Terug
Gepubliceerd op 02/06/2021

2021_MV_00059 - Mondelinge vraag van raadslid Lia Somers: Bekend maken immobiel erfgoed

districtsraad Merksem
do 22/04/2021 - 20:00 raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Luc Bungeneers, Voorzitter districtsraad; Gilbert Verstraelen, districtsschepen; Sonja De Meyer, districtsschepen; Patrick Van den Bempt, districtsschepen; Jari Frensch, districtsschepen; Karin Staes, districtsraadslid; Philippe Elst, districtsraadslid; Jean-Marie De Kimpe, districtsraadslid; David Dogge, districtsraadslid; Jan Dumon, districtsraadslid; Arben Gashi, districtsraadslid; Mostafa Nassali, districtsraadslid; Imelda Lamigan, districtsraadslid; Tristan Faes, districtsraadslid; Bavo De Mol, districtsraadslid; Lia Somers, districtsraadslid; Luc Sleeckx, districtsraadslid; Iris Verhoeven, districtsraadslid; Tania Dekesel, districtsraadslid; Dave De Backer, districtsraadslid; Pieter De Cock, districtsraadslid; Johannes Builaert, districtsraadslid; Dominique Kums, districtsraadslid; Sander Rottiers, districtsraadslid; Peter Wellens, districtsraadslid; Katia Nauwelaerts, districtssecretaris; Laurence Huybrechts, waarnemend districtssecretaris

Secretaris

Laurence Huybrechts, waarnemend districtssecretaris

Voorzitter

Luc Bungeneers, Voorzitter districtsraad
2021_MV_00059 - Mondelinge vraag van raadslid Lia Somers: Bekend maken immobiel erfgoed 2021_MV_00059 - Mondelinge vraag van raadslid Lia Somers: Bekend maken immobiel erfgoed

Motivering

Indiener(s)

Lia Somers

Gericht aan

Gilbert Verstraelen

Tijdstip van indienen

wo 21/04/2021 - 21:31

Toelichting

Geachte Schepen,

In ons bestuursakkoord legden we onszelf de taak op om het Merksemse erfgoed verder te inventariseren en bekendheid te geven; dit omdat erfgoed belangrijk is. Het vormt niet alleen een brug  an het verleden naar het heden, maar ook naar de toekomst toe. Pas wanneer we het verleden begrijpen, en het meenemen in onze beschouwing, kunnen we de toekomst plannen. 
Wat nu de inventarisatie betreft, daarmee staan we al een heel eind, maar wat de bekendmaking bij het grote publiek betreft, daar is nog heel wat ruimte voor verbetering. Wanneer we ons erfgoed voldoende bekend maken, kan het gedeelde belangstelling opwekken en zouden we zo tot een gevoel van samenhorigheid kunnen komen; erfgoed aanwenden als sociaal bindmiddel dus; de dag van vandaag een enorme uitdaging. Om dat te bereiken, zouden we kunnen beginnen met ons immobiel erfgoed. Dat heeft immers mee bepaald dat ons Merksemse landschap eruit ziet, zoals het eruit ziet, en het zal mee bepalen hoe het landschap er morgen zal uitzien. We zouden het verhaal achter dat immobiel erfgoed dichter bij de Merksemnaren kunnen brengen door erover te schrijven, te vertellen..., maar er bestaan ook andere en directere manieren door bijvoorbeeld het aanbrengen van panelen met de nodige info, eventueel ondersteund met een digitale link.


Hierover zou ik u volgende vragen willen stellen:

- zijn er reeds stappen gezet of gepland in verband met het bekend maken van ons immobiel erfgoed?

- denkt u dat het mogelijk zou zijn om aan onze historische gebouwen, of in de buurt ervan, panelen aan te brengen waarop de correcte naam en een korte historiek worden vermel, dit samen met een QR code waarmee online uitgebreidere informatie kan opgeroepen worden?

- het binnenkort gerenoveerde Runcvoorthof zou hierbij als eerste aan de beurt kunnen komen; hoe staat u tegenover dit idee?



Bespreking

Antwoord

Antwoord door districtsschepen Gilbert Verstraelen

Mevrouw Somers, ik ben blij dat u, net zoals ik, erfgoed een zeer belangrijk thema vindt in het cultuurbeleid van ons district.  Zoals u zelf aangeeft, hebben we qua inventarisatie al heel wat werk verricht. We hebben daar een tandje bijgestoken, door in de periode 2017-2018 het aantal geregistreerde inventarispanden in Merksem  te verdubbelen, wat vooral voor de toekomst belangrijk is, voor het bewaren van die monumenten.

Ook qua bekendmaking is er al wel wat gebeurd, zoals u zelf goed weet, zo hebben we de wandeling “Op stap met Schippers en Sterren” uitgebracht waarin een deel van dat erfgoed aan het publiek wordt voorgesteld. 

Bij de ontwikkeling van die wandeling hebben we ook onderzocht wat de beste methodiek was om de zaken aan te duiden: via panelen of aparte QR-codes of via een bestaand systeem.   We hebben toen gekozen voor de bestaande museumapp van de stad Antwerpen, die in Antwerpen veelvuldig gebruikt wordt en waarop vele musea en ook veel wandelingen terug te vinden zijn en die werkt met QR-codes.  

Zo’n QR-code heeft het nadeel  dat je de tekst niet op het gebouw zelf ziet maar biedt  ook het voordeel van veel meer mogelijkheden omdat er buiten naam en historische context van de site ook foto’s van vroeger en nu, video’s, getuigenissen en muziek kunnen opgeslagen worden.  Bij het aanbrengen van enige duiding of borden aan beschermde gebouwen moeten we natuurlijk ook altijd eerst kijken naar de eigenaar. Als dat de overheid is, stelt zich meestal geen probleem. Maar bij privé-eigenaren moeten we toestemming hebben en is de grootte van het bord uiteraard van belang. En is het dus gemakkelijker om eigenaren te overtuigen met enkel de QR-code.

Ik denk dat we dus op goede weg  zijn. Het is bedoeling om die erfgoedwandeling uit te breiden, die is niet statisch, die kan steeds aangepast worden. Er zijn trouwens al een aantal nieuwe zaken  toegevoegd.   

Uiteraard is het  de bedoeling om nieuwe realisaties aan bod te laten komen. Dat hebben we ook gedaan met nieuwste streetart die toegevoegd is aan de streetartwandeling. En dus als het park helemaal af is, want er komen naast het volledig gerestaureerd kasteel ook nog nieuwe spelaanleidingen met een cultuurinsteek, kan het perfect binnen die wandeling zijn plaats krijgen. En via een QR-code kan er dan ruim toelichting gegeven worden over de achtergrond van het Runcvoortpark of de andere benaming kan dan zeker in die historiek aan bod komen.

Ik hoop dat ik daarmee toch tegemoet kom aan wat u verwacht. U zal vanuit uw functie als voorzitster van de Heemkundig Kring  betrokken worden  bij de uitwerking daarvan.


Districtsraadslid Somers

Dank u wel, mijnheer de schepen, ik ben uiteraard tevreden met  uw antwoord. Ik ben, zoals u zegt, op de hoogte dat eraan gewerkt wordt, maar mijn grootste bezorgdheid is en blijft de correcte naam van de dingen. Maar ik reken erop dat ook daaraan in de toekomst zorg zal besteed worden. Dank u voor uw antwoord.

wo 12/05/2021 - 09:40