Mooimakers voorziet in een kant en klaar project "Operatie Proper", waarbij gemotiveerde scholen, groepen en verenigingen worden aangezet tot een duurzaam en structureel engagement in de strijd tegen zwerfvuil. De focus ligt op de effectieve aanpak van de netheid van de eigen terreinen van de geïnteresseerde doelgroep en op de onmiddellijke omgeving hiervan.
Mooimakers voorziet in een eenvoudige online module waar de doelgroep zich kan inschrijven en waarbij vervolgens aan de hand van een eenvoudige vragenlijst een actieplan wordt opgesteld. Deelnemers kunnen bij Mooimakers verder gratis communicatie- en opruimmateriaal bestellen.
Mooimakers neemt de kosten van de toe te kennen beloningen op zich. Het lokale bestuur staat in voor de prefinanciering van de begunstigde projecten uit haar werkingsgebied.
De geldelijke beloningen worden voor de geëvalueerde en goedgekeurde projecten bij afloop van de looptijd (maand mei van het betreffende schooljaar) terugbetaald aan het lokale bestuur.
Bovenop de beloning voor de goedgekeurde projecten, voorziet Mooimakers aan het lokaal bestuur zelf een bijkomende ondersteuning per goedgekeurd project ter compensatie van de inspanningen geleverd door het lokaal bestuur.
Geïnteresseerde scholen, jeugd- en andere verenigingen en groeperingen kunnen enkel deelnemen aan Operatie Proper, indien het betrokken lokaal bestuur deelneemt aan het project. Van het lokale bestuur wordt verwacht dat het:
Het reglement zal voorgelegd worden aan de adviesraden.
1. Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen (Belgisch Staatsblad van 6 december 1983).
2. Kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid goedgekeurd op de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Op 29 mei 2017 (jaarnummer 300) besliste de gemeenteraad om de bevoegdheden voor verenigingsleven over te dragen aan de districtsraden, meer bepaald het reglement voor het aanwenden van districtsbudgetten specifiek voor wijk- of burgerinitiatieven, het reglement voor het ondersteunen van wijkactiviteiten en projecten in de wijk en het reglement voor het ondersteunen van socioculturele verenigingen en wijkverenigingen. Deze nieuwe bevoegdheden voor het district gingen in op 1 januari 2019.
Op 28 november 2019 (jaarnummer 87) keurde de districtsraad het subsidiereglement Buurtinitiatieven goed, waarmee de zaken die vroeger onder het stedelijke "stadsmakers" vielen, overgenomen werden door het district. Het subsidiereglement Buurtinitiatieven trad in werking op 1 januari 2020.
De buurtboost als zwerfvuilactie verdwijnt en maakt plaats voor deelname aan Operatie Proper van Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG.
Mooimakers heeft een beloningssysteem uitgewerkt onder de naam ‘Operatie Proper’. Dit maakt deel uit van een geïntegreerd plan voor de openbare netheid. Het is de bedoeling om scholen, jeugd- en andere verenigingen en groeperingen te motiveren om een structureel en duurzaam engagement op te nemen in de strijd tegen zwerfvuil.
Het bestuursakkoord 2019-2025 vermeldt dat belang wordt gehecht aan het opwaarderen van belangrijke gemeenschapsvormende evenementen. Het zijn deze initiatieven die het contact, de verstandhouding en verbroedering tussen bewoners bevorderen en bijdragen tot de sociale cohesie van het district.
Volgens het Kaderbesluit, wordt er per product een apart ondersteuningsreglement uitgeschreven.
Het districtscollege neemt kennis van het ondersteuningsreglement Buurtmakers Operatie Proper.
Het districtscollege vraagt advies op dit ontwerp ondersteuningsreglement Buurtmakers - Operatie proper aan de adviesraden van het district tegen uiterlijk 22 februari 2021.