Terug
Gepubliceerd op 23/06/2021

2021_IP_00155 - Interpellatie van raadslid Giuliana Chirinos Saavedra: Gesloten sorteerstraatjes

districtsraad Deurne
do 17/06/2021 - 20:00 Districtshuis Deurne
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tjerk Sekeris, districtsburgemeester; Elke Brydenbach, districtsschepen; Frank Vercammen, districtsschepen; Freddy Lorent, districtsschepen; Philip Van Acker, districtsschepen; Marina Rothmayer, districtsraadslid; Guy Dirckx, districtsraadslid; Jan Van Wesembeeck, districtsraadslid; Kristof Vissers, districtsraadslid; Freya Van Alsenoy, districtsraadslid; Maarten Goetstouwers, districtsraadslid; Josephus Braam, districtsraadslid; Manal Toumi, districtsraadslid; Abdelaziz El Fadili, districtsraadslid; ArbĂ«r Halili, districtsraadslid; Peggy Dewinter, districtsraadslid; Giuliana Chirinos Saavedra, districtsraadslid; Malgorzata Zgnilec, districtsraadslid; Robert Stephens, districtsraadslid; Mathijs Post, districtsraadslid; Sandra Wintershoven, districtsraadslid; Alain Hoeckx, districtsraadslid; Skrolan Hugens, districtsraadslid; Mascha Van Huffelen, districtsraadslid; Steven Van Bockstal, districtsraadslid; Sarpongmaa Agyin, districtsraadslid; Viviane Gedopt, districtsraadslid; Benjamin Weyts, Districtsraadslid; Mieke De Wispeleir, plaatsvervangend districtssecretaris; Maarten Caestecker, districtssecretaris

Afwezig

Frank Geudens, districtsraadsvoorzitter

Secretaris

Maarten Caestecker, districtssecretaris
2021_IP_00155 - Interpellatie van raadslid Giuliana Chirinos Saavedra: Gesloten sorteerstraatjes 2021_IP_00155 - Interpellatie van raadslid Giuliana Chirinos Saavedra: Gesloten sorteerstraatjes

Motivering

Indiener(s)

Giuliana Chirinos Saavedra

Gericht aan

Tjerk Sekeris

Tijdstip van indienen

za 12/06/2021 - 20:49

Toelichting

Het is nu exact een jaar geleden dat 21 sorteerstraatjes definitief gesloten werden met de bedoeling om ze nadien te verwijderen. Voor Deurne waren er twee sorteerstraatjes: aan het kruispunt Ertbruggelaan/Venneborglaan en op de Van Duyststraat 257-263.

De zuilen van de containers verdwenen. In de plaats kwam een grote rood-wit gestreepte tegel op een soort deksel van circa 4 m².

Groen verzette zich tegen de afbraak van de sorteerstraatjes. De sorteerstraatjes zijn duidelijk een duurzame aanvulling voor de klassieke huisvuilophaling. Ze zorgen mits een goede begeleiding en handhaving voor minder afval in de straten.

’t Gaat er ons nu evenwel om hoe de stad deze plekken achterliet. De openbare ruimte is in onze stad zeer beperkt. De beperkte ruimte dient dan ook zo kwalitatief mogelijk ingevuld te zijn. We begrijpen dat de herbestemming van die ruimte weloverwogen dient te gebeuren.

Uit het schriftelijk antwoord van voormalig schepen Duchateau van oktober vorig jaar op een vraag van gemeenteraadslid Karen Maes begrepen we dat de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling onderzocht of zou onderzoeken of de ondergrondse betonputten voor wateropslag konden dienen. De voormalige schepen kondigde aan dat de groendienst samen met de districten zou bekijken op welke locaties dit nuttig en gewenst is. De verwachting was dat dit onderzoek tegen eind 2020 was afgerond. Op dat moment zou duidelijk zijn op welke locaties welke betonputten moesten verwijderd worden of behouden blijven (als wateropslag). Vervolgens zou overleg met de districten worden opgestart voor de invulling van het vrijgekomen openbaar domein. We lezen verder in het schriftelijk antwoord: “Daarna worden de finale uitvoeringsplannen opgemaakt. Na de goedkeuring van deze plannen kan de uitvoering van deze werken ingepland worden. Er is voorzien dat vanaf 2021 deze werken kunnen worden uitgevoerd.”


Vragen:


Nam de groendienst contact op met het district om een aantal betonputten te gebruiken voor wateropslag?

Was er overleg met het district rond de invulling van de vrijgekomen open ruimte?

Werden de buurtbewoners betrokken?

Zijn er uitvoeringsplannen opgemaakt?