Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgesteld.
De Ryenlanddreef is een lokale straat.Inleiding
Het project omvat de aanleg van een aantal groenvakken in de Ryenlanddreef en ter hoogte van het kruispunt met Laarsebaan.
Analyse
Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.
De Ryenlanddreef is quasi volledig verhard, met uitzondering van een groen middeneiland ter hoogte van de Lambrechtshoekenlaan.
In de straat zijn wel bomen aanwezig, deze staan echter in het voetpad en in zeer kleine boomvakken zonder beplanting.
Ook ter hoogte van het kruispunt met Laarsebaan is er een grote verharde ruimte aanwezig.
Definitief Ontwerp
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling maakte na ontwerpend onderzoek een definitief ontwerp op.
Op verschillende plaatsen verspreid in de straat worden de bestaande plantvakken vergroot en onderling met elkaar verbonden. Zo ontstaan er grotere groenvakken, waar ruimte is voor beplanting. Plaatselijk worden de plantvakken tot tegen de rijweg aangelegd, waardoor het groen beter zichtbaar is.
Ter hoogte van het kruispunt met Laarsebaan worden in de voetpadzone aan het hoekgebouw twee nieuwe plantvakken aangelegd.
Parkeerbalans
Het definitief ontwerp resulteert in een parkeerbalans van 9 plaatsen in de bestaande toestand naar 6 plaatsen in de nieuwe toestand. Dit is nodig om ruimte te bieden voor grotere boomvakken.
Bomenbalans
Het definitief ontwerp resulteert in een neutrale bomenbalans.
Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.
Met dit project wordt een “quick win” uitgevoerd op vlak van ontharden. Ongeveer 290 m² grijs maakt plaats voor groen.
OmgevingsvergunningHet districtscollege van Merksem wenst te ontharden en groene accenten aan te brengen in de Ryenlanddreef.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft de zone onderzocht en gekeken naar alternatieven voor de huidige inrichting. Dit is vertaald in een Definitief Ontwerp en werd voor advies aan de betrokken diensten voorgelegd.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling maakte een definitief ontwerp op en legt het ter goedkeuring voor.Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op doelstelling SUB_NR/INTERN/2100/5074000000/225/2MER010101M01296/2ME090680
Het districtscollege keurt het definitief ontwerp (15 februari 2021) voor de aanleg van groene accenten in de Ryenlanddreef, district Merksem, goed.
Het districtscollege geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/P&R/ONT | opdrachtdocumenten opmaken |