De verhuis van de loketten van het district Berchem van ons districtshuis naar de Harmonie heeft inmiddels plaats gevonden. Voor veel dienstverlening moet de Berchemnaar nu op de Harmonie zijn, buiten het grondgebied van ons district, en voor veel Berchemnaars een hele verplaatsing. We hebben vroeger al aangegeven dat dit absoluut geen goede zaak is voor de samenhang en voor de identiteit van ons district. Er zijn wel nog twee fysieke locaties voorzien : mensen zouden wel nog op afspraak terecht kunnen in het huidige districtshuis op de Grotesteenweg en het Huis van het Kind in woonzorgcentrum Gitschotelhof. Daarnaast komen er zeven contactpunten op verschillende locaties waaronder cultuurcentrum ccBE, bib De Poort en dienstencentrum Sint-Anna. In die selfloketten zouden documenten kunnen worden aangevraagd en indien nodig meteen ook worden betaald.
Ons districtsbestuur heeft ervoor gekozen om van ons hele district een digitale proeftuin te maken. U wil fysieke contacten met de Berchemnaars zoveel mogelijk vervangen door digitale contacten. Een digitaal loket bij elke Berchemnaar thuis. Uiteraard zijn we er niet tegen dat veel administratieve rompslomp vermeden wordt en dat het onze burgers zo makkelijk mogelijk gemaakt wordt. Maar soms hebben die burgers ook nood aan contact, aan meer uitleg. Soms is het nodig dat het district echt aanspreekbaar is, dat burgers met hun problemen voortgeholpen kunnen worden door mensen, en niet door algoritmes of machines. Heel wat problemen zijn niet digitaal op te lossen. Dan is een loket dicht bij de mensen wel van belang.
En vergeet ook niet de oudere Berchemnaars die zich onwennig voelen bij al dat digitale geweld en in feite gewoon uitgesloten worden. Maar ook voor wie wel digitaal geschoold is, kan het lang duren om digitaal een afspraak ingepland te krijgen. Langere wachttijden dreigen het nieuwe normaal te worden.
Dus het ideaal van ‘een gemeente zonder gemeentehuis’ zoals ook de Vlaamse regering dat promoot, roept bij mij toch heel wat vragen op. Gaat het ook niet om een verdoken besparingsoperatie : moet de burger in plaats van vriendelijk geholpen te worden door een loketbediende, voortaan maar zich zelf zien te behelpen? En als hij of zij dat niet kan, dikke pech?
In dit verband een reeks concrete vragen :
Danku Johan, voor uw vraag en het uiten van uw bezorgdheden.
Ik denk wel dat ik een aantal zaken moet kaderen en ophelderen vermits u de zaken heel bezorgd en pejoratief voorstelt. Ik probeer ook op zoveel mogelijk vragen te antwoorden, maar kan momenteel ook nog geen volledigheid garanderen omdat dit een proces in ontwikkeling is en heel de tijd wordt aangepast:
Wat kan je niet verkrijgen in Berchem? Dezelfde producten die je vroeger ook niet kon verkrijgen in Berchem.
-Er zijn verschillende manieren om uw administratieve dienstverlening bij de stad in orde te brengen: Soms is absoluut een bezoek aan een loket nodig, maar je kan ook digitaal via www.antwerpen.be of via de telefoon heel wat zaken regelen. Deze 3 wegen ( fysiek, telefonisch of digitaal van thuis uit) zijn en blijven binnen Berchem mogelijk net zoals ze vroeger binnen Berchem mogelijk waren, voor dezelfde producten. Fysiek kan je in Berchem naar 2 loketten: het districtshuis en een extra loket in de wijk Groenenhoek, met name het Gitschotelhof. Maar daar bovenop is er ook een extra nieuwe dienstverlening gekomen, met name deze van de 7 zelfbedieningsloketten, op 7 verschillende plaatsen in Berchem ( Districtshuis Berchem, CORSO, Bib De Poort, Bib De Vertellerij, Sporthal ’t Rooi, DC De Veldekens, DC Ruytenburg ….) U kan aan deze gebruiksvriendelijke zuil verschillende producten aanvragen en ook betalen.
Ik zal nu wat dieper ingaan op de specifieke vragen:
De loketten werken al sedert 2015 op afspraak. Van zodra de burger een afspraak probeert te maken ziet hij of zij alle locaties waar deze afspraak mogelijk is. De burger kan dan zelf kiezen waar hij of zij een afspraak maakt, zij het De Harmonie, Districtshuis Berchem, Gitschotelhof, Merksem, Deurne, Wilrijk…. Een inwoner is niet verplicht om het loket in eigen district te kiezen.
We zien ondertussen ook in de cijfers dat inwoners zeker niet altijd kiezen voor een loket in eigen district ( soms kiest men voor een loket dicht bij het werk, of dicht bij de kinderopvang,….). Verder zien we ook dat veel minder mensen naar een fysiek loket gaan dan we initieel zouden aannemen. Uit onderzoek – gevoerd voor corona – blijkt zelfs dat ongeveer een 80% van de Antwerpenaars al meer dan een jaar niet meer fysiek in een loket waren geweest…
Wat de communicatie betreft, worden alle locaties waar een afspraak mogelijk is duidelijk op het moment dat je een afspraak wil maken via de afsprakenmodule. Aan ons gebouw in Berchem hangt er ook signalisatie en voor zij die ons districtshuis in Berchem binnenlopen, is er een onthaalmedewerker aanwezig die de nodige uitlegt verschaft aan de Berchemnaar, samen een afspraak maakt of toelichting verschaft bij de zelfbedieningszuil.
De stad heeft ook nog toegezegd verder te zullen communiceren over de zelfbedieningsloketten, zodat dit ook duidelijker wordt voor de Berchemnaars.
Omdat er nog steeds een districtsloket Berchem bestaat op de locatie waar het altijd was.
Het stadsloket Harmonie is een loket voor elke Antwerpenaar – zoals al onze stadsloketten trouwens. Je bent niet verplicht om naar het loket van je eigen district te gaan. Je kan voor bijna alle dienstverlening in een loket naar keuze terecht. Het stadsloket Harmonie profileert zich dus noch naar het district Antwerpen, noch naar het district Berchem – maar naar alle Antwerpenaren.
De fysieke loketten zijn open in functie van vraag en aanbod. Dit wordt op stedelijk niveau gemonitord en bijgestuurd indien nodig. Bedoeling is dat er geen tekort ontstaat. Mensen die een afspraak maken, kunnen terecht voor dezelfde producten als voorheen. Het productenaanbod zal – uiteraard – zoals steeds ook fluctueren in de tijd, afhankelijk van de noden. Zo wordt er bijvoorbeeld in de maanden vlak voor belastingaangifte extra afspraakmogelijkheden voorzien voor tokens en PIN-PUK codes.
Daarnaast zal er ook iemand aanwezig zijn die een onthaalfunctie uitoefent, afspraken maakt voor mensen, mensen helpt bij het bedienen van de zelfbedieningsloketten.
De selfloketten zijn een aanvulling op het bestaande aanbod aan dienstverlening. Mensen kunnen hier – tijdens de openingsuren van de desbetreffende locatie – steeds terecht voor aanvragen en onmiddellijk afdrukken van documenten zoals een woonbewijs, nationaliteitsbewijs, uittreksel strafregister, document leefloon (of geen leefloon), levensbewijs, gezinssamenstelling, geboorteakte, huwelijksakte, getuigschrift wettelijke samenwoonst of echtscheidingsakte. Ook taxicheques en afvalstickers kunnen aangevraagd en betaald worden.
Tja, ik ben het niet met u eens dat dit een beschamende vertoning is. Ik vind dat een mooie initiatief. Mensen zijn overigens zeer gelukkig met deze locatie in Yust. In de zomermaanden wordt er daar getrouwd, op een buitenlocatie, in de winter in het districtshuis. Wij betalen hier niets voor, dit komt op het conto van de stad.
Om aan de wet te voldoen, moeten wij overigens een publieke oproep doen. Alternatief is het zomaar aan iemand geven. Dit zou toch ook totaal niet wettig zijn en daar doe ik niet aan mee. Feit is gewoon dat de stad in het verre verleden alle publieke gebouwen in Berchem heeft verkocht en dat wij geen aangepaste en veilige behuizing hebben, noch voor ceremoniële diensten, noch voor onze districtswerking. Wij ijveren daarom al enige tijd voor een betere behuizing voor onze trouwende Berchemnaars. Dit lijkt nu te lukken.
In de verdere toekomst ( +- 5 jaar) trouwen wij in het Maria-Gasthuis, en zal daar heel de districtswerking, raadszaal en dergelijke ondergebracht worden. Ondertussen blijft heel de districtswerking in het districtshuis, blijven wij daar ook trouwen in de winter, is het een open loket , is er een bemand selfloket én is er een fysieke lokettenwerking.
Het district is – zoals u weet – niet bevoegd voor loketten. De stad wel. De stad monitort dit project van dichtbij en zal uiteraard evalueren. Wij zullen vragen betrokken te worden bij deze evaluatie en er ook inzage in te krijgen.
Maar het is niet omdat wij niet bevoegd zijn dat wij dit project niet belangrijk vinden. Het gebeurt in Berchem en de Berchemnaar ligt ons heel na aan het hart. Wij kijken als district nauwgezet toe, en formuleren momenteel heel wat opmerkingen en verbetervoorstellen, waarvan wij hopen dat de dienst loketten deze goedwillig zal willen uitvoeren in het belang van de Berchemnaars. Het lijkt ons belangrijk dat dit project goed afgestemd wordt tussen stad, district en administratie loketten.
ma 27/09/2021 - 13:22