Terug
Gepubliceerd op 25/02/2021

2021_IP_00053 - Interpellatie van raadslid Luc Van de Weyer: Tram 7

districtsraad Berchem
di 23/02/2021 - 20:00 raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad; Ronny De Bie, districtsraadslid; Arnold Peeters, districtsraadslid; Ria Vermeulen, districtsraadslid; Ilse Jacques, districtsraadslid; Evi Van der Planken, districtsburgemeester; Erkan Ozturk, districtsraadslid; Bruno De Saegher, districtsschepen; Geert Brouwers, districtsraadslid; Jan Poppe, districtsraadslid; Kris Gysels, districtsschepen; Buket Karaca, districtsschepen; Lucienne Verbraeken, districtsraadslid; Luc Van de Weyer, districtsraadslid; Janick Doré, districtsschepen; Willem-Frederik Schiltz, districtsraadslid; David Danssaert, districtsraadslid; Clara Willemse, districtsraadslid; Jan Dedecker, districtsraadslid; Henri Van Herpen, districtsraadslid; Conny Budts, districtsraadslid; Evi Cuypers, Districtsraadslid; Yao Issifou, Districtsraadslid; Johan Malcorps, districtsraadslid; Luc Vanlaerhoven, districtsraadslid; Ann De Potter, districtssecretaris; Marieke Janssens, waarnemend districtssecretaris

Secretaris

Marieke Janssens, waarnemend districtssecretaris

Voorzitter

Lieselot Keymis, voorzitter districtsraad
2021_IP_00053 - Interpellatie van raadslid Luc Van de Weyer: Tram 7 2021_IP_00053 - Interpellatie van raadslid Luc Van de Weyer: Tram 7

Motivering

Indiener(s)

Luc Van de Weyer

Gericht aan

Evi Van der Planken, Bruno De Saegher

Tijdstip van indienen

wo 17/02/2021 - 13:22

Toelichting

Beste collega’s zowel van het college als van de oppositie, zoals jullie allen weten is er een onderhoud geweest met de minister van mobiliteit Lydia Peeters ( open VLD) en de actiegroep RED TRAM 7.

De minister zelf neemt het capaciteitsverlies van 18% ernstig. Is het dan niet vreemd dat iemand uit Brussel dat wel doet en ik in Berchem voor een conservatief en behoudsgezinde wordt versleten.

Zij was ook onder de indruk van de directeur van kringloopwinkel OPNIEUW en&CO, die vertelde dat er 200 mensen die tewerkgesteld zijn door het OCMW van Antwerpen en daar ook wonen, de tram nemen naar Mortsel om er te gaan werken. Dat maakt duidelijk dat de tram stad en rand verbindt.

De minister was ook erg geïnteresseerd in het feit dat de afschaffing van tram 7 de verlenging naar Kontich voor altijd hypothekeert.

Collega’s er is in de geesten van veel mensen ook een besef gekomen dat goed openbaar vervoer noodzakelijk is, de “die hard� autofreak gaan we nooit veranderen.

Maar bij vox populi, arbeiders, bedienden, schoolgaande kinderen, kunstliefhebbers, zelfstandigen, gepensioneerden, vrije beroepen en ga zo maar verder, en dat zien we bij het ophalen van dé petities voor het behoud van tram 7 is er een groot besef naar een beter openbaar vervoer.

Daarom vragen wij  van PVDA om reizigers niet enkel te zien in termen van cijfers maar oog te hebben voor hun verwachtingen van openbaar vervoer.

Collega’s van dit college jullie kunnen nu nog jullie vergissing ruiterlijk toegeven, en mee ijveren voor het behoud van tram 7, het is nog niet te laat!

Bezie het als een uitgestoken hand!

Bespreking

Antwoord

Wij gaan steeds voort op de deskundige adviezen van de vele mobiliteitspecialisten, lokale besturen, gebruikersverenigingen, reizigersorganisaties, MOW, Vervoerregio, De Lijn en De Stad. Wij plaatsen dit dossier altijd in een groter kader en in een groter maatschappelijk belang. Wij wensen, eisen zelfs een goed functionerend, veilig en doelmatig openbaar vervoer voor Berchem en de regio. Volgens de media heeft de minister gesproken met een Mortselse actiegroep, voor de rest wachten wij af wat er gaat gebeuren, alvorens zelf te reageren

 

​ do 25/02/2021 - 11:15