zich individueel te ontspannen.
Aan Nieuw Zuid zien we dat het aanbieden van openbare sportmogelijkheden in trek is en vragen daarom of de schepen hieromtrent de mogelijkheid al eens heeft bekeken om dit ook in ons district aan te bieden.
Verder merken we dat onze jongeren blijkbaar het skaten herontdekt hebben. Jongeren geven echter aan dat ze daar in Hoboken niet veel mogelijkheden voor hebben. Eens ze wat ouder worden volstaan de pistes aan de Scheldelei en de Coöperatielaan niet meer.
Vandaar mijn volgende vragen:
Districtsraadslid Verveckken houdt zijn interpellatie.
Districtsraadslid Van Dyck houdt een tussenkomst.
Districtsschepen Leys geeft antwoord op de vragen.
- Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via het stadsarchief.
Begin februari van dit jaar was er een hele periode van intense regenval. We merkten dat er een probleem van wateroverlast in het poldergebied ontstond.
Ter hoogte van de Krugerbrug heeft de brandweer een hele dag water weggepompt naar de riolering. Door deze interventie was die dag ook de Schroeilaan een volledige dag afgesloten voor het verkeer.
Klopt het dat de Leiegracht dit zich daar situeert, nog steeds afwatert in de riolering van Polderstad?
Uit het verleden weten we dat het gevaar op wateroverlast in Polderstad groot is. Volgens info uit de vorige legislatuur waren er werken beloofd door Aquafin om te zorgen voor een extra waterbuffer.
Klopt het dat deze er nog steeds niet is? Heeft het college weet van de planning van Aquafin wat betreft de start / uitvoering van de beloofde werken? Is er nog verder analyse gemaakt van mogelijke oplossingen voor het terugkerend probleem van wateroverlast in dit deel van Hoboken?
Districtsraadslid Joye houdt zijn interpellatie.
Districtsschepen Leys geeft antwoord op de vragen.
Districtsraadslid Joye houdt nog een wederwoord.
- Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via het stadsarchief.
De voorbije twee maanden werd er maar liefst drie keer brand gesticht in de blokken van de Rector Vermeylenlaan. Dit zorgt voor een ernstig onveiligheidsgevoel bij de bewoners van de wijk én bij de tijdelijke bewoners van deze leegstaande appartementen zelf.
De onmenselijke wantoestanden als gevolg van de samenwerking met Camelot werden al uitvoerig beschreven in de pers (oa GVA 22/12). Er wordt gehoopt dat er beterschap komt met de nieuwe partner Homy Rentals.
Mijn vragen:
- Wat gaan de stad en het district doen om de veiligheid in de buurt te verhogen?
- Wat is het lange termijnplan voor deze blokken, waarom staan ze nog steeds leeg? Wat is Woonhaven ermee van plan?
Kan het district niet vragen aan Woonhaven om hun plannen over deze sociale woningen en andere projecten in Hoboken eens te komen toelichten op een raadscommissie?
Districtsraadslid Joye houdt zijn interpellatie.
Districtsburgemeester Toen geeft antwoord op de vragen.
Districtsraadslid Joye houdt nog een wederwoord.
- Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via het stadsarchief.
Het bedrijf CMB heeft vorige maand een vergunningsaanvraag ingediend bij de Vlaamse Overheid voor de eerste fase van hun plannen voor een Maritieme Campus op de oude BP-site in Hoboken naast de Hobokense Polder.
Wordt het districtsbestuur bij deze vergunningsprocedure mee betrokken? Het gaat namelijk over een project met een mogelijks grote impact op de leefbaarheid in ons district.
Heeft het districtsbestuur zelf gekeken naar de inhoud van de vergunningsaanvraag? Toen CMB het project kwam voorstellen op onze raadscommissie vorig jaar, lag de klemtoon vooral op de R&D-functie van het project. Maar uit de concrete plannen, die nav de vergunningsaanvraag volledig openbaar gemaakt zijn, leiden wij toch af dat men ook andere doelen voor ogen heeft.
Ten eerste is de voorziene bouwoppervlakte van het schip 80.000m² (2 bouwlagen van 40.000 m2). Uit de details van de concrete plannen zien we dat slecht 30.000m² nodig is voor de R&D activiteit inclusief alle aanverwante ruimtes. De overige ruimte wordt een publieke ruimte met restaurant, taverne, snackbar, theaterzaal, repetitie lokale voor verenigingen enz..
Ten tweede komt boven op deze twee bouwlagen een eerste kantoortoren van 6 bouwlagen, met telkens 7 m hoog. De totale hoogte wordt zo 50m. Hierdoor lijkt het architecturaal voorstel toch meer gericht te zijn op prestige dan op efficiënt en duurzaam gebruik van de oppervlakte. In de toelichting bij de vergunningsaanvraag wordt duidelijk vermeld dat de activiteiten in deze eerste kantoortoren geen verband houden met “de campus, dus met de R&D”, maar met de gewone bedrijfsvoering van een maritiem bedrijf. Hiervoor is trouwens een wijziging van het GRUP in aanvraag omdat momenteel autonome kantooractiviteiten verboden zijn.
Volgens onze fractie kan het project van een maritiem onderzoekscentrum waardevol zijn, maar is er op die plaats omgeven door natuurgebied geen plaats voor prestigeprojecten en kantoorrruimtes, zeker als deze ingaan tegen de vooraf gemaakte afspraken rond bebouwing van de Blue Gate-site.
Gaat het districtsbestuur contact opnemen met de bevoegde autoriteiten over dit dossier?
Districtsraadslid Joye houdt zijn interpellatie.
Districtsraadsleden Gyuler, Cassiers en Verveckken houden een tussenkomst.
Districtsburgemeester Toen geeft antwoord op de vragen.
Districtsraadslid Joye houdt nog een wederwoord.
- Het volledige debat is opgenomen en digitaal raadpleegbaar via het stadsarchief.