Op 1 september kreeg basisschool de Kriebel de aankondiging dat acht van de 17 klassen op termijn worden geschrapt. Dat zijn zo’n 160 leerlingen. De school moet van twee klassen per leerjaar naar één klas gaan. Die boodschap is hard aangekomen bij het leerkrachtenteam. Om hun verontwaardiging te tonen, organiseerden de leerkrachten één september een symbolische actie: één van de schoolpoorten ging op slot en de leerkrachten gingen in het zwart gekleed.
Dat de school moet inkrimpen, vinden de leerkrachten onaanvaardbaar. De Kriebel heeft het hoogst aantal leerlingen die in kansarmoede opgroeien, en elk jaar staan er tientallen kinderen op de wachtlijst. En dat allemaal terwijl de nood aan toegankelijk en kwalitatief onderwijs in Deurne-Noord groot is.
Volgens het Stedelijk Onderwijs wordt er al geruime tijd gezocht naar extra ruimte voor de Kriebel, omdat er geen twee klassen per jaar kunnen worden ingericht wegens te weinig oppervlakte en bepaalde normen waaraan de school niet voldoet. Tevergeefs echter, en daarom wordt er maar gekozen om de school in te krimpen. Dat is toch onbegrijpelijk.
Vragen:
Is de schepen op de hoogte van de situatie? Heeft zij overleg gehad met het lerarenteam?
In het Deurnes bestuursakkoord staat dat de vraag naar ruimte voor jeugd enorm is, we streven daarom naar maximaal gedeeld gebruik. Heeft het districtsbestuur nagedacht over manieren waarop scholen in dit soort situaties ook gebruik kunnen maken van het bestaand patrimonium?
Welke maatregelen kan de schepen nemen om de school te helpen in zoektocht naar extra ruimte?
Vindt de schepen dat er voldoende capaciteit in Deurne Noord is om kinderen dichtbij huis van toegankelijk en kwalitatief onderwijs te laten genieten? En maakt ze zich daar, zoals het onderwijzend personeel van de Kriebel, zorgen over?
Welke maatregelen kan de schepen in het district nemen om ouders te begeleiden bij hun zoektocht naar een andere school?