Terug
Gepubliceerd op 28/07/2021

2021_MV_00087 - Mondelinge vraag van raadslid Tania Dekesel: PFOS-onderzoek in Merksem

districtsraad Merksem
do 24/06/2021 - 20:00 raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Luc Bungeneers, Voorzitter districtsraad; Gilbert Verstraelen, districtsschepen; Sonja De Meyer, districtsschepen; Patrick Van den Bempt, districtsschepen; Jari Frensch, districtsschepen; Karin Staes, districtsraadslid; Philippe Elst, districtsraadslid; David Dogge, districtsraadslid; Jan Dumon, districtsraadslid; Arben Gashi, districtsraadslid; Mostafa Nassali, districtsraadslid; Imelda Lamigan, districtsraadslid; Tristan Faes, districtsraadslid; Bavo De Mol, districtsraadslid; Lia Somers, districtsraadslid; Luc Sleeckx, districtsraadslid; Iris Verhoeven, districtsraadslid; Tania Dekesel, districtsraadslid; Dave De Backer, districtsraadslid; Pieter De Cock, districtsraadslid; Johannes Builaert, districtsraadslid; Sander Rottiers, districtsraadslid; Peter Wellens, districtsraadslid; Laurence Huybrechts, waarnemend districtssecretaris

Verontschuldigd

Jean-Marie De Kimpe, districtsraadslid; Dominique Kums, districtsraadslid; Katia Nauwelaerts, districtssecretaris

Secretaris

Laurence Huybrechts, waarnemend districtssecretaris

Voorzitter

Luc Bungeneers, Voorzitter districtsraad
2021_MV_00087 - Mondelinge vraag van raadslid Tania Dekesel: PFOS-onderzoek in Merksem 2021_MV_00087 - Mondelinge vraag van raadslid Tania Dekesel: PFOS-onderzoek in Merksem

Motivering

Indiener(s)

Tania Dekesel

Gericht aan

Luc Bungeneers

Tijdstip van indienen

di 22/06/2021 - 21:06

Toelichting

Naar aanleiding van het ondertussen gekend Pfos dossier, of laat ons zeggen affaire te Zwijndrecht , kunnen wij, onze fractie , alleen maar onze bezorgdheid uiten inzake de veiligheid of beter de gezondheid van onze burgers.

We vragen ons daarbij af of er misschien ook geweten is hoe het met de bodem en vijvers en wateren in Merksem gesteld is en dit vooral in de omgeving van de volkstuintjes, weilanden, grazend vee alsook of er destijds bodemstalen werden genomen bij de uitbreiding van het Albertkanaal?

Of wordt ook hierover gezwegen als men boven de toegestane hoeveelheid gaat?

Kunnen de burgers hierover gerustgesteld worden?

Wordt dit regelmatig opgevolgd en worden onze inwoners geïnformeerd over de huidige toestand van de PFOS-bevuiling.


Bespreking

Antwoord

Geachte raadslid Dekesel

Dank voor uw vraag.

Zoals u weet heeft de Vlaamse regering een opdrachthouder aangesteld, de heer Karl Vrancken, die de aanpak rond PFOS-stoffen coördineert tussen de verschillende bevoegde diensten zoals OVAM, de VMM en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Hij is eveneens verantwoordelijk voor de contacten met de lokale besturen. De Antwerpse schepen van leefmilieu, Tom Meeuws, had ook aangekondigd bijkomende metingen te doen op verschillende plaatsen op linker- en rechteroever om na te gaan in hoeverre de PFOS vervuiling zich ook uitstrekt over het grondgebied van stad Antwerpen.

Op Linkeroever liet het stadsbestuur op 7/6/2021 stalen nemen op 4 locaties op linkeroever.   De resultaten daarvan, die op 14/6/2021 werden overgemaakt aan de stad en waarover de stad daags erop communiceerde, wijzen erop dat enkel vlak bij de werf (aan het Sint-Annabos) de bodemsaneringsnorm wordt overschreden. Het gaat daarbij om de bodemsaneringsnorm voor natuurgebied, die strenger is dan de  bodemsaneringsnorm voor woongebied omwille van het feit dat negatieve ecotoxische effecten op natuur zich voordoen bij concentraties die lager liggen dan “humaan toxische” effecten op de mens.

Op alle gemeten locaties op linkeroever ligt de gevonden verontreiniging onder de bodemsaneringsnorm voor woongebied (BSN III van 18 µg/kg PFOS).  Dat wil zeggen dat er op basis van de huidige meetresultaten geen aannemelijke risico’s zijn op negatieve effecten voor de volksgezondheid. Op plaatsen van bewoning schommelen de gevonden concentraties eerder rond de richtwaarde (en meer zuidwaarts richting Galgenschoor daar zelfs flink onder), wat wil zeggen dat de bodem daar alle functies en gebruiken toelaat.

De resultaten wijzen gelukkig ook op afnemende concentraties in functie van de afstand tot de vervuilingsbron 3M. De afnemende gradiënt maakt dat we er goede hoop op kunnen hebben dat op rechteroever en dus ook in Merksem (dat meer windafwaarts en oostwaarts ligt) de waarden onder de richtwaarden zullen liggen.

Niettemin besliste de stad om, in samenwerking met OVAM , ook op rechteroever bijkomende metingen te laten uitvoeren om zeker te zijn dat hier geen bodemsaneringsnormen worden overschreden. In Merksem zullen stalen worden genomen in de volkstuinen “De Zwaantjes” aan de Zwaantjeslei. Ook het opgepompt putwater zal worden geanalyseerd.

De stad zal het district en de betreffende volkstuiners zo snel mogelijk op de hoogte brengen van de resultaten.

Samengevat:

De stad brengt samen met OVAM de verspreiding van PFOS verder in kaart, ook in Merksem. Maar op basis van wat we nu voorlopig weten, is er geen reden tot paniek, eerder wel tot waakzaamheid.

Dat neemt uiteraard niet weg dat andere historische bronnen van vervuiling mogelijk zijn. De Vlaamse overheid coördineert dus de aanpak hiervan. In onze directe omgeving kan ik alvast meedelen dat dankzij de Oosterweelwerken de site Lobroekdok, die toch aan onze districtsgrens gesitueerd is, gesaneerd is geworden en dat dankzij het goede onderzoek van Lantis daar ook PFOS ontdekt is,  waar we anders nooit iets van hadden geweten.

Kortom, we vertrouwen op de degelijke opvolging van deze problematiek door de bevoegde diensten en hogere overheden.

De stadsschepen bevoegd voor   communicatie Claude Marinower kondigde ook heldere communicatie op de website van de stad aan. Onder de titel PFOS zal je daar alle informatie terugvinden.

Raadslid Dekezel

Wij zijn zeer tevreden met uw waakzaamheid en voor uw informatie. Dank u.

wo 28/07/2021 - 11:48