Terug
Gepubliceerd op 23/02/2021

2021_DCDE_00054 - Binnengemeentelijke decentralisatie - Vraag aan het college. Villa Kasteel Ertbrugge - Goedkeuring

districtscollege Deurne
ma 22/02/2021 - 09:00 Districtshuis Deurne
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Tjerk Sekeris, districtsburgemeester; Elke Brydenbach, districtsschepen; Frank Vercammen, districtsschepen; Freddy Lorent, districtsschepen; Philip Van Acker, districtsschepen; Mieke De Wispeleir, plaatsvervangend districtssecretaris; Maarten Caestecker, districtssecretaris

Secretaris

Maarten Caestecker, districtssecretaris

Voorzitter

Tjerk Sekeris, districtsburgemeester
2021_DCDE_00054 - Binnengemeentelijke decentralisatie - Vraag aan het college. Villa Kasteel Ertbrugge - Goedkeuring 2021_DCDE_00054 - Binnengemeentelijke decentralisatie - Vraag aan het college. Villa Kasteel Ertbrugge - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Het district Deurne kaart al een heel aantal jaren de toestand aan van twee (uit vele) monumenten op Deurns grondgebied, die voor hun overleven kunnen aangewezen zijn op dergelijke invulling.

Villa Kasteel Ertbrugge (Schotensesteenweg 248) is een pittoreske eclectische stijl met neo-Vlaamse renaissancekenmerken, daterend van 1908. Opdrachtgevers waren Louise-Anne Bosschaert en René Philippe Van de Werve de Vorsselaer, die net het kasteel Ertbrugge hadden geërfd. Dit pareltje is eigendom van het stedelijk onderwijs Antwerpen en staat heel wat jaren leeg. 

Het Boekenbergpark heeft een belangrijke cultuurhistorische, natuurwetenschappelijke en sociaal recreatieve waarde. In het park bevinden zich naast het kasteel ook een Chinese toren (of wat er van overschiet), een complex met onderaardse grot (het grootste kunstmatige grottencomplex van Europa) ook een toren ruïne.

Die toren ruïne wordt momenteel gebruikt door het Natuurhistorisch Museum Boekenberg als archiefruimte en is al een heel aantal keer gevandaliseerd. Ook hier bestaat er een mogelijkheid om een vakantiewoning van te maken.

Het historisch patrimonium van het district Deurne staat vandaag onder druk. Wij zijn blij dat zowel de historische brouwerij De Ridder (Hertstraat) als het Kasteel Boekenberg nieuwe kansen krijgen. 

Juridische grond

  • artikel 138 van het Decreet lokaal bestuur over de algemene adviesbevoegdheid van de districtsraden;
  • collegebesluit van 16 september 2016 (jaarnummer 7985) over de procedure brieven en adviezen;
  • artikel 26 van het basisreglement Bestuurlijke Organisatie Stad Antwerpen (BOSA) goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 februari 2019 (jaarnummer 130) over de antwoordtermijn adviezen.

Aanleiding en context

De Landmark Trust is een Britse erfgoedorganisatie die zich bezighoudt met het verwerven, de restauratie en de verhuur van kleine (en middelgrote) historische gebouwen. Meer dan tweehonderd monumenten werden in gebruik genomen als vakantiewoningen. Met de opbrengsten uit de verhuur van deze vakantiewoningen koopt de Landmark Trust nieuwe verwaarloosde gebouwen en onderhoudt de Trust haar patrimonium.

In Vlaanderen wijst de provincie de weg door de verhuur van een deel van het historisch Kasteel d’Ursel. Het vroegere schildersatelier van Antonie d’Ursel werd omgetoverd in een vakantiehuis.

https://www.kasteeldursel.be/het-atelier-van-antonine.html

Besluit

Het districtscollege deurne beslist:

Artikel 1

Het districtscollege vraagt aan het college van burgemeester en schepenen:

  • Kan de stad Antwerpen (na jarenlange verwaarlozing) eindelijk werk maken van de herbestemming van deze twee ongebruikelijke monumenten? 

Artikel 2

Het districtscollege geeft opdracht aan het districtssecretariaat om deze vraag over te maken aan Bestuurszaken voor toewijzing aan de bevoegde vakschepen.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.