Terug
Gepubliceerd op 04/03/2021

2021_MV_00027 - Mondelinge vraag van raadslid Bart Goris: Camerabewaking Skatepark Berendrecht

districtsraad Berendrecht Zandvliet Lillo
ma 01/03/2021 - 20:00 districtshuis Berendrecht-Zandvliet-Lillo
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Raf Crynen, voorzitter districtsraad; Karel Hendrickx, districtsraadslid; Rudi Sempels, districtsschepen; Zander Vliegen, districtsraadslid; An Van Uffelen, districtsraadslid; Carl Geeraerts, districtsburgemeester; Marc Maes, districtsraadslid; Steve Van Broeckhoven, districtsraadslid; Carina Stark, districtsraadslid; Robin De Winter, districtsraadslid; Sandra Suykerbuyk, districtsschepen; Pascale De Langhe, districtsschepen; Bart Goris, districtsraadslid; Veronique Clabost, districtsraadslid; Annick Kersten, districtsraadslid; An De Visscher, districtssecretaris; Liesbeth Sleymer, plaatsvervangend districtssecretaris

Secretaris

Liesbeth Sleymer, plaatsvervangend districtssecretaris

Voorzitter

Raf Crynen, voorzitter districtsraad
2021_MV_00027 - Mondelinge vraag van raadslid Bart Goris: Camerabewaking Skatepark Berendrecht 2021_MV_00027 - Mondelinge vraag van raadslid Bart Goris: Camerabewaking Skatepark Berendrecht

Motivering

Indiener(s)

Bart Goris

Gericht aan

Carl Geeraerts

Tijdstip van indienen

zo 28/02/2021 - 14:35

Toelichting

Beste districtsburgemeester,

 

We hebben vernomen dat het bestuur in de toekomst een vaste camera wenst te plaatsen aan het skatepark teneinde de agressie en criminaliteit daar in te perken.

Ik heb hier enkele vragen en bedenkingen bij:

  1. Hoe zal de aanwezigheid van dit cameratoezicht worden aangekondigd en over welke termijn van controle spreken we?
  2. Wat betreft privacy en proportionaliteit: Wie volgt de gemaakte beelden op? Waar en hoe lang worden deze beelden bewaard indien er enkel burgers gefilmd zijn die niets mispeuterd hebben? Zijn er geen andere mogelijkheden die minder persoonlijke informatie opslaan?
  3. De aanwezigheid van een camera neigt de criminaliteit niet op te lossen, maar wel te verplaatsen naar andere niet-gecontroleerde locaties. In onze dorpen merken we nu reeds dat groepjes hangjongeren hun weg zoeken naar de speeltuin achter de sporthal in de Zandweg, de bibliotheek aan wijk Viswater etc. Hoe gaat het bestuur hier op ingrijpen om te zorgen dat het probleem opgelost geraakt, en niet enkel verschuift naar een andere locatie?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

 

Met  vriendelijke groeten,

Bart Goris

PRO2040

Bespreking

Antwoord

Antwoord Carl Geeraerts, districtsburgemeester:

Het districtsbestuur is inderdaad vragende partij voor camerabeelden van het skatepark. Zoals u weet zijn daar een aantal calamiteiten geweest. Ook collega Steve Van Broeckhoven heeft daar in de districtsraad eerder al een vraag over gesteld.

Het is zo dat wij vragende partij zijn, maar het district kan hierover geen beslissing nemen omdat dit geen districtsbevoegdheid is. Het is de politie die dat opvolgt. Zij willen dat doen en van zodra er een camera voor een tijdelijke periode geplaatst zou worden, moet dat bekend gemaakt worden. Het is niet zo dat men een vaste camera plaatst zonder dat de mensen dat weten.

Wat betreft de privacy en het bewaren van de gemaakte beelden, is het zo dat de radiokamer (politie) de beelden bekijkt. Deze beelden worden niet 24/7 bekeken, maar op vraag van de buurtregisseur, de politie of wanneer een calamiteit zich voordoet worden de camerabeelden terug bekeken.

In Antwerpen hangen er veel camera’s: als je niets mispeutert is dat ook geen probleem.

Op uw vraag hoe lang de beelden bewaard worden, daar moet ik u het antwoord op schuldig blijven.

Het zou kunnen dat er op andere locaties problemen ontstaan, maar dan kunnen we de camera verplaatsen. Omdat we in het verleden calamiteiten hadden aan het skatepark vond de politie het raadzaam om daar eventueel een vaste camera te plaatsen. 

Wederwoord raadslid Bart Goris:

Wat de termijnen betreft: hoe lang zal de camera er hangen?

Met betrekking tot de proportionaliteit van de maatregel: zijn er mogelijkheden bekeken om andere pistes te gebruiken, die geen camera vereisen, om de calamiteiten aan te pakken?

Antwoord Carl Geeraerts, districtsburgemeester:

De politie volgt de dossiers op, het is niet aan het districtsbestuur omdat het geen districtsbevoegdheid is. Wat de periode betreft wordt er in eerste instantie gedacht aan een periode van 3 maanden.

Bijkomende vraag raadslid Bart Goris:

Wat alternatieve pistes betreft: is er een softe aanpak getest geweest (buurtwerk, gesprekken met jongeren,…)? Is daar informatie over?

Antwoord Carl Geeraerts, districtsburgemeester:

In het verleden gebeurde dat, maar er hebben een aantal calamiteiten plaatsgevonden die de noodzaak aan beter toezicht tonen en dan is bv. cameratoezicht één van de mogelijkheden. Een buurtregisseur is niet altijd ter plaatse. Het is dan beter dat er een camera geplaatst wordt, maar dat laten we aan politie over.

De buurtregisseur / wijkverantwoordelijke heeft hier in het verleden op gewerkt en een aantal dossiers opgevolgd, ondersteund door de politie.
do 04/03/2021 - 09:24